Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-08-31

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 31 Αυγούστου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 64η ΔΕΘ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΟΜΠΑΧ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • [05] ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [06] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ
  • [07] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΥΨΗΛΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 166 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
  • [12] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
  • [13] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 64η ΔΕΘ

    Με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αναφέρονται στο ρόλο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο λεύκωμα της 64ης ΔΕΘ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, αναφέρει στο μήνυμά του ότι: «Στη νέα εποχή που έχει ανατείλει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, μετά την πολεμική σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία, η Ελλάς καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Θεσσαλονίκη καθίσταται κέντρο της γιγαντιαίας προσπάθεια αποκαταστάσεως των ζημιών και ανοικοδομήσεως της περιοχής. Εκδηλώσεις όπως αυτή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης δίνουν την eujaiq_a πιστοποιήσεως των δυνατοτήτων που έχουμε ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων». Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι «θα επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους», με εθνική ομοψυχία και συμμετοχή κατά τρόπο ισότιμο στην παραγωγική διαδικασία και δίκαιο στα βάρη που αναλογούν.

    Ο Κώστας Σημίτης

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τονίζει ότι ακολουθεί μία κρίσιμη χρονιά, η οποία ταυτόχρονα θα σημαίνει κεφαλαιοποίηση των προσπαθειών και των χειρισμών όσον αφορά τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική πορεία, όσο και την αξιοποίηση των πόρων που εξασφαλίστηκαν από το Γ' ΚΠΣ για την ανάπτυξη και τον αγροτικό τομέα. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιτυχία του μεγάλου στόχου της ΟΝΕ, διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες, που ενώ θεωρούσαν το στόχο αυτό ανέφικτο, σήμερα χαρακτηρίζουν την επιτυχία μας αυτή ως κάτι το αυτονόητο. Αν ακολουθήσουμε σταθερά και αταλάντευτα την πολιτική μας, το 2001 η Ελλάδα θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει.

    Όσον αφορά την 64η ΔΕΘ, επισημαίνει ότι αποτελεί «ένα δείγμα γραφής των βημάτων της ελληνικής οικονομίας, μια τρανή απόδειξη της ανταγωνιστικότητά της και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων». «Θέτει τις βάσεις μιας νέας εποχής που στοχεύει στην προσφορά πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, στην ενδυνάμωση του ρόλου της στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και στην εξάπλωση της ακτινοβολίας της στον βαλκανικό και ευρύτερο χώρο», καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Σημίτης.

    Ο Κώστας Καραμανλής

    Κάθε επιτυχία στην 64η ΔΕΘ εύχεται με το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. «Στον αιώνα μας η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ο θεσμό που ανοίγει την πόλη μας και τη χώρας μας στον κόσμο. Αυτόν τον θεσμό αποκέντρωσης και εξωστρέφειας επιθυμούμε να τον δούμε να ενδυναμώνεται έμπρακτα και να προοδεύει προς όφελος της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα διεκδικεί το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει», τονίζει ο κ.Καραμανλής.

    Η Αλέκα Παπαρήγα

    «Το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες είναι ζήτημα κοινωνικοοικονομικό με ιστορικές διαστάσεις, σε τελευταία ανάλυση είναι ζήτημα πολιτικό», υπογραμμίζει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Το ρόλο της Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ στις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Ιστορικά, η δημιουργική paqous_a της Θεσσαλονίκης, η ύπαρξη παραγωγικού και ανθρώπινου δυναμικού και οι υποδομές της αποτελούν δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν θετικά για να στηρίξουν τη νέα πορεία των κρατών της περιοχής. Θεσμοί όπως η ΔΕΘ έχουν να παίξουν πολύπλευρο ρόλο», επισημαίνει.

    Ο Δημήτρης Τσοβόλας

    Τη συμβολή της ΔΕΘ, ως χώρου συνεύρεσης λαών και πολιτισμών, στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Βαλκανικής, με καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου

    Την πεποίθηση ότι η 64η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμβάλει ουσιαστικά στην εκπλήρωση των στόχων της ελληνικής οικονομίας εκφράζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Όλες οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τα μεγάλα έργα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο από τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η Θεσσαλονίκη θα καταστεί ένα σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια, υπογραμμίζει ο κ.Παπαντωνίου.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης

    Τη βεβαιότητα ότι η 64η ΔΕΘ θα έχει τη λαμπρότητα και την ακτινοβολία που της αρμόζει και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης, της χώρας ολόκληρης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής εκφράζει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης. «Οι συνθήκες είναι ώριμες για την καθιέρωση της ΔΕΘ ως ευρωπαϊκού εκθεσιακού φορέα κυρίαρχου στην ευρύτερη περιοχή με παγκόσμια επιρροή», επισημαίνει ο κ.Μαγκριώτης. Ο Κώστας Παπαδόπουλος

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος επισημαίνει την αναγκαιότητα συστράτευσης των παραγωγικών φορέων και του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Θεσσαλονίκης ως κέντρου λήψης αποφάσεων για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων.

    Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    «Η 64η ΔΕΘ λαμβάνει, πέρα από τον ουσιαστικό ρόλο της, και έναν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συμπίπτει με τη νέα εποχή που ανατέλλει, μετά τον πόλεμο, στη βαλκανική ενδοχώρα», τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΟΜΠΑΧ

    Με το συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης και ανασυγκρότησης των Βαλκανίων Μπόντο Χόμπαχ συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Ο κ. Χόμπαχ τόνισε ότι έδρα επιχειρησιακού χαρακτήρα του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι η Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα που ανήκει στα Βαλκάνια και έχει πείρα στα βαλκανικά θέματα. Αύριο ο κ. Χόμπαχ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και την υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Ροδούλα Ζήση, και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη, για το ζήτημα της έδρας του οργανισμού ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

    Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα την πρόταση της για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και εξήγησε πως για λόγους τακτικής δεν είναι διατεθειμένη να δημοσιοποιήσει από τώρα τα στοιχεία που τη συνθέτουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του βέτο ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν αλλάζει η εξωτερική πολιτική της χώρας και για λόγους ανθρωπισμού θέλουμε να υπάρχει βοήθεια προς την Τουρκία. «Δεν νομίζω ότι είναι ορθή η στάση να ανακοινώσουμε σε ακραία λεπτομέρεια τη δική μας στάση. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να ανοίξουμε τα χαρτιά μας, όταν το στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι καθοριστικό».

    Σε ότι αφορά τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και τις κατηγορίες του περί «γραικύλων», απάντησε πως δεν νομίζει ότι ο κ. Πάγκαλος θα στήριζε μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται από «γραικύλους».

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσων με την Κύπρο, έχει αποκτήσει περιεχόμενο, σάρκα και οστά και ουδείς μπορεί να το υπονομεύσει. Τα παραπάνω επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν έχει αλλάξει κάτι σε ότι αφορά το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    [05] ΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σχέσεις του Μαυροβουνίου με τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, σε διμερή θέματα και στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Ο κ. Τζουγκάνοβιτς επανέλαβε τις προτάσεις να έχει το Μαυροβούνιο δικό του νόμισμα και αυτόνομη εξωτερική πολιτική σε ένα πλαίσιο συμβίωσης με τη Σερβία. Ο κ. Σημίτης έδωσε έμφαση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και ejdglojqatislo} του Μαυροβουνίου καθώς και τον ευρωπαικό προσαντολισμό του.

    [06] ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ

    Υπέρ της άρσης του ελληνικού βέτο, για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, τάχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς το ξεπερασμένο και ανενεργό.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, για τα ελληνοτουρκικά, δεν υπάρχει στην ουσία το βέτο από τη στιγμή που οι εταίροι μας βρήκαν τρόπο να το αγνοήσουν. Πολύ φοβάμαι -συνέχισε- ότι τα παθήματα του παρελθόντος δεν μας έγιναν μαθήματα. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του κ. Πάγκαλου τονίζοντας ότι δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική να εξυπηρετεί εσωτερικές σκοπιμότητες, ούτε προσωπικά απωθημένα. (Χ.Σ.)

    [07] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

    Τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με την πρόταση που θα καταθέσει στην Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους:»Οσο θεωρώ επιβεβλημένη τη συνέχιση της σημαντικής οικονομικής βοήθειας στη σεισμόπληκτη Τουρκία, άλλο τόσο θεωρώ απαράδεκτο να μεταρέψουμε σε άλλοθι το θέμα του σεισμού για μια υποχώρηση. Λέω ναι στη βοήθεια της Τουρκίας, για λόγους ανθρωπιστικούς, από άλλους χρηματοδοτικούς κώδικες, όχι στην άρση του βέτο, όσο η Αγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλεί με τη στάση και την αδιαλλαξάι της στο θέμα της Κύπρου».

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ

    Υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης του δοκιμαζόμενου τουρκικού λαού από την Ελλάδα τάχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, αλλά όπως επεσήμανε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραιτηθεί η χώρα μας από το βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας το, ως το ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο μέσο για να αναγκαστεί η Τουρκία να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την προκλητική της στάση στο Κυπριακό. Ο κ. Τσοβόλας έκανε τις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, τόσο για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όσο και για τα Βαλκάνια. Οπως είπε ο κ. Τσοβόλας διατύπωσε στον υπουργό την άποψη ότι στα Βαλκάνια οι ΗΠΑ προσπαθούν να διεγείρουν εθνικιστικές ενέργειες με στόχο ακόμα και την αλλαγή συνόρων, για αυτό όπως είπε, πρέπει να e_laste πολύ προσεκτικοί.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΥΨΗΛΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Την πεποίθησή του ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γνωρίσει εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο υπουργός τόνισε ότι έγινε επιμελέστατη επεξεργασία από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τα συναρμόδια υπουργεία, για την κατανομή των κονδυλίων, ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η μακροοικονομική μας πολιτική. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωστοποίησε ότι για τα επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου ανάπτυξης θα διατεθούν κονδύλια ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Συγκεκριμένα τα κονδύλια αυτά θα κατανεμηθούν στους τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας, του τουρισμού, της έρευνας και της τεχνολογίας. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 166 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ

    Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 166 άτομα τραυματίστηκαν από τον ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στη Νικομήδεια, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Τσενγκίζ Κουτσούκ, 30 ετών ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

    Στο Ανταπαζάρι, ένας άνδρας έσπασε τα πόδια του, όταν πήδηξε από τον τρίτο όροφο κτιρίου εξαιτίας του πανικού του. Ε.Ρ.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβιτ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 1 Οκτωβρίου ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

    Η ανακοίνωση δεν έδινε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των συναντήσεων του τούρκου πρωθυπουργού, καθώς ακόμη ετοιμάζεται αλλά ανέφερε ότι ο κ. Ετζεβιτ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στις 28 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη γίνεται υπό το βάρος των ρποβλημάτων που έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός της 17ης Αυγούστου στην βορειοδυτική Τουρκία, από τον οποίο έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι και πάνω από 27.000 τραυματίστηκαν. Ο κ. Ετζεβιτ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ δάνειο για την ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο σεισμός. Ο.Κ.

    [12] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Iσχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε εμπορικό κέντρο της Μόσχας κοντά στην Κόκκινη Πλατεία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 25 άτομα. Δώδεκα οχήματα της πυροσβεστικής και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή για να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια. Στο μεταξύ, οι ανακριτές αποδίδουν την έκρηξη σε τρομοκρατική ενέργεια και διέταξαν την άμεση διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης. Λ.Μ

    [13] ΡΟΥΓΚΟΒΑ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα υποστήριξε ότι κύριο μέλημα και καθήκον του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου και όλων των πολιτών της επαρχίας της Γιουγκοσλαβίας είναι η ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου και η δημιουργία μίας ατμόσφαιρας την οποία θα τη διέπει η κατανόηση και η ανεκτικότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι τα εχέγγυα για ένα ελεύθερο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δοθούν πρώτα από το ΝΑΤΟ, τη Δύση και από τη διεθνή κοινότητα, ενώ κάλεσε το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου και όλους τους αλβανικούς θεσμούς να αναπτύξουν καλύτερη συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη KFOR και τους υπόλοιπους διεθνείς θεσμούς. Στο μεταξύ, επισήμανε πως καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι η προστασία και η διασφάλιση των συνθηκών για την ανάπτυξη όλων των εθνικών ομάδων. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 31 August 1999 - 20:49:54 UTC