Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (22/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (22.7.1996)

Με αντικείμενο τις οργανωτικές αλλαγές για την εκλογή γραμματέων των τομέων δράσης, συνεδριάζει το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο ενώ αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντάται με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Σκανδαλίδης. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να εγκρίνει τις προτάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσει αν θα παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγών κρέατος και υποπροϊόντων του από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,λόγω του αφθώδους πυρετού που εμφανίστηκε σε κοπάδια ζώων στη Θράκη. Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, θα συζητηθούν οι κίνδυνοι για την εξάπλωση της ασθένειας,αλλά και η εξέλιξή της μετά τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Η κτηνιατρική Επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη της την έκθεση που υπέβαλαν οι κτηνίατροι -εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή του Έβρου.

Το πρώτο μετάλλιο χάρισε στη χώρα μας ο 24χρονος Λεωνίδας Σαμπάνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών σηκώνοντας συνολικά 305 κιλά και ισοφαρίζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Σαμπάνης που αγωνίστηκε στην κατηγορία των 59 κιλών έχασε το χρυσό μετάλλιο από τον Κινέζο Πρωταθλητή Τάνγκ νίγκ Σέγκ, ο οποίος στην τελευταία προσπάθεια σήκωσε 307,5 κιλά και έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η πρωταθλήτρια της κολύμβησης Τόνια Μαχαίρα, κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και κατέλαβε την 14η θέση στην τελική κατάταξη.

Για ενδείξεις ανεπάρκειας του συστήματος ασφάλειας των αμερικανικών αεροδρομίων κάνει λόγο το έγκυρο περιοδικό Νιουσγουίκ. Σημειώνει ακόμη ότι σύμφωνα με απόρρητη έκθεση τα μέτρα ασφαλείας είναι χαλαρά σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας. Στο μεταξύ το ενδεχόμενο η έκρηξη του Μπόινγκ της TWA να οφείλεται σε τοποθέτηση βόμβας που άγνωστοι πέρασαν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού εξετάζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ενώ όπως τονίζεται σε δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, η CIA ζήτησε τον έλεγχο των επιβατών της πτήσης Αθήνα - Νέα Υόρκη του μοιραίου αεροπλάνου.

Μαύρη προπαγάνδα σε βάρος του αεροδρομίου του ελληνικού από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αφορμή την τραγωδία του Μπόινγκ της TWA, κατήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών. Ο κ.Καστανίδης επισήμανε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδας θα εγείρει ποινικές και αστικές αξιώσεις από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το όργιο δυσφημιστικών σχολίων που μετέδωσαν κατά του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PRC. Συγκεκριμένα το 66,3% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα, αν η χώρα wqei\fetai σήμερα εκλογές, ενώ υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 30,8%. Παράλληλα το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών του φθινοπώρου του 1997, ενώ μόλις το 23,4% εκτιμά ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η Ν.Δ.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κοσμάς Σφυρίου και συζήτησαν την κοινή πορεία Αθήνας- Λευκωσίας για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Σφυρίου τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επί της πορείας του Κυπριακού καθώς και ότι μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη καθώς και όλου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας. Πριν από την συνάντηση, ο Έλληνας Υπουργός, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Μη αναστρέψιμη είναι η κατάσταση της υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της. Η δημοφιλής ηθοποιός βρίσκεται σε βυθιότητα και οι περιοδικές αναλαμπές που παρουσιάζει δεν αποτελούν σύμφωνα με τους γιατρούς αισιόδοξο στοιχείο. Συγκινητική είναι πάντως, η προσέλευση φίλων και θαυμαστών της Αλίκης που σπεύδουν στο ιατρικό κέντρο για να της συμπαρασταθούν στη μεγάλη δοκιμασία.

Διάταξη για το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος όπως δήλωσε σήμερα. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΕΕ, εργατικά κέντρα και 6.500 βενζινοπώλες συμφωνούν με το ισχύον ωράριο λειτουργίας και μόνο 200 βενζινοπώλες ζητούν το συνεχές ωράριο.

Στον εισαγγελέα Ηρακλείου οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι έξι δραπέτες των φυλακών Αλικαρνασσού που συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψη των άλλων δύο δραπετών.

Αρχίζει από σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης την ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για τις συνομιλίες, που είχε την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλίν Ολμπραϊτ και για τη συμφωνία να διεξαχθεί στρατιωτικός διάλογος για εκτόνωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγός Βορβολάκος ενημέρωσε χθες στην Αθήνα το ΓΕΕΘΑ για τη σχετική συμφωνία. Ο Βορβολάκος θα συναντηθεί με τον αρχηγό των κατοχικών στρατευμάτων, Στρατηγό Κουντακσί, για να συζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Όπως δήλωσε ο Γουστάβ Φεϋσσέλ, αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο στρατιωτικός διάλογος θα αρχίσει σε δέκα μέρες.

Εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο των Τιράνων η έφεση των τριών ηγετικών στελεχών του κομμουνιστικού καθεστώτος, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε θάνατο, με τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ,για διώξεις και εκτοπίσεις αντιφρονούντων. Οι τρεις καταδικασθέντες υπηρέτησαν το κομμουνιστικό καθεστώς από τις h]seir του αρχηγού της Μυστικής Αστυνομίας,του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Γενικού Εισαγγελέα.Ήταν οι πρώτοι Αλβανοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο,τον περασμένο Μάιο,αλλά η καταδίκη τους προκάλεσε την αντίδραση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι τοπικές βροχές και καταιγίδες στα Ηπειρωτικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Αύριο ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 22 July 1996 - 7:56:56