Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-08-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Αυγούστου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ
  • [03] Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2000 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [07] ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
  • [09] ΠΓΔΜ:ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ KFOR ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [10] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [11] ΜΟΣΧΑ:ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και τους βασικούς άξονες του κρίσιμου προυπολογισμού του 2000 που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην 64η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τζουκάνοβιτς θα γίνει αύριο δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σήμερα προς τιμήν του στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Papamdq]ou, οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία - όπως δήλωσαν οι ίδιοι - να συζητήσουν για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκε το θέμα της Γιουγκοσλαβίας και οι σχέσεις με Σερβία και Μαυροβούνιο και οι σχέσεις με τις άλλες χώρες, καθώς και διμερή θέματα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου η Ελλάδα υποστηρίζει αμέριστα τις προοπτικές εκδημοκρατισμού του Μαυροβουνίου, ενώ σημείωσε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου επεσήμανε ότι οι συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα θα είναι η συνέχεια του θετικού διαλόγου που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, τον τελευταίο καιρό.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου σε άρθρό του στα «Νέα» τόνισε: «Συμπεραίνω ότι ο κ. Πάγκαλος χαιρετίζει πολύ σωστά την ανάγκη η Ελλάδα να πάρει γενναία πρωτοβουλία για τις χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία και πιστεύω ότι αυτή η θέση θα έχει καθολική υποστήριξη. Η τελική θέση της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί μετά από συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων και πρώην υπουργούς Εξωτερικών».

    [03] Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ενωση έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα».

    Ο κ. Πάγκαλος χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για όσους τάσσονται υπέρ της άρσης του ελληνικού βέτο, καθώς και για το υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας πως «οι ανιστόρητοι σε ένα υπουργείο Εξωτερικών είναι εξίσου επικίνδυνοι με έναν οδηγό με δεμένα μάτια σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο».

    Σε ότι αφορά την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας σημειώνει:»Η φυσιολογική ανταπόκριση σε κοινοτικό επίπεδο θα ήταν η χορήγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτήν πρέπει όχι απλώς να την εγκρίνουμε, αλλά και να την προωθήσουμε. Κι αν χρειαστεί να μεταφέρουμε κονδύλια από το Δ' Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο ή τους δύο κανονισμούς που έχουμε καταψηφίσει , να το επιτρέψουμε. Αλλά ως εδώ. Η αλλαγή θέσης για τη γενικότερη χρηματοδότηση της Τουρκίας θα πρέπει ή να στηρίζεται σε θετικές εξελίξεις -που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαπιστώθηκαν - ή να ακολουθεί τη μέχρι τώρα δίκαιη, συνεπή με τις κοινοτικές αρχ'ες, και επιτυχημένη πολιτική μας. Ας προειδοποιήσουμε, τέλος, ότι το πρώτο ανεύθυνο και χαζοχαρούμενο βήμα αυτού του είδους θα μας φέρει απλώς μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερες εκτροπές, εκβιασμούς και πιέσεις. Αν στις 5 Σεπτεμβρίου χρηματοδοτήσουμε την Τουρκία, τον Δεκέμβριο δεν θα έχουμε επιχειρήματα για να αποτρέψουμε την καθιέρωσης της ως υποψήφιας χώρας για την Ευρωπαική Ενωση. Κάτι τέτοιο θα αποτελεί θριαμβευτική επιβράβευση και καταξίωση της εξουσίας των σοσιαλεθνικιστών και των Γκρίζων Λύκων, βαρύτατη προδοσία των αγώνων του τουρκικού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη και ύβριν στη μνήμη των αθώων θυμάτων του τραγικού σεισμού και της ασυδοσίας των αδίστακτων κερδοσκόπων του τουρκικού κατεστημένου».

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ο κ. Πάγκαλος είναι υποστηρικτής της εξωτερικής πολιτικής και στηρίζει την κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει το περιεχόμενο του άρθρου του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Αναφέρει ότι πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία, λόγω του πλήγματος που δέχτηκε από το σεισμό, κι αυτή είναι σωστή θέση. Από κει και πέρα δεν γνωρίζω να λέει κάτι που συνιστά διαφοροποίηση, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε πως οι χαρακτηρισμοί του κ. Πάγκαλου δεν αγγίζουν την κυβέρνηση.

    Για την ελληνική θέση σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ενωση έχει τύχει συστηματικής επεξεργασίας και θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Η βοήθεια προς την Τουρκία δεν θα είναι μια «εν λευκώ επιταγή».

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Πάγκαλο, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [05] Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2000 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στις αρχές του 2000 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη, τα οποία περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας και θα χρηματοδοτηθούν από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ενώ ο προϋπολογισμός τους θα ξεπεράσει τα 20 δισ. δρχ. Ειδική ομάδα που θα συγκροτηθεί μεταξύ των προϊσταμένων των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου και των νοσοκομείων, θα κληθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο να υποδείξει τα ώριμα προς υλοποίηση έργα, ούτως ώστε να προχωρήσει η δημοπράτησή τους και η ανάθεσή τους σε εργολάβους από την αρχή του επόμενου έτους.

    Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας, ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τον υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, τους προέδρους των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν το συντονιστικό συμβούλιο, και τους επιτελείς του υπουργείου Υγείας. Ο νέος νοσοκομειακός χάρτης της Θεσσαλονίκης, ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποτέλεσαν το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής.

    Όσον αφορά το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ο κ.Παπαδήμας ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα προκηρυχθούν 200 νέες θέσεις, προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σε ένα εξάμηνο από σήμερα θα έχει τη δυνατότητα να εφημερεύει. Από τις νέες θέσεις, οι 40 αφορούν την πρόσληψη γιατρών και οι 160 λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό.

    Η διαδικασία για τη μεταφορά κλινικών και τμημάτων από τα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο Παπαγεωργίου θα ξεκινήσει }steqa από τη γνωμοδότηση του συντονιστικού συμβουλίου, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία του νοσοκομειακού δικτύου. Πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο υπουργός, θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις συγκεκριμένες κλινικές και τμήματα που θα μεταφερθούν, ύστερα και από τη γνωμοδότηση των διοικήσεων των εμπλεκόμενων νοσοκομείων.

    Όπως τόνισε, πάντως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μεταφερθούν στο νέο νοσοκομείο εργαζόμενοι χωρίς τη θέλησή τους. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το συντονιστικό συμβούλιο θα έχουν την υποχρέωση να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα αρνηθεί τη μεταφορά του, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών.

    Σύμφωνα με τον κ.Παπαδήμα, ο νέος σχεδιασμός για την παροχή της δημόσιας περίθαλψης θα έχει ως άξονες τη λειτουργία των πέντε μεγάλων γενικών νοσοκομείων της πόλης, το «Παπαγεωργίου», το «Παπανικολάου», τον «'γιο Παύλο» στο Φοίνικα, το «ΑΧΕΠΑ» και το «Ιπποκράτειο». Τα υπόλοιπα ιδρύματα θα λειτουργήσουν είτε ως ειδικά νοσοκομεία, είτε συμπληρωματικά στη λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων. Ο κ. Παπαδήμας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να κλείσουν σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, μόνο όμως ύστερα από σχετική κρίση του συντονιστικού συμβουλίου των νοσοκομείων.

    Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η ανάπτυξη νέων μονάδων, όπου αυτές χρειάζονται και η επέκταση των λειτουργικών χώρων των νοσοκομείων αποτελούν τους κύριους στόχους του κυβερνητικού σχεδιασμού. Επίσης εξετάζεται και η δημιουργία μίας νέας πτέρυγας δυναμικότητας 350 κλινών στο νοσοκομείο «'γιος Παύλος» στον Φοίνικα. Ο κ.Παπαδήμας τόνισε ότι στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και της ξενοδοχειακής υποδομής, όπου εστιάζεται το πρόβλημα, ενδεχομένως ακόμη και σε βάρος του αριθμού των κλινών. Τόνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας κλινών, καθώς με τη λειτουργία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και της νέας πτέρυγας στον 'γιο Παύλου θα προστεθούν 1050 θέσεις νοσηλείας. Στις επιδιώξεις του υπουργείου είναι άλλωστε η μείωση του χρόνου νοσηλείας -που για την Ελλάδα είναι πέντε μέρες κατά μέσο όρο- με τη βελτίωση των υποδομών και την παρεχόμενης περίθαλψης, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα για την περίθαλψη περισσότερων ασθενών.

    Μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο θα προκηρυχθούν επίσης οι θέσεις για τις προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, πέραν του Παπαγεωργίου. Για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών εξετάζεται το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός δεύτερου Συμβουλίου Κρίσεων Ιατρικού Προσωπικού. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι θέσεις που θα προκηρυχθούν για τον τομέα της υγείας θα ανέλθουν στις 3.000, ενώ όπως τόνισε ο κ.Παπαδήμας σ' αυτές θα προστεθούν 1500 ακόμη προσλήψεις για την αναπλήρωση των κενών που δημιουργούνται στο ΕΣΥ από συνταξιοδοτήσεις κλπ.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, sumamt^hgje το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η επιλογή αυτή αποτελεί δικαίωση του πολυετούς έργου του ιεράρχη Δημητρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτύχει στα νέα καθήκοντά του. Νωρίτερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ η τελετή ενθρόνισής του θα πραγματοποιηθεί στις 18 του μήνα στον αρχιεπισκοπικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στη Νέα Υόρκη.

    [07] ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Τους αθλητές και της αθλήτριες που μετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Σεβίλλης θα δεξιωθεί στις 2 αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι η χώρα μας κατέλαβε την 4η θέση, από πλευράς μεταλλίων, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, και θα συνεχίσει να βοηθάει για να ακολουθήσουν και άλλες διακρίσεις.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

    Περισσότεροι από 200 τόνοι βοήθειας από όλο τον κόσμο για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας παρέμειναν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για οχτώ ώρες, καθώς δεν μπορούσαν να βρεθούν φορτηγά που θα μετέφεραν τις προμήθειες στην περιοχή του Μαρμαρά, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Περίπου 45 τόνοι βοήθειας από το Ιράν, 580 σκηνές από την Κίνα, 20 τόνοι παιδικής τροφής από τη Γαλλία και 130 τόνοι προμηθειών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Κιργιστάν κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ το κέντρο κρίσεων του αεροδρομίου απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση φορτηγών μέσω αστυνομικού ασυρμάτου.

    Ο διευθυντής του κέντρου κρίσεων Οσμάν Ντεμίρ δήλωσε ότι η δυσχέρεια οφείλεται στη σημερινή εθνική γιορτή της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Radikal, στο λιμάνι Ισκεντερούν στη νότια Τουρκία, 700 τόνοι βοήθειας από το Ισραήλ βρίσκονται ακόμη στο τελωνείο, τρεις μέρες μετά την άφιξή τους. Ακόμη αναφέρει ότι ούτε ένας ασθενής δε μεταφέρθηκε στα ναυτικά αμερικανικά νοσοκομεία σε τρία πλοία τα οποία είναι αγκυροβολημένα στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά. Ε.Ρ.

    [09] ΠΓΔΜ:ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ KFOR ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν Νορβηγό αξιωματούχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, KFOR, ο οποίος ήταν αναμεμειγμένος στο τροχαίο ατύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου Ράντοβαν Στοικόφσκι και δύο μέλη της οικογένειάς του. Ο Νορβηγός οδηγούσε όχημα της KFOR το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο που μετέφερε τον υπουργό και την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο υπουργός, η κόρη του και η σύζυγός του, ενώ ο γιός του και ο οδηγός του τραυματίστηκαν.

    Το ατύχημα συνέβη το Σάββατο στην εθνική οδό που συνδέει τα Σκόπια με το Βέλες, περίπου 25 χιλόμετρα νότια της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ. Οι αρχές της χώρας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κατηγορώντας την KFOR ότι παραβιάζει τους νόμους της. Ε.Ρ.

    [10] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    O OHE και οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις κατηγορίες για αδράνεια στις διώξεις κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, που εκτοξεύουν κατά των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο η σερβική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ χαρακτήρισε ανυπόστατες τις επικρίσεις, ότι η διεθνής δύναμη αδρανεί στις διώξεις που υφίστανται οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου.

    Τις ειρηνευτικές προσπάθειες της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης υπεραμύνθηκε και ο νέος μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και αρχιτέκτονας των ειρηνευτικών συμφωνιών για τη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Αμερικανός πρέσβης είχε συνάντηση με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε με τους ηγέτες των Κοσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Τάτσι και Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o κ.Χόλμπρουκ τόνισε ότι η διχοτόμηση δεν είναι αποδεκτή πολιτική λύση για το Κοσσυφοπέδιο, όπου τα προβλήματα είναι πιο δισεπίλυτα και από τη Βοσνία. «Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι χειρότερη και από τη Βοσνία», είπε και χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο κολοσιαία.

    «Κάθε μέρα βλέπουμε πράγματα που είναι αποτρόπαια. Δολοφονίες, που έχουν βέβαια μειωθεί σημαντικά, την καταστροφή των μοναστηριών, ως αντίποινα για την καταστροφή των μουσουλμανικών ιερών χώρων, πράξεις εξίσου καταδικαστέες. Αν προσθέσεις δε και την καταστροφή ενός αρχαίου μνημείου ιστορικής κληρονομιάς, είναι ακόμη χειρότερο», τόνισε ο Χόλμπρουκ και συνέκρινε το Κοσσυφοπέδιο με τη Βοσνία, καθώς όπως είπε: «Οι υλικές καταστροφές στο Κοσσυφοπέδιο είναι μικρότερης κλίμακας από τη Βοσνία. Στο Κοσσυφοπέδιο όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Τα προβλήματα ακόμη περισσότερα και η έχθρα βαθύτερη».

    [11] ΜΟΣΧΑ:ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

    Η Μόσχα τηρεί επιφυλακτική στάση σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το οικονομικό σκάνδαλο δωροδοκίας για το opo_o κατηγορείται ο πρέοδρος Γέλτσιν υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα τα οποία προέρχονται από τη Δύση δεν είναι αντικειμενικά ενώ θεωρεί πως δεν υφίσταται ενδεχόμενο κλοπής τόσο μεγάλων χρηματικών ποσών.

    Το Κρεμλίνο πάντως παραμένει σιωπηλό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν σε αμερικανική τράπεζα από τη ρωσική μαφία και ενδεχομένως από το οικογενειακό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Γέλτσιν, ενώ περιορόστηκε να διαψεύσει με ανακοίνωση του ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κλέψει. Ωστόσο το να κλέψει χρήματα που προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι απίθανο», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Μοskovsky Kosmolets. Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Λίβσιτς υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ομάδα των Οκτώ πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών χαρακτήρισε τα αμερικανικά δημοσιεύματα ως υπερβολικά, υπογραμμίζοντας «δεν υπάρχουν τόσο πολλά χρήματα στη Ρωσία».

    Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Vremiya τονίζει ότι ο δυτικός τύπος δεν έδωσε μεγάλη σημασία στη διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο, ελεύθερο το πεδίο να εξαπλωθεί. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 30 August 1999 - 20:53:25 UTC