Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (06/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 6.8.96 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

*Ολα είναι έτοιμα στην Αθήνα για τη λαμπρή υποδοχή των 49 Ολυμπιονικών και των άλλων πρωταθλητών μας που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Το αεροπλάνο που θα μεταφέρει την ελληνική ολυμπιακή αποστολή, η οποία επιστρέφει με τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων που είχε ποτέ σε Ολυμπιάδα, αναμένεται να προσγειωθεί στο Ανατολικό Αεροδρόμιο στις 6 το απόγευμα. Εν πομπή οι ολυμπιονίκες θα κατευθυνθούν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου στις 9 το βράδυ θα αρχίσει ειδική τελετή, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος θα βραβεύσει τους Ολυμπιονίκες. Νωρίτερα, στη Νέα Σμύρνη ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Μίλωνα θα βραβεύσουν τους Χρυσούς Αρσιβαρίστες, Πύρρο Δήμα και Ακάκιο Κακιασβίλι, ενώ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, θα υποδεχθεί τους Ολυμπιονίκες μας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος και θα τους τιμήσει με το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής. Αύριο το πρωί, εξάλλου, τους Ολυμπιονίκες θα τιμήσει η Βουλή των Ελλήνων, ενώ το απόγευμα, ο Δήμος και φορείς της Θεσσαλονίκης θα τιμήσουν όσους από αυτούς ζουν ή γυμνάζονται στη συμπρωτεύουσα.

*Τη μόνιμη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα προτείνει η καναδική εφημερίδα "The Gazette", με αφορμή, όπως σημειώνει, τις ατέλειες και την εμπορευματικοποίηση που σημάδεψαν τη διοργάνωσή τους στην Ατλάντα.

* Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 2 παρα τέταρτο τα ξημερώματα με επίκεντρο 355 χλμ βορειδυτικά της Αθήνας, στην περιοχή της Κόνιτσας, και περιμένουν τώρα πως θα εξελιχθεί η μετασεισμική ακολουθία τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Από τη δόνηση που σημειώθηκε εννέα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 5.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέρρευσαν τμήματα της Μαθητικής Εστίας, ενώ υπήρξαν ζημιές σε σπίτια που ήδη είχαν κριθεί ακατάλληλα, ανεβάζοντας έτσι σε περισσότερα των 220 τα οικήματα που κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Βλάβες προκλήθηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο σημερινός ισχυρός σεισμός, καθώς και οι δύο μετασεισμοί που σημειώθηκαν στις 2.58 μεγέθους 3,9 και στις 5.43 μεγέθους 3,7 βαθμών, εντάσσονται στη σεισμική δραστηριότητα που άρχισε στην περιοχή στις 26 Ιουλίου, με τη σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

*Ολοκληρώνει τις επαφές του με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που συναντήθηκε το μεσημέρι με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Νωρίτερα ο κ.Σημίτης είχε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, κατά την οποία ήταν παρόντες και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, και Πρόνοιας Θεόδωρος Κοτσώνης με τους οποίους και συζήτησε το θέμα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

* Περιοδεία στις Κυκλάδες θα πραγματοποιήσει από 15 μέχρι 18 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος θα επισκεφτεί τα νησιά Πάρο, Νάξο,Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Φολέγανδρο, Σίκινο και Κίμωλο.

*''Λεηλασία'' χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος του συνδέσμου ελληνοτουρκικής φιλίας Τζεκίλ Μπεκτσάς, τονίζοντας ότι αποτελεί πολιτικό παιχνίδι του πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν για να ικανοποιήσει τους ισλαμιστές. Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα απηύθυνε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με αφορμή την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα θεωρηθεί ως ένα επί πλέον θέμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επισήμανε μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε σοβαρή οπισθοδρόμηση για τον τουρκικό λαό και τη διεθνή κοινότητα.

*"Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει σύντομα τις εκλογές και εγώ θα επισκεφτώ και πάλι το νησί ως πρωθυπουργός" τόνισε ο Μιλτιάδης Εβερτ ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Σάμο.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στους κατοίκους της κοινότητας Μυτιληνιών και αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε, χρειάστηκε η περιοδεία του για να αφυπνιστεί η κυβέρνηση.Ο κ.Εβερτ κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση του κ.Σημίτη για εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου.

*Εως την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή επείγουσα νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε 75 νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3000 κατοίκους θα απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος και θα εξαιρεθούν από τα αντικειμενικά κρτιτήρια. Ανάμεσα στα νησιά αυτά είναι η Σκύρος, η Αλόννησος, η Σαμοθράκη, η Πάτμος, η Νίσυρος, η Αμοργός, η Σέριφος, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Μεγίστη και η Σίφνος.'' Είναι μια υποχρέωση απέναντι στα νησιά του Αιγαίου'' δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ανωμερίτης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να στηριχθούν από όλα τα πολιτικά κόμματα.

*Επέτειος μνήμης η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 51 χρόνια από την πρώτη έκρηξη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Έκκληση για την υπογραφή συνθήκης για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών το συντομότερο δυνατόν απηύθυνε με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότ. Πενήντα χιλιάδες Ιάπωνες συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της ειρήνης όπου στις 6 Αυγούστου του 1945 στις 8:15 το πρωί εξερράγη βόμβα που στοίχισε τη ζωή σε 144.000 άτομα. Τα θύματα πάντως ανήλθαν στις 197.000, ενώ μόνο πέρσι πέθαναν από τη συνέπεια της ραδιενέργειας 5.030 πολίτες της Χιροσίμα.

* Ιδιαίτερα αυξημένη είναι την τελευταία εβδομάδα η είσοδος στη w~qa μας οχημάτων και ατόμων από το τελωνείο των Ευζώνων, ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 1995. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του τελωνείου, στη χώρα μας εισήλθαν την 1η Αυγούστου 1500 επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι των 950 της 1ης Ιουλίου. Στις 2 Αυγούστου εισήλθαν από το τελωνείο 1450 αυτοκίνητα έναντι των 750 της 2ης Ιουλίου, στις 3 Αυγούστου 1400 έναντι των 726 της 3ης Ιουλίου, ενώ η ίδια αναλογία αντιστοιχεί και στις υπόλοιπες ημέρες μέχρι σήμερα, χωρίς, αντίθετα να υπάρχει ανάλογη αύξηση στην έξοδο. Μεγάλο μέρος των επισκεπτών αυτών, προέρχονται από τη Γιουγκοσλαβία και την ΠΓΔΜ, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβή ποσοστά.

* Πεντακόσιες τριάντα παραβάσεις βεβαίωσε το τμήμα αγορανομίας της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκηs κατά τη διάρκεια 1.194 ελέγχων που διενέργησε σε καταστήματα τροφίμων, από 15 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως στην πώληση προϊόντων μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξεως, στη μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων, καθώς και στην απουσία τιμοκαταλόγων αλλά και των υποχρεωτικών ενδείξεων από τα προϊόντα (τιμή, ημερομηνία λήξης, συστατικά κλπ.).

* Ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για 18 Έλληνες φοιτητές από τη Μαριούπολη και το Κρασνοντάρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα διδάξουν την ελληνική γλώσσα στα σχολεία της περιοχής τους, οργάνωσε το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πόλιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με την Επιτροπή για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε καθημερινή τετράωρη διδασκαλία των ελληνικών, εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.

*Η σύσταση φορέα με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, και με στόχο να διαχειρισθεί το σύνολο των κονδυλίων κοινοτικών και εθνικών πόρων που αφορούν την περιοχή, αποφασίσθηκε χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή. Αναλυτικά, τον προτεινόμενο φορέα θα απαρτίζουν η Ενωση Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης, τα πέντε Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα εργατικά κέντρα της περιοχής, καθώς και η Περιφέρεια.

* Σημαντικότατη επενδυτική ευκαιρία χάνει η Θράκη. Οι δέκα Γερμανοί μάνατζερς που επρόκειτο να λάβουν μέρος στο Γ' Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών -το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 19 Αυγούστου στην Κομοτηνή- ακύρωσαν, τελικά, τη συμμετοχή τους. Ως αιτία αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για την επιστροφή τους στη Γερμανία. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δέκα μάνατζερς είχαν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την ανάληψη ευρείας επενδυτικής δραστηριότητας στην περιοχή και επρόκειτο να συναντηθούν με επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής.

* Νεκρός βρέθηκε στις 8.30 το πρωί στον περίβολο του νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου" ο γιατρός-αναισθησιολόγος Στέριος Τζιτζιμήκας, 55 ετών, που εργαζόταν στο νοσοκομείο. Ο Τζιτζιμήκας έκανε χρήση της καλοκαιρινής του αδείας, αλλά είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο χθες το μεσημέρι για προσωπική του υπόθεση. Το πτώμα τουμεταφέρθηκε στο νεκροτομείο για νεκροψία και νεκροτομή, ενώ ανακρίσεις για τα αίτια του θανάτου του διενεργεί η Διέυθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

* Ηλιοφάνεια προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Βόρεια Ελλάδα. Το απόγευμα αναμένεται να συννεφιάσει τοπικά, και πιθανόν να σημειωθούν καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 6 August 1996 - 10:27:19