Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (96/10/04)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4.10.1996)

Ο Μιλτιάδης Εβερτ είναι και πάλι ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Εβερτ έλαβε 103 ψήφους έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά, ενώ υπήρξαν τρία λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην οποία έλαβαν μέρος 107 βουλευτές, 8 Ευρωβουλευτές και 76 εκπρόσωποι των νομαρχιακών οργανώσεων, οι δύο διεκδικητές ασπάστηκαν ο ένας τον άλλον.

"Δεν υπάρχουν χαμένοι ή νικητές από αυτή την αναμέτρηση". Με αυτή τη φράση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ απηύθυνε έκκληση για ενότητα σε όλα τα στελέχη του κόμματος, ώστε αυτό να προχωρήσει με νέα προοπτική και δράση την πορεία του προς τον νέο αιώνα. Ο κ. Εβερτ δήλωσε φανερά συγκινημένος και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία καλείται πλέον να ανοίξει μια πελώρια σελίδα της ιστορίας έτσι ώστε να μπορέσει με διαφορετικό πνεύμα και έναν κοινό στόχο, να βοηθήσει την Ελλάδα, την παράταξη και τα στελέχη του κόμματος και να εκπληρώσει τη μεγάλη αποστολή που περιμένει ο Ελληνικός λαός από τη Νέα Δημοκρατία.

Τα συγχαρητήριά του στον επανεκλεχθέντα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ απηύθυνε με δήλωσή του μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο Γιώργος Σουφλιάς. "Εύχομαι στον κ. Εβερτ καλή επιτυχία για το καλό του κόμματος και του τόπου" είπε ο κ. Σουφλιάς ο οποίος ευχαρίστησε θερμά του εκλέκτορες που στήριξαν την υποψηφιότητα και τις ιδέες του. "Σέβομαι την ετυμηγορία της πλειοψηφίας και αποδέχομαι το αποτέλεσμα" είπε ο κ. Σουφλιάς ο οποίος όμως τόνισε ότι είναι και πάλι πιστός στις ιδέες του για το τί πρέπει να αποφύγει το κόμμα και κυρίως για την επανάκτηση της ουσιαστικής του ενότητας. Ευχήθηκε, τέλος, στον Μιλτιάδη Εβερτ να εκπληρωθούν οι στόχοι και οι προσδοκίες της παράταξης για να συνεχίσει, όπως είπε, "η μεγάλη λαϊκή παράταξη το μεγάλο της έργο και τη μεγάλη της προσφορά στον τόπο".

Για το Δουβλίνο αναχωρεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να λάβει μέρος τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο με θέμα την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Την Σύνοδο θα απασχολήσουν ακόμη ζητήματα ασφαλείας και συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης και θεσμών, οι εξελίξεις στη Ρωσία και τις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού και οι γενικότερες δραστηριότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας. Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τύπου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής της Ελληνικής επιτροπής για τη Διακυβερνητική Γιάννος Κρανιδιώτης.

Τους στόχους του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο στο Δουβλίνο, προσδιόρισε με επιστολή του προς τους ομολόγους του, των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Τζον Μπρουτον. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του, στόχος της μονοήμερης αυτής συνόδου είναι να δοθούν pio ξεκάθαρες και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και νέα μεγαλύτερη ώθηση στις συνομιλίες στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο κ.Μπρουτον καλεί για το σκοπό αυτό τους ομολόγους του να δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε μια σειρά από ερωτήματα που θα τεθούν, όπως, πως είναι δυνατόν να γίνει η Ένωση ένας χώρος ελευθερίας και ασφάλειας.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Τσοβόλας παρουσίασε στον κ. Στεφανόπουλο τις θέσεις του κόμματός του στα εθνικά και τα εσωτερικά θέματα.

Με τη συμμετοχή και των ελληνικών δυνάμεων, άρχισε το πρωί στην Κύπρο, η στρατιωτική άσκηση της εθνοφρουράς με την επωνυμία "Νικηφόρος 96", στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Στην άσκηση που ξεκίνησε με την κατάταξη 8.500 εφέδρων παίρνουν μέρος, κληρωτοί Εθνοφρουροί και ελληνικές δυνάμεις στρατού, αέρος και θαλάσσης, κάνοντας και αυτοί χρήση πραγματικών πυρών. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές θα πραγματοποιηθεί και ρίψη Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών. Το πρωί της Κυριακής, θα ξεκινήσει στο νότιο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας η ελληνική αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία "Τοξότης 96". Για το ενδεχόμενο τουρκικών προκλήσεων έχει θέσει σε επιφυλακή μονάδες και των τριών όπλων που δεν μετέχουν στις δύο ασκήσεις.

Στην Ξάνθη βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Ο κ. Πετσάλνικος είχε συνάντηση με τον νομάρχη, Παναγιώτη Σαλτούρο, και στη συνέχεια παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Το μεσημέρι μετέβη στη Ροδόπη, όπου συναντήθηκε με το νομάρχη, Γεώργιο Σταυρόπουλο. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το "Σισμανόγλειο" νοσοκομείο της πόλης όπου παρέδωσε την πρώτη Κινητή Ιατρική Μονάδα προληπτικής ιατρικής, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών της Θράκης. Το απόγευμα ο κ. Πετσάλνικος θα κηρύξει στην Κομοτηνή την έναρξη των εργασιών του πρώτου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "Δρώμενα: Σύγχρονα μέσα και τεχνικές καταγραφής τους".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων έθεσε ,στην πρώτη του συνέντευξη προς τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, τους βασικούς άξονες της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει για το πλήρωμα της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής. Οι προσπάθειές του, όπως είπε, θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την αντιμετώπιση των μεικτών γάμων, την ενίσχυση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. "Στην ιεράρχηση αυτή ,είπε ο Αρχιεπίσκοπος, την κορυφαία θέση κατέχει η μετάδοση της ορθόδοξης πίστης στις νέες γενιές, γιατί αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τα αδιέξοδα του σημερινού κόσμου του ατομικισμού και της κατανάλωσης."

Ετοιμότητα για συνομιλίες στο Κυπριακό εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έθεσε σαν όρο οι συνομιλίες να διεξαχθούν μεταξύ των " δύο πολιτικών μονάδων", όπως είπε, δηλαδή μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Ο Ρ.Ντενκτάς ανέφερε ότι η Άγκυρα συμμερίζεται τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων για τα θέματα των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας, καθώς και για τον ορισμό της ομοσπονδίας. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα συμφωνεί με τη θέση πως δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία και πως δεν πρέπει να ανατραπεί το ζητούμενο ισοζύγιο δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο.

Χιλιάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί έχουν πάρει θέση σε καίρια σημεία της Ιερουσαλήμ μετά τις εκκλήσεις της σκληροπυρηνικής οργάνωσης "Χαμάς" προς τους Παλαιστίνιους για κατά μέτωπο αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Η κινητοποίηση γίνεται ύστερα από την αποτυχία της συνόδου της Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αποκλεισμένες με ισραηλινά άρματα μάχης παραμένουν και οι αυτοδιοικούμενες περιοχές των Παλαιστινίων και θα ανοίξουν μόνο στη μεθόριο με τη Γάζα την προσεχή Κυριακή για συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Λίγες νεφώσεις με βροχές και πιθανές καταιγίδες στα Δυτικά προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα Δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δυτικά Νότιοι, Νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στα Ανατολικά Ανατολικοί, Βορειοανατολικοί μέτριοι αλλά από το απόγευμα αναμένεται μικρή ενίσχυση των ανέμων σε όλα τα Ελληνική πελάγη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 14 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης κατά περιόδους ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 4 October 1996 - 6:21:47