Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (07/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (7.6.1996)

Τη θεσμοθέτηση του Συντονιστικού Συμβουλίου Μακεδονίας - Θράκης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ. πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο θα τελεί υπό την προεδρία του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και θα συμμετέχουν σε αυτό οι γενικοί γραμματείς των τριών περιφερειών. Την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων Γεωργίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ανακοίνωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι σκοπός της ενέργειας αυτής είναι "όχι μόνο η εξέταση. αλλά κυρίως η επίληση των θεμάτων στους κρίσιμους αυτούς τομείς χωρίς να χρειάζεται η μετάβαση στην Αθήνα ακόμα και για την πιο απλή γραφειοκρατική ρύθμιση".

Να συνεργαστεί με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα του Νομού και του Δήμου Θεσσαλονίκης που του έθεσαν στη συνάντηση που είχαν το πρωϊ ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Κώστας Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης επέδωσε στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με αιτήματα που αφορούν τόσο στην άμεση προώθηση των μεγάλων έργων, όπως το μετρό, η Εγνατία Οδός, το αεροδρόμιο "Μακεδονία", η υποθαλάσσια αρτηρία, όσο και σε έργα μικρότερης έκτασης αλλά άμεσης ανακούφισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Νομού. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό επικέντρωσε στο θέμα του μετρό για το οποίο ζήτησε να υπάρχει πληροφόρηση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα το έργου, στην υποθαλλάσια αρτηρία και στα θέματα της ύδρευσης της πόλης από τον Αλιάκμονα και του βιολογικού καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου.

Τους πρέσβεις των 14 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενημερώνει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Την ανάγκη το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να ασχοληθεί όχι μόνο με οργανωτικά ζητήματα αλλά και με τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα του τόπου επισήμαναν μετά από συνάντησή τους ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι με τον κ. Αρσένη συζήτησε κυρίως τα πολιτικά γεγονότα του τόπου, τις εξελίξεις στην περιοχή και τα θέματα του συνεδρίου και χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη".

"Πρέπει να είμαστε ετοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό που δεν περιορίζεται στο να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης". Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας σήμερα στη Βουλή με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Περιοδεία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Μυτιλήνη. Ο κ. Εβερτ προέβλεψε και πάλι πρόωρες εκλογές σε δηλώσεις του σε κομματική συγκέντρωση ενώ αναφερόμενος στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίσε όσους διαφωνούν ότι αν το κόμμα ελθει στην εξουσία και δεν συμμορφωθούν δεν θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα.

Την εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο 52ο χιλιόμετρο στο ύψος της Μαλακάσας απέκλεισαν το μεσημέρι οι κάτοικοι του Αυλώνα διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο δημιουργίας στην περιοχή τους χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Οπως ανακοινώθηκε η κατάληψη και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το απόγευμα ενώ η κίνηση των οχημάτων από και προς την πρωτεύουσα θα γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Τούρκος στρατιώτης απείλησε με το όπλο του το Νίκο Βασιλά κάτοικο της Αχνας, που βρισκόταν στο περιβόλι του απέναντι από τουρκικό φυλάκιο. Ο Βασιλάς κατήγγειλε το επεισόδιο σε αστυνομικούς της βάσης Δεκέλειας, στην περιοχή των οποίων βρίσκεται το περιβόλι του. Οι αστυνομικοί συνόδευσαν το Νίκο Βασιλά στο σημείο όπου εγκατέλειψε το αυτοκίνητο του και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του.

Υπεροπτική χαρακτήρισε τη στάση της Ελλαδας έναντι της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε αδιάλλακτος στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χωρας καθώς όπως είπε, "το θέμα αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ελλαδας". Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντονια" των Σκοπίων κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη Συνοδο του ΝΑΤΟ και αναφερόμενος στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις είπε χαρακτηριστικά:"Η συμπεριφορά της Ελλαδας είναι μια κλασσική περίπτωση υπεροψίας μιας χωρας η οποία γνωρίζει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής".

Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δε συμμερίζεται την άποψη του συγγραφέα του άρθρου αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο μιλά για κίνδυνο πολέμου στην Κύπρο. Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών Νίκ Μπέρνς υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο δε συμμερίζονται την άποψη του συγγραφέα του άρθρου, αλλά και ότι "οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον για την ύπαρξη ειρήνης στην Κύπρο". "Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν επίσης συμφέρον για την ύπαρξη ειρήνης στην Κύπρο" είπε, καθώς και οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Κύπρου. "Δουλεύουμε πολύ σκληρά και με προσοχή σε αυτό το πρόβλημα" κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι "ο πόλεμος είναι πιθανός, ούτε καν ρεαλιστική πιθανότητα".

Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα και αύριο στο Αιγαίο σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα e_mai σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 7 June 1996 - 6:21:12