Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 10.1.97

"Η δύναμή μας είναι η ψυχραιμία μας, η εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, η συνέχιση της εφαρμογής της γραμμής που αποφασίσαμε εδώ και καιρό και η ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων ώστε να αποτελούν μεγάλη και ισχυρή δύναμη αποτροπής απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή".Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα που πραγματοποιήθηκε χθες. Τόνισε δε ότι αυτή η επιθετικότητα δεν είναι "ούτε καινούργια, ούτε άμεση, αλλά έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : "εμείς, η Ελλάδα, θα παίζαμε το παιχνίδι των Τούρκων αν κάθε φορά δείχναμε ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο και μεγιστοποιούσαμε αυτές τις προκλήσεις".

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ,μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του.Μίλησε για έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και επανέλαβε την πρότασή του για την σύγκληση του υμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Απο την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κων.Μητσοτάκης κατηγόρησε για υποκρισία τις δυτικές χώρες, που διαμαρτυρήθηκαν για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.Κάλεσε την κυβέρνηση στη χάραξη ενιαίου εθνικού μετώπου για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση συνηγορεί υπέρ και του αμερικανικού σχεδίου ''επίλυσης'' του Κυπριακού, δηλαδή της ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τον οποίο κατηγορεί ότι ''απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση του έχει αναγορεύσει τις ΗΠΑ σε ΟΗΕ''. ''Με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ.Σημίτης κατάγγειλε την τουρκική επιθετικότητα, άφησε όμως στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι, αφού την ενθαρρύνουν και την ανέχονται, για να μπορούν, ως επιδιαιτητές να επιβάλλουν τα σχέδια τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου'', αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

Σε επίπεδο στρατιωτικό η Ελλάδα έχει λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχώς μεριμνά ώστε η αποτρεπτική δύναμη της χώρας και η αμυντική μας ικανότητα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή αν αυτή εκδηλωθεί". Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από αξιωματούχους της Τουρκίας "βεβαίως λαμβάνονται πάντοτε υπόψιν αλλά εντάσσονται σε ένα κλίμα σχέσεων με την Ελλάδα το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει και να συντηρήσει η Τουρκία". Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Ρέππας, "δεν πρέπει να δίνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και θέσεις μια διάσταση την οποία ίσως πλέον δεν έχουν".

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Δύσης, στις ΗΠΑ, καθώς και στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις αυξάνονται, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, υποβαθμίζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές, οι οποίες δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό τύπο. Σε παραστάσεις προέβη και η Βρετανία, για την αγορά των πυραύλων, οι οποίες έγιναν από τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Τζον Μπακ, προς τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Ως απαράδεκτη, χαρακτήρισε τη στάση και την αντίδραση των χωρών της Δύσης, αλλά και των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, σχετικά με το θέμα των πυραύλων, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας και βιομηχανίας της Ρωσικης Δούμας, Στεπάν Σουλάκσιν, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "ΝΟΒΟΣΤΙ". Η αντίδραση αυτή, είπε ο κ. Σουλάκσιν, όπως και οι διάφορες απειλές αποτελούν πρωτοφανές για την περίπτωση φαινόμενο. "Πρόκειται για μια θρασύτατη επίθεση κατά των συμφερόντων της Ρωσίας αλλά και του συνεταίρου της, της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στις ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του κόμματoς για τις αντιδράσεις ξένων κυβερνήσεων στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Η αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούσαν ο Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου, και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Συλλούρης, επέδωσε την επιστολή στους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθές η κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κεντρικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.Ο Μ.Εβερτ εξήρε τη στάση του κ.Ι.Βαρβιτσιώτη και του κ.Γ.Σουφλιά, ενώ άφησε αιχμές κατα του κ. Κων.Μητσοτάκη,που απουσίαζε.Ο Γ.Σουφλιάς επανέλαβε ότι η εκλογή των συνέδρων πρέπει να γίνει απο τη βάση του κόμματος.Το Σάββατο, ο Μ.Εβερτ θα συναντηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό Γ.Ράλλη και θα του ανακοινώσει την απόφαση του κόμματος να αναλάβει την προεδρία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμα. Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και προβλέπει ότι για το 1997 θα κινηθεί στο 6%. Στο μεταξύ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού ανταποκρίνεται στο κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ ωστόσο δεν δικαιολογείται ούτε υπερβολική ανησυχία ούτε εφησυχασμός.

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Σερβία αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι οποίες επιβεβαιώνονται από διπλωματικούς κύκλους, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος πρόκειται να επισκεφθεί το Βελιγράδι το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο κ. Πάγκαλος θα έχει επαφές, τόσο με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, καθώς και με παράγοντες της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επέλθει ηρεμία στη χώρα.

''Η απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρείας ''Χαλυβουργική'', να απολύσει 150 ακόμη εργαζόμενους και να θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 54, επιβεβαιώνει την εδώ και χρόνια προειδοποίηση του ΚΚΕ, ότι η επιχείρηση οδηγείται σε κλείσιμο μεθοδικά και σχεδιασμένα και στη μετατροπή της σε εμπορική εισαγωγική επιχείρηση. Ηδη η "Χαλυβουργική'' εισάγει σίδηρο από την Τουρκία''. Τα παραπάνω τονίζονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με αφορμή τις νέες απολύσεις στη Χαλυβουργική.

Αισιόδοξοι ότι η 4η έκθεση "Μόδα Γάμου", που θα πραγματοποιηθεί από 18 μέχρι 20 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ, θα αποτελέσει σταθμό προόδου, τόσο από άποψη μεγεθών, όσο και σε σχέση με την ποιότητα του περιεχομένου της, τις οργανωτικές βελτιώσεις και την αύξηση της εμπορικότητας, μετά την κάμψη που σημειώθηκε στους κλάδους των νυφικών και ειδών γάμου, όσο και των βαπτιστικών του δίσεκτου 1996, δήλωσαν οι διοργανωτές της έκθεσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζoυν, πάντως, οι δύο κλάδοι, ιδίως των βαπτιστικών, όπως τόνισε η εκπρόσωπος των ελληνικών επιχειρήσεων βαπτιστικών ειδών, κ.Ε.Μανουσάκη, αποτελούν οι εισαγωγές, κυρίως από το Χονκγ-Κονγκ. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, το 90% της κατανάλωσης στην μπομπονιέρα εισάγεται από το Χονγκ-Κόνγκ. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν οίκοι νυφικών και βαπτιστικών ειδών απόόλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς και από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Απω Ανατολή

Ο δικηγόρος Αθανάσιος Δημητρακόπουλος και ο τραπεζικός υπάλληλος Θεόδωρος Καπετανάκης ορίστηκαν με κοινή απόφαση των Υπουργων Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χ. Καστανίδη και Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, πρόεδρος και αναπληρωτής του αντίστοιχα, στο νέο Διοικητικό Συμβουλιο των ΕΛΤΑ. Με την ίδια απόφαση ορίστηκαν και τα υπόλοιπα οχτώ μέλη του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Η εγκατάσταση του νέου Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί αύριο παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στην αίθουσα Φιλοτελικού Μουσείου των ΕΛΤΑ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να επισκεφτεί την Τουρκία, επέδωσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Καλεμλί. Κατά την ίδια συνάντηση των δύο ανδρών, που έγινε προχτες στη Γάζα κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", ο Αραφάτ επέδωσε στον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής πρόσκληση για τη διεθνή δύναμη που θα συσταθεί στην περιοχή, σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία Ελ Χαλίλ.

Η πολιτική αστάθεια που κυριαρχεί στη Βουλγαρία μετά από την παραίτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Βίντενοφ στο τέλος του 1996, εντείνεται από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα στη χώρα. Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών και κατά του σχηματισμού νέας κυβέρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς, διαδήλωσαν και χθες στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις χώρας, οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αυξηση της τάξης του 17.4% παρουσίασε στο τέλος του 1996, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Αλβανία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δημιουργούν αισοδοξία στα Τίρανα καθώς σημειώνεται μία σημαντική μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 1993 ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε κλείσει με αυξηση 144.5%. Η αυξηση του Δεκεμβρίου ήταν της τάξης του 0.7% και οφειλόταν κυρίως στις αυξήσεις τιμών στα είδη τροφίμων, καπνού και ένδυσης.

Οκτακόσιες πιστωτικές κάρτες "EURO" και "MASTER" εξέδωσε σε ένα χρόνο η Εμπορική Τράπεζα της ΠΓΔΜ μετά από σχετική συμφωνία με το ίδρυμα "Europe International". Πρόκειτια για το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα της ΠΓΔΜ στο οποίο παρέχεται τέτοια δυνατότητα αλλά οι κατοχοι των συγκεκριμένων πιστωτικών καρτων δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στο εσωτερικό της χώρας αλλά δίνει τη δυνατότητα για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Τα σαράντα εκατομμύρια δολλάρια, δηλαδή περίπου 500.000 δολάρια το μήνα (120 εκ. δραχμές) φθάνουν οι ξένες επενδύσεις στην Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου τα τελευταία εξι χρόνια σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε στην Ποντγκορίτσα η κυβέρνηση της χώρας. Οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές για το οποίο έλεγαν ότι αυξάνεται διαρκώς κυρίως μετά την εφαρμογή του νόμου που δίνει τη δυνατότητα για την εγκατάσταση "παράκτιων εταιρειών" στις οποίες έχουν παραχωρηθεί συγκεκριμένα προνόμια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 10 January 1997 - 9:30:54 UTC