Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.1.1997

"Έτος εξελίξεων" προέβλεψε ότι θα είναι το 1997 ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. "Η δύναμή μας είναι η ψυχραιμία μας, η εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, η συνέχιση της εφαρμογής της γραμμής που αποφασίσαμε εδώ και καιρό και η ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων ώστε να αποτελούν μεγάλη και ισχυρή δύναμη αποτροπής απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή", είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα. Τόνισε δε ότι αυτή η επιθετικότητα δεν είναι "ούτε καινούργια, ούτε άμεση, αλλά έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : "εμείς, η Ελλάδα, θα παίζαμε το παιχνίδι των Τούρκων αν κάθε φορά δείχναμε ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο και μεγιστοποιούσαμε αυτές τις προκλήσεις". Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι εντός του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την χώρα μας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προκειμένου να γίνει κοινή εξέταση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ενημέρωσε το μεσημέρι τον προεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοβολας επισήμανε ότι διαπίστωσε πως το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο προέβλεψε ότι το 1997 θα είναι έτος επαγρύπνησης για τον Ελληνισμό. "Στηριζόμαστε σε διεθνείς συμβάσεις, σε διεθνείς συμφωνίες, στην δέσμευση των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για συγκεκριμένες αποφάσεις του διεθνούς δικαίου έτσι ώστε με βάση και την προκαθορισμένη πορεία που έχουμε μπροστά μας για το Κυπριακό, την ενταξιακή διαδικασια, να διασφαλίζεται ένας δρόμος ο οποίος δεν έχει επιστροφή" δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε δε πως "είναι βέβαιο ότι με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, συνεργασία με όλους και κλίμα ομοψυχίας και ενότητας θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και να πετύχουμε το στόχο μας".

Με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνεχίστηκε σήμερα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο η τουρκική αεροναυτική άσκηση "Ευέλικτη Πένσα" που ολοκληρώνεται αύριο. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν με επιτυχία τα τουρκικά.

Ο "πρωθυπουργός" της κατεχόμενης Κύπρου Ντερβίς Ερογλου μιλώντας σε συνάντηση νέων επιχειρηματιών που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως η Ρωσία θα έπρεπε να ντρέπεται για τη στάση που τηρεί πουλώντας πυραύλους στην Κύπρο τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να βάλει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Αν η Ρωσία που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλει την πραγματική ειρήνη στη Κύπρο πρέπει να ξέρει καλά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοπλίζοντας τους Ελληνοκυπρίους" είπε.

Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμα. Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και προβλέπει ότι για το 1997 θα κινηθεί στο 6%. Στο μεταξύ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού ανταποκρίνεται στο κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ ωστόσο δεν δικαιολογείται ούτε υπερβολική ανησυχία ούτε εφησυχασμός.

Στον εισαγγελέα προσήλθε το πρωί η δημοσιογράφος Ελλη Στάη η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της εξαιτίας της άρνησής της να δώσει διευκρινίσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου.

To πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί τη Μεγαλόνησο ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφκσι. Η επισκεψη του κ.Χαν είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, προκειμένου να επισπευστούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί -κατά πάσα πιθανότητα- μέσα στις πρώτες δύο βδομάδες του ερχόμενου μήνα. Ο κ.Χαν αναμένεται να παραμείνει στην Κύπρο για ένα πενθήμερο, υπερβαίνοντας τον χρόνο των δύο ή τριών ημερών, που συνήθως διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις του με τις δύο κοινότητες του νησιού.

Το νέο της Προεδρείο για το δεύτερο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ιανουάριος 1997-Ιούνιος 1999) θα εκλέξει την ερχόμενη Δευτέρα η Ολομέλεια του Σώματος, στο πλαίσιο της τακτικής της συνεδρίασης, που θα διαρκέσει μέχρι 17 Ιανουαρίου. Η διαδικασία της εκλογής, πάντως, ήδη χαρακτηρίζεται από μια σημαντική ελληνική επιτυχία, καθώς οι Ελληνες Ευρωβουλευτές Παρασκευάς Αυγερινός (ΠΑΣΟΚ) και Γεώργιος Αναστασόπουλος (ΝΔ), που ήταν μέχρι σήμερα δύο από τους 14 Αντιπροέδρους, έχουν προταθεί και πάλι για το ίδιο αξίωμα από τις πολιτικές τους ομάδες (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντίστοιχα), γεγονός που, άνευ απροόπτου, προδικάζει την επανεκλογή τους.

Την ιδέα της ίδρυσης στη Θεσσαλονίκη Μουσείου Ραδιοφώνου θα προωθήσει η ΕΡΤ- 3 στο πλαίσιο των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της ελληνικής ραδιοφωνίας που διοργανώνει από αύριο. Οι δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ-3 αρκούν μόνο για τη δημιουργία μίας Φωνοθήκης αλλά όχι για την ίδρυση ενός Μουσείου. "Ξεκινήσαμε ήδη να καταγράφουμε φωνές από αρχεία όπως αφηγήσεις, μαρτυρίες, συνεντεύξεις κλπ" είπε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-3 Μιχάλης Αλεξανδρίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία της Φωνοθήκης ενώ αύριο θα τεθεί η πρόταση για την ίδρυση του Μουσείου.

Ισχυροί νότιοι άνεμοι και τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά λίγες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχή κατά περιόδους ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 9 January 1997 - 17:31:00 UTC