Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.1.1997

Εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα καθώς οι ναυτικοί θα συνεχίσουν τις απεργίες τους μέχρι την Πέμπτη, οι καθηγητές βρίσκονται στη δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεών τους ενώ οι αγρότες προσανατολίζονται σε νέους αποκλεισμούς στις 4 Φεβρουαρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε σήμερα ότι μόνο με καλόπιστο διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη οι δυνατότητες συνεννόησης με τους εργαζόμενους. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα επιδειχθεί καλή πίστη και θα υπάρξει τελικά συνεννόηση. Στο μεταξύ ο Ευρωπαίος επίτροπος Φρανς Φίσλερ μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα διαβεβαίωσε χθες ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από θεομηνίες.

Απογοήτευση εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη μη αποδοχή από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης, της αμερικανικής πρότασης για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Την αμερικανική θέση διατύπωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε αμέσως μετά : "Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνία με την Τουρκία για απαγόρευση των πτήσεων θα σήμαινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει δικαίωμα στην Τουρκία να συμμερίζεται την ιδιοκτησία του εναέριου χώρου της Κύπρου με τη χώρα αυτή. "Το μήνυμα που έδωσα σε όλους είναι ότι η Κύπρος επιθυμεί να δει ξεκίνημα ουσιαστικής προσπάθειας για την ουσία του Κυπριακού", είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιθυμεί να δει ουσιαστικές εντατικές προσπάθειες για προετοιμασία πριν μπούμε στις άμεσες διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε, σημείωσε, ότι αυτές οι ενέργειες θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.

Ως μη σοβαρό σε περιεχόμενο, χαρακτήρισε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες στην Αγκυρα μετά τις συνομιλίες του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με το οποίο η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα δημιουργήσει ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο αν η Ελλάδα προχωρήσει στη δημιουργία δικών της βάσεων στο νησί. Σημείωσε επίσης ότι τα κατεχόμενα λειτουργούν ως στρατιωτική βάση της Τουρκίας, αφού ήδη υπάρχουν 35.000 Τούρκοι στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός και το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου λειτουργεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο και η Κερύνεια αποτελεί ναυτική βάση για τους Τούρκους.

Πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία διέψευσε σήμερα το γραφείο Τύπου της Πολιτικής Ανοιξης. Τις πληροφορίες αυτές δημοσιεύει αθηναϊκή εφημερίδα που επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση στελεχών της ΝΔ να επιστρέψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Διαψεύδουμε και πάλι ρητά και κατηγορηματικά τα όσα σενάρια βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και επαναλαμβάνουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η Πολιτική Ανοιξη ακολουθούν την πορεία που έχουν χαράξει" σημειώνει η γραπτή ανακοίνωση της ΠΟΛ.ΑΝ

Με εκπροσώπους από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης συνεδρίασε από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Δημάρχων Μακεδονίας-Θράκης. Το προεδρείο των Παμμακεδονικών Ενώσεων καθώς και τον Πρόεδρο της οργανωτικής Επιτροπής του επικείμενου Παγκόσμιου Παμμακεδονικού Συνεδρίου υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα συζητήθηκαν η αξιολόγηση, ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των ενεργειών για το Μακεδονικό, η συμπαράσταση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η οργάνωση του 7ου παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα γίνει στις 20-27 Ιουλίου 1997 στη Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης έθεσε υπό την αιγίδα του και θα χρηματοδοτήσει με δύο εκατομμύρια δραχμές τη σύνοδο των Πρυτάνεων από Πανεπιστήμια χωρών της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου, η οποία θα γίνει τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συνόδου είναι να δημιουργηθεί, στο πλαίσιο της Διαρκούς Συνόδου των Ευρωπαίων Πρυτάνεων (C.R.E.) ένα δίκτυο, το οποίο θα φέρει την ονομασία "Αίμος" και θα ασχοληθεί με τη βυζαντινή περίοδο. Για το λόγο αυτό, θα κληθούν να λάβουν μέρος περί τους 25 με 30 Πρυτάνεις από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Νέας Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και των Σκοπίων.

Την ανάγκη αξιοποίησης του ευρύτατου δικτύου της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ώστε να προωθηθούν όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εταιρείες του Ομίλου της Εθνικής, τόνισε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας Ανδρέας Βρανάς, σε ομιλία του στην έναρξη επιμορφωτικής ημερίδας την οποία διοργάνωσε η Περιφερειακή Διοίκηση Δ' της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στρατηγικός στόχος του Ομίλου είναι να ενισχύσει την παρουσία του στην εγχώρια αγορά, ειδικότερα στον τομέα της προσφοράς χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου και στη γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το διεθνές δίκτυο της Τράπεζας.

Μειωμένη είναι η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που υπάρχουν στα καταστήματα. Η κατάσταση που επικρατεί έχει δυσαρεστήσει τους εμπόρους οι οποίοι περίμεναν την περίοδο των εκπτώσεων για να πουλήσουν το εμπόρευμα τους. Σχετικά με τις μεγάλες εκπτώσεις ο κ. Βλαχογιάννης,γ' αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ΜΠΕ, δήλωσε ότι " τα καταστήματα που παρουσιάζουν μεγάλες εκπτώσεις είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είτε επιδιώκουν να προσελκύσουν το κοινό, αλλά πιστεύω ότι ο καταναλωτής είναι αρκετά έμπειρος ώστε να καταλάβει που γίνονται πραγματικές εκπτώσεις".

Ο Τόντορ Ζίβκοφ απόλυτος άρχοντας της Βουλγαρίας, επί 35 χρόνια και ένας από τους τελευταίους εν ζωή παραδοσιακούς κομμουνιστές ηγέτες, επανέκτησε σε ηλικία 85 ετών την ελευθερία του. Ο γενικός εισαγγελέας Μιχαήλ Ντόιτσεφ έδωσε άδεια να αφεθεί ο Ζίφκωφ ελεύθερος λόγω ηλικίας και κακής υγείας.

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και πολύ ισχυρούς ανέμους προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και θα σημειωθεί στα βόρεια από -1 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 3 έως 13 βαθμούς και στα νησιά από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις ενώ είναι πιθανόν να βρέξει νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 21 January 1997 - 17:30:52 UTC