Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [02] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [03] ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ. ΣΟΡΤΙΚΟΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [08] ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΙΛΑΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
  • [09] ΑΡΑΦΑΤ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
  • [11] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    «Από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, μπορούμε ως Ελληνες να δούμε σήμερα με αισιόδοξη ματιά τον κόσμο. Η Ελλάδα σήμερα προβάλλει σαν μια χώρα ξεχωριστή στον άμεσο και τον ευρύτερο περίγυρό της. Αποτέλεσμα της επίμονης, επίπονης και επιτυχημένης προσπάθειας όλων μας, όλων των Ελλήνων, μέσα σε μια συγκυρία δύσκολη όσο λίγες φορές στο παρελθόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας απόψε στα εγκαίνια της 64ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε σφραγίστηκε από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    «Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως αποτελεί μείζονα πολιτικό και οικονομικό παράγοντα στην περιοχή, αναπτύσσοντας πολιτικές, αλλά και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα FOCUS ενώ αυτή tg στιγμή συμβάλλει ενεργά στην ειρηνευτική προσπάθεια στο Κοσσυφοπέδιο, με την εκεί συμμετοχή Ταξιαρχίας Πεζικού. Επιστέγασμα της διεθνούς αναγνώρισης της στάσης μας είναι η απόφαση εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανασυγκρότησης της Βαλκανικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ.

    Οσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η πολιτική της σταθερότητας και της ειρήνης, η οποία αποδίδει καρπούς χαρακτηρίζει και τις διμερείς μας σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της στη Φλώρινα και επιβεβαιώθηκε η υποστήριξή μας στην προσπάθεια για σταθερότητα και ανάπτυξη στη γειτονική Δημοκρατία. Γιατί χρειαζόμαστε σταθερότητα σε όλες τις χώρες με τι οποίες γειτνιάζουμε και χρειαζόμαστε και ανάπτυξη στις χώρες αυτές, γιατί εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι από την ανάπτυξη αυτή θα μπορέσουμε να έχουμε και οφέλη, σημαντικά οφέλη. Με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον συνεχίζουμε σταθερά τις προσπάθειές μας για να βρεθεί μια λύση επιτέλους στο ζήτημα της ονομασίας το οποίο και επισήμανα στον συνάδελφο πρωθυπουργό».

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «διασφαλίζουμε το εθνικό συμφέρον και συνεχίζουμε μια πολιτική υπεύθυνης και σταθερής βελτίωσης των σχέσεων. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας η επίτευξη συνθηκών καλής γειτονίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός, από την Τουρκία, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών που προσδιορίζουν το status quo στην περιοχή». Στην περιοχή μας υπάρχει μέλλον, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το πρώτο ζητούμενο είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό σημαίνει μια συνολική αποδοχή από όλες τις πλευρές του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο αιώνας των εθνικών εδαφικών διεκδικήσεων έχει τελειώσει στην Ευρώπη προ πολλού. Η ειρηνική συνύπαρξη λαών και εθνικών μειονοτήτων απαιτεί τη διαμόρφωση ισχυρών κρατών δικαίου. Η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία των λαών αναμφισβήτητα δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ο προσανατολισμός σε μια ανοιχτή οικονομία και η όλο μεγαλύτερη διασύνδεση με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία αποτελούν ελπιδοφόρα σημάδια. Χρειάζεται όμως συγχρόνως και το αναγκαίο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, που δημιουργεί κλίμα ευνοϊκό για όλο και περισσότερες επενδύσεις».

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης επιτακτική προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας υποδομών μεγάλης κλίμακας, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη πνοή στην παιδεία, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσθεσε δε ότι «οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι και θα παραμείνουν μια πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Πρέπει να της δώσουμε τα εφόδια να ανθίσει και να ακτινοβολήσει. Πρέπει να κάνουμε τον πολιτισμό δίαυλο επικοινωνίας των λαών μας, γέφυρα κατανόησης, συνεργασίας και δημιουργίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη euaishgs_a τα προβλήματα των 150.000 παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, είπε, με το οποίο δίδονται οριστικές λύσεις σε καίρια θέματα, όπως ιθαγένειες, απασχόλησης, εγκατάστασης και παιδείας.

    «Η διαπίστωση είναι κοινή σε όλους μέσα και έξω από την Ελλάδα και είναι διπλή: Η Ελλάδα σήμερα πρωταγωνιστεί στη μείζονα περιοχή με το επίπεδο ανάπτυξής της, με τις πολιτικές της. Η στρατηγική της ειρήνης και της συνεννόησης αποδίδει. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα αυτή την πολιτική. Συγχρόνως θα δώσουμε τις μάχες μας σε όλα τα μέτωπα για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Για τον τομέα της υγείας, ο κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης λέγοντας: «Επιτέλους άρχισε να λειτουργεί, μετά από τόσα εμπόδια που όλοι μας γνωρίζουμε» ενώ παρουσίασε συνοπτικά και τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση έργων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εγκληματικότητας.

    «Ηρθε η ώρα να δούμε από κοντά το νέο ρόλο αυτής της πόλης. Μπορούμε να κτίσουμε αυτό το μέλλον σε τέσσερις άξονες και με στόχο πάντοτε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη Μητρόπολη των Βαλκανίων», είπε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τους άξονες αυτούς.

    Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό παραγωγικό ιστό με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Από πλευράς κυβέρνησης δημιουργήσαμε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον. Μπορούμε να δώσουμε μια καινούρια μεγάλη ώθηση στο αύριο της Θεσσαλονίκης και θα το κάνουμε με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η επιτυχής διεκδίκηση της έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί παντού ένα καινούργιο κλίμα. Αυτό το κλίμα οφείλουμε τώρα να το αξιοποιήσουμε. Εμείς ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Πρέπει όμως και εσείς οι Θεσσαλονικείς, οι Βορειοελλαδίτες να μπείτε στην πρωτοπορία ετούτου του αγώνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Οι υποδομές, αποτελούν το επίκεντρο του δεύτερου άξονα και όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υλοποιείται ένα πρόγραμμα έργων που εξυπηρετεί με συνέπεια το στόχο του καινούριου ρόλου της Β. Ελλάδας και τη Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί από τους πόρους του Γ' ΚΠΣ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Εγνατία σήμερα απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι σε 55 μεγάλα εργοτάξια. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα του ΠΑΘΕ Σκοτίνα - Κατερίνη, μήκους 28 χιλιομέτρων. Σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1999 έργα σε σημαντικά οδικά δίκτυα ύψους 170 δισ. «Ενα ολόκληρο πλέγμα έργων αλλάζει ταυτόχρονα τη μορφή της πόλης, της Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζει το ρόλο της: Η ολοκλήρωση της κατασκευής της Δυτικής Εισόδου, οι ανισόπεδοι κόμβοι της ανατολικής περιφερειακής, η σύνδεση του αεροδρομίου με την εξωτερική περιφερειακή, η διαπλάτυνση των οδών Λαγκαδά - Lomastgq_ou, οι παρεμβάσεις στο Δυτικό Τόξο, η ανατολική είσοδος της πόλης από την Καβάλα, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης» υπογράμμισε.

    «Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» «, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «μέχρι το τέλος του 1999 δημοπρατούνται ο νέος τροχόδρομος 10-28, η επέκταση του διαδρόμου αυτού κατά χίλια μέτρα στη θάλασσα και η δυτική επέκταση του αεροσταθμού, συνολικής δαπάνης 83 δισ. Προχωρούν κανονικά τα έργα και στα άλλα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας, Αλεξανδρούπολης, Κοζάνης, Καστοριάς και Καβάλας. Αντίστοιχες πρόοδοι καταγράφονται στα πέντε λιμάνια που αποτελούν τις πύλες της Εγνατίας». Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σύμβαση παραχώρησης και η κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων, συνολικού προϋπολογισμού 220 δισ. είναι πραγματικότητα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκαταρτικές εργασίες. Ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη συνδυασμένη αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών και παράλληλα αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών για την υποθαλάσσια αρτηρία εντός του Οκτωβρίου.

    Τα έργα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα, προϋπολογισμού 33 δισ, προχωρούν κανονικά και με χρονικό ορίζοντα το 2000, καθώς και τα έργα βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 26 δισ. με στόχο την ολοκλήρωσή τους την ερχόμενη άνοιξη. «Ο Θερμαϊκός θα γίνει ξανά πηγή ζωής» είπε ο πρωθυπουργός. Στην ενέργεια, επεσήμανε ο κ. Σημίτης ότι «τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ απέκτησαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του μοναδικού διυλιστηρίου των Σκοπίων και η κατασκευή αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων από την κοινοπραξία, στην οποία πρωτεύουσα θέση κατέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανοίγουν νέες προοπτικές συνεργασίας και θέσεων απασχόλησης. Η Θεσσαλονίκη και η Κομοτηνή είναι τα επίκεντρα του επενδυτικού προγράμματος των Ελληνικών Πετρελαίων με τη μονάδα προπυλενίου και τη μονάδα φιλμ».

    Στον αθλητισμό, όπως είπε ο κ. Σημίτης, «από τα 10 δισ. του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων της ΓΓΑ για το 1999, τα 7 δισ. απορροφώνται από τα δύο έργα του ΠΑΟΚ και της ΘΕΡΜΗΣ. Το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το κυρίως έργο θα έχει αποπερατωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μέσα στη διετία 1999-2000 θα έχουν διατεθεί 8 δισ. Το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο της Θέρμης, έχει προϋπολογιστεί σε 35 δισ. δρχ και ακόμη περίπου 5 δισ. για τα παράλληλα έργα. Μέχρι το τέλος του 1999 θα έχει προκηρυχθεί η δημοπράτησή του. Το κλειστό κολυμβητήριο Αμπελοκήπων θα προχωρήσει. Μαζί με αυτό και τα κολυμβητήρια των Δήμων Συκεών και Καλαμαριάς. Το Καυταντζόγλειο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και οι εγκαταστάσεις του θα αναμορφωθούν, με κόστος που έχει εκτιμηθεί σε περίπου 2 δισ. δραχμές». Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός στάθηκε στις νέες προοπτικές της πόλης: «Η πόλη έχει ανάγκη από ένα καινούριο Δημαρχείο, ανάλογο της ιστορίας της και του ρόλου που θέλουμε να έχει. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Η ιστορική «αλάνα» της Τούμπας θα απαλλοτροιωθεί και θα αναπλασθεί σε ένα χώρο πνοής, πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού. Θα προχωρήσουμε tir μελέτες για την επέκταση του Μετρό, ώστε να αγκαλιάσει τις δυτικές συνοικίες. Τα έργα των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης όχι μόνο θα ολοκληρωθούν, αλλά και θα πολλαπλασιασθούν στα επόμενα χρόνια. Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση του Κτηματολογίου Μακεδονίας και Θράκης με την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη αυτοτελούς γραφείου Εθνικού Κτηματολογίου».

    Ο τρίτος άξονας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αφορά τον πολιτισμό. Οπως είπε η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πλέον πλουσιότερες πόλεις στα Βαλκάνια σε πολιτιστικές υποδομές και θεσμούς. «Η Μονή Λαζαριστών, και το «Θέατρο της Γης», τα ανακαινισθέντα θέατρα «Δάσους», «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών», «Κήπου», «Αυλαία», το πολυσύνθετο «Ολύμπιον» τα υπό αποπεράτωση «Βασιλικό Θέατρο» και «Μέγαρο Μουσικής», καθώς και οι αίθουσες εκδηλώσεων στο Λιμάνι, σε συνδυασμό με τα μικρότερα, σημαντικά έργα στους περιφερειακούς Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, στη Σταυρούπολη, στη Νεάπολη, στους Αμπελοκήπους, στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στη Καλαμαριά, στις Συκιές, συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο σύνολο». Στην Πάνω Πόλη έγινε την τελευταία εικοσαετία μια πετυχημένη προσπάθεια διάσωσης της φυσιογνωμίας της περιοχής, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με την υπογραφή φέτος ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος προωθούνται πρόσθετες βελτιώσεις. Οι αναπλάσεις σε όλες τις συνοικίες, οι αλλαγές στις χρήσεις και η ανάδειξη περιοχών όπως τα Λαδάδικα, η περιοχή του ΦΙΞ, αλλά και η αναμόρφωση της Αριστοτέλους με την αρχαία αγορά, δίνουν μια καινούρια λάμψη στο πρόσωπο της πόλης».

    Στον τομέα της παιδείας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η λειτουργία των τμημάτων μουσικολογίας, θεατρολογίας και εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Στους περισσότερους δήμους λειτουργούν δημοτικά ωδεία ή μουσικές σχολές, σχολές χορού, ζωγραφικής. Διαπλάθουν έτσι αισθητικά κριτήρια κυρίως στους νέους ικανά να αντισταθούν στα κάθε μορφής προϊόντα υποκουλτούρας». «Χρειάζονται γέφυρες, γέφυρες συνεννόησης, συνεργασίας, δημιουργίας, διακίνησης ιδεών και πολιτιστικών προϊόντων. Γέφυρες με όλους τους γείτονές μας. Με τους φορείς τους, τους δημιουργούς τους, τις τοπικές κοινωνίες τους. Μπορούμε να δώσουμε μια νέα μεγάλη πνοή πολιτιστικής αφύπνισης και αναγέννησης στα Βαλκάνια. Να διαψεύσουμε όσους απεργάζονται τη σύγκρουση και τη μισαλλοδοξία και να γίνουμε σταθερά φορείς της ιδέας της ειρήνης και της συνεννόησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος τέταρτος άξονας, είναι οι τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να εντείνουμε τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο με τις γείτονες χώρες, τους ομόλογους φορείς, με τις τοπικές κοινωνίες. Μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη κέντρο προσέλκυσης ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικούύ υψηλών προδιαγραφών. Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις κάθε μορφής συνεργασίες, ώστε να αποτελέσουν μοχλό νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και σχεδίων στη Βόρειο Ελλάδα ή στις γείτονες χώρες. Χρήσιμη για αυτό το σκοπό είναι και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, που θα μπορούσαν να στηρίξουν και από τη δική τους πλευρά τέτοιες πρωτοβουλίες». Οπως εξάλλου ανέφερε, «η βιωσιμότητα της οικονομικής ανασυγκρότησης της Βαλκανικής θα εξαρτηθεί και από την παράλληλη προσπάθεια στον τομέα της παιδείας. Η αναγόρευση της Θεσσαλονίκης σε κέντρο της οικονομικής ανασυγκρότησης, πρέπει και μπορεί να υπηρετήσει το στόχο αυτό. Ενα σύγχρονο λίκνο παιδείας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται».

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι διακατέχεται από συγκίνηση γιατί αυτή η ΔΕΘ είναι η τελευταία του αιώνα που φεύγει, υπογράμμισε: «Σας βεβαιώνω από αυτό το βήμα, ότι το όραμα για μια Θεσσαλονίκη μητρόπολη στον 21ο αιώνα, είναι εφικτό. Θέλει δουλειά και θέληση, όπως κάθε μεγάλο οραματικό εγχείρημα. Να πάρουμε παράδειγμα τους νέους και τις νέες μας που θριαμβεύουν στο διεθνή στίβο. Θέλει την κινητοποίηση και τη συσπείρωηση όλων μας. Ζητώ τη δική σας στήριξη για να το βάλουμε μπροστά. Στην τετραετία που τρέχει ολοκληρώνουμε τις προϋποθέσεις για να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης. Στην τετραετία που έρχεται θα κάνουμε πραγματικότητα το στόχο. Είναι στόχος μας, είναι δέσμευσή μας, μια βασική προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας».

    [02] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, τις προσπάθειες και την πολιτική της κυβέρνησης για την προσαρμογή στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και για την σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας.

    Μιλώντας στα εγκαίνια της 64ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι στην νέα οικονομική πραγματικότητα ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας είναι καθοριστικός. «Η κυβέρνηση», είπε ο υπουργός, «με σταθερά βήματα και μακροχρόνιο σχεδιασμό, αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη, ως οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο υπουργός αναφέρθηκε στους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, (ΔΙΠΕΚ, Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου) και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη ΔΕΘ, λέγοντας: «Η ΔΕΘ με νέο θεσμικό πλαίσιο, καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή. Μπορεί να το πετύχει γιατί γίνεται πιο ευέλικτη, αποκτά τεχνογνωσία, συνδέεται με ευρωπαϊκά εκθεσιακά κέντρα και θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει πολλαπλές διευκολύνσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες».

    Αναφερόμενος στον ορισμό της Θεσσαλονίκης ως έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη αποκτά και επίσημα διεθνή ρόλο. «Οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων της κυβέρνησης, των φορέων της πόλης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου αναγνωρίζονται και επικυρώνονται», σημείωσε ο υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα τονωθεί και θα δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την οικονομία της περιοχής και αύξηση της απασχόλησης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ως γέφυρα ανάπτυξης των βαλκανικών οικονομικών πρωτοβουλιών της, συνέχισε ο κ. Μαγκριώτης: «Στη Βόρεια Ελλάδα συντελείται μια κοσμογονία έργων από τον Εβρο έως τη Φλώρινα.Το κορυφαίο έργο είναι η τετραπλή Εγνατία, οδική, σιδηροδρομική, τηλεπικοινωνιακή και ενεργειακή».

    «Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομικής βάσης των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και θα τονώνουν την εξωστρέφεια του παραγωγικού δυναμικού. Για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να ολοκληρώσουμε τα έργα και τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, ώστε να αποτελέσει πόλο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μείζον κέντρο κατανάλωσης, πολιτισμού και αναψυχής, διεθνή κόμβο για θαλάσσιες, οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης.

    [03] ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ. ΣΟΡΤΙΚΟΣ

    Τους στόχους και το όραμα του εθνικού εκθεσιακού φορέα στη νέα πραγματικότητα που αναπτύσσεται στα Βαλκάνια, τη συμβολή του στο νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στους στόχους που θέτει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Γιώργος Σορτίκος στην ομιλία του, στα εγκαίνια της 64ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    «Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ΔΕΘ, η εμπειρία της, το μέγεθος των εγκαταστάσεων της και η θέση του leader στην ελληνική αγορά θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της ανάπτυξης της ΔΕΘ και της νέας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ και θα αναγάγουν την εκθεσιακή δραστηριότητα και ακτινοβολία της Θεσσαλονίκης, από τοπική και πανελλήνια σε βαλκανική και διεθνή. Η διεθνής όμως ακτινοβολία της Εκθεσης δεν αποτελεί απλά έναν επιχειρησιακό στόχο της ΔΕΘ. Αποτελεί ανάγκη για τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ρόλου που διεκδικεί στη Βαλκανική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σορτίκος. Η διοργάνωση της ΔΕΘ αποτελεί ορόσημο, μια άρθρωση και μια αφετηρία, είπε ο κ. Σορτίκος. «Το ορόσημο του τερματισμού της χιλιετίας, αλλά και του τερματισμού της περιόδου της ΔΕΘ - HELEXPO, που έφερε σημαντικές αλλαγές στη μέχρι τότε λειτουργία του οργανισμού. Της ΔΕΘ - HELEXPO που μας κληροδότησε μια μακρά παράδοση, αφού είχε αποτελέσει: Καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας.

    Την άρθρωση αυτής της παράδοσης με το μέλλον. Μέλλον για το οποίο οι βάσεις τέθηκαν με το νόμο του Μαρτίου που ανοίγει για την Εκθεση το δρόμο του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης και για τη Θεσσαλονίκη το όραμα της εκθεσιακής μητρόπολης των Βαλκανίων και της ένταξης στα μεγάλα εκθεσιακά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την αφετηρία ενός νέου κύκλου των δύο εταιριών ΔΕΘ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ - HELEXPO ΑΕ στη νέα εποχή: Την εποχή του απόλυτου εξορθολογισμού της οικονομίας, του αυξανόμενου ανταγωνισμού, της επικράτησης των κανόνων της αγοράς και της εφαρμογής των συγχρόνων τεχνικών διοίκησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας στην εφαρμογή του επιχειρηματικού swed_ou της ΔΕΘ, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, την εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησης των στόχων και τη διασφάλιση των όρων που θα ολοκληρώσουν το όραμα της πόλης.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του ενόψει της υποβολής της ελληνικής πρότασης για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια - αύριο στο Ελσίνκι - και στην προσπάθεια του για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε την τελευταία εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών. Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την καθολική συναίνεση που διαπίστωσε στις επαφές που είχε για την πρωτοβουλία της Ελλάδας στην κοινοτική ενίσχυση της Τουρκίας λόγω του σεισμού. «Υπήρξαν βεβαίως και διαφορετικές απόψεις που αφορούσαν το ελληνικό βέτο. Ομως στην ελληνική πρόταση αποσυνδέεται η ανθρωπιστική βοήθεια από το ελληνικό βέτο που αφορά το τέταρτο χρηματοδοτικό κανονισμό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι οι εταίροι μας θα θέσουν και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Η αναγνώριση, είτε από εμάς, είτε από τους εταίρους μας της ενταξιακής υποψηφιότητας της Τουρκίας σημαίνει ταυτόχρονα και αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας των ευθυνών που αναλαμβάνει». Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο τελευταίος επικρότησε τους χειρισμούς του κ. Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζοντάς τους εξαιρετικά επιτυχείς, αφού - όπως τόνισε - τόσο οι χειρισμοί, όσο και τα αποτελέσματά τους οδηγούνται σε εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «μας ικανοποιεί αυτό χωρίς όμως να μας αποπροσανατολίζει». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων Στέφανο Μάνο, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε την ανάγκη να απεμπλακούμε από το βέτο.

    «Χάνεται μια χρυσή ευκαιρία» τόνισε ο κ. Μάνος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε με το βέτο, πέτυχε αντίθετα αποτελέσματα , ενίσχυσε την αδιαλαξία της Τουρκίας και επιβάρυνε τη θέση της με τους εταίρους.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

    Οι παροχές που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πόροι θα καλυφθούν από το πλεόνασμα που pqo]juxe χάρη στην επιτυχημένη οικονομική πολιτική μας. Ο υπουργός Τύπου διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην οικονομική και νομισματική ένωση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει, ενώ η αντιπολίτευση ασκεί κακόπιστη κριτική, χωρίς εναλλακτικές προτάσεις.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος έκανε λόγο για αρχή ενός νέου διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθεί η επικοινωνία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Η Τουρκία απηύθυνε έκκληση σήμερα για ουσιαστικές ξένες επενδύσεις που θα βοηθήσουν την ήδη εύθραυστη οικονομία της να ξεπεράσει το πλήγμα από το σεισμό του προηγούμενου μήνα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, επικεφαλής κυβερνητικής ομάδας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, ζήτησε την υποστήριξη των ξένων επενδυτών, καθώς σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η καταστροφή από το σεισμό θα οδηγήσει φέτος τη χώρα σε κάμψη.

    Η πρόβλεψη αυτή, μαζί με το μεγάλο εξωτερικό χρέος και τον αδάμαστο πληθωρισμό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία, ωστόσο ο κ.Τζεμ τόνισε ότι οι ξένοι επενδυτές μπορούν να βρουν δελεαστικές ευκαιρίες επενδύσεων. «Η οικονομική υποδομή δεν είναι πολύ κατεστραμένη» είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι «μέχρι την επόμενη εβδομάδα, η παραγωγή θα ξεκινήσει και πάλι και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν», τονίζοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στο περυσινό επίπεδο του 54% και για τις ιδιωτικοποιήσεις καρατικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου Τουρκίας-Βρετανίας Χασάν Τσολάκογλου επεσήμανε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και σύντομα θα επιτευχθεί ανάπτυξη». Αξιωματούχοι στη σύσκεψη δεν αναφέρθηκαν στο ποσό των ξένων επενδύσεων που απαιτείται για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά μόνο για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης από τον καταστροφικό σεισμό χρειάζονται 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ε.Ρ.

    [08] ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΙΛΑΝ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒΙΤΣ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ

    Εντονες φήμες κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα σχετικά με τις δραστηριότητες του προέδρου της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τις v^ler αυτές έχει αποσκιρτήσει από τη γραμμή Μιλόσεβιτς.

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος «Νέα Δημοκρατία» Ζάρκο Γιοκάνοβιτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο κ. Μιλουτίνοβιτς έχει τεθεί σε ένα είδος κατ' οίκον περιορισμό και του απαγορεύεται να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο κ. Γιοκάνοβιτς ζήτησε τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής για την εξακρίβωση των πληροφοριών αυτών. Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με αναφορές ορισμένων εφημερίδων του Βελιγραδίου ο κ. Μιλουτίνοβιτς έχει τεθεί εκτός λίστας ευνοουμένων του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και αυτό διότι επικοινώνησε μυστικά με τον μέχρι πρότινος Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια Ρόμπερντ Γκέλμπαρντ ζητώντας κάποιο είδος σωτηρίας για τον εαυτό του. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει κατηγορήσει το Μίλαν Μιλουτίνοβιτς για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης ο κ. Μιλουτίνοβιτς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 300 Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων που τους έχει απαγορευθεί η έκδοση βίζας για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πριν από μερικές μέρες ο συντονιστής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Συμμαχία για την Αλλαγή» Βλάνταν Μπάτιτς είχε δηλώσει ότι αρκετοί από τις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας του οποίου ηγείται ο κ. Μιλόσεβιτς έχουν έρθει σε επαφή με τον κ. Γκέλμπαρντ ζητώντας διαφορετική μεταχείριση από αυτήν που έχει από τη Διεθνή Κοινότητα ο κ. Μιλόσεβιτς. Οι αναφορές αυτές έδωσαν αφορμή και για σχόλια του είδους ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στις τάξεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και ότι ίσως υπάρξει ομαδική αποχώρηση από αυτό πολλών μετριοπαθών στελεχών του που δεν συμφωνούν με τη γραμμή του κ. Μιλόσεβιτς

    [09] ΑΡΑΦΑΤ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη συμφώνησαν σε όλα τα αμφισβητήσιμα σημεία της συνθήκης Ούι Ρίβερ και θα υπογράψουν το μνημόνιο εφαρμογής τους το Σάββατο, όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Οι δύο πλευρές κατάφεραν να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους και δρομολόγησαν την ολοκλήρωση του μνημόνιου, είπε ο κ.Αραφάτ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας πριν αναχωρήσει για τη Γάζα.

    Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη απέτυχαν επανειλημμένων να βρουν μία συμβιβαστική λύση όσον αφορά στην απελευθέρωση από το Ισραήλ Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά όπως φαίνεται οι δύο πλευρές επέλυσαν τη διαμάχη αυτή. Ε.Ρ.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ

    O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ανατολικό Τιμόρ και υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Αντριους, εξέφρασε την έκπληξη του για την αποτυχία της κυβέρνησης της Ινδονησίας να paq\swei επαρκή ασφάλεια στο έδαφος της. Ο κ Αντριους πρόκειται να δώσει αναφορά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, για την κατάσταση που επικρατεί στο Ανατολικό Τιμόρ μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή. Λ.Μ

    [11] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

    O ηγέτης του Σερβικού Κόμματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς κατηγόρησε τον επικεφαλής του κόμματος Συμμαχία για Αλλαγή, Ζόραν Τζίντζιτς ότι υποκινεί εμφύλιο πόλεμο στη Σερβία υπό τις διαταγές της Δύσης. Παράλληλα, ο κ. Ντράσκοβιτς σε συνέντευξη του στην τηλεόραση την οποία μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, υποστήριξε ότι το κόμμα του κ. Τζίτζιντς προσπαθεί με οποιοδήποτε κόστος να καταλάβει την εξουσία. «Aυτοί οι ασήμαντοι άνθρωποι επιδιώκουν να ανάβουν στην εξουσία εις βάρος των Σέρβων επειδή γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν μέσω εκλογών να αναλάβουν την εξουσία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό. Λ.M.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 3 September 1999 - 20:13:42 UTC