Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Το συνέδριο Απόδημης Νεολαίας στην Αλεξάνδρεια)

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [04] ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΥΨΙΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300
  • [05] ΛΟΥΖΚΟΦ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΟΣΤΟΦ
  • [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΕΠΠΑ ΚΑΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ
  • [08] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [10] ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [11] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
  • [12] ΝΕΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
  • [14] ΡΩΣΙΑ: ΞΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΗΕ
  • [15] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ
  • [16] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [17] ΣΚΟΠΙΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [18] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΟΣΤΟΦ ΚΑΙ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ
  • [19] Η ΝΕΟΛΑΙΑ, ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    «Παραδοσιακά όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και φυσικά είναι μια δέσμευση που ισχύει και σήμερα». Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα αγροτική πολιτική, ενόψει και των κινητοποιήσεων των αγροτών.

    Το υπουργικό συμβούλιο όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ]jame μια «ακτινογραφία» της ελληνικής γεωργίας και συζητήθηκαν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

    Η κυβέρνηση όπως είπε ο κ. Ρέππας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της γεωργίας ωστόσο όμως έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπισή τoυς, με θετικά αποτελέσματα.

    [02] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Ζητήματα αγροτικής πολιτικής συζήτησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δόθηκαν οι κατευθύνσεις για να αντιμετωπιστούν με όσο πιο θετικό τρόπο γίνεται τα βασικά προβλήματα των αγροτών. Τα κυριότερα από αυτά είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η διαγραφή των τόκων υπερημερίας, η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά νέων γεωργικών μηχανημάτων και η ρύθμιση των χρεών στην αγροτική τράπεζα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν παραδοσιακά τον αγροτικό κόσμο και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι σε καλύτερη θέση από συναδέλφους τους άλλων περιοχών.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης, τόνισε ότι προβλήματα δεν έχουν μόνο οι αγρότες της Θεσσαλίας αλλά οι αγρότες όλης της Ελλάδας και γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα απαντήσει αύριο εγγράφως στα θέματα που έθεσε η Πανθεσσαλική Επιτροπή. Ο υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε διάλογο με τους αγρότες και προανήγγειλε αναδιάρθρωση του υπουργείου Γεωργίας σε όλους τους τομείς.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Η Ευρώπη στον 21ο αιώνα θα πρέπει να προσφέρει στους πολίτες της εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, οικονομική ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη, τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο 13ο συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή και θα σηκώσει τη σημαία της Ευρώπης ψηλότερα γι αυτό και το πρόγραμμα δράσης που θα εγκρίνει το συνέδριο θα πρέπει να αποτελεί ένα είδος συμβολαίου με τον Ευρωπαίο πολίτη και μια μακρόπνοη δέσμευση για το πως θα πολιτευθεί.

    Οπως είπε ο κ. Καραμανλής χρειάζεται ταχύτερη προώθηση της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, της διεύρυνσης, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες αν το όραμα της ολοκλήρωσης μετριέται σε ευρώ και εθνικά νομίσματα.

    Για την ελληνική συνεισφορά στο ευρωπαικό γίγνεσθαι, παραήρησε:»Παρά τις καθυστερήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει στην ευρωπαική οικοδόμηση και ολοκλήρωση, και γι αυτό θα φροντίσουμε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Ap| τη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα, πιέζοντας την κυβέρνηση να συνεχίσει να υιοθετεί τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης πολιτικής μας, και αύριο-πολύ σύντομα-από τα κυβερνητικά έδρανα».

    [04] ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΥΨΙΣΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300

    «Υψιστο δείγμα πολιτικής ανευθυνότητας και αναξιοπιστίας» αποτελεί η δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι η προμήθεια των πυραύλων S300 δεν αποφασίστηκε επί δικής του πρωθυπουργίας. Στη δήλωση αυτή προέβη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας ότι η δήλωση του κ. Σημίτη δημιουργεί μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης προσωπικά για τον πρωθυπουργό. «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει κάτι που επιμελώς απέκρυψε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη: Οτι η σύμβαση προμήθειας των S300 από τη Ρωσία υπεγράφη στις 5 Ιανουαρίου του 1997, επί πρωθυπουργίας, δηλαδή του κ. Σημίτη» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό λοιπόν, να υποδύεται ο κ. Σημίτης το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου όταν είχε έναν ολόκληρο χρόνο στη διάθεσή του ως πρωθυπουργός για να ανατρέψει την απόφαση, εάν τη θεωρούσε λανθασμένη, όπως ο κ. Πάγκαλος και όχι σωστή, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος. Διότι είναι γνωστό, ότι οι όποιες συζητήσεις και αποφάσεις δεν δημιουργούν δεσμεύσεις και τετελεσμένα πριν την τελική υπογραφή».

    Καταλήγοντας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο κ. Σημίτης αντί να επιλέξει την υπεύθυνη στάση προτίμησε την ανευθυνότητα που οδήγησε στο σημερινό εξευτελισμό. Τώρα δε επιλέγει την παραποίηση της αλήθειας για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

    [05] ΛΟΥΖΚΟΦ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    H επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου με στρατιωτικά μέσα μπορεί μόνο να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια τάξη, υποστήριξε ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο κ.Λούζκοφ χαρακτήρισε διπλό λάθος τις ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Πρώτον γιατί το εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ των Αλβανών των Σέρβων επιλύεται πολιτικά και δεύτερον γιατί είναι απαραίτητο να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι που αποφάσισαν να επέμβουν στα ζητήματα ανεξάρτητου κράτους. Ο κ. Λούζκοφ υποστήριξε ότι στρατιωτικοί οργανισμοί αλλά και χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά προβλήματα του κάθε κράτους γιατί έτσι διαταράσσεται η παγκόσμια ισορροπία. Λ.Μ

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΟΣΤΟΦ

    Με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Jaqalamk^r. Μετά τη συνάντηση, στην οποία παρευρέθη και η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον κ. Κόστοφ χρήσιμη, προσθέτοντας ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά για τη χώρα του. «Το σημαντικότερο της κουβέντας μας ήταν το πόσο αφοσιωμένος είναι στο να βάλει τη Βουλγαρία στην ευρωπαϊκή προοπτική. Και εκεί είχα, για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να επαναλάβω ότι θα είμαστε αμέριστοι συμπαραστάτες της προσπάθειας αυτής», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανταλλάξαμε απόψεις και στο βασικό σημείο συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση ειρηνική, μακριά από τη βία, λύση που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση των συνόρων».

    [07] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΕΠΠΑ ΚΑΤΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ

    Οξεία επίθεση κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Μιλτιάδη Εβερτ εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Οσον αφορά τον δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι «καλλιεργεί το φαίνεσθαι της πολιτικής και ενδιαφέρεται λιγότερο με το είναι, το οποίο συχνά το διαστρεβλώνει». Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ φοβάται από τη δημιουργία νέου κόμματος από τον κ. Αβραμόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ δεν νιώθει ότι υπάρχει αντίπαλος, αλλά αντίπαλός του είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει και να λύσει. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος αποτελεί πρόβλημα της συντηρητικής παράταξης.

    Αναφορικά με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Εβερτ που σχολίασε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε απρεπείς και πρόσθεσε ότι είναι λογικό ο κ. Εβερτ να υπερασπίζεται την παράταξή του και τον αρχηγό του αλλά όχι όμως με τρόπο αντιδεολογικό και απρεπή.

    Σε άλλο σημείο ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι με τις δηλώσεις του αυτές, ο κ. Εβερτ εξέφρασε την απογοήτευση και ενόχλησή του γιατί οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πλήττουν τη Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος επιχειρεί να βρίσκεται στο προσκήνιο και να μιλάει για να είναι παρών.

    [08] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    «Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό και τον αγροτικό κόσμο», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στους Νομούς Σερρών και Ημαθίας.

    Ο κ. Τσοβόλας ανέφερε ότι στόχος της περιοδείας αυτής ήταν να έρθει κοντά στους Ελληνες αγρότες, να ακούσει τα προβλήματά τους και στη συνέχεια να τα μεταφέρει και να τα προβάλλει.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε ότι σε επίκαιρη ερώτηση που έκανε προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης θεώρησε φυσική τη μείωση tou αγροτικού πληθυσμού, απάντηση που όπως τόνισε, αποδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο.

    Ο κ. Τσοβόλας σχολιάζοντας το σημερινό πολιτικό σύστημα και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος είπε ότι ο λαός έχει ήδη πολλά προβλήματα και ότι «οι προφητείες που καθοδηγούνται από εξωθεσμικούς παράγοντες, από εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα που καθοδηγού τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν το λαό.

    «Ο λαός θέλει κόμματα και πολιτικές ηγεσίες που θα διακρίνονται για την αρετή, την τόλμη και την αγάπη προς τον απλό Ελληνα πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάψει πλέον να εκφράζουν τα λαϊκά στρώματα», κατέληξε.

    [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Μετά από τις επισκέψεις του στα Σκόπια, τη Σόφια και το Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος θα επισκεφθεί από την Κυριακή, τη Γιουγκοσλαβία, την Κροατία το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Ο κ. Πάγκαλος αναχωρεί για το Βελιγράδι στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής και το βράδυ θα διανυκτερεύσει εκεί.

    Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών συμπίπτει με τις κρισιμότατες συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο που αρχίζουν το Σάββατο στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας, με συμμετοχή και των Σέρβων, έπειτα από χθεσινή απόφαση του κοινοβουλίου. Στο μεταξύ, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για να στείλουν ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, πιστεύοντας ότι στο Ραμπουιγιέ θα επέλθει συμφωνία. Η δύναμη αυτή θα αριθμεί από 25 έως 35.000 άνδρες. Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να πάρει μέρος με στρατεύματα σε αυτή τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

    Να σημειωθεί ότι χθες συναντήθηκε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και αμέσως μετά έκανε σαφές πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που συμφωνήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε πολιτική λύση. Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως για να εμπλακεί το ΝΑΤΟ απαιτείται νέα εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν παρέλειψε πάντως να διευκρινίσει ότι «το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι επαρκούν οι υπάρχουσες αποφάσεις. Εμείς αν επικρατήσει αυτή η άποψη θα την ακολουθήσουμε».

    Ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι τώρα στα ανατολικά Βαλκάνια προχωρεί η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, ενώ στα δυτικά Βαλκάνια υπάρχει ένταση, η οποία πρέπει να μειωθεί και να επέλθει συνεργασία. Να θυμίσουμε ότι υπάρχει ήδη ελληνική στρατιωτική παρουσία στα Τίρανα, αλλά και στη Βοσνία.

    [10] ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Νέα δικαστική έρευνα για το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης διέταξε η εισαγγελία με αφορμή καταγγελίες για το θάνατο 33χρονης ασθενούς από αμέλεια των γιατρών.

    Η προκαταρκτική εξάτεση αφορά νέο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», σύμφωνα με το οποίο ο Χρήστος Στόικος καταγγέλει ότι η σύζυγός του -που νοσηλευόταν σε κλινική του mosojole_ou επί τρεις μήνες με ανεύρισμα αορτής- πέθανε επειδή οι γιατροί της είχαν τοποθετήσει λάθος τον καθετήρα με αποτέλεσμα να πέσει ο σφυγμός και να πεθάνει.

    Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Χρ. Στόικος, οι θεράποντες γιατροί στο νοσοκομείο έφυγαν για το Σαββατοκύριακο και την παρακολούθηση της συζύγου του ανέλαβαν νεαροί συνάδελφοί τους που ειδικεύονται στο νοσοκομείο.

    Στο ίδιο δημοσίευμα συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του προέδρου του νοσοκομείου, ο οποίος χαρακτηρίζει πολύ δύσκολο το περιστατικό και υποστηρίζει ότι οι γιατροί δεν φέρουν καμία ευθύνη και ότι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να κρατήσουν στη ζωή την ασθενή. Να σημειωθεί, ότι πριν από δύο μέρες είχε διαταχθεί από την εισαγγελία και άλλη δικαστική έρευνα με αφορμή δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο την περασμένη χρονιά πέθαναν στα νεογνολογικά τμήματα του «Ιπποκρατείου» 105 βράφη.

    [11] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για υπεξαίρεση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της πολιτιστικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας για τις καταγγελόμενες παρατυπίες στον οργανισμό, στη διάρκεια της πενταετίας 1992-1997. Η νέα συμπληρωματική ποινική δίωξη αφορά χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δραχμών που διατέθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο δήμο Θεσσαλονίκης για την κάλυψη μέρους των εξόδων της πανευρωπαϊκής συνάντησης εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε την Ανοιξη του 1996 στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εφέτες ανακριτές Χ. Αντωνιάδης και Π. Αλεξόπουλος από το συνολικό ποσό των 100.000.000 δραχμών που διατέθηκαν για τις ανάγκες της εκδήλωσης υπάρχουν αποδείξεις και τιμολόγια μόνο για 50.000.000, ενώ για τα υπόλοιπα κονδύλια τα παραστατικά που προσκομίστηκαν χαρακτηρίζονται «θολά και ελλιπή» και δεν δικαιολογούν τις δαπάνες που έγιναν. Ο προϊστάμενος στην εισαγγελία εφετών Δ. Σιδέρης που παρέλαβε το σχετικό πόρισμα των ανακριτών για την υπόθεση άσκησε σήμερα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίπτωση της καταχρηστικής εμπιστοσύνης. Από την εισαγγελία διατάχθηκε κύρια ανάκριση στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν για να δώσουν καταθέσεις μέλη που συγκροτούσαν την περίοδο εκείνη τη διοίκηση στον ΟΠΠΕΘ, σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που διοργάνωσαν το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δήμων και Περιφερειών.

    Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου τρεις μήνες με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας από τους δύο εφέτες ανακριτές, είχαν ασκηθεί και άλλες ποινικές διώξεις - κατά παντός υπευθύνου - για τα αδικήματα της απιστίας, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, παράβασης καθήκοντος, καθώς επίσης και για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και αυθαίρετων κατασκευών.

    [12] ΝΕΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

    Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούν σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας οι μαθητές. Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει δύο τρίωρες στάσεις εργασίας προκειμένου να διευκολύνει όσους καθηγητές θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

    Τα σημερινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια φαίνεται να είναι τα τελευταία καθώς το συντονιστικό όργανο των μαθητών δίνει ραντεβού για νέους αγώνες την περίοδο των εξετάσεων του Ιουνίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Η κυβέρνηση της Σερβίας όρισε σήμερα την αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει απόψε στο Παρίσι για τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης που αρχίζει αύριο. Επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας ορίστηκε ο εκ των αντιπροέδρων της σερβικής κυβέρνησης, συνταγματολόγος Ράτκο Μάρκοβιτς.

    Η αντιπροσωπεία αριθμεί συνολικά 13 πρόσωπα. Σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων δύο εκ των αντιπροέδρων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας ο Νίκολα Σάινοβιτς και ο Βλάνταν Κούτλεσιτς, καθώς και εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην περιοχή (Αιγυπτίων, μουσουλμάνων, αθιγγάνων).

    Στην αντιπροσωπεία δεν συμμετέχουν τόσο ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όσο και ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η Βουλή της Σερβίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της χώρας να ορίσει την αντιπροσωπεία που θα εκπροσωπήσει τη θέση του επίσημου Βελιγραδίου στις συνομιλίες με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες αρχίζουν αύριο στο προάστιο Ραμπουιγιέ του Παρισίου υπό την εποπτεία των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, Ρόμπιν Κουκ και Ιμπέρ Βεντρίν αντίστοιχα. Στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να ταξιδέψει απόψε και η αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Η αλβανική αντιπροσωπεία αριθμεί 16 πρόσωπα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής είναι ο πολιτικός ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    [14] ΡΩΣΙΑ: ΞΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΗΕ

    Το ΝΑΤΟ μπορεί να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο μόνο ύστερα από έγκριση του Βελιγραδίου ή μετά από εντολή που θα λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Ο κ. Βλαντιμίρ Ραχμάνιν επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του στην επιβολή στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την εξεύρεση λύσης.

    Ωστόσο αρνήθηκε να αποσαφηνίσει εάν τελικά η Ρωσία συμμετάσχει σε τέτοιου είδους στρατιωτικές δυνάμεις. «Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, καθώς είναι ένα καθαρά υποθετικό ερώτημα. Αυτό που έχει αυτή τη στιγμή σημασία είναι να επιτευχθεί πρώτα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχμάνιν. Ερωτηθείς για το αν το Κοσσυφοπέδιο πρέπει τελικά να είναι αυτόνομο απάντησε ότι το θέμα αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα των γιουγκοσλαβικών αρχών. Λ.Μ

    [15] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

    Η απόφαση Ελλάδας και Κύπρου για το θέμα των S300 είναι δεδομένη και οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν στην Κρήτη σε πλήρη ανάπτυξη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις εκπροσώπου του Πενταγώνου για το θέμα των S300.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ότι δεν υπάρχει απόφαση του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Μα γιατί να υπάρχει απόφαση του ΝΑΤΟ. Είναι απόφαση Ελλάδας και Κύπρου».

    Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική κυβέρνηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαβουλεύσεων. Οταν θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαβουλεύσεις θα γίνει η γνωστοποίηση».

    Ακόμη πρόσθεσε ότι «τα θέματα άμυνας και ασφάλειας και ένα από αυτά είναι και οι λεπτομέρειες του οπλικού συστήματος θα πρέπει να μείνουν εκτός δημοσιότητας». Κληθείς στο σημείο αυτό να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, από τις οποίες προκύπτει ότι μετά την απόφαση για μη εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο θα πρέπει η Κύπρος να πάρει άλλα οπλικά συστήματα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης δηλώνεται σαφώς ότι θα εμμείνουμε και θα παραμείνουμε σε θέσεις ότι τα θέματα ασφάλειας και άμυνας θα πρέπει να παραμείνουν εκτός δημοσιότητας όπως και τα θέματα εξοπλισμών».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι «ο Πρόεδρος Κληρίδης δίνει τη δυνατότητα στο διεθνή παράγοντα να ασκήσει την απαιτούμενη πίεση έτσι ώστε από πλευράς τουρκικής να έχουμε συμμόρφωση στα ψηφίσματα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα».

    [16] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Ποσό 125 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 104 εκατομμύρια δραχμές) διαθέτει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού για την συντήρηση και αναστήλωση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης .

    Η εφημερίδα «Χουρριέτ» επισημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει αυτό το ποσό για την συντήρηση του μνημείου, που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, λίγο πριν τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού. Σύμφωνα με την evgleq_da ποσό 125 δισεκατομμυρίων είχε εγκριθεί και πέρσι για τον ίδιο σκοπό, αλλά δεν δόθηκε τελικά, επειδή η κυβέρνηση Γιλμάζ προέβη σε δραστικές περικοπές δαπανών.

    [17] ΣΚΟΠΙΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Eπίσκεψη στη Γαλλία πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ στις 9-11 Φεβρουαρίου, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας, όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

    Η επίσκεψη του κ. Γκλιγκόροφ συμπίπτει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν αύριο στον πύργο του Ραμπουιγέ κοντά στο Παρίσι και θα διαρκέσουν επτά ημέρες. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ, τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, τον υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρτ Βεντρίν όπως επίσης και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Γαλλίας. Τον κ. Γκλιγκόροφ θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού οι οποίοι πρόκειται να συζητήσουν τις σχέσεις της χώρας τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. λ.μ

    [18] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΟΣΤΟΦ ΚΑΙ ΜΙΧΑΪΛΟΒΑ

    O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, μιλώντας στο 13ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που άρχισε στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η νίκη με μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος των «Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων» του οποίου ηγείται, στις τελευταίες εκλογές στη Βουλγαρία, οφείλεται και στη βοήθεια που έλαβε από τα ευρωπαϊκά λαϊκά κόμματα.

    Όπως μετέδωσε η «Ντόιτσε Βέλε», ο κ. Κόστοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα στηρίξει τα δεξιά και κεντρώα κόμματα στα Βαλκάνια. Τον πρωθυπουργό Κόστοφ συνοδεύει η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Κ.Κ.

    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Το συνέδριο Απόδημης Νεολαίας στην

    Αλεξάνδρεια)

    [19] Η ΝΕΟΛΑΙΑ, ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (MΠΕ - του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    Με τη συμμετοχή 100 και πλέον αντιπροσώπων της απόδημης ελληνικής νεολαίας από 16 χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου υπάρχει απόδημος ελληνισμός, αρχίζουν αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» της Αλεξάνδρειας, οι εργασίες του συνεδρίου Απόδημης Νεολαίας των δύο αυτών ηπείρων που διοργανώνουν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

    Θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι η ταυτότητα της ekkgmij^r νεολαίας της διασποράς (ελληνική γλώσσα και εκπαίδευση, πολιτισμική ταυτότητα και συνείδηση κλπ), οι σπουδές, το επάγγελμα και ο ελεύθερος χρόνος της νεολαίας, η συμμετοχή εκπροσώπων των νέων σε ομογενειακές οργανώσεις και τέλος τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία της διασποράς ανά γεωγραφική περιφέρεια και χώρα. Το μεσημέρι, ο Γενικός Γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, το προεδρείο του ΣΑΕ, υπό τον πρόεδρό του Ανδρέα Αθενς και αντιπροσωπεία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γρηγόρη Νιώτη, είχαν μακρά σύσκεψη με τους προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων και οργανώσεων της Αιγύπτου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Πέτρο Ζ'.

    Ανοίγοντας τη συνάντηση με τους προέδρους των ελληνικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αφρικής - Ασίας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Στέφανος Ταμβάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας με την ιστορία των 150 και πλέον ετών και ζήτησε την υλοποίηση της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της αιγυπτιακής και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του πανεπιστημίου «Μέγας Αλέξανδρος», στο οποίο θα λειτουργήσει και αρχαιολογική σχολή.

    Η νεολαία, είναι το μέλλον και η ελπίδα του Απόδημου Ελληνισμού επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, που αναφέρθηκε στα προγράμματα φιλοξενίας που διοργανώνει η ΓΓΑΕ φέρνοντας στην Ελλάδα χιλιάδες ομογενείς νέους για να γνωρίσουν την πατρίδα και να αναπτύξουν στενούς δεσμούς μαζί της. Ο κ. Λαμπρινίδης, παρατηρώντας ότι μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν απούσα σε ότι αφορά την εκπόνηση προγραμμάτων, προκειμένου να φέρει πιο κοντά τους Απόδημους νέους, ανέφερε το παράδειγμα της Αλεξάνδρειας και την αγωνία της ομογένειας μήπως και στις άλλες χώρες της Αφρικής παρατηρηθεί το φαινόμενο συρρίκνωσης του Ελληνισμού όπως συνέβη στην Αίγυπτο. Χαιρετίζοντας τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων της Αλεξάνδρειας και του Καίρου, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πολλά παιδιά από το χώρο της Ομογένειας δεν μιλούν σήμερα ελληνικά, όμως αισθάνονται το ίδιο Ελληνες. Επεσήμανε δε, το πόσο σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν τα πραγματοποιούμενα συνέδρια νεολαίας Αφρικής - Ασίας, καθώς και των άλλων ηπείρων αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τις ομογενειακές οργανώσεις και τις ελληνικές κοινότητες σε συνεργασία με την πατρίδα, προκειμένου οι νέοι της διασποράς να μην χάσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ελληνική εθνική τους συνείδηση.

    Στο σημείο αυτό, παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της κοινότητας Καίρου έκανε έκκληση στο ελληνικό κράτος να στηρίξει το ελληνικό νοσοκομείο του Καίρου που αποτελεί σήμερα το μόνο ελληνικό νοσηλευτικό ίδρυμα που έχουμε εκτός Ελλάδας και το οποίο κινδυνεύει με αφανισμό.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βεζδρεβάνης στον χαιρετισμό του μετέφερε την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Ελλήνων στον Ελληνισμό της Αιγύπτου για το έργο που επιτελεί καθώς και τη διαβεβαίωση ότι η Diajollatij^ Επιτροπή της Βουλής λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην φαίνεται ότι οι αποφάσεις της προέρχονται από κόμματα. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αγκαλιάσουμε τους Ελληνες όπου γης ανεξάρτητα των ιδεολογιών ή της πολιτικής τους τοποθέτησης», είπε ο κ. Βεζδρεβάνης, επιβεβαιώνοντας τα όσα προηγουμένως είχε δηλώσει ο κ. Λαμπρινίδης για τον υπερκομματικό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΣΑΕ και της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. «Είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερα στον Απόδημο Ελληνισμό και το αξίζετε γιατί εσείς είστε ένα δεύτερο κομμάτι της Ελλάδας και γιατί όλους μας ενώνει η ιδέα της Ελλάδας» κατέληξε.

    Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, μιλώντας στο ίδιο πνεύμα πρότεινε να αρχίσει από τώρα η συστηματική προσπάθεια διάσωσης του μεγάλου όγκου ελληνικών βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών που παλιότερα εκδίδονταν στην Αλεξάνδρεια, καθώς επίσης με βάση το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για το Μέγα Αλέξανδρο, να δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια διαρκής έκθεση αντιγράφων, εικόνων, πινάκων και άλλου υλικού για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τέλος πήραν το λόγο εκπρόσωποι ελληνικών σωματείων και συλλόγων της Αλεξάνδρειας, αναφέροντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον κάθε χώρο, αλλά και καταθέτοντας την αγωνία τους για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να μην χαθεί ο Ελληνισμός της Αιγύπτου. Λίγο αργότερα, εκπρόσωποι της ΓΓΑΕ, του ΣΑΕ και της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο για να του μεταφέρουν μήνυμα συμπαράστασης της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής για το πολύτιμο έργο που επιτελεί στην Αφρική, δεδομένου ότι οι εκκλησίες στην Αίγυπτο και στις άλλες αφρικανικές χώρες, γεμίζουν όχι μόνο από τους ορθοδόξους Ελληνες, αλλά και από τους Αφρικανούς οι οποίοι ολοένα και περισσότερο προσέρχονται στην ορθόδοξη πίστη.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 5 February 1999 - 22:08:48 UTC