Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (07/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 7.8.96 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

* Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Βουλή τίμησε σε πανηγυρική της συνεδρίαση, το πρωϊ, τους χρυσούς Ολυμπιονίκες μας. Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, στην Αθήνα, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους Ολυμπιονίκες μας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ως δείγμα ελάχιστης ανταπόδοσης για την χαρά και τα αισθήματα υπερηφάνειας που προσέφεραν με τις νίκες τους στην Ατλάντα.

* Τιμή και δόξα στα παιδιά της, που αρίστευσαν στη Χρυσή Ολυμπιάδα της Ατλάντας, αποτίει σήμερα φωταγωγημένη και σημαιοστολισμένη από άκρη σε άκρη η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Γιάννης Μελισσανίδης, ο αργυρός Ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης, μαζί με τους καλαθοσφαιριστές-μέλη της Εθνικής που κατέκτησε την πέμπτη θέση στην Ολυμπιάδα, Ντίνο Αγγελίδη, Ευθύμιο Ρετζιά και Λευτέρη Κακιούση, τις αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής και τους υπόλοιπους Βορειοελλαδίτες αθλητές θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 7.45 το απόγευμα, με την πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας 916 από Αθήνα. Εκεί θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Τσίμας, ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, και άλλοι επίσημοι πρόεδροι των τοπικών αθλητικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων της πόλης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι. Θα ακολουθήσει τιμητική πομπή που θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο στις 8.30 το βράδυ όπου θα απονεμηθούν στους Ολυμπιονίκες τιμητικές πλακέτες.

* Συνάντηση κορυφής μεταξύ των Προέδρων της Κρoατίας Φράνιο Τούντζμαν και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην Αθήνα, μετά απο πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η συνάντηση αυτή, στοχεύει στην αλληλοαναγνώριση των δύο κρατών και τη διευθέτηση των προβλημάτων, που αφορούν στην επιστροφή των Σερβων της Σλαβονίας και τα διαμφισβητούμενα εδάφη. Είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής Σερβίας-Κροατίας από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και γίνεται μετά από προετοιμασία ημερών,η οποία εάν τελικά αποδώσει καρπούς θα άρει και τα τελευταία εμπόδια για την εφαρμογή της συνθήκης του Ντεϊτον.

* Σεισμική δόνηση, εντάσεως 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2:45 τα ξημερώματα στην Πάτρα. Το επίκεντρο, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή του Ρίο, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός στους Νομούς Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας. Από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Στο μεταξύ, με το φόβο ενός νέου σεισμού ζουν οι κάτοικοι στην Κόνιτσα, όπου τα μισά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι ανησυχούν από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών στην περιοχή και paqajokouho}m στενά κάθε εξέλιξη.

* Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της Θεσσαλονίκης, απέναντι στην προοπτική αποκλεισμού τους από το διοικητικό συμβούλιο της HELEXPO, βάσει των διατάξεων του νόμου "περί εκσυγχρονισμού των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών". Ηδη, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.Ε.Θ), επισήμανε -με επιστολή της- το πρόβλημα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Στην επιστολή υπογραμμίζονται "οι δυσμενείς επιπτώσεις του νομοσχεδίου, όχι μόνο για τη Δ.Ε.Θ., αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα".

* Σήμερα θα παρουσιαστούν ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα οι δύο Έλληνες οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη σε θαλάσσια περιοχή της Κοκκίνου της Πάφου. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Τσικλικά 48 χρόνων και Αθανάσιο Γκότση 35 χρόνων, κατοίκους Γαλλίας, οι οποίοι κρατούνται παράνομα από το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς για έβδομη ημέρα. Η κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία συνεχίζουν τις παραστάσεις προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση των δύο ομογενών.

* Νέα σύσκεψη αναφορικά με την πορεία των μοτοσικλετιστών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, πραγματοποιείται σήμερα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Κύπρου. Οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετούν τα διάφορα μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας, Γιώργος Χατζηκώστας, δήλωσε ότι οι μοτοσικλετιστές δε δεσμεύονται με καμία συμφωνία και υποστήριξε ότι η Αστυνομία παραβίασε τη συμφωνία όσον αφορά τη διέλευση των μοτοσικλετιστών. Γεγονός είναι, ότι η εκδήλωση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και της αρχές ασφαλείας της Μεγαλονήσου.

* Οριστικά πιο χαμηλός από τις αρχικές προβλέψεις αναμένεται να είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά το 1996, αλλά θα συνεχιστεί να είναι πιο ψηλός, από εκείνο των χωρών -μελών της Ευρωπαικής Ένωσης. Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Γραφείου Προγραμματισμού, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλεπόταν ότι θα ήταν 4%, ενώ τώρα φαίνεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%. Αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση του ρυθμού διεύρυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της τουριστικής ζήτησης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής Οικονομίας, προβλέπεται να οδηγήσει σε οριακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας (στο 3% σε σύγκριση με 2,75% το 1995 και σε μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού (σε 3-3,5% έναντι 2,6 το 1995).

* Εκατοντάδες Αλβανοί στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει και καταφεύγουν στην πλειοψηφία τους ως λαθρομετανάστες σε γειτονικές χώρες, αποκαλύπτουν σήμερα δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα δημοσιεύματα, μόνο στα Τίρανα έχουν καταδικαστεί τους τελευταίους έξι μήνες 166 λιποτάκτες σε ποινές φυλάκισης τεσσάρων έως έξι χρόνων, ενώ εκκρεμούν δίκες εναντίον 500 άλλων στρατιωτών. Η ίδια jat\stasg επικρατεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι δικαστές να ζητούν την επιβολή αυστηρότερων ποινών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα των λιποταξιών στον αλβανικό στρατό.

* Αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και μόνο το απόγευμα στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένεται να συννεφιάσει, και πιθανόν να σημειωθούν καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 7 August 1996 - 10:21:32