Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 470 ΔΙΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] KYΡΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Λονδίνο,
  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: 256 ΣΕΡΒΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 470 ΔΙΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Μέτρα ύψους 470 δισεκατομμυρίων δραχμών για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την ελάφρυνση της φορολογίας στα μικρομεσαία εισοδήματα ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μειώσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, φορολογικές ελαφρύνσεις και εξειδικευμένα μέτρα για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι. Συγκεκριμένα μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 20.000 δραχμές τον τόνο σε 6.100 δραχμές τον τόνο καθώς και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των αυτοκινήτων κατά 10% κατά μέσο όρο. Ο κ. Sgl_tgr τόνισε ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αυτοκίνητα θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σημαντικά για μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπούς φορολογούμενους. Φέτος το αφορολόγητο όριο που θα ισχύσει για μισθωτούς και συνταξιούχους αυξάνεται στο 1.900.000 δραχμές από 1.455.000, ενώ το όριο για τα υπόλοιπα επαγγέλματα αυξάνεται σε 1.600.000 από 1.055.000. Για τα εισοδήματα του 2000 το όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα φτάσει τα 2.300.000 δραχμές και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους τα 2.000.000 δραχμές. Επίσης αυξάνονται οι εκπτώσεις φόρων για τα παιδιά. Η έκπτωση σε κάθε παιδί αυξάνεται κατά 10.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και ως 35.000 για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Τέλος καταργούνται τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και μειώνεται στο 30 από 35% ο συντελεστής φορολογίας των προσωπικών εταιρειών για τα εισοδήματα του 1999. Το τελευταίο αυτό μέτρο θα ωφελήσει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά στα εξειδικευμένα μέτρα για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι, από τον Ιανουάριο του 2000 αυξάνεται η αγροτική σύνταξη του ΟΓΑ κατά 10.000 το μήνα, αυξάνεται το επίδομα ανεργίας κατά 10% δηλαδή κατά 112.000 το χρόνο, αυξάνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης από 18.000 σε 21.000 δραχμές το μήνα, μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη στο 50% για τους νέους εργαζόμενους που προσλαμβάνει ενώ στο εξής όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, ανεξαρτήτως ηλικίας δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πέραν αυτών θα υπάρξουν και ουσιαστικές αυξήσεις πάνω από την εισοδηματική πολιτική στους συνταξιούχους στο πλαίσιο του πληθωρισμού.

    Οπως εξάλλου γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε η αύξηση του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 3 σε 6 σε χιλίοις. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως προς την κάλυψη του κόστους των μέτρων αυτών που φτάνει τα 470 δισεκατομμύρια δραχμές, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν καθώς με την πολιτική της κυβέρνησης προέκυψε η δυνατότητα μιας πολιτικής με μεγαλύτερη ευχέρεια.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποφασίστηκαν με κριτήριο τον περιορισμό των κοινωνικών αδικιών και την διασφάλιση της συνέχισης του κυβερνητικού έργου. Όπως εξάλλου είπε, εκτός από τη ρύθμιση για τα αυτοκίνητα που θα ισχύσει αμέσως, τα υπόλοιπα μέτρα θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και στον προϋπολογισμό του 2000. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προέκυψε πλεόνασμα 270 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο διατίθεται για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων, το υπολειπόμενο υπογράμμισε θα καλυφθεί από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 3 σε 6 τοις χιλίοις. Τέλος, για την αντιμετώπιση της ανεργίας αποφασίστηκε η μείωση jat\ 50% της εργοδοτικής εισφοράς για κάθε πρόσληψη νέου εργαζομένου τα επόμενα δυο χρόνια, και εφόσον δεν μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

    Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις εξελίξεις που διαφαίνονται στο μέλλον.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

    Την ευρύτερη πολιτική συναίνεση επεδίωξε και φαίνεται ότι πέτυχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τις επαφές και διαβουλεύσεις που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών ενόψει του Ατυπου Συμβουλίου των «15» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ελσίνκι και της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει την ελληνική πρόταση, η οποία αποσυνδέει την ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας από τον τέταρτο χρηματοδοτικό κανονισμό ύψους 375 εκ. ECU. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα για γενναία οικονομική ενίσχυση από άλλους πόρους. Η άρση των επιφυλάξεων της ελληνικής πλευράς θα αφορά μόνο το χρηματοδοτικό κανονισμό των 135 εκ. ECU. Να σημειωθεί εδώ ότι η θέση της Ελλάδας ήταν μέχρι σήμερα ότι αν εκταμιεύονταν τα χρήματα αυτά θα προσέφευγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο έτσι, και αλλιώς θα μπορούσαν οι εταίροι μας να το ξεπεράσουν αυτό, αφού απαιτείται μόνο ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία για να ξεπαγώσουν τα κονδύλια αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η χρηματοδότηση της Τουρκίας να έχει τρεις φάσεις: α' ανθρωπιστικής βοήθειας β' άμεσης φάσης αποκατάστασης ενόψει χειμώνα και γ' η φάση ανασυγκρότησης που είναι και η πιο σύνθετη. Μέσα στο τρίτο αυτό πλαίσιο η χρηματοδότηση θα γίνει είτε από τα κονδύλια MEDA, είτε με μακροοικονομική βοήθεια με χαληλότοκα δάνεια απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέλος να σημειωθεί ότι για τα 750 εκ. ECU που προτίθεται να διατεθούν ως δάνειο από την Ε.Τ.Ε. στην Τουρκία δεν υπάρχει διασύνδεσή τους με τον τέταρτο χρηματοδοτικό κανονισμό που αφορά τα κονδύλια ύψους 375 εκ. ECU.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητείται το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο διάλογος που άρχισε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην υπουργούς εξωτερικών διεξάγεται σε θετικό κλίμα και διαπίστωσε ευρύτερη συναίνεση για την ελληνική πρωτοβουλία να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και μέσω tgr Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Το θέμα αυτό εμείς το αποσυνδέουμε από τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που δεν είναι στην ατζέντα των συνομιλιών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση άργησε να διασαφηνίσει τις θέσεις της για το θέμα του βέτο, γεγονός που τραυμάτισε και την εικόνα της χώρας και τη συνέπεια που θα πρέπει να έχει η εξωτερική πολιτική.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Η Ελλάδα δεν συζητάει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της Ευρωπαικής Ενωσης προς την Τουρκία διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή. Το θέμα της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας η ελληνική κυβέρνηση το αποσυνδέει από τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο-για το οποίο υπάρχει ελληνικό βέτο-και δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες, είπε και τόνισε πως διαπιστώνει ευρύτερη συναίνεση για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφωνεί με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για το θέμα του βέτο και παρατήρησε πως με καθυστέρηση αρκετών ημερών η κυβέρνηση υιοθέτησε την άποψη και θέση της Ν.Δ. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν το έκανε νωρίτερα, δεν διαχώρισε από την αρχή το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας από της αλλαγής πολιτικής και γενικότερα για την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία επισήμανε:»Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συνεχείς, μονομερείς, υποχωρήσεις στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πλευρά της χώρας μας. Αυτό κατά τη δική μας εκτίμηση οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ασκεί την εξωτερική της πολιτική περιστασιακά, χωρίς συγκρότηση, χωρίς συνέχεια, χωρίς συνέπεια και, το κυριότερο, χωρίς συγκεκριμένους στόχους».

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωρισθεί η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, από τα ελληνοτουρκικά.

    Οπως είπε διατύπωσε την ανησυχία του κόμματός της, ότι μια σειρά δυνάμεων με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν να αξιοποιήσουν το σεισμό, για να δρομολογήσουν εξελίξεις στην περιοχή που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας τόνισε ότι η βήμα προς βήμα προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ρεαλιστική.

    [06] KYΡΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Τον Λεωνίδα Κύρκο, πρώην Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Εσωτερικού, αποφάσισε να προτείνει η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού για upox^vio πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση περιλαμβάνεται στο κείμενο σχετικής εισήγησης προς την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

    Τη θέση ότι δεν θα στηρίξει ο Συνασπισμός την υποψηφιότητα του Κωστή Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είχε διατυπώσει χθες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας» ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι η επιλογή του κόμματός του δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά τα ψευτοδιλήμματα που προβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού επεσήμανε «έλλειμμα στρατηγικής», προσθέτοντας ότι «είναι η κατάλληλη ώρα να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών».

    [07] ΑΥΡΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Mεγαλύτερες διαστάσεις και από τις 63 προηγούμενες διοργανώσεις, έχει φέτος η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που εγκαινιάζεται αύριο, στις 8 το βράδυ, από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Η 64η ΔΕΘ αναπτύσσεται σε εκθεσιακό χώρο 49.325 τ.μ, καλύπτοντας το 100% της συνολικής δυναμικότητας του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στη φετινή διοργάνωση λαμβάνουν μέρος 1.363 εκθέτες, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η πολιτική παρουσία. Κατά την προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης, έμφαση δόθηκε στον τομέα της βαλκανικής συνεργασίας, ιδίως λόγω της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε κέντρο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις στην 64η ΔΕΘ επικεντρώνονται στην οικονομική, αλλά και γενικότερη ανάκαμψη των Βαλκανίων. Ειδικότερα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, η ΔΕΘ διοργανώνει τη λειτουργία του Βαλκανικού Κέντρου Πληροφοριών, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν επί τάπητος συνεργασίες μεταξύ των χωρών της Χερσονήσου. Στις εργασίες του Κέντρου θα εκπροσωπηθούν η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία. Παράλληλα, το «παρών» θα δώσουν στελέχη της Παρευξείνιας Τράπεζας και του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙΠΕΚ). Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου Υπουργών Ενέργειας των Βαλκανίων, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση λαμβάνει «σάρκα και οστά» ύστερα από πρωτοβουλία του Ελληνα επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή και του Υπουργού Ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο πλαίσιο της συνόδου αναμένεται να υπογραφεί και memorandum που θα διατυπώνει τις κοινά αποδεκτές αρχές ανάπτυξης των ενεργειακών δικτύων στα Βαλκάνια.

    Eπιπλέον, η ΔΕΘ θα στηρίξει -με την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει στον τομέα της τηλεδιάσκεψης- τις επαφές των ελληνικών ΔΕΚΟ με αντίστοιχες βαλκανικές εταιρίες. Οι συζητήσεις μέσω κυκλώματος θα διαρκέσουν από τις 7 ως τις 9 Σεπτεμβρίου και από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και η ΕΥΑΘ. Εξάλλου, με επιτυχία αναμένεται να διοργανωθεί -για πέμπτη συνεχή χρονιά- το σαλόνι ηλεκτρολογικού/ ηλεκτρονικού υλικού και vytistij~m. Μάλιστα, το έντονο ενδιαφέρον που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη διοργάνωση, οδήγησε στην επέκταση του εκθεσιακού χώρου που διατίθεται για αυτό το σκοπό, κατά 1.000 τμ (συνολικά 4.000 τμ). Με αφορμή τη διοργάνωση του σαλονιού, η ΔΕΘ, σε συνεργασία με την εταιρία Geyer Hellas, διοργανώνει ομαδικές επισκέψεις, στη Θεσσαλονίκη, όλων των κλαδικών συνδέσμων της Βόρειας Ελλάδας. Οργανωμένα θα επισκεφτούν τη ΔΕΘ 800 εμπορικοί επισκέπτες από τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Με απόσυρση του ενδιαφέροντος της για ένατξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε περίπτωση που απορριφθεί και πάλι η της αίτηση στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι το Δεκέμβριο, απειλεί εξέφρασε σήμερα η Τουρκία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ότι ‘'η 'γκυρα έχει κουραστεί από τις απορρίψεις που εμποδίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση''. «Έχει καταστρέψει την εικόνα της Τουρκίας και έχει γίνει ταπεινωτικό», είπε ο τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι εάν κάτι πάει στραβά στο Ελσίνκι, η χώρα του ίσως να μην υποβάλλει ξανά αίτηση για την ένταξή της. Υπενθυμίζεται ότι στη συνοδο του Δεκεμβρίου του 1997 η ΕΕ άφησε έξω την Τουρκία από τη λίστα των υποψηφίων για ένταξη χωρών ζητώντας βελτιώσεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είχαν ψυχρανθεί από τότε, αλλά μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την χώρα, η Τουρκία παίρνει χρηματική βοήθεια από την ΕΕ. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Ελλάδας να υποστηρίξει την έκδοση δανείου ύψους 628 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 193 δισ.δρχ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την Τουρκία και να ξεμπλοκάρει την αποστολή 150 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 49 δισ.δρχ) στο πλαίσιο ένος κοινοτικού προγράμματος για τις χώρες της Μεσογείου προς τη χώρα του, ο κ.Τζεμ δήλωσε ότι εκτιμά τη στάση της Ελλάδας και ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΜΠΙΝ ΚΟΥΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Λονδίνο,

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε ότι η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας.

    «Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. πρέπει να κριθούν με τα ίδια κριτήρια όπως των άλλων υποψήφιων προς ένταξη χωρών» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και πρόσθεσε ότι θα τηρήσει τη θέση αυτή στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο stg Φιλανδία. Για το σεισμό, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρχει αίτημα για μεγαλύτερη χρονικά οικονομική βοήθεια και θα προτείνω ότι η Ε.Ε. πρέπει να κατανοήσει τη νέα κατάσταση στην Τουρκία και να απαντήσει γενναιόδωρα και κατάλληλα».

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης το κυπριακό, για το οποίο εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέπει τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο να προχωρήσουν στις φιλοδοξίες τους ως υποψήφιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Ο κ.Τζεμ αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Αθήνα, παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν. Ε.Ρ.

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: 256 ΣΕΡΒΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Τα ονόματα των 265 Σέρβων που έχουν δολοφονηθεί στο διάστημα 2 Ιουνίου-22Αυγούστου έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία πληροφοριών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της σερβικής εκκλησίας, το μεγαλύτερο τμήμα των Σέρβων δολοφονήθηκε στο Πετς, όπου η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών είναι ιδιαίτερα έντονη δεδομένης της παρουσίας στην πόλη του ορθόδοξου Πατριαρχείου. Σε συμπλοκές με αλβανικές συμμορίες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της έχουν χάσει τη ζωή τους 53 Σέρβοι.

    Ο αριθμός των Σέρβων κατοίκων της Πρίστινα που δολοφονήθηκαν μετά τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών ανέρχεται σε 45. Ε.Π.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    H υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Τάρια Χάλονεν πρόκειται να επισκεφτεί το Κοσσυφοπέδιο την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί αλλά και να ενημερώσει τους Σέρβους και τους Αλβανούς για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Η κ. Χάλονεν πρόκειται να συναντήσει εκπροσώπους της σερβικής και αλβανικής κοινότητας και τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ. Λ.Μ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει την πρώτη επίσημη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στη Νέα Ζηλανδία στις 12 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του αξιωματούχου του υπυοργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. «Ο κ. Πούτιν θα παρακολουθήσει το Οικονομικό Φόρουμ Ασίας Ειρηνικού και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Νέα Fgkamd_a στις 10 με 14 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε ο κ. Μιχαήλ Μπελί επικεφαλής των σχέσεων της Ρωσίας με την Ασία, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ευρύ κύκλο θεμάτων ο οποίος θα περιλαμβάνει τόσο περιφεραικά προβλήματα όσο και διεθνή. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 2 September 1999 - 20:02:10 UTC