Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (19/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 19.7.96 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

* Αδιευκρίνιστα εξακολουθούν να παραμένουν τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους. Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ενώ βέβαιο θεωρείται πλέον ότι το Τζάμπο εξερράγη εν πτήση και ακολούθως έπεσε φλεγόμενο στον Ωκεανό. Οι αρχές του FBI δεν υιοθετούν προς το παρόν την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας ενώ ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κάλεσε τους συμπατριώτες να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα. Ένας 22χρονος Ελληνοαμερικάνος ο ιπτάμενος φροντιστής της ΤWA Ντάνιελ Κάλλας από τη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας βρίσκεται μεταξύ των 230 θυμάτων της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας στον Ατλαντικό. Τα σωστικά συνεργεία έχουν περισυλλέξει μέχρι στιγμής 140 πτώματα αλλά η αναγνώριση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

* Σε εκστρατεία δυσφήμισης του αεροδρομίου του "Ελληνικού" εξελίσσεται η κάλυψη από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά, της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα και στοίχισε τη ζωή σε 230 άτομα. Δε λείπουν, ωστόσο και οι φωνές, που επισημαίνουν ότι τα αμερικανικά αεροδρόμια "παρουσιάζουν πολλά κενά ασφαλείας" και "είναι λιγότερο ασφαλή από τα ευρωπαϊκά". Οι ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες "New York Times" και "Daily News" σπεύδουν να αναφερθούν στην ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει πριν λίγους μήνες το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών για το αεροδρόμιο των Αθηνών. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα των "New York Times", όπου ο αρθρογράφος αναφέρει ότι "μετά την προειδοποίηση, πριν αρκετούς μήνες προς τις ελληνικές αρχές πολιτικής αεροπορίας, σχετικά με την ανεπαρκή ασφάλεια, επήλθαν βελτιώσεις, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, δεν ικανοποιούν τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανσιμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)".

* Χιλιάδες τηλεφωνήματα δέχονται από χθες το πρωί τα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια CBS, NBC, ABC, CNN και FOX καθώς και οι εφημερίδες "Tάιμς της Νέας Υόρκης", η "Νταίηλι Νιούς", η "ΝΙού Γιόρκ Πόστ" και η "Νιουσνταίη" από αγανακτισμένους ομογενείς που διαμαρτύρονται για την εκστρατεία δυσφήμισης του αεροδρομίου της Αθήνας για τη συντριβή του μοιραίου Μπόϊνγκ. Οι ομογενείς αναρωτιούνται πως χωρίς στοιχεία και αποδείξεις συνδέουν το γεγονός της πτήσης του Τζάμπο από την Αθήνα με την συντριβή του 10 λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και σαφώς αφήνουν να εννοηθεί ότι κάτι έγινε στην Αθήνα ενώ το αεροσκάφος της TWA έμεινε στο αεροδρόμιο Κέννεντι για τέσσερις ώρες.

*Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την πρόσκληση την μετέφερε ο κύπριος Πρέσβης κ.Χρυστοφόρου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε πολύ καλό κλίμα, ενώ συζητήθηκε η επίσκεψη της μόνιμης Αντιπροσώπου των GPA στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμράϊτ σε Αθήνα και Λευκωσία.

* Το θέμα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα δια της εφαρμογής του προγράμματος πληροφορικής "Κλεισθένης" απασχολεί το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

* Aνοίγει στις 3:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας,του Σαββάτου, η αυλαία της 26ης Ολυμπιάδας στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών,που συμπίπτει με τα 100 χρόνια της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Την έναρξη θα κηρύξει ο Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, ενώ η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει στις 7 το πρωϊ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην τελετή θα φτάσει τις 7000, ενώ θα την παρακολουθήσουν 83.000 άτομα που θα βρίσκονται στο στάδιο, καθώς και εκατομμύρια θεατών από τις οθόνες των τηλεοράσεων τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας θα λάβουν μέρος οι Εθνικές ομάδες 197 κρατών. Η Ελλάδα μπαίνει από την πρώτη ημέρα στη μάχη για τα μετάλλια με τους αγώνες της ομάδας μπάσκετ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της Εθνικής Πόλο εναντίον της Κροατίας.

* Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παραταθεί ή όχι η απαγόρευση εξαγωγών ελληνικού κρέατος και υποπροϊόντων του λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στον Εβρο. Σε μισό δισεκατομμύριο ανέρχεται μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος των σφαγέντων εξαιτίας του αφθώδους πυρετού ζώων στην περιοχή της Θράκης

* Το ποσό των τριάντα εκατομμυρίων απέσπασαν δύο άγνωστοι, οι οποίοι λίγα λεπτά πριν τις 9 το πρωί εισήλθαν στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Μεταμόρφωσης και Πόντου, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης και υπό την απειλή κοντόκανων καραμπίνων ακινητοποίησαν τους πελάτες και το προσωπικό της Τράπεζας. Οι δύο ληστές, αφού απέσπασαν τα χρήματα, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, τον αριθμό κυκλοφορίας, όμως, του οποίου συγκράτησαν περαστικοί διαβάτες. Αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

* Σχετικά ήρεμα κύλησε η νύχτα για την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μετά την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία της τα τελευταία 24ωρα. Ο θεράπων γιατρός της δημοφιλούς ηθοποιού Μανόλης Μπαντουβάς με δηλώσεις του τόνισε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί,τα ζωτικά όργανα λειτουργούν και η ασθενής διατηρεί την επαφή με το περιβάλλον. Στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκης όλη την νύχτα βρίσκονταν μέλη της οικογενείας της και ο σύντροφός της Κώστας Σπυρόπουλος.

* Συνάντηση με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, είχε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία cia έναρξη στρατιωτικού διαλόγου για αποκλιμάκωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Στο πλαίσιο αυτό,την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συμφωνία για στρατιωτικό διάλογο. "Η ουσιαστική απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές πίσω από τον Πενταδάκτυλο και το Τρόοδος, είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι "η συζήτηση και άλλων θεμάτων , όπως η αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας και άλλων κατοικημένων περιοχών θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης". Επίσης, ανέφερε ότι "η Κύπρος θα αποδεχθεί τις τρεις φάσεις που προβλέπει το σχέδιο απαγκίστρωσης του 1989, εφόσον θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για ευρύτερη απαγκίστρωση".

* Την παραίτηση του ηγέτη των Σερβων της Βοσνίας από όλα τα αξιώματα που κατείχε, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βοσνία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ.Χόλμπρουκ ο οποίος επανατοποθετήθηκε στη θέση του ειδικου απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον, μετά τις άκαρπες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πείσει τον Σερβοβόσνιο ηγέτη ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, να παραιτηθεί, αποκάλυψε την παραίτηση του Κάρατζιτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης στο τηλεοπτικό αμερικανικό δίκτυο CNN. Οπως είπε ο κ.Χόλμπρουκ η παραίτηση του Κάρατζιτς επιτεύχθηκε μετά από συζητήσεις δέκα και πλέον ωρών που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

* Λίγες νεφώσεις που τοπικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, προβλέπει για τις απογευματινές ώρες σήμερα, για τη Βόρεια Ελλάδα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 19 July 1996 - 8:09:50