Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
  • [02] ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [03] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
  • [04] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [05] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ- ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] Ο ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ 14 ΣΕΡΒΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [08] ΟΗΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [09] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ KFOR ΓΙΑ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
  • [10] ΙΒΑΝΟΦ: ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [11] Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

    Την ελληνική ειρηνευτική δύναμη που εδρεύει στο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί έμπρακτο δείγμα του ενδιαφέροντος της χώρας μας για την οριστική ομαλοποίηση της κατάστασης και την ειρήνη την περιοχή. Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης, επισήμανε ότι η χώρα μας κέρδισε σε αξιοπιστία, ισχύ και κύρος και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    [02] ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Η Θεσσαλονίκη εκτός από την έδρα του Οργανισμού για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων θα φιλοξενήσει και Γραμματεία του Συμφώνου Σταθερότητας δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε συνέντευξη τύπου, μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Κυβερνείο. Εντός των προσεχών ημερών θα αποφασιστεί πoιο κτίριο της Θεσσαλονίκης θα στεγάσει τον Οργανισμό για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο, με αρχική χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. και προσωπικό 40-50 άτομα.

    Ο κ Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι η απόφαση για την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης είναι οριστική, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε, ως «ατυχές γεγονός» το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τάσσεται κατά της απόφασης του συμβουλίου υπουργών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό για την τελική απόφαση, αλλά αποτελεί απλώς μια γνωμοδότηση. Υπενθυμίζοντας ότι στην έγκριση του ψηφίσματος έπαιξε ρόλο η ομάδα των Φιλελευθέρων και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο μετέχει και η Νέα Δημοκρατία, επέκρινε τον Κώστα Καραμανλή και τους ευρωβουλευτές του κόμματός του, που δεν κατάφεραν, όπως είπε, να πείσουν τους ομοϊδεάτες τους για τη σημασία που έχει η εγκατάσταση της έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη. «Με νέες προσπάθειες πιστεύω ότι θα ανατρέψουμε αυτό το ψήφισμα» πρόσθεσε ο κ Κρανιδιώτης.

    Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης θα διοικείται από την ΕΕ, ενώ την κύρια ευθύνη θα την έχει η Κομισιόν . Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενεί τις κεντρικές υπηρεσίες και οι δραστηριότητές του θα αναπτύσσονται στις χώρες, όπου θα γίνεται η ανασυγκρότηση και στις οποίες θα υπάρχουν παραρτήματά του . Ο κ Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι αυτοί που αντιτάχθηκαν στο να είναι η έδρα του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ανθέλληνες, αλλά απλώς ήθελαν ανασυγκρότηση μόνο του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί η ευρύτερη περιοχή, ώστε οι χώρες της να μπορέσουν κάποτε να ενταχθούν στην ΕΕ και να αποτελέσουν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την Ελλάδα.

    Οσον αφορά τα οικονομικά του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων ο κ Κρανιδιώτης επισήμανε ότι οι προοπτικές για την ανασυγκρότηση της περιοχής θα είναι απαισιόδοξες, αν δεν υπάρξει πλουσιοπάροχη οικονομική βοήθεια και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι επαρκής και γι αυτό θα επιδιωχθεί η εύρεση δωρητών και η κινητοποίηση διεθνών οργανισμών και τραπεζών. Ο κ Κρανιδιώτης δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει δυστοκία όσον αφορά την χρηματοδότηση του Οργανισμού, αλλά υπάρχει για τα πιο φιλόδοξα σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής.

    Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας ο κ Κρανιδιώτης επισήμανε ότι είναι κάτι διαφορετικό από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι αποτελείται από ένα συντονιστικό όργανο και τρία «τραπέζια» που αναφέρονται στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα dijai~lata, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ασφάλεια. Στο Σύμφωνο Σταθερότητας μετέχουν 30 χώρες, μη μέλη της ΕΕ, που επιδιώκουν να βοηθήσουν την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Φιλοδοξούμε , είπε ο κ Κρανιδιώτης, να φιλοξενήσουμε τις δραστηριότητες του Συμφώνου Σταθερότητας και συμφωνήσαμε με το Γενικό Γραμματέα του, να συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη μία μικρή γραμματεία του συντονιστικού οργάνου, που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ Κρανιδιώτης δήλωσε ότι αντίθετα από τη Βρετανία και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα δεν συνδέει την παροχή βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία με την παρουσία του Μιλόσεβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε ως αυταρχικό εθνικιστή και παράλληλα επισήμανε, ότι ο γιουγκοσλαβικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνά.

    [03] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Θετικό χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης το ψήφισμα του Κογκρέσου, με το οποίο καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα υφιστάμενα σύνορα στο Αιγαίο, όπως οριοθετήθηκαν από τη συνθήκη της Λωζάνης και το σύμφωνο Ιταλίας- Τουρκίας του 1929, τονίζοντας ότι στο μέτρο που υποστηρίζει τις πάγιες ελληνικές θέσεις θα αξιοποιηθεί διπλωματικά με κάθε τρόπο. «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το έχουμε πει επανειλημμένα, είναι αδιαπραγμάτευτα και ισχύουν πάντα οι πάγιες θέσεις μας, όσον αφορά στο Αιγαίο» κατέληξε ο κ Κρανιδιώτης.

    [04] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Την εκτίμηση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος διεξάγεται σε θετικό κλίμα εξέφρασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. Σε ό,τι αφορά στο αντικείμενο των συζητήσεων, ο κ. Αθανασάκης επισήμανε ότι εξετάζονται θέματα εμπορίου, περιβάλλοντος και τουρισμού. Πάντως ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, και σημείωσε ότι θα ήταν σκόπιμο να ολοκληρωθεί πρώτα η αρχική φάση του διαλόγου.

    [05] ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ- ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Την άποψη ότι η πλήρης άρνηση ήταν η μόνη «συνεισφορά» του Κώστα Καραμανλή στον διάλογο του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της εγκληματικότητας διατύπωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης.

    «Υπήρξαν πολιτικοί αρχηγοί που συνεισέφεραν με τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας του πολίτη. Ομως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θεώρησε ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν μια ευκαιρία για να επιτεθεί με οξείς χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης», είπε ο κ. Αθανασάκης. Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι « ο εκτελών χρέη κυβερνητικού ejpqos~pou φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ό οποίος μετά τη συνάντησή του χθες με τον κ. Καραμανλή, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της εγκληματικότητας. Ο κ. Αθανασάκης προφανώς διαφωνεί.»

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε ακόμη, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποβάλει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο την αναβάθμιση της αστυνομίας. « Η κυβέρνηση όμως, είπε, δεν υιοθετεί το συγκεκριμένο σχέδιο, γιατί η εφαρμογή του πορϋποθέτει την απελευθέρωση της αστυνομίας από τον κομματικό έλεγχο που της έχει επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ. Η πρόσκληση του κ. σημίτη ήταν προσχηματική. Εάν θέλει συναίνεση, τότε αυτή επιβάλλεται και σε άλλα κρίσιμα θέματα, τα οποία υπέδειξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Εξωτερική πολιτική, με τη σύσταση εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, εκπαιδευτική πολιτική και Ολυμπιακοί αγώνες.»

    [06] Ο ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

    Απέσυρε τελικά ο Γεράσιμος Αρσένης τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που προέβλεπαν προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία μέσω του ΑΣΕΠ.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο διάλογος με τους φορείς θα συνεχιστεί και το θέμα θα επανέλθει σε επόμενο νομοσχέδιο. Ο κ. Αρσένης αναφερόμενος στους φοιτητές της Γιουγκοσλαβίας δεσμεύτηκε ότι μετά τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής την κυβερνητική πρόταση για τη διευθέτηση του θέματος που θα αφορά μόνο αυτούς που φοιτούν στην Πρίστινα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ 14 ΣΕΡΒΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Η δολοφονία των 14 Σέρβων αγροτών στο Κοσσυφοπέδιο, την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από αίτημα της Γιουγκοσλαβίας. Το Συμβούλιο καταδίκασε την άγρια αυτή εγκληματική ενέργεια, τονίζοντας ότι έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και ότι πρέπει οι δράστες να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του στο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης στη διασφάλιση της ειρήνης και της ομαλότητας στο Κοσσυφοπέδιο, άποψη που δεν συμμερίζεται η Γιουγκοσλαβία καθώς ερμηνεύει την αποτρόπαια δολοφονία ως αδυναμία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    [08] ΟΗΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα που έδειξαν ότι δεν υπάρχει συνολική οικολογική καταστροφή στη χώρα. Ωστόσο, στοιχεία «επικίνδυνης» μόλυνσης βρέθηκαν σε αρκετές βιομηχανικές περιοχές που βομβαρδίστηκαν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ Πέκα Αβίστο.

    «Δεν μπορούμε να το ονομάσουμε οικολογική καταστροφή ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ορισμένες επικίνδυνες ουσίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης» είπε ο κ.Αβίστο.

    Η 12μελής ομάδα του προγράμματος για το περιβάλλον του ΟΗΕ και του κέντρου για τους ανθρώπινους οικισμούς ξεκίνησαν έρευνα για το επίπεδο μόλυνσης σε αρκετές κατεστραμμένες βιομηχανικές περιοχές στις 18 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια 10ήμερης παραμονής τους στη Γιουγκοσλαβία, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, η ομάδα χωρίστηκε σε δύο υποομάδες, από τις οποίες η μία εκτίμησε τις συνέπειες των βομβαρδισμών κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η άλλη στο νότιο. Ο κ.Αβίστο ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ «αύξησαν τους κινδύνους μόλυνσης», διευκρινίζοντας, όμως, ότι οι βομβαρδισμοί «δεν ευθύνονται για όλες τις συνέπειες», καθώς ορισμένες τοποθεσίες, όπως διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια στο Πάντσεβο, βόρεια του Βελιγραδίου, ήταν ήδη μολυσμένα πριν ξεκινήσουν οι επιθέσεις. Όπως είπε, υψηλά ποσοστά υδραργύρου βρέθηκαν στο Πάντσεβο αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία υψηλού ποσοστού ραδιενέργειας σε όλη τη χώρα.

    Τον Αύγουστο θα καταφτάσουν και άλλες αποστολές για να διεξάγουν αναλύσεις στο Δούναβη, για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και για την ανθρώπινη υγεία. Οι τελικές αναλύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα και συνολική έκθεση θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ε.Ρ.

    [09] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ KFOR ΓΙΑ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

    Η Ρωσία κατηγόρησε την KFOR για απάθεια όσον αφορά στη σφαγή των 14 Σέρβων αγροτών, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως το πιο αιματηρό γεγονός από τη μέρα άφιξης της ειρηνευτικής δύναμης στην επαρχία στις 12 Ιουνίου. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το «αποτρόπαιο έγκλημα που συνδέεται με την παθητική στάση της ηγεσίας της KFOR» που καθοδηγείται από το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι δολοφονίες υπογραμμίζουν την «άμεση ανάγκη για αποκλιμάκωση της βίας κατά των Σέρβων και του μη αλβανικού πληθυσμού στην επαρχία και της εθνικής εκκαθάρισης από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου». Το υπουργείο ζήτησε άμεση δράση για τη μείωση της «εκρηκτικής κατάστασης» στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι το η διεθνής κοινότητα είναι πλήρως ενήμερη για την ανάγκη άμεσου και πλήρους αφοπλισμού του ΑΣΚ και για την ασφάλεια όλου του πληθυσμού στην περιοχή άσχετα από την εθνική του καταγωγή. Μάλιστα κατηγόρησε, χωρίς να κατονομάσει, ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του περιστατικού, ενώ καλωσόρισε τη χθεσινή ανακοίνωση με την οποία «καταδίκασε τη σφαγή» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Ε.Ρ.

    [10] ΙΒΑΝΟΦ: ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ‘Ιγκορ Ιβανόφ πρότεινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern να διωχθεί ποινικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. «Εάν το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης κρίνει ότι πρέπει να διώξει όλους όσους διέταξαν στρατιωτικές επιθέσεις, αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του», είπε ο κ. Ιβανόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί τις ΗΠΑ ως «παγκόσμια αστυνομία, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη ένταση, νέο ανταγωνισμό όπλων και πυρηνική αποτροπή, που σημαίνει κατεύθυνση στο χείλος του πολέμου».

    Ο Ρώσος υπουργός αμφισβήτησε την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων στον 21ο αιώνα, και αναρωτήθηκε εάν αυτή θα ορίζεται από λίγα κράτη που θα επιβάλλουν τη θέλησή τους σε άλλα. «Εάν επιτραπεί αυτό, η παγκόσμια τάξη που χτίζεται με πολύ κόπο θα σταματήσει» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα αποποιηθεί της εξωτερικής πολιτικής και των θεμάτων ασφαλείας εξαιτίας των οικονομικών βλέψεων. «Τα οικονομικά και η πολιτική είναι στενά συνδεδεμένα με κάθε κράτος, αλλά τα οικονομικά μόνο δεν επαρκούν για να ορίσουν μία παγκόσμια δύναμη». «Το μέγεθος μίας χώρας υπολογίζεται επίσης από τον πληθυσμό, τη στρατιωτική δύναμη, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη θέση της στον κόσμο. Η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει παγκόσμια δύναμη και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντική διεθνή πολιτική», κατέληξε ο κ. Ιβανόφ. Ε.Ρ.

    [11] Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

    Το τουρκικό δικαστήριο που καταδίασε σε θάνατο τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν έστειλε την απόφασή του στο Ανώτατο Εφετείο προς εξέταση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στις 29 Ιουνίου το κρατικό δικαστήριο ασφάλειας επέβαλε τη θανατική ποινή στον Κούρδο ηγέτη με την κατηγορία της προδοσίας και του ηγετικού του ρόλου στη 15χρονη εκστρατεία του ΡΚΚ κατά της κυβέρνησης της Αγκυρας, ενώ στις αρχές ιουλίου το δικαστήριο εξέδωσε γραπτή ετοιμηγορία εναντίον του, ανοίγωντας το δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας της έφεσης. Οι δικηγόροι του Οτζαλάν σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους, η έφεση είναι αδύνατο να ξεκινήσει πριν τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν λήξει η διακοπή των εργασιών του δικαστηρίου για το καλοκαίρι. Εάν επικυρωθεί από το εφετείο, η θανατική ποινή του Οτζαλάν θα πρέπει να επικυρωθεί και από το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει σταματήσει να εκδίδει τέτοιες αποφάσεις εδώ και 15 χρόνια. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 27 July 1999 - 20:51:34 UTC