Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 13.12.96

Δύο μηνυτήριες αναφορές σχετικές με τις αγροτικές κινητοποιήσεις προτίθεται να καταθέσει, σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Συγκεκριμένα, η μία θα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και θα αφορά την παρακώλυση των συγκοινωνιών της χώρας, και η δεύτερη κατά του ελληνικού Δημοσίου για παράβαση καθήκοντος. Επίσης για σήμερα προορίζεται η κατάθεση των μηνύσεων στις οποίες έχει αποφασίσει να προβεί και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). "Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι μηνύσεις να ξεπεράσουν το επίπεδο του "κατά παντός υπευθύνου", στρεφόμενες και σε συγκεκριμένα πρόσωπα", υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Απόστολος Γενίτσαρης.

Τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών θα συζητήσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων και Γεωργικών Συνεταιρισμών, καθώς επίσης και οι Συντονιστικές Επιτροπές αγροτικών κινητοποιήσεων, τα Επιμελητήρια, η Τ.Ε.Δ. Κ και άλλοι φορείς του Νομού.

Με κυρίαρχη τη βεβαιότητα ότι συμμετέχουμε σε έναν αγώνα δρόμου, στον οποίο ''ο ρυθμός δεν καθορίζεται από μας, αλλά από όλους τους δρομείς μαζί'', ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μπαίνει σήμερα το πρωί στο Dublin Castle, το Φρούριο του Δουβλίνου, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία κρίνεται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού εισερχόμαστε στην τελική φάση για την επεξεργασία της νέας Συνθήκης ''Μάαστριχτ ΙΙ''. Από τις ουσιαστικές ελληνικές επιδιώξεις είναι : - το θέμα της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Ελλάδα ζητά να κατοχυρωθούν θέσεις για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, κοντά στις ελληνικές. - η προσπάθεια να μπούμε στην πρώτη φάση, στο στενό πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) - στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, να κληθεί η Αγκυρα να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών- μελών της ΕΕ και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Ιμια. - να ληφθεί υπόψη για τη σύγκλιση, η ελληνική ιδιαιτερότητα, λόγω των δυσβάσταχτων εξοπλισμών που είναι αποτέλεσμα της συνεχούς τουρκικής απειλής.

Με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε συναντήθηκε στην Τιφλίδα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και συζήτησε μαζί του για τις διμερείς σχέσεις και θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό της Γεωργίας.Σε ερώτηση για τα προβλήματα στο Αιγαίο ο κ. Σεβαρντνάτζε τάχθηκε υπέρ της αρχής της ειρηνικής επίλυσης και επισήμανε την προυπόθεση ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και το σεβασμό των συνόρων των κρατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, θα πρέπει να παρασχεθούν όλες οι αναγκαίες εγγυήσεις ασφαλείας, τόσο από την Ευρωπαική Ενωση, όσο και τα από τα Ηνωμένα Εθνη.

Εντατικοποιούνται, ενόψει των εορτών, οι έλεγχοι στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης για την πάταξη των περιπτώσεων αισχροκέρδειας και των παραβάσεων αγορανομικών διατάξεων. Αυτό αποφασίσθηκε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων της πόλης. Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου των καταστημάτων, καθώς και την πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τη συγκρότηση επιτροπών ανταγωνισμού στις έδρες των Περιφερειών, οι οποίες θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Ενα ακόμη αποφασιστικό και σημαντικό βήμα για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως γίνεται τώρα, το οποιο είχε καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό. Εύχομαι να καλύψουμε αρκετό από το χαμένο χρόνο”. Τη δήλωση αυτή έκανε, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το Παρίσι, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι Ιταλοί αρχιτέκτονες υπέγραψαν σύμβαση με το Ιδρυμα “Μελίνα Μερκούρη”.

Σε 111.000.000 δολάρια ανήλθε η αξία των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, κατά τους δέκα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Eπιμελητηρίων Ελλάδος, Ανδρέας Κυριαζής και ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων των Σκοπίων, Ντούσαν Πέτροφσκι. Ο κ. Κυριαζής, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Φλώρινας, ΄Εδεσσας και Κιλκίς, που επισκέπτεται από χθες τα Σκόπια, σημείωσε ακόμη ότι η αξία των εξαγωγών των Σκοπίων στην Ελλάδα ήταν περίπου της τάξης των 52.000.000 δολαρίων, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα ανήλθαν σε 61.000.000 δολάρια περίπου.

Δύο χιλιάδες εκατόν επτά εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που θίγονται από το νόμο περί επαγγελματικής στέγης, υπέγραψαν το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, 5.502 Θεσσαλονικείς δήλωσαν -επίσης υπογράφοντας- τη συμπαράστασή τους στις θέσεις των εμπόρων και βιοτεχνών για τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Mε υπόμνημα που κατέθεσε προς την Εξεταστική Επιτροπή τηςΒουλής, η οποία διερευνά όλες τις βασικές πτυχές της υπόθεσης για τη χορήγηση άδειας στο Καζίνο του Φλοίσβου, απάντησε η δημοσιογράφος, Ελλη Στάη, που είχε κληθεί να καταθέσει σήμερα. Στο υπόμνημα της η κ. Στάη αναφέρει ότι η αγορά του διαμερίσματος της, στην οδό Μελεάγρου, έναντι 90 εκατομμυρίων δραχμών, είναι προσωπικό περιουσιακό της στοιχείο, που απέκτησε με χρήματα από την επιτυχημένη-όπως τη χαρακτηρίζει-δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, η οποία της αποφέρει σημαντικότερα ποσά από αυτά της αγοράς. Αυτό-σημειώνει- αποδεικνύεται και από τα "πόθεν έσχες", τα οποία είναι κατατεθείμενα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα οποί μπορεί η Επιτροπή να τα ζητήσει.

Στην Ξάνθη θα μεταβεί το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, προκειμένου να επισκεφθεί τις περιοχές του νομού που πρόσφατα επλήγησαν από τις θεομηνίες. Κατά την παραμονή του στην Ξάνθη, ο κ.Τσοβόλας θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς, από τους οποίους και θα ενημερωθεί για τα προβλήματα της περιοχής.

Το υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών προχωρεί στην καθιέρωση νέου τρόπου εξετάσεων των επαγγελματιών οδηγών, για τις επιβατικές και για τις εμπορευματικές μεταφορές. Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, επιτυγχάνεται το αδιάβλητο των εξετάσεων και η σημαντική βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον τομέα των δημοσίων μεταφορών. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά αύριο. Με το νέο τρόπο εξετάσεων, θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές - τομές στο μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα: Οι εξετάσεις διενεργούνται σε μία ημέρα αντί της μίας εβδομάδας, και ταυτόχρονα σε 25 αίθουσες από εξι εξεταστικές επιτροπές και η επιτήρησή τους θα γίνεται από 25 ομάδες επιτηρητών - υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταφορών, αντί της μίας Εξεταστικής Επιτροπής που ήταν οι ίδιοι και επιτηρητές, σε μία αίθουσα διενέργειας των εξετάσεων.

Τρόφιμα, ρούχα και δώρα για τα παιδιά της κοινότητας Μύκης Ξάνθης, που υπέστη βιβλική καταστροφή από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το νομό, θα προσφέρει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης, σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο χωριό αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου την Κυριακή. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε ολόκληρο το νομό. Χωρίς νερό, σύμφωνα με τη διεύθυνση ΠΣΕΑ του νομού, παραμένει το Πόρτο-Λάγος, και χωρίς τηλέφωνο και ρεύμα τέσσερις οικισμοί στον ορεινό όγκο.

Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η θητεία του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνιμού-που έληξε στις 7 Δεκεμβρίου-ενώ θα είναι διετής πλέον η θητεία του. Παράλληλα το ΣΑΕ θα συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση μια φορά κάθε χρόνο από το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ή τα 2/3 των μελών του, καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις που θα έχουν σχέση με τα εθνικά θέματα ή τα συμφέροντα του.

Εκδήλωση για την Κεντροαριστερά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεάπολης που βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά 120. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τάσος Μαντέλης, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, το στέλεχος του ΣΥΝ, Γιώργος Καρυπίδης και ο πανεπιστημιακός, Δημήτρης Γιατζόγλου.

Το νέο Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο των Δυτικών Συνοικιών, που θα ανεγερθεί στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού, "θεμελίωσε" ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Το Κέντρο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 180.000.000 δραχμές και ο χρόνος ολοκλήρωσής του έχει υπολογισθεί σε 12 μήνες, θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το 50% του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο έχει ήδη αποστείλει στο δήμο τα 30.000.000, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί από το δήμο Κορδελιού.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη δημιουργία Συναλλαγματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία και το μακροοικονομικό πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997, εξετάζουν στη Σόφια Βούλγαροι αξιωματούχοι και η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με επικεφαλής την Αν Μακγκέρκ. Tα κόμματα της βουλγαρικής αντιπολίτευσης προτείνουν πολιτική συναίνεση για το θέμα της δημιουργίας Συναλλαγματικού Συμβουλίου, αλλά και πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ως "μη ρεαλιστικό" τη δεδομένη στιγμή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, το αίτημα της αντιπολίτευσης για επαναφορά του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Ο κ. Ντίνι, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και με τους ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο", σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς, δεν προσκόμισε κάποια συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει, μετά την ακύρωση του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η τελετή της ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης της Ρουμανίας έγινε χθες, παρουσία του Προέδρου Εμίλ Κονσταντινέσκου. “Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Ρουμανία, γιατί μετά από πέντε δεκαετίες, τα ιστορικά κόμματα της χώρας, το Χριστιανοδημοκρατικό Αγροτικό Κόμμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων επανέρχονται στην εξουσία”, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιορμπεα.

Το ιρακινό πετρέλαιο μέσω του αγωγού που ξεκινάει από το Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ, ρέει πλέον - έστω και μετ' εμποδίων - προς τις εγκαταστάσεις της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου BOTAS, που βρίσκεται στο Γιουμουρταλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ αναμένεται πως σε πρώτη φάση θα διοχετεύεται από τον αγωγό, ημερησίως πετρέλαιο, περίπου 350.000 βαρελιών. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας BOTAS στο Γιουμουρταλίκ, Φατίχ Σεν, προς το παρόν δεν έχει αφιχθεί πετρελαιοφόρο για τη φόρτωση του πετρελαίου το οποίο θα διοχετεύεται, ενώ σημείωσε ότι μετά την έναρξη των φορτώσεων, η ποσότητα του ημερησίως διοχετευομένου πετρελαίου θα ανέρχεται σε 440.000 βαρέλια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 13 December 1996 - 7:30:19 UTC