Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (25/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (25.6.1996)

Η Ελλάδα ολόκληρη, θα συνοδεύσει αύριο το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους. Στις 2:30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία χοροστατούντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Σεραφείμ ενώ στη συνέχεια θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεκάδες ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο θα παραστούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών τον ύστατο φόρο τιμής στον μεγάλο πολιτικό θα αποτίσουν οι Πρόεδροι της Σερβίας και της Κύπρου, ο Αντιπρόεδρος της Συρίας, οι Πρωθυπουργοί Ολλανδίας, Βουλγαρίας και Αρμενίας, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίππε Γκονζάλες, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Ισραήλ, του Ιράν και της Πολωνίας, ο πρόεδρος του Αυστριακού Κοινοβουλίου και άλλοι. Την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Οικονομικών Ρόμπεν Ρούμπιν και ο πρέσβης Τόμας Ναϊλς. Σε ένδειξη πένθους δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας. Τον Ανδρέα Παπανδρέου θα τιμήσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα ψάλει το απόγευμα στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα του Β΄. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η νομαρχιακή επιτροπή θα ναυλώσει τρένο και λεωφορεία για να μεταφέρει όσους επιθυμούν στην Αθήνα για την κηδεία του.

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κύπριος Πρόεδρος μετέβη σήμερα στην Ελληνική Πρεσβεία, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το μεγάλο ηγέτη. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε μια ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει εθνικά προβλήματα, είναι μια μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό, την Ελλάδα αλλά και για τον Κυπριακό Ελληνισμό, γιατί πράγματι έζησε και ένιωσε το Κυπριακό και έδωσε δείγματα του ενδιαφέροντός του για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου", υπογράμμισε ο κ. Κληρίδης.

Με καθυστέρηση, που σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα έφτασε τη μία ώρα, άρχισαν σήμερα οι εξετάσεις των υποψηφίων της Δ δέσμης στο μάθημα των μαθηματικών στη Θεσσαλονίκη. Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται στην αντικατάσταση της τρίτης σελίδας η οποία δεν ήταν ευκρινής καθώς και σε μία επιπλέον διευκρίνιση που δόθηκε για ένα θέμα. Το ποσοστό συμμετοχής στις εξετάσεις ήταν 84%, ίδιο περίπου με το περσινό. Συγκεκριμένα αναμένονταν 6079 υποψήφιοι και εμφανίστηκαν 5130. Οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν δύσκολα τα θέματα από τα οποία η πρώτη ερώτηση θεωρίας ήταν από το κεφάλαιο των παραγώγων ενώ οι t]sseqir ασκήσεις που είχαν τέσσερα υποερωτήματα η κάθε μία αφορούσαν τις ορίζουσες και τα ολοκληρώματα. Αύριο οι υποψήφιοι της Α' Δέσμης θα εξεταστούν στα Μαθηματικά, της Β' στη Βιολογία και της Γ' στην Ιστορία.

Απαγορευμένο τονωτικό ποτό εντοπίστηκε σε μεγάλες ποσότητες και κατασχέθηκε στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το XTC GUARANA, που εισάγεται από τη Βραζιλία και χαρακτηρίζεται "τονωτικό ποτό ενέργειας". Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία το συγκεκριμένο ποτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή κοκτέιλ, περιέχει καφεΐνη πάνω από τα επιτρεπτά όρια και για το λόγο αυτό έχει απαγορευτεί από το γενικό χημείο του κράτους. Σε έφοδο που έκαναν αστυνομικοί σε κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης βρήκαν και κατάσχεσαν 60.072 κουτιά και 19.222 μπουκάλια του συγκεκριμένου ποτού.

"Κανένας πολιτικός ηγέτης είτε από αυτούς βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση δεν θα μπορούσαν, ακόμη και αν το επιθυμούσαν, να υπογράψουν συνθηκολόγηση η οποία θα έθιγε την αξιοπρέπεια του κράτους", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κιρο Γκλιγκόρωφ απαντώντας στην ερώτηση που του υπέβαλε αμέσως μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γάλλος βουλευτής κ.About σχετικά με την ελληνοσκοπιανή διαφορά για την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επαφές με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, μετά τη συνάντηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα, δηλώνουν οι ισλαμιστές του κόμματος Ευημερίας προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Οι εξελίξεις εξαρτώνται από την απογευματινή συνάντηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ.Ο ισλαμιστής Ερμπακάν κάλεσε χτες το απόγευμα, την ίδια περίπου ώρα που η Τανσού Τσιλλέρ συζητούσε με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ,σε συνεδρίαση το προεδρείο του κόμματος του για να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Μετά από 4ωρη συνεδρίαση στελέχη του κόμματος Ευημερίας δήλωσαν ότι επιμένουν στην πρωθυπουργία του Ερμπακάν σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης με το κόμμα Ορθού Δρόμου της κ Τσιλλέρ και ότι αποφάσισαν να συνεχιστούν οι επαφές και με το κόμμα Μητέρας Πατρίδας.

Η σοσιαλιστική ομάδα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την επανάληψη των εκλογών στην Αλβανία, καταδικάζοντας τις ενέργειες του Σαλί Μπερίσα και της αλβανικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίασή της η ομάδα των σοσιαλιστών κατηγόρησε το καθεστώς Μπερίσα "για απάνθρωπη βία και μαζική νοθεία στις πρόσφατες εκλογές".παρουσιάστηκαν φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις κακοποιήσεις Αλβανών σοσιαλιστών και μελών των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παν.Μπενετάτος ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης,ότι η νοθεία δεν ήταν συμπτωματική,αλλά όπως αποδεικνύεται ήταν προμελετημένη, μεθοδευμένη και συστηματική.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ενισχύουν τις δυνάμεις τους με νέα πυροβολεία και θέσεις για τα άρματα μάχης, στη βορειανατολική πλευρά της ακριτικής Αθηένου, στην επαρχία Λάρνακας. Η dqastgqi|tgta των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ήταν έντονη την περασμένη εβδομάδα και κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, μετά τη λήξη της παράνομης άσκησης "Ταύρος". Όπως έγινε αντιληπτό, άρματα ήταν στις νέες θέσεις τους, σχεδόν κάθε βράδυ, ενώ το πρωί φάνηκαν τα πολυβόλα τους πάνω από τα αναχώματα αυτά, στραμμένα προς την κατεύθυνση της Αθηένου. Ταυτόχρονα, Τούρκοι κατοχικοί στρατιώτες έγιναν αντιληπτοί να καθαρίζουν τα αναχώματα τους, τα οποία δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία στη χώρα. Αίθριος καιρός θα επικρατεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 25 June 1996 - 6:53:12