Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-10-21

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.10.1996

Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε σε προεκλογικό μήνυμά του πρός την ελληνοαμερικανική κοινότητα ο Προεδρος Μπιλ Κλίντον.Οπως αναφέρει θα θεωρήσει προσωπική του αποτυχία την μη εξεύρεση δίκαης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Συνεδριάζει αύριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που προωθεί. Στο μεταξύ τις προτάσεις τους παρουσιάζουν στην κυβέρνηση τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων για το νέο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τετραετίας 1996 - 2000. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι ταχεία καθώς το κόστος του προγράμματος θα συμπεριληφθεί στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 1997.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι δημόσιοι υπάλληλοι άν δεν δοθούν αυξήσεις στο δημόσιο τομέα.Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ.Κουτσούκος δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιδράσουν αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι δε θα δοθεί καμμιά αύξηση.Στους συνταξιούχους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθούν αυξήσεις μέχρι και 6% σε όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι και 110.000 δραχμές και 4% σάυτούς που λαμβάνουν μέχρι 200.000 δραχμές.

Πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 6 το απόγευμα με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου και τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης.Κύριο αίτημα του συλλαλητηρίου είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να σταματήσει η αποβιομηχάνιση της περιοχής, που κορυφώθηκε με το κλείσιμο της Good Year.

Στην Ολυμπιάδα οι κάτοικοι των 12 κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου θα έχουν σήμερα και νέα συνάντηση με την υφυπουργό Βιομηχανίας Αννα Διαμαντοπούλου για να βρεθεί λυση στο θέμα της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού.Οι κάτοικοι της περιοχής δεν θέλουν την εγκατάσταση της επιχείρησης γιατί,όπως υποστηρίζουν θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο.Χθές, ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής χαρακτήρισε μεταβατικό πρόεδρο τον κ.Εβερτ και πρόσθεσε πώς είναι καθήκον του σημερινού προέδρου να σεβαστεί την άποψη της βάσης της Νέας Δημοκρατίας και να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στο συνέδριο.

Επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία αρχίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι. Οι επίσημες συνομιλίες θα γίνουν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Βαρσοβία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου των δύο Προέδρων. Αύριο ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας ενώ θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας και θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο Μητροπολίτη στη Βαρσοβία. Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί το Αουτσβιτς και Μπιρκενάου, ενώ το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθές, η εκδήλωση που πραγματοποίησαν συγγενείς των αγνουμένων της κυπριακής τραγωδίας, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, στη Λευκωσία.Στο μεταξύ, η παγκύπρια ένωση μοτοσυκλετιστών προειδοποιεί τους τουρίστες που μπάινουν στα κατεχόμενα, ότι η μία λίρα που πληρώνουν ,ώς ειδικό τέλος, πηγαίνει σε ειδικό λογαριασμό για την ίδρυση και λειτουργία ειδικής στρατιωτικής μονάδας.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αρχιφύλακας Θεοφ.Μακρής, 50 χρόνων, που συνελήφθη στα Ιωάννινα να μεταφέρει Αλβανούς λαθρομετανάστες έναντι αμοιβής.Σε βάρος του αρχιφύλακα διατάχθηκε και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με προβλήματα , που καταγγέλθηκαν απο την αντιπολίτευση , πραγματοποιήθηκαν χθές στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές.Με το κλείσιμο της κάλπης ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι το Δημοκρατικό κόμμα πέτυχε μεγάλη νίκη και "αποστόμωσε όσους μιλούσαν για νοθεία και στις βουλευτικές εκλογές".Κύκλοι της αντιπολίτςευσης κατήγγειλαν ότι ασκήθηκε ψυχολογική βία σε πολλούς ψηφοφόρους.Ομως, και το κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πήγε καλά στις χθέςσινές εκλογές.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο τους 5 δήμους που είχε κερδίσει στις εκλογές του 1992 τώρα κερδίζει μόνο δύο στην Ανω και Κάτω Δρόπολη, ενώ στο Αργυρόκαστρο, απο πρώτο κόμμα ήλθε τρίτο.Πηγές απο την ελληνική μειονότητα ανέφεραν ότι το γεγονός οφείλεται στην απροθυμία όσων βρίσκονται και εργάζονται στην Ελλάδα να επιστρέψουν και να ψηφίσουν.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο είναι ο νικητής των εκλογών στην Ιαπωνία, χωρίς όμως να καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες έφθασε το 58% σε σύνολο 98. 000.000 ψηφοφόρων, που θεωρείται αρνητικό ρεκόρ για την κοινοβουλευτική ιστορία της Ιαπωνίας.

Βόρειους ανέμους, βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στα νότια καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 13 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 13:21:17 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Monday, 21 October 1996 - 10:00:39