Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (24/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (24.6.1996)

Κηδεύεται την Τετάρτη το μεσημέρι με τιμές αρχηγού κράτους ο Ανδρέας Παπανδρέου. Από το πρωί χιλιάδες πολίτες συρρέουν στην Μητρόπολη Αθηνών και κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι περιμένουν υπομονετικά να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η σορός του θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ταφεί δίπλα στον πατέρα του Γιώργο στο Α΄νεκροταφείο, ενώ την ίδια μέρα κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ συρρέουν στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής και αφήνουν ένα λουλούδι μπροστά στη φωτογραφία του. Αύριο το απόγευμα θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της του Θεού Σοφίας. Το βράδυ της Τρίτης η νομαρχιακή επιτροπή θα ναυλώσει τρένα και λεωφορεία για να μεταφέρει όσους επιθυμούν στην Αθήνα για την κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η είδηση για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έλληνες και ξένοι ηγέτες εκθειάζουν με δηλώσεις τους την ακτινοβολία του μεγάλου πολιτικού άνδρα. Στη διεθνούς εμβέλειας πολιτική προσωπικότητα του αναφέρθηκαν με μηνύματα τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Αντώνης Σαμαράς, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Βιβλίο συλλυπητηρίων έχει ανοίξει στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλή. Από τις 12 εως τις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να υπογράψουν οι πολιτικοί, ενώ από τις 2 και μετά η είσοδος στο πρωθυπουργικό γραφείο για την καταγραφή συλλυπητηρίων στο βιβλίο θα είναι ανοικτή για όλο το κοινό. Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συμμετέχοντας στο γενικό πένθος για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού άνοιξε βιβλίο συλληπητηρίων στην είσοδο του Διοικητηρίου.

Ο προβληματισμός της Κύπρου για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράστηκε στις δηλώσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Βάσου Λυσσαρίδη. Τη θλίψη τους για το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ηγέτη εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, της Γαλλίας Ζάκ Σιράκ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζάκ Σαντέρ, οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος. Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Εκτεταμένη αναφορά στην προσωπικότητα και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου κάνει ο Κυπριακός, Βαλκανικός, Ευρωπαϊκός και διεθνής Τύπος. Ο Κυπριακός Τύπος αφιερώνει τις πρώτες του σελίδες στον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού ενώ η εφημερίδα "Θάρρος" σημειώνει ότι αποτελεί εθνική απώλεια ο χαμός του Ανδρέα Παπανδρέου. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί διέκοψαν τη ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν έκτακτα την είδηση του θανάτου tou μεγάλου ηγέτη. Το κρατικό ραδιόφωνο του Βελιγραδίου αναφέρεται στην προσωπικότητα του Έλληνα πολιτικού τον οποίο χαρακτηρίζει χαρισματικό ηγέτη που σημάδεψε με την παρουσία του την εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας. Οι Γιουγκοσλαβικές εφημερίδες παρουσιάζουν αφιερώματα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η "Εξπρές" του Βελιγραδίου κάνει λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό για την Ελλάδα ενώ η "Πολίτικα" γράφει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έβαλαν την σφραγίδα τους στην εξέλιξη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η βρετανική εφημερίδα "Guardian" τον χαρακτηρίζει μια από τις πλέον σύνθετες πολιτικές προσωπικότητες. Οι "Financial Times" σημειώνουν ότι παρά τις αλλαγές πορείας στην οικονομική και εξωτερική πολιτική, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναμφίβολα πέτυχε το στόχο του να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα. Η ιστορία, επισημαίνουν Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές, θα δείξει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν η ενσάρκωση της σύγχρονης Ελλάδας και πιθανότατα ο Έλληνας πολιτικός που θα μείνει στη μνήμη όλων.

Τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θρηνεί από χθες η ελληνική ομογένεια από άκρη σε άκρη του κόσμου. Στον Καναδά μεσίστια κυματίζει η Ελληνική Σημαία έξω από την Πρεσβεία της Οττάβα και από τα Προξενεία των μεγάλων καναδικών πόλεων, όπου συρρέουν κατά εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι να υπογράψουν στα βιβλία συλλυπητηρίων. Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα πολιτικού Ανδρέα Παπανδρέου κρατήθηκε στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο. Ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός Τζόν Χάουαρντ έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο πολιτικό που δέσποσε για δεκαετίες τόσο στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και στην ευρωπαϊκή.

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Χθες αποφάσισε το συνέδριο να διεξαχθεί κανονικά από την Πέμπτη έως την Κυριακή και με ημερήσια διάταξη που προβλέπει εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρου. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή από τον Κώστα Σκανδαλίδη και συμφωνεί να διεξαχθεί το συνέδριο τις ημέρες που έχει προγραμματιστεί. Αύριο το βράδυ θα συγκληθεί εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να τιμήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας του οργάνου Νίκος Ακριτίδης αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του.

Κανονικά και χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν και σήμερα οι Γενικές Εξετάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι υποψήφιοι της Α' και Β' Δέσμης διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Φυσικής ενώ της Γ΄Δέσμης στα Αρχαία Ελληνικά. Τα θέματα της Φυσικής χαρακτηρίστηκαν από τους πρώτους υποψήφιους που βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα, ως εύκολα αλλά πολλά. Στα Αρχαία Ελληνικά τα θέματα ζητούσαν ανάπτυξη αποσπασμάτων από το έργο του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος" και απόσπασμα του Ηροδότου από την εισαγωγή όσον αφορά το διδαγμένο κείμενο. Το αδίδακτο κείμενο ήταν απόσπασμα από την 7η επιστολή του Πλάτωνα. Αύριο οι υποψήφιοι της Δ' Δέσμης θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά.

Τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ότι θα epik}sei τα προβλήματα που προκύπτουν από τα σημαντικά χρέη τους προς το ΙΚΑ, απέσπασαν οι βιοτέχνες της Πιερίας. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό -παρουσία των βουλευτών της περιοχής, του νομάρχη Πιερίας και εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου- ο κ.Γιαννόπουλος δεσμεύθηκε να άρει τα διοικητικά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί, και μάλιστα εντός της εβδομάδας. Τους βιοτέχνες της Πιερίας "καίει" η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και η άρνηση της εφορίας να θεωρήσει τα βιβλία και στοιχεία τους. Τα μέτρα αυτά -υποστηρίζουν- θέτουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων, δυσχεραίνοντας σοβαρά τις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια λύση μέχρι την Παρασκευή, οι βιοτέχνες δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις

Ως "σημαντικό βήμα" προς την αραβική ενότητα χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ την αραβική διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και στην οποία συμμετείχαν η Συρία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Ο Αραφάτ σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η διάσκεψη υπήρξε πολύ καρποφόρα, πολύ σημαντική και αποτέλεσε μια πολύ στέρεη βάση για την αποκατάσταση της αραβικής ενότητας και της αραβικής αλληλεγγύης.

Στο Στρασβούργο βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ, μετά από πρόσκληση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, σήμερα το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ο κ.Γκλιγκόρωφ θα μιλήσει με θέμα τις διαδικασίες ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη ομιλία του σκοπιανού προέδρου θα συμπεριληφθούν επίσης και τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην ΠΓΔΜ ειδικότερα.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός είναι αίθριος, οι άνεμοι πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 24 June 1996 - 6:48:46