Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-11-01)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (1.11.1996)

Με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη για την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η οικονομική πολιτική εκφράζεται σταθερά, κάθε χρόνο, μέσω του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή, δήλωσε σήμερα, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου απαντώντας στον Μιλτιάδη Εβερτ ο οποίος ζήτησε να γίνει όσο το γρηγορότερο η συζήτηση, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, ερώτησης της Ν.Δ. για την πορεία της οικονομικής πολιτικής. "Η οικονομική πολιτική δεν μπορεί να δημοσιοποιείται κατά τεμάχια" είπε ο κ. Παπαντωνίου προσθέτοντας ότι αυτό δεν νοείται στα οικονομικά πράγματα κάθε χώρας. Έντονη ήταν η αντίδραση των Προέδρων του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ Νίκου Κωνσταντόπουλου και Δημήτρη Τσοβόλα οι οποίοι επισήμαναν ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τη διαρροή στον τύπο διάφορων οικονομικών μέτρων διαταράσσοντας το κλίμα ηρεμίας που επικρατούσε στην αγορά.

Η υπόθεση της άδειας λειτουργίας του καζίνο στο Φλοίσβο συζητείται από το μεσημέρι στη Βουλή η οποία εξετάζει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής και εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φοίβος Ιωαννίδης και οι Γιώργος Ανωμερίτης, Λεωνίδας Τζαννής και Γιάννης Γιαννάκης. Από τη Νέα Δημοκρατία θα πάρουν το λόγο, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Νώντας Ζαφειρόπουλος, η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και ο Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ενώ πρόκειται να μιλήσουν και 2 βουλευτές από το ΚΚΕ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Σύμφωνα δε με τον κανονισμό της Βουλής, δικαίωμα παρεμβάσεων έχουν και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων.

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του Απόστολου Κακλαμάνη. Ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Απόστολο Κακλαμάνη με τον οποίο θα συζητήσει θέματα συντονισμού των δύο Κοινοβουλίων. Επίσης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

"Παραλύει" η εκπαιδευτική διαδικασία στα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς το διδακτικό προσωπικό κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του, ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία για τη βαθμολογική εξέλιξη των καθηγητών. Ήδη, στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίστηκε αποχή διαρκείας, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι jahgcgt]r θα απέχουν έως τις 13 Νοεμβρίου, στο Πάντειο θα συνεχιστεί η αποχή τουλάχιστον έως την Τρίτη και στη Νομική Αθηνών μέχρι τη νέα συνεδρίαση των μελών ΔΕΠ την Τετάρτη. Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του, γνωστοποίησε ότι προχωρεί αμέσως σε νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος της εξέλιξης των μελών ΔΕΠ. Ωστόσο, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, κάνουν λόγο για εμπαιγμό, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο δεν παίρνει θέση στο μισθολογικό πρόβλημα, αναβάλλοντας τον διάλογο για τα τέλη Νοεμβρίου.

Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ στην επίσκεψη του Έλληνα Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα ενεργείας, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος αναμένεται αύριο στα Σκόπια. Η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του κ.Παπουτσή σε Αλβανία και ΠΓΔΜ προκειμένου να συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τους υπουργούς Οικονομικών, Μπεκιρ Ζουτα και Γιάννε Μιλιοφσκι. Επίσης έχει προγραμματιστεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, των Διυλιστηρίων των Σκοπίων και του οργανισμού Θέρμανσης.

Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων Ταμιευτηρίου και τρεχούμενων λογαριασμών καταθέσεων ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η μείωση θα είναι της τάξης του 0.25 της εκατοστιαίας μονάδας και θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πέθανε το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Αθανάσιος Τσομπανικολίδης, 36 ετών, λήπτης του τριπλού μοσχεύματος καρδιάς και πνευμόνων. Επρόκειτο για την πρώτη στην Ελλάδα επιχείρηση αντιμετώπισης με τριπλή μεταμόσχευση της εκ γενετής ανίατης νόσου της συγγενούς καρδιοπάθειας.

Ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στην πόλη Γκόμα του Ζαΐρ όπου έχουν επεκταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερθέντων ανταρτών της φυλής των Τούτσι. Το πρωί σημειώθηκαν λεηλασίες ενώ τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και των υπολοίπων ανθρωπιστικών υπηρεσιών ζήτησαν την προστασία των δυνάμεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη. Η απομάκρυνση των διεθνών υπηρεσιών αναμένεται να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Ζαΐρ.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών. Ο κ.Ντεμιρέλ αναμένεται να επαναβεβαιώσει τους συνομιλητές του για τον σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας του και σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει την υποστήριξη της Γερμανίας για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα θα υπογραφούν οικονομικές συμφωνίες.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται σήμερα στη χώρα. Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες κυρίως στα νότια, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη Βόρεια Ελλάδα τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα στα Δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν τη νύχτα να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές κυρίως στα νοτιοδυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 11 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

R


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Friday, 1 November 1996 - 6:30:51