Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.12.1996

Aλλεπάλληλες συσκέψεις αγροτών και κυβερνητικών στελεχών πραγματοποιήθηκαν και σήμερα στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης απεμπλοκής στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Το μεσημέρι, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας των αγροτών Γιάννης Πατάκης, συμμετείχε σε σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στη Θέρμη, με στόχο να διευθετηθούν προβλήματα που άρχισαν να δημιουργούνται με αποχωρήσεις αγροτών από κάποια οδοφράγματα τοπικής σημασίας και εμβέλειας. Σύσκεψη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον κοινοβουλευτικό τομέα ελέγχου γεωργίας είχε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας. Δεύτερη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των αγροτικών ενώσεων όλης της χώρας υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Σωτηρλή. Στη σύσκεψη αυτή μετείχε εκπρόσωπος της Αγροτικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Λιόλιος. Ο κ. Τζουμάκας, αναφορικά με τα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών σημείωσε ότι δεν πρέπει να διατυπώνονται αιτήματα που η Κοινότητα δεν επιτρέπει. Διαπίστωσε ότι τα προβλήματα στη γεωργία είναι μεγάλα, χαρακτήρισε, ωστόσο τις κινητοποιήσεις ως πολιτικές.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν΄όψει της αναθεώρησης της συνθήκης του Μάαστριχτ αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα στη Χάγη οι πρωθυπουργοί της χώρας μας Κώστας Σημίτης και της Ολλανδίας Βιμ Κοκ. Στη συνάντηση αυτή στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο κ.Σημίτης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις σε ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και τα εθνικά μας θέματα. Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπου θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας θα επιδιώξει να συμπεριληφθεί στις αποφάσεις της Συνόδου και το ανακοινωθέν της 15ης Ιουλίου 1996 που αφορούσε στην ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρτνάντζε συναντήθηκε το πρωι στην Τιφλίδα ο Ελληνας πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος σήμερα ανέλαβε την προεδρία της Συνέλευσης των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας για το προσεχές εξάμηνο. Ο κ.Σεβαρτνάντζε υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης εγγυήσεων για την ασφάλεια και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και το σεβασμό των συνόρων των κρατών και αναφορικά με το θέμα του Αιγαίου τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις Ελλάδας - Γεωργίας, ενώ, απευθυνόμενος στη Συνέλευση, επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για τις διεθνείς σχέσεις και την προσήλωσή της στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο η θητεία του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνιμού-που έληξε στις 7 Δεκεμβρίου-ενώ θα είναι διετής πλέον η θητεία του. Παράλληλα το ΣΑΕ θα συγκαλείται σε τακτική συνεδρίασημια φορά κάθε χρόνο από το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ή τα 2/3 των μελών του, καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις που θα έχουν σχέση με τα εθνικά θέματα ή τα συμφέροντα του. Αυτό προβλέπεται με τροπολογία που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και η οποία είχε κατατεθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, στο νομοσχέδιο σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων προσφύγων.

Εντατικοποιούνται, ενόψει των εορτών, οι έλεγχοι στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης για την πάταξη των περιπτώσεων αισχροκέρδειας και των παραβάσεων αγορανομικών διατάξεων. Αυτό αποφασίσθηκε, σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων της πόλης. Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου των καταστημάτων, καθώς και την πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τη συγκρότηση επιτροπών ανταγωνισμού στις έδρες των Περιφερειών, οι οποίες θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παρεμβάσεις με στόχο την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο δημόσιο τομέα και το ΙΚΑ ανακοίνωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Τάσος Μαντέλης στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη. Ειδικότερα, από το 1997 οι υπηρεσίες θα χορηγούν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις στους πολίτες μετά από ένα τηλεφώνημα. Ο κ. Μαντέλης ζήτησε τη συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μείωση του όγκου των δικαιολογητικών και του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Για χρήση βίας "μη αναγκαίας και δυσανάλογης" κατηγόρησε την τουρκική πλευρά στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αντίθετα, ο Μ.Γκάλι απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για την περίπτωση της δολοφονίας του Τούρκου στρατιώτη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ". Σε τηλεγράφημα που απέστειλε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" στην ίδια εφημερίδα, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις πηγών του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι "στην κατασκευαζόμενη αεροπορική βάση στην Πάφο, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 1997, θα μπορούν να σταθμεύουν 40 μαχητικά αεροσκάφη υπό συνθήκες ασφαλείας".

"Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους "δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΒΒC εν'όψει της επίσκεψής του στην Κύπρο.Όπως είναι γνωστό, η επίσκεψη Ρίφκιντ και η πρόθεσή του να μεταβεί στα κατεχόμενα και να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κυπριακά κόμματα, ενώ ήταν αφορμή για να συζητηθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα το ενδεχόμενο διάλυσης της συγκυβέρνησης στην Κύπρο. Ο Μ.Ρίφκιντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πώς θα συναντήσει τον Ρ.Ντενκτάς "ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

Για πρώτη φορά, από τότε που άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις πόλεις όπου υπερίσχυσε η αντιπολίτευση, συμμετέχουν και οργανωμένες ομάδες εργατών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμμετέχουν στο συνασπισμό "Ζάγιεντνο" εντείνουν τις προσπάθειές τους, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.Παράλληλα, συνεχίζουν τις καθημερινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις,ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.Στην προσπάθεια αυτή, που χαιρέτισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, προστέθηκε χθες ώς αρωγός ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάντοκ, που έπλεξε το εγκώμιο των διαδηλωτών, για τον ειρηνικό τρόπο , τον οποίο επέλεξαν για να διαμαρτυρηθούν.

Συνελήφθη ο αμερικανός παίκτης της τουρκικής ομάδας Μπεσίκτας, Αλεξάντερ, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο διεθνής παίχτης του Άρη Ντίνος Αγγελίδης, ο οποίος δέχτηκε χθες επίθεση κατά τη διάρκεια του αγώνα από τον Αμερικανό. Ο Αλεξάντερ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού του άσκησε ποινική δίωξη τον άφησε ελεύθερο για να ακολουθήσει την ομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Ο παίκτης της Μπεσίκτας θα δικαστεί σε τακτή δικάσιμο. Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ εκδιώχθηκε πέρσι από το ιταλικό πρωτάθλημα διότι δημιουργούσε επεισόδια και έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τοπικές ομίχλες το πρωί στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην νότια νησιωτική Ελλάδα θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ είναι πιθανόν να βρέξει στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 6 έως 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες το πρωί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 12 December 1996 - 17:32:50 UTC