Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 8.1.97

Για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν οι κύριοι Εβερτ, Βαρβιτσιώτης και Σουφλιάς που συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι. Ειδικότερα επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποδοχή από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. να εκλεγούν τα περιφερειακά μέλη του συνεδριου από τα επταμελή συμβούλια τοπικών επιτροπών και να αναλάβει ο Γεώργιος Ράλλης την προεδρία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Μετά τη συνάντηση οι κ. Εβερτ και Βαρβιτσιώτης δήλωσαν ικανοποιημένοι ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος εκτίμησε ότι οι επίμονες προσπάθειές του για την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. "Το κλίμα της συζήτησης υπήρξε εποικοδομητικό και ελπίζω και εύχομαι ότι το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει από όλες τις πλευρές στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομαδας και της Κεντρικής Επιτροπής" τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, επέμεινε στην εκλογή των συνέδρων από τη βάση αλλά τόνισε: "παρά τα λεγόμενα από Κασσάνδρες η Νέα Δημοκρατία θα κάνει συνέδριο και πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο θα είναι αφετηρία αναγεννητικής και νικηφόρας πορείας της Ν.Δ.".

Οι ενέργειες της Τουρκίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αγκυρα επιδιώκει την ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές με αφορμή την αγορά από την Κυπριακή κυβέρνηση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S 300. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ως επιθετικές τις κινήσεις της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστές και διασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γνωστοποίησε δε ότι η κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού αλλά και με σχετικό υπόμνημα θα ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση λειτουργούν με τις επιλογές τους ως παράγοντες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν για άλλη μία φορά τον επικίνδυνο για τους λαούς και την εθνική ανεξαρτησία των χωρών ρόλο των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θεωρούν δικαίωμά τους να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να καθορίζουν ακόμη και το είδος και την προέλευση του πολεμικού εξοπλισμού της Κύπρου. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειές τους αποτελούν παραπέρα κλιμάκωση της επέμβασης αυτής και νέα απόδειξη για τις ολέθριες συνέπειες της πολυθρυλούμενης αμερικανικής και δυτικοευρωπαϊκής ''πρωτοβουλίας'', για το κυπριακό. Ευθύνες όμως έχει και η ελληνικη κυβέρνηση, που με την πολιτική τής υποταγής στις επιλογές των Αμερικανών διευκολύνει αυτήν την ωμή επέμβαση.

"Αυτοί που διαμαρτύρονται πρέπει να διαμαρτυρηθούν στην Τουρκία", υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις διεθνεις αντιδράσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και της εκκλησίας είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις δύο κοινότητες, ενώ χαρακτήρισε ως υποχρέωση και καθήκον την προφύλαξη του κυπριακού λαού. "Οι μεγάλες δυνάμεις ας αποταθούν πρώτα στην Τουρκία για να αποσύρει τα στρατεύματα της, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμείς δεν χρειαζόμαστε όπλα", κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Με εντατικούς ρυθμούς φαίνεται ότι αρχίζουν οι εργασίες στην Ολομέλεια της Βουλής με τον καινούργιο χρόνο. Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής για το 1997, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την κύρωση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης ανακοίνωσε ήδη τρεις προ-ημερησίας διατάξεως συζητήσεις.

Αρχίζει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι συμμετείχαν, εξέφρασαν επιφυλάξεις μόνο σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στη φορολόγηση των ίδιων των βουλευτών, των διπλωματικών και των ξενοδόχων. Εξαίρεση στο γενικό κλίμα συμφωνίας που επικράτησε κατά τη συζήτηση υπήρξε ο βουλευτής, Βασίλης Κεδίκογλου, ο οποίος αποχώρησε, δίνοντας στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, σειρά τροποποιήσεων, ζητώντας να τις κάνει αποδεκτές. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, το πνεύμα των τροποποιήσεων αυτών είναι να εκπληρωθεί η πρωθυπουργική ρήση περί εχόντων και κατεχόντων.

Πρόσθετες ρυθμίσεις για τη χορήγηση επιπλέον αυξήσεων απο αυτές που όριζε το αρχικο σχέδιο, προβλέπει τελικά το νέο μισθολογιο των δημόσιων υπαλλήλων. Ειδικότερα το τελικό σχέδιο του μισθολογίου προβλέπει επιπλέον αύξηση 3.000 δραχμών για όλες τις κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, ενώ αυξάνονται τα ποσά για τα υφιστάμενα επιδόματα βιβλιοθήκης και τριμήνων των εκπαιδευτικών. Τα επιδόματα των εκπαιδευτικών θα υπολογίζονται στο εξής σε μηνιαία βάση, ως επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, το οποίο θα ορίζεται στο ποσό των 35.000 δραχμών για τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τους δασκάλους θα εξομοιωθεί σταδιακά με αυτό των καθηγητών έως την 1η Ιανουαρίου του 2000.

''Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θορυβημένη από το κίνημα αντίστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς στην καταστροφική πολιτική τη δική της και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σπεύδει να συγκαλέσει το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ)''. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που εξέδωσε αναφορικά με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλιου Αγροτικής Πολιτικής. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι με τη σύγκλιση του ΕΣΑΠ, η κυβέρνηση επιχειρεί, τη συνέχιση της κωλυσιεργίας για λύση στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς όλης της χώρας.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχει η περίοδος των εκπτώσεων, η οποία άρχισε επίσημα χθες, για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης. Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Βλαχογιάννης, η διαφαινόμενη τάση στην αγορά είναι πτώση του τζίρου των καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων και φέτος, στα ίδια περίπου επίπεδα, στα οποία κυμάνθηκε ο δείκτης αυτός και πέρυσι, δηλαδή μείωση της τάξης του 10-12% σε πραγματικά μεγέθη για το παραδοσιακό εμπόριο. Υπάρχουν, ωστόσο, επιχειρήσεις, επισημαίνει ο Σύλλογος, που αναμένεται να κερδίσουν σε μερίδια.

Ταξί ειδικά τροποποιημένα για τη μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες θα κυκλοφορούν στο εξής σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, έκανε αποδεκτή σχετική τροπολογία, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κωνσταντινίδης. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται να δοθεί μία άδεια ταξί στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, καθώς και επτά άδειες σε Αθήνα και Πειραιά και τρεις στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη προβλέπεται να δοθούν δύο άδειες ταξί σε περιοχές άνω των 100.000 κατοίκων και μία άδεια σε περιοχές με λιγότερους από 100.000 κατοίκους. Τα ταξί αυτά θα είναι ειδικά μετασκευασμένα και θα μεταφέρουν μόνον άτομα με ειδικές ανάγκες.

Nέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο Νικόλαος Ματσανιώτης και αντιπρόεδρος ο Αγαπητός Τσοπανάκης, οι οποίοι και θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους, στις 9 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Ματσανιώτης γεννήθηκε το 1925. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό του στις ΗΠΑ. Διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τις περίοδους 1966-1993 και 1976-1977. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού καθώς επίσης και πρόεδρος μεγάλου αριθμού επιτροπών στο χώρο της Παιδείας και της Δημόσιας Υγείας. Είναι επιτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997'', στηρίζει την αναβίωση της ''Ημέρας της Μπάμπως'', του λαϊκού δρώμενου που τιμά την παραδοσιακή μαμή. Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο από την κοινότητα Σκεπαστού Λαγκαδά, ενός χωριού 535 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Ογδόντα ένα χαρακτικά του χαρισματικού γερμανού ζωγράφου, Γκέοργκ Μπάζελιτς, θα εκτίθενται από σήμερα έως και τις 26 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο Μπάζελιτς υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές του νεο-εξπρεσιονιστικού κινήματος, αλλά η προοδευτικότητά του στην τέχνη και τις πεποιθήσεις, στάθηκε αφορμή για να τον χαρακτηρίσει το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, ως "διεθνιστή" και "αντιδραστικό". Ετσι, αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Δύση.

Ο Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθηγητής Robert Browning, με επιστολή του στους "Τάϊμς" του Λονδίνου, αντικρούει τα επιχειρήματα της εφημερίδας, η οποία σε πρόσφατο κύριο άρθρο της υπεραμυνόταν της παραμονής των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Βρετανός καθηγητής επισημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το Μουσείο της Ακρόπολης και ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των τηλεθεατών εκπομπής με θέμα τα Μάρμαρα, τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής τους, ενώ υπενθυμίζει ότι με παλιότερο κύριο άρθρο της (το 1992) η ίδια εφημερίδα είχε τοποθετηθεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στο φυσικό ιστορικό τους περιβάλλον.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμερα, αναμένεται η οριστική απόφαση της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Πάντσεβο, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου της Σερβίας, με την οποία αποδέχτηκε την ένσταση του Συνασπισμού "Ζάγιεντνο", να ακυρωθεί η απόφαση της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής, που έδινε τη νίκη στον παραπάνω δήμο στο κυβερνόν κόμμα με μία έδρα διαφορά. Η απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζει την πλειοψηφία του Συνασπισμού "Ζάγιεντνο" και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης με 36 έδρες έναντι 34.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου. Μπροστά στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ο εκ των ηγετών του συνασπισμού ''Ζάγιεντνο'', Βουκ Ντράσκοβιτς, πλησίασε τους αστυνομικούς και αφού τους ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, ανέφερε ότι ''η άγια αυτή για τη Σερβία μέρα απαιτεί επίδειξη ψυχραιμίας'' και για το λόγο αυτό συνέστησε στους οπαδούς της αντιπολίτευσης να ματαιώσουν την πορεία, κάτι που έγινε αποδεκτό και έτσι η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Περισσότερα από 30000 άτομα διαδήλωσαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας (ΣΚΒ) στο Πλόβντιβ. Tης συγκέντρωσης είχε προηγηθεί μια μαζική συγκέντρωση 40000 ατόμων της "νέας πλειοψηφίας της πείνας", την οποία οργάνωσε η αντιπολίτευση στις 3 Ιανουαρίου στη Σόφια, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και για τις επόμενες μέρες στη Σόφια, στη Βάρνα, στο Μπουργκάς, στο Λόβετς και στη Μοντάνα. Κατά την εφημερίδα Trud ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Εμπορικών Ενώσεων της Βουλγαρίας Κράστυο Πέτκοφ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες των πολιτών.Αντίθετα, η εφημερίδα Duma είχε δημοσιεύσει δηλώσεις του Πέτκοφ σύμφωνα με τις οποίες ήταν έτοιμος να εγγυηθεί την κοινωνική ειρήνη για να διευκολύνει το έργο της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε να δώσει 11 άδειες για αγωγούς φυσικού αερίου, oι οποίοι προερχόμενοι από τη Ρωσία, θα περνούν από τη βουλγαρική επικράτεια. Οι άδειες θα χορηγούνται μετά από πλειστηριασμό, για τον οποίο είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Εργασίας και θα έχουν ισχύ 35 ετών. Οι εταιρίες που θα πάρουν τη σχετική άδεια θα πρέπει να καταθέσουν εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και να υπογράψουν συμφωνία με τη βουλγαρική κρατική εταιρία "Μπουλγκάργκαζ" για την τεχνική διαχείριση των αγωγών φυσικού αερίου.

Πολιτικό κίνητρο βλέπει πίσω από τη δολοφονία του Αρχιλοχία της φρουράς "Goce Delchev" στα Σκόπια Μετόντια Μικόφσκι, το IMRO-DPMNE το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ. Ο Αρχιλοχίας σκοτώθηκε με κυνηγετική καραμπίνα στο χωριό Βρανέστικα της περιοχής του Κίτσεβο από ενα μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, τον Σίμο Σιμουνόφσκι, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 8 January 1997 - 8:30:23 UTC