Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 21.1.97

Την εκδήλωση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου σε υψηλό επίπεδο, προανήγγειλε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, μέχρι προχθές σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον.Ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι ο Προεδρος έχει δεσμευθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Χθές ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Κέρι Κάβανο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία, στην Αθήνα και στην Αγκυρα.

Το Κυπριακό και τις εξελίξεις,μετά την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, θα θέσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.Ο κ.Σημίτης χθές,απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική της τακτική, αν θέλει να συμβαδίζει με τους κανόνες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τον απόλυτο συντονισμό ΕΕ και ΗΠΑ για τη λύση του Κυπριακού, ζήτησε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ευρωπαικής Ένωσης.

Τη άποψη ότι ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Κέρυ Κάβανο ήρθε στην περιοχή για να θολώσει το κλίμα και να μειώσει την ένταση, που προέκυψε μετά την απόφαση της Κύπρου να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300, πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί αμέσως μετά την άφιξή του στην Αγκυρα. Ο κ Ντενκτάς τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε τη θέση του Κάβανο ότι αναβλήθηκε η εγκατάσταση των πυραύλων για 16 μήνες καθώς δεν εγγυήθηκε ότι αυτοί δεν θα εγκατασταθούν τελικά στην Κύπρο.

Τη συνέχιση της απεργίας των ναυτεργατών μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αποφάσισε χθες το απόγευμα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, εντείνοντας έτσι τα σοβαρά προβλήματα που έχει, ως τώρα, δημιουργήσει. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος της Π.Ν.Ο., κ. Χαλάς, τόνισε πως αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους, επειδή δεν έχει δοθεί καμία λύση στα προβλήματά τους. Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε πως οι ναυτεργάτες δεν έχουν προτείνει τίποτε συγκεκριμένο στο διάλογο. Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης ναυτεργατών και χαρακτήρισε λογικές τις αντιδράσεις των πολιτών των οποίων, όπως είπε, τα συμφέροντα θίγονται από την απεργία.

Μνημόνιο εκπαιδευτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και Κλαίρη Αγγελίδου, με στόχο τη διατήρηση της ταυτότητας του ελληνικού έθνους. Το μνημόνιο, το οποίο έχει τριετή διάρκεια, αναφέρει ότι "στις μέρες μας, που είναι μέρες δοκιμασίας και επιβάλλουν την ανάγκη για εθνική εγρήγορση, η ακόμα πιο στενή συνεργασία στον τομέα της παιδείας αποτελεί επιταγή". Ο κ.Αρσένης χαρακτήρισε το μνημόνιο μεγάλης σημασίας, ενώ η κ.Αγγελίδου το περιέγραψε "σημαντικό" στον τομέα της παιδείας το οποίο καλύπτει ανταλλαγές στελεχών, κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτικού προσωπικού, επικοινωνία μαθητών.

Την Κύπρο θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος, προκειμένου να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων, με τον Κύπριο ομόλογο του Ντίνο Μιχαηλίδη. Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο νησί, θα υπογράψει και πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Θα γίνει επίσης δεκτός από το Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Αντιπροσωπεία Πρυτάνεων ελληνικών, σερβικών και βοσνιακών Πανεπιστημίων επισκέφθηκε χθες το απόγευμα στο ΥΜΑ-Θ τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Οι Πρυτάνεις ενημέρωσαν τον κ. Πετσάλνικο για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της συνεργασίας των Πανεπιστημίων των βαλκανικών και των παρευξεινίων χωρών.

Τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επεξεργάζεται τις σχετικές προτάσεις των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Ομογένειας και στη συνέχεια θα απονέμει τα βραβεία - τιμητικές διακρίσεις "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης", ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη συνάντηση που είχε στο ΥΜΑ-Θ με τα προεδρεία των εν λόγω οργανώσεων. Τα βραβεία, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΥΜΑΘ, θα δίδονται σε αλλοδαπούς, το μεν πρώτο σε πρόσωπα, τα οποία στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και αναπτύσσουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα, το δε δεύτερο σε πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς της αλλοδαπής, οι οποίοι προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

"Η έρευνα για την δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ δεν έχει διακοπεί" διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Τόμισλαφ Τσόκρεφσκι, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός υπουργός υποστήριξε πως το ειδικό επιτελείο, το οποίο λειτουργεί με την επίβλεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, συνεχίζει την έρευνα για την ανακάλυψη των υπευθύνων της δολοφονικής απόπειρας της 3ης Οκτωβρίου του 1995, χωρίς, ωστόσο, να έχει νέα στοιχεία για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Σχολιάζοντας τις φήμες για την χρηματοδότηση του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο από ιδιώτες, ο κ.Τσόκρεφσκι τόνισε πως η κρατικές αρχές έχουν πλήρη επίγνωση του θέματος. Απέρριψε, ωστόσο, το ενδεχόμενο κάθε επέμβασης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επανάληψη των αιματηρών επεισοδίων, που σημειώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στο Τέτοβο, στα εγκαίνια του Πανεπιστημίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 21 January 1997 - 7:31:33 UTC