Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (03/10/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (3.10.1996)

Διαδοχικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη έχει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης είχε το πρωί συνεργασία με τον Απόστολο Κακλαμάνη τον οποίο θα προτείνει εκ νέου η κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και την Πρόεδρο της Επιτροπής για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 κ. Γιάννα Δασκαλάκη- Αγγελοπούλου, ενώ έπειτα θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη προκειμένου να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων.

Επαφές με στενούς τους συνεργάτες έχουν από το πρωί ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Γιώργος Σουφλιάς καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία των δύο υποψηφίων που διεκδικούν την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Με σημερινή του γραπτή δήλωση ο Γιώργος Ράλλης σημειώνει ότι οι εκλέκτορες θα πρέπει να επιλέξουν τον υποψήφιο που ενέκρινε η πλειοψηφία των δυόμισι εκατομμυρίων ψηφοφόρων της παράταξης. Εξάλλου με δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ του Γιώργου Σουφλιά.

Συνεδριάζει υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους ιδιοκτήτες αλιευτικών. Αλιευτικά σκάφη παραμένουν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη διεξαγωγή των δρομολογίων των πλοίων, ωστόσο αποκλεισμένα παραμένουν τα λιμάνια της Αχαΐας και του Βόλου. Οι αλιείς ζητούν την επαναφορά του αφορολόγητου για τα καύσιμα των σκαφών τους.

Η πορεία του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν εντός της ημέρας στην Αθήνα οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Ηλιάδης. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της Κυπριακής άσκησης "Νικηφόρος" και της Ελληνικής "Τοξότης" που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτωβρίου, μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία της Πολιτικής Ανοιξης υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει. Ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στη συνεδρίαση ζήτησε την παραίτηση όλων των ηγετικών στελεχών του κόμματος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο προκειμένου να ανασυγκροτηθεί το κόμμα και να αρχίσει την αντεπίθεση.

Δραστικές περικοπές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών με την κατάργηση των 282 από τις 824 συνολικά προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου οικονομικών η φορολόγηση εισοδημάτων συνολικού ύψους 700 δισεκατομμυρίων δραχμών που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν νόμιμα. Σύμφωνα με το τελευταίο πόρισμα του υπουργείου οικονομικών καταργείται το αφορολόγητο των ασφαλίστρων ζωής και οι δαπάνες για δικηγόρους ενώ στο εξής θα υπολογίζεται μόνο το 50% των δαπανών cia ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 7 εκατομμύρια δραχμές.

Την πρώτη Κινητή Ιατρική Μονάδα που θα επισκέπτεται τις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραδίδει αύριο ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διοίκηση του "Σισμανόγλειου" Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, σημαίνοντας την έναρξη του ειδικού πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου για την περίθαλψη των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης. Τη Μονάδα θα παραλάβει στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του "Σισμανόγλειου" νοσοκομείου, Δημήτριος Μιντίδης, σύμφωνα με τον οποίο η εφαρμογή του προγράμματος στη Ροδόπη αναμένεται να συμβάλει δραστικά στα προβλήματα πρόσβασης των κατοίκων του ορεινού όγκου του νομού στις υπηρεσίες υγείας.

Ξεπέρασαν το μισό τρισεκατομμύριο δραχμές το καλοκαίρι τα χρέη των Ελλήνων πολιτών προς τις τράπεζες και τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι Έλληνες στα τέλη Ιουνίου χρωστούσαν συνολικά στις τράπεζες και άλλους πιστωτικούς οργανισμούς 512 δισεκατομμύρια δραχμές ποσό που αφορούσε αποκλειστικά σε οφειλές από καταναλωτικά προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια οι οφειλές των Ελλήνων στις τράπεζες για δάνεια αυτού του είδους αυξήθηκαν κατά 222%.

Τη διοργάνωση πανθεσσαλονίκειου συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της GOODYEAR, εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, αποφάσισε χθες αργά το βράδυ η εκτελεστική επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.). Η συγκεκριμένη ημερομηνία της κινητοποίησης θα ορισθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ε.Κ.Θ., πάντως ως πιθανότερες θεωρούνται οι ημέρες μεταξύ 19 και 21 Οκτωβρίου. Επιπλέον, το κέντρο προσανατολίζεται προς την κήρυξη 24ωρης απεργίας, εντός του Νοεμβρίου, με την αφορμή της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997.

Η πρώτη, χωρίς τη συμμετοχή μεσολαβητών, συνάντηση των Προέδρων της Βοσνίας και της Σερβίας, Αλια Ιζετμπέκοβιτς και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι. Στόχος της συνάντησης, που έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Κατά τις συνομιλίες αναμένεται ο Μιλόσεβιτς να ζητήσει από τον Βόσνιο ομόλογό του να αποσύρει την αγωγή που έχει υποβάλει κατά της Σερβίας στο Διεθνές Δικαστήριο, με τις κατηγορίας της συνέργειας σε γενοκτονία, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Βοσνίας από τη Σερβία.

Σύσταση προς τους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, απηύθυνε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς, καλώντας τους να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση της τουρκικής πρεσβείας στη Βόννη, για δεξίωση που έχει προγραμματιστεί στις 10 Οκτωβρίου προς τιμήν του Ραούφ Ντενκτάς, διότι χαρακτηρίζεται ως "Πρόεδρος της Touqjij^r Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Ο κ.Λάμερς, καθιστά σαφές ότι ο Ντενκτάς είναι αποδεκτός μόνο με την ιδιότητα του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με στόχο την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Στη Δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο κατά τόπους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 10 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 14 έως 27 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο κατά περιόδους νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 3 October 1996 - 6:22:43