Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.6.1996)

"Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη δυναμική. Επιζητεί έργα, δράσεις και ενέργειες για να καταστεί το μητροπολιτικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής" δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Μακεδονία για την Αθήνα. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη θέση ότι μετά την επίσκεψή του είναι δυνατόν να κυβέρνηση να προχωρήσει πιο συντονισμένα και πιο αποφασιστικά για την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφερόμενος στο θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων τόνισε οτι από τη μια πλευρά έπρεπε να ληφθεί μέριμνα για εκείνους που υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής εξέλιξης και από την άλλη μεριά για τα συμφέροντα όλου του ελληνικού λαού, να διατηρηθεί το σταθερό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής.

"Απόλυτα επιτυχή" χαρακτήρισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την επίσκεψη του πρωθυπουργού και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση αποφάσεων για την προώθηση των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και εξασφαλισμένων κονδυλίων, και η ανακοίνωση σύστασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας-Θράκης, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ.Πετσάλνικο, ασφαλείς εγγυήσεις για το μέλλον της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Επίθεση σε όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άσκουν κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αν δεν εκλεγεί στο Συνέδριο. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του στην πρόταση για εκλογή αντιπροέδρου στο Κίνημα. Την εκτίμηση ότι η θεσμοθέτηση αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει διαρχία διατύπωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Μωραϊτης. Κατά της εκλογής αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκε από τα Χανιά και ο τέως υφυπουργός Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης ενώ να μη θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία κάλεσε τον πρωθυπουργό η βουλευτής, Νόρα Κατσέλη. Στο μεταξύ διεξάγονται σήμερα και αύριο οι εσωκομματικές εκλογές σε πέντε νομαρχιακές επιτροπές προκειμένου να αναδειχθούν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Την πεποίθηση του ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ν.Δ Μιλτιάδης Εβερτ σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε ακριτικά νησιά. Διατύπωσε δε την πρόθεσή του να αναζητήσει τρόπους συννενόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετεκλογικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του θα είναι ισχυρή, αποφασιστική και αποτελεσματική.Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η ένταση θα συνεχίσει και λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και αφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις με υποχωρητικότητα.

"Η Ελλάδα μπήκε σε μια βαθύτατη κρίση από την οποία δυσκολεύεται να δει πώς μπορεί να βγει" δήλωσε από τον Πύργο Ηλείας ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ.Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι "η οικονομία αντί να συγκλίνει αποκλίνει". Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Εβερτ ότι όσοι διαφωνούν με τη γραμμή του κόμματος δεν θα συμμετέχουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του, επεσήμανε ότι "η Ν.Δ. είναι δημοκρατικό κόμμα" και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, "ο κ. Εβερτ δέχεται ότι μπορεί και πρέπει να γίνεται δημοκρατικός διάλογος για να βρίσκουμε τον καλύτερο δρόμο".

Στις επικρίσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι ο Προεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ψεύδεται ασύστολα γιατί η σύμβαση για το "Ξυστό" υπεγράφη από τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών πριν από την ανατροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ, απάντησε ο Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί εδωσε εντολη στη διοίκηση του ΟΤΕ να προσφέρει την πρώην προμήθεια ψηφιακών παροχών στον κ. Κόκκαλη και γιατί δεν διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η σύμβαση για το "Ξυστό" υπεγράφη έξι μέρες μετά την πτώση της κυβέρνησής του.

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των συντάξεων, ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στο μεταξύ ανακοίνωση του κόμματος υπογραμμίζει την αντίθεσή του στις προτάσεις που κατατέθηκαν για τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων. "Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να μετατρέψουν τα κόμματα σε εμπορικές εταιρείες με αντίστοιχα βιβλία και άλλα παρόμοια" αναφέρει η ανακοίνωση.

"Ανάξιους διαψεύσεως και κωμικούς", χαρακτήρισε ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής τους προκλητικούς ισχυρισμούς του ιδιωτικού προπαγανδιστικού τουρκικού "πρακτορείου" INAF, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, μαζί με τον Γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, "είχαν μυστική συνάντηση με αντιπρόσωπο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τον οποίο απέστειλε απο τη Συρία στην Κύπρο". Σύμφωνα με την ίδια προκατασκευασμένη "είδηση", οι δύο Ελληνες πολιτικοί "κατά τη συνάντηση ζήτησαν απο τους αντιπροσώπους του ΡΚΚ να προβούν σε επίθεση κατά των πετρελαιοαγωγών που μεταφέρουν Ιρακινό πετρέλαιο προς την περιοχή της Αλεξανδρέττας".

Την αποκατάσταση της έννομης τάξης με ήπιο ή βίαιο τρόπο ζητά με σχετικό έγγραφο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αττικής αναφερόμενος στο θέμα των αντιδράσεων των κατοίκων του Αυλώνα οι οποίοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση στην περιοχή τους χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. "Εάν δεν εκτελεστεί η παραγγελία της εισαγγελίας θα ασκηθεί εναντίον μη υπευθύνων ποινική δίωξη για κατάρχηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος" αναφέρεται στο έγγραφο της εισαγγελίας.

Βολές κατά ομάδας στελεχών του Υπουργείου του εξαπέλυσε ο Υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας κατηγορώντας τους ότι ''είναι ευθέως συνδεδεμένοι με συγκεκριμένες εταιρίες που παράγουν, εισάγουν ή διακινούν φυτοφάρμακα''. Εκανε δε λόγο για ''μεγάλη απάτη'', για την οποία θα γίνουν ανακοινώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, και που είχε τεράστιες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, ενώ μίλησε και για κυκλώματα νοθείας της φέτας.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης μια 45 χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία παρουσίασε επιπλοκές στην υγεία της, μετά από επέμβαση λιποαναρρόφησης. Η 45χρονη Αννα Π. παρουσίασε χθες αιμορραγία στα σημεία των χειρουργικών τομών και μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έφερε εκτεταμένες εκχυμώσεις στα σημεία όπου έγινε η επέμβαση, ενώ παρουσίαζε και πυρετό.

Αναχωρεί αύριο για το Λουξεμβούργο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για κοινοτικές υποθέσεις και θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία στις 21- 22 Ιουνίου, με ζητήματα που αφορούν τη Μεσογειακή Πολιτική, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τις σχέσεις της κοινότητας με τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Νέα ωμή απειλή ότι όποιος Ελληνοκύπριος πολίτης ή γεωργός ανάβει φωτιά κοντά ή κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης θα πυροβολείται διατύπωσαν και πάλι οι Τούρκοι σε χθεσινή σύσκεψη στην Αστυνομία των Βάσεων Δεκέλειας, παρουσία αξιωματικών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στη σύσκεψη εκπρόσωποι των Βρετανικών Βάσεων και της δύναμης τόνισαν σε εκπροσώπους των κατοχικών στρατιωτικών ηγετών ότι είναι ανεπίτρεπτη η διατύπωση απειλών εναντίον οποιουδήποτε Ελληνοκυπρίου.

"Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να αποτελεί ούτε αιτία πολέμου ούτε και λόγο πυροδότησης της κατάστασης" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπαρτμεντ Νικολας Μπερνς. Ο κ.Μπερνς τόνισε ότι "δεν υπάρχει λογος για οποιονδήποτε να πιστεύει ότι οι πιθανότητες πολέμου στην Κύπρο έχουν αυξηθεί". "Πολλές χωρες και οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ εργάζονται με τις δυο κοινότητες στην Κυπρο, την Ελλαδα και την Τουρκία ωστε να μην υπάρχει ο φόβος του πολέμου", κατέληξε.

Επαναλαμβάνονται τη Δευτερα οι συνομιλίες των εκπροσώπων Ελλαδας-Σκοπιων κ.Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβαν Τοσεφσκι στην έδρα των Ηνωμενων Εθνών στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του Σάϊρους Βανς, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά με το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Η συναντηση των εκπροσώπων των δυο χωρών ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Ιουνίου αλλα είχε αναβληθεί λόγω sulletow^r του κ. Τόσεφσκι στις εργασίες υποεπιτροπής του Οργανισμού για τους αγνοούμενους.

Τις εκλογές σε 17 περιφέρειες της Αλβανίας από το σύνολο των 115, ακύρωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Μεταξύ των περιφερειών που θα επαναληφθούν είναι και η 113, όπου ήταν υποψήφιος βουλευτής ο Πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλης Μέλιος. Σχεδόν αμέσως ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, εξέδωσε διάταγμα για την επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες αυτές στις 16 Ιουνίου και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν.

Στα Σκοπια, τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας τους σε χωρες της Βαλκανικής, αναμένονται σήμερα οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντερ και ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι. Σκοπός της περιοδείας των δυο ευρωπαίων πολιτικών είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των σχέσεών της με τα κρατη της περιοχής των Βαλκανίων.

Η Κίνα επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση υπόγειας πυρηνικής δοκιμής στο πεδίο δοκιμών Λοπ Νορ. Η προκληθείσα δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από τους σεισμογράφους του σεισμολογικού κέντρου της Αυστραλίας. Η έκρηξη είχε ισχύ 20-80 κιλοτόνων και θεωρείται μέσης ισχύος.

Στήριξη των Κινηματογραφικών Λεσχών της Βόρειας Ελλάδας και των προσπαθειών διάσωσης των θερινών κινηματογράφων υποσχέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε το πρωί κατά την τελετή έναρξης των εργασιών της διημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, που άρχισε σήμερα στην Καστοριά. Η διημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 10ης Πανελλαδικής Συνάντησης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, η οποία άρχισε την Τρίτη και ολοκληρώνεται αύριο, με τη στήριξη των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Πολιτισμού και του Δήμου Καστοριάς.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στην Ανατολική Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 8 June 1996 - 10:39:31