Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-01-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.1.1997

"Oι θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστές και διασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές με αφορμή την αγορά από την Κυπριακή κυβέρνηση ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε ως επιθετικές τις κινήσεις της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού αλλά και με σχετικό υπόμνημα θα ενημερώσει το διεθνή παράγοντα ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση λειτουργούν με τις επιλογές τους ως παράγοντες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας συμφώνησαν σήμερα οι κύριοι Εβερτ, Βαρβιτσιώτης και Σουφλιάς που συναντήθηκαν το μεσημέρι. Ειδικότερα επιτεύχθηκε συμφωνία για την αποδοχή από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. να εκλεγούν τα περιφερειακά μέλη του συνεδριου από τα επταμελή συμβούλια τοπικών επιτροπών και να αναλάβει ο Γεώργιος Ράλλης την προεδρία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Μετά τη συνάντηση οι κ. Εβερτ και Βαρβιτσιώτης δήλωσαν ικανοποιημένοι ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος εκτίμησε ότι οι επίμονες προσπάθειές του για την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. "Το κλίμα της συζήτησης υπήρξε εποικοδομητικό και ελπίζω και εύχομαι ότι το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει από όλες τις πλευρές στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομαδας και της Κεντρικής Επιτροπής" τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, επέμεινε στην εκλογή των συνέδρων από τη βάση αλλά τόνισε: "παρά τα λεγόμενα από Κασσάνδρες η Νέα Δημοκρατία θα κάνει συνέδριο και πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο θα είναι αφετηρία αναγεννητικής και νικηφόρας πορείας της Ν.Δ.".

Απέρριψε τα διαβήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας και άλλων χωρών για την αγορά των ρωσικών πυραύλων η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γ. Κασουλίδη. Ταυτόχρονα τις επέκρινε επειδή τόσα χρόνια δεν επέδειξαν αντίστοιχη ευαισθησία για τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε οτι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι οτι "εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους να αποφασίσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού και πώς θεωρούμε εμείς ως πιό αποτελεσματική την αμυντική μας ικανότητα". Ιδιαίτερα μέτρα έχουν ληφθεί από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το πυραυλικό σύστημα S-300.

Το δικό της σχέδιο πρόκειται να εφαρμόσει η Τουρκία στην Κύπρο με αφορμή την συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-300. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" το τουρκικό σχέδιο θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια προκειμένου να αποκατασταθεί στο νησί η ισορροπία που διαταράσσεται με την αγορά των ρωσικών πυραύλων. Αρχικά θα ενισχυθεί η άμυνα στην κατεχόμενη Κύπρο με σύγχρονα τουρκικά όπλα ενώ θα αυξηθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις που θα υποστηρίζονται από αέρος. Σε δεύτερο στάδιο θα εντοπιστούν οι χώρες που μπορεί να έχουν το δυναμικό να πουλήσουν όπλα στους Ελληνοκυπρίους και θα αρχίσει μία διπλωματική καμπάνια ώστε να εμποδιστούν οι πωλήσεις όπλων. Στο πλαίσιο αυτό στόχος θα είναι κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στο τρίτο στάδιο θα αρχίσει μία διπλωματική έφοδος προκειμένου να πειστεί η Ρωσία ότι οι πωλήσεις όπλων θα δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Σε εντατικότερους ελέγχους για την κάρτα καυσαερίων θα προβεί εντός του 1997 το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στο πλαίσιο της αποτελεσματικής παρέμβασης για τον περιορισμό των ρυπογόνων εξατμίσεων. Μέχρι τον Ιούνιο θα λειτουργούν τουλάχιστον είκοσι κινητές μονάδες ελέγχου καυσαερίων. Σε όσους δεν έχουν κάρτα καυσαερίων θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 50 χιλιάδων δραχμών. Εντός του 1997 θα πρέπει να αλλάξουν καταλύτες και περισσότερα από εκατό χιλιάδες ΙΧ. Για τα μικρομεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα ο καινούριος καταλύτης στοιχίζει γύρω στις 120 με 150 χιλιάδες δραχμές.

Ξεπερνά τα 9 δισ. δρχ. το κόστος της ζημίας που υπέστη κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο κλάδος των υπηρεσιών τουρισμού στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στις πρεσβείες στο εξωτερικό, αλλά και των αγροτικών κινητοποιήσεων, που τερματίστηκαν λίγες μόνο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Προεδρείου του τουριστικού οργανισμού Kinissi Tour Operator προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία η απεργία των διπλωματικών υπαλλήλων για την κίνηση μόνο από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 9,27 δισ. δρχ.

Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών Νικολάι Ντόμπρεφ είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Ανώτατου Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Οπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεοργκι Παρβάνωφ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δεν θα γίνει έκτακτη σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου για το θέμα και το Εκτελεστικό Γραφείο αναλαμβάνει την ευθύνη να παρουσιάσει αύριο την υποψηφιότητα του Νικολάι Ντόμπρεφ στους συμμάχους των σοσιαλιστών στον κυβερνώντα συνασπισμό.

Συνεχίστηκαν το απόγευμα στο Βελιγράδι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" μοίρασε στους οπαδούς του χιλιάδες φέιγ βολάν όπου αναγράφονται τα τηλέφωνα όλων των υπουργείων και των δημοσίων υπηρεσιών της Σερβίας και θα τους καλεί να μπλοκάρουν τα τηλέφωνα των κρατικών υπηρεσιών. Στο μεταξύ το ιατροδικαστικό πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα και μετέδωσαν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα Εξπρές" σύμφωνα με το οποίο ο θάνατος, πριν δυο εβδομάδες του Σέρβου διαδηλωτή Πρέντρακ Στάρτσεβιτς οφειλετο σε καρδιακό έμφραγμα. Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναφέρει ότι ο θάνατος του οφείλεται σε ξυλοδαρμό ενώ στο σώμα του άτυχου Στάρτσεβιτς έφερε εκδορές από μεταλλικό αντικείμενο.

Ισχυρή έκρηξη αναφέρθηκε το μεσημέρι κοντά στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στο Περού όπου οι αντάρτες της οργάνωσης Τουπάκ Αμάρου συνεχίζουν να κρατούν ομήρους 74 άτομα για δεκαοκτώ ημέρες.

Ογδόντα ένα χαρακτικά του χαρισματικού γερμανού ζωγράφου, Γκέοργκ Μπάζελιτς, θα εκτίθενται από αύριο έως και τις 26 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στο μεταξύ άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η έκθεση γλυπτικής του ευρηματικού σουρρεαλιστή Μax Ernst, η οποία φιλοξενειται στη δημοτική πινακοθήκη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από αύριο το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού από τα Δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 6 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους έντονες θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 7 January 1997 - 17:30:43 UTC