Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News In Brief (96-10-22)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (22.10.1996)

Η οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια αποτελεί το κύριο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, εν'όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 1997. Σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με αντικείμενο τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων του Υπουργείου Αμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ στην προσεχή συνεδρίασή του. Στη σύσκεψη μετέχει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάννης. Στο μεταξύ με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου συναντάται εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ το απόγευμα συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η οικονομική επιτροπή προκειμένου να οριστικοποιήσει τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει.

Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάζει, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον καθορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Σήμερα συνέρχεται εξάλλου και η Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρων στις επιτροπές της Βουλής. Για την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής πιθανότερος να αναλάβει την προεδρία για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου θα καταλάβει βουλευτής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη θέση του γραμματέα, βουλευτής από το ΚΚΕ που είναι και το τρίτο κόμμα σε δύναμη. Η Διαρκής Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών είναι 50μελής και απαρτίζεται από 27 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, 18 από τη Νέα Δημοκρατία, από δύο έχουν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός και ένα βουλευτή το ΔΗΚΚΙ.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ταρίους Ροσάτι και τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία μετά από πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι. Ο κ. Στεφανόπουλος το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Τιμόσεβιτς ενώ εντός της ημέρας θα συναντηθεί με τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη στη Βαρσοβία. Εξάλλου την πεποίθηση ότι η επίσκεψη των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Κ.Στεφανόπουλο στην Πολωνία θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και συναλλαγών, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης για την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων στη χώρα.

Συνεδριάζει το μεσημέρι για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο το πλαίσιο πολιτικής του κόμματος. Το απόγευμα θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των προεδρείων των ομάδων κοινοβουλευτικού έργου. Αύριο συνεδριάζουν η Κεντρική και η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του κόμματος Likti\dgr Εβερτ θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο.

Στη Μόσχα μεταβαίνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Την Παρασκευή ο κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία ενώ στη συνέχεια θα παραβρεθεί στη Σύνοδο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης που θα αρχίσει το Σάββατο στη Βουδαπέστη. Κατά τη σύνοδο αυτή θα εξεταστούν η πρόοδος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και η πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 1997 ανακοινώνει εντός της ημέρας η διοίκηση του οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστική μονάδα αυξάνεται από τις 10,2 δραχμές στις 11,5 ενώ αυξημένο θα είναι το πάγιο τέλος καθώς και η τιμή των τηλεκαρτών.

Ζητήματα που αφορούν την παιδεία της χώρας συζήτησε το πρωί με τον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Ράλλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα θέματα εκπαίδευσης πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να μένουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Εξάλλου, συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε το μεσημέρι η ΕΦΕΕ διεκδικώντας την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία.

Φόβους για νέα επεισόδια στην περιοχή της γραμμής Δεκέλειας -Αμμοχώστου, εκφράζουν οι αστυνομικές αρχές της κυπριακής δημοκρατίας, οι οποίες άρχισαν σε συνεργασία με τις αρχές των βρετανικών βάσεων, τη λήψη δραστικών μέτρων ασφαλείας. Στο μεταξύ σοβαρές εξελίξεις αναμένεται να σημειωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, σε ότι αφορά τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, αφού η αστυνομία της Κύπρου έχει ήδη προχωρήσει τις έρευνες της για τον εντοπισμό των δραστών, σε σημείο που να γνωρίζει τις ταυτότητες των δολοφόνων. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μεγαλονήσου Αλέκος Μαρκίδης, άφησε να εννοηθεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης των Τούρκων, ενώ έχει ήδη ζητήσει τις εκθέσεις των δύο δολοφονιών, ώστε οι φάκελοι να υποβληθούν ενώπιον του για μελέτη.

Σεισμική δόνηση έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 9.48 το πρωί οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πύλου, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Α.Π.Θ., κ. Σκορδίλη, το σημερινό χτύπημα του Εγκέλαδου "εντάσσεται στη δραστηριότητα της γνωστής σεισμικής ζώνης της περιοχής, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε έξαρση. Φαίνεται ότι η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση και δεν ξέρουμε πόσο καιρό ακόμα θα συνεχιστεί. Λέμε το ίδιο που είχαμε πει και για τις προηγούμενες δονήσεις στην περιοχή, ότι χρειάζεται λίγη επιφυλακτικότητα. Αν γινόταν, δηλαδή ένας μεγάλος σεισμός δεν ha αποτελούσε έκπληξη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι προβλέπουμε πως θα υπάρξει τέτοιος σεισμός".

*Την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή συνεχίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ με αντικείμενο την προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών. Ο κ. Σιράκ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τις Ισραηλινές αρχές έκανε λόγο για μη επαρκή μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στο Αραβικό τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εντός της ημέρας ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Περαιτέρω πτώση θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα εκδηλωθούν παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές, θα υπάρχουν, όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 10 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες παροδικές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Tuesday, 22 October 1996 - 6:45:02