Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ- ΣΟΛΑΝΑ
  • [02] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΥΟ «ΜΑΧΕΣ», ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [07] ΒΟΥΛΗ: ΔΕΚΤΟ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΘ ΚΑΙ ΟΛΠ
  • [08] ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
  • [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΕΡΚΟΥΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ KAI ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [14] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] Η ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΟΤΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ- ΣΟΛΑΝΑ

    Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

    Στη συνάντηση εξετάστηκαν ακόμη τρόποι αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες Βελιγραδίου και Αλβανών στη Γαλλία. Συζητήθηκαν ακόμη η νέα δομή του ΝΑΤΟ, η προετοιμασία της επόμενης συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα επανέλαβε τις πάγιες ekkgmij]r θέσεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ότι δηλαδή η χώρα μας πιστεύει ότι η λύση που θα πρέπει να επιλεχθεί είναι λύση πολιτική. «Μια λύση που δεν είναι πολιτική δεν θα οδηγήσει σε ειρήνευση στην περιοχή.

    Πιστεύουμε ότι η επιδιωχτέα λύση είναι λύση στο πλαίσιο που υπάρχει σήμερα. Δηλαδή πρέπει να διατηρηθούν τα υπάρχοντα σύνορα. Είμαστε αντίθετοι με τις όποιες ιδέες για δημιουργία νέου κράτους ή ανεξαρτησία του Κοσόβου», τόνισε ο κ. Σημίτης. Υπογράμμισε όμως ότι οφείλει να προχωρήσει η αυτονομία που υπήρχε στο πλαίσιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολεμικές επεμβάσεις απαιτούν την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου». «Δεν είναι δυνατόν με στρατό, χωρίς τη συμφωνία των μερών επί τόπου, να επιτευχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση και γι' αυτό χαιρετίζουμε τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις συνομιλίες που θα γίνουν στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας. Ελπίζουμε ότι εκεί θα βρεθεί λύση», είπε ο κ. Σημίτης.

    Για την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιδίωξή της είναι η οριστικοποίηση της νέας στρατιωτικής δομής της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, θέμα που τέθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συνεχίζονται οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα. «Από τη συνεργασία με τον Σολάνα προέκυψε ότι μπορούμε να βρούμε πάντα λύσεις ακόμη και σε δύσκολα προβλήματα με καλή ενημέρωση και καλή συζήτηση», κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη και την ελληνική κυβέρνηση για τη συζήτηση που έγινε με πολύ θετικό τρόπο. Επισήμανε ότι συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και η προπαρασκευή της συνόδου του ΝΑΤΟ. Σχετικά με την προετοιμασία των συνομιλιών μεταξύ παραγόντων του Βελιγραδίου και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας, ο κ. Σολάνα είπε ότι η διεθνής κοινότητα προωθεί αυτή την πρωτοβουλία για να βρεθεί με διπλωματικό τρόπο ειρηνική λύση στην κρίση.

    [02] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S300

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, απέφυγε σήμερα να σχολιάσει δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι η απόφαση για τους S300 δεν πάρθηκε επί δικής του πρωθυπουργίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα να συζητάμε όλη μέρα αυτή την απόφαση που πάρθηκε από κοινού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    «Για μας η πολιτική σημασία είναι η εξής: Ελλάδα και Κύπρος πήραν από κοινού μιαν απόφαση κρίσιμη, σημαντική, οδυνηρή», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας ότι ο Ελληνας ομόλογός του, Δημήτρης Ρέππας, «έχει επαναλάβει πολλές φορές σε ερωτήσεις ότι jai οι δύο αποφάσεις πάρθηκαν από κοινού».

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΥΟ «ΜΑΧΕΣ», ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Την πίτα του ΠΑΣΟΚ για το 1999 έκοψε το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης, με τυχερό τον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού. Ο πρωθυπουργός κατά την κοπή δήλωσε ότι το 1999 θα είναι ο χρόνος όπου θα δοθούν δύο σημαντικές μάχες, το συνέδριο τον Μάρτιο και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο. Για το συνέδριο είπε ότι «πρέπει να είναι ένα συνέδριο δημιουργικό, στο οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουμε εσωστρέφεια, εγωκεντρικές αντιλήψεις και να αποδείξουμε ότι είμαστε μια παράταξη που μπορεί μέσα από διαφορετικές απόψεις να δώσει μηνύματα στην ελληνική κοινωνία. Μηνύματα για το αύριο».

    Τέλος, για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μια αναμέτρηση «όπου μπορούμε να δείξουμε την προοπτική μας για τη συνεργασία Ελλάδας - Ευρώπης. Είναι μια αναμέτρηση που θα θέσουμε τις βάσεις για μια νικηφόρα πορεία το 2000».

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Ατεκμηρίωτες καταγγελίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, απαξιώνουν το Κίνημα και συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο χαρακτήρισε ομόφωνα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος τις καταγγελίες για τα μέλη «μαϊμού». Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης με δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου κάλεσε όλα τα στελέχη να προστατεύσουν την πορεία προς το Συνέδριο και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εκδικάσει όλες τις ενστάσεις που χρήζουν οποιασδήποτε διαλεύκανσης - διευκρίνισης, ότι τελική νομιμοποίηση - επικύρωση των καταλόγων θα γίνει από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τέλος την ερχόμενη Τετάρτη με ευθύνη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των μελών του ΠΑΣΟΚ κατά Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών.

    Σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και τη δημιουργία νέου κόμματος από το Δημήτρη Αβραμόπουλο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εκτίμησε ότι αν γίνει θα γίνει μετά το Συνέδριο και ότι η δημιουργία του δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ, αλλα το συντηρητικό χώρο.

    Τέλος όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, το Εκτελεστικό Γραφείο επικύρωσε το σχεδιασμό πορείας προς το Συνέδριο, τις ευρωεκλογές, την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλο ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τις εθνικές εκλογές το 2.000 και απέκλεισε το ενδεχόμενο για διπλές εκλογές και αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Επιστολή προς τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας έστειλε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και επισημαίνει την ανάγκη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Bekicqad_ou και τον Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου να πάρουν μέρος στις συνομιλίες του Σαββάτου στο Ραμπουιγιε της Γαλλίας. Ακόμη, να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση για τον τερματισμό της κρίσης.

    Ιδιαίτερα στην επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας τονίζει ότι η επιδείνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο έχει προκαλέσει σοβαρές ασνησυχίες στη διεθνή κοινή γνώμη και απειλεί τη σταθερότητα στη Γιουγκοσλαβία και την ευρύτερη περιοχή.

    Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ο κ. Πάγκαλος αρχίζει περιοδεία στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και την Κροατία.

    [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    «Ο κ. Σημίτης δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα του κόσμου για τα προβλήματα που τον απασχολούν. Με εξέπληξε όμως τόσο η άνεση με την οποία επιχείρησε να μεταθέσει όλες τις ευθύνες για το σήμερα, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες και ο ίδιος συμμετείχε. Σας επισημαίνω μόνο δύο χαρακτηριστικά σημεία, τα οποία αφορούν τους S300 και τα χαμένα χρόνια για την Ελλάδα και τους Ελληνες». Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Για τους S300, ο κ. Σιούφας επεσήμανε: «Ακούσαμε πρόσφατα τον υπουργό Αμυνας να υποστηρίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι σωστά αποφασίστηκε η αγορά των S300 και να αφήνει υπονοούμενα για τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών. Ακούσαμε κατόπιν τον υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι η «απόφαση ήταν λάθος εξαρχής» και πως «έγκαιρα έπρεπε να τη διορθώσουν». Ακούσαμε και τον κ. πρωθυπουργό χθες - όταν ετέθη μπροστά στις επισημάνσεις αυτές - να υπεκφεύγει ισχυριζόμενος ότι η απόφαση δεν ελήφθη επί δικής του πρωθυπουργίας».

    «Πρώτα από όλα», συνέχισε ο κ. Σιούφας, «δεν κατηγορήθηκε για την απόφαση αγοράς, αλλά για την απόφαση εγκατάλειψης. Και προπάντων για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο σημείο αυτό. Δεύτερον, σε όλο αυτό το διάστημα της πρωθυπουργίας οι υπουργοί του - και είναι υπεύθυνος για αυτό - επαναλάμβαναν στερεότυπα ότι υποστηρίζουν την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι μόνο σε περίπτωση ικανοποίησης των όρων Κληρίδη μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση της αρχικής απόφασης. Ο ίδιος ο κ. Σημίτης εδήλωνε ρητά και κατηγορηματικά ότι στηρίζει την εγκατάσταση των S300 και θα θεωρήσει casus belli οιανδήποτε επέμβαση της Τουρκίας».

    Ακόμα, είπε ο κ. Σιούφας, «ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι «από το 1981 μέχρι σήμερα είμαστε 8 σκαλιά πιο κάτω, γίναμε οκτώ φορές πιο φτωχοί». Προφανώς έχει κάποιους λόγους να πετροβολεί το παλιό ΠΑΣΟΚ και την πρώην ηγετική ομάδα. Είναι όμως το δικό του κόμμα υπόλογο για τη θλιβερή πραγματικότητα που τώρα ομολογεί. Και ήταν και ο ίδιος υπουργός όλα αυτά τα χρόνια που έκαναν την Ελλάδα 8 voq]r φτωχότερη».

    Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο ίδιος ως υπουργός Βιομηχανίας, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας «δεν άφησε τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο την υποταγή του στον πολιτικό καιροσκοπισμό».

    [07] ΒΟΥΛΗ: ΔΕΚΤΟ ΚΑΤ' ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΘ ΚΑΙ ΟΛΠ

    Δεκτό κατ' άρθρο έγινε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπονται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε ανώνυμες εταιρείες.

    Τόσο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, όσο και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ευάγγελος Βλασσόπουλος υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων η διεύρυνση της αναπτυξιακής πορείας τους και η ενίσχυση κυρίως του ανταγωνιστικού ρόλου των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, μέσα στα διεθνή πλαίσια, ώστε να αναδειχθούν σε πρώτα λιμάνια της Μεσογείου.

    Αντίθετα, σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί - όπως υποστήριξε - η μετατροπή του νομικού καθεστώτος των δύο οργανισμών από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ανώνυμες εταιρείες δεν αποτελεί διαρθρωτική αλλαγή όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, απέσυρε ύστερα από τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την τροπολογία που είχε κατατεθεί χθες και σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν η μη επιβολή στις ΟΛΠ και ΟΛΘ Α.Ε μέχρι τις 31/12/2000, προστίμων ή άλλων κυρώσεων για παραλείψεις ή παρατυπίες ως προς την εφαρμογή του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

    Τέλος, το προεδρείο της Βουλής απέσυρε μετά από συστάσεις των βουλευτών ότι κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, την τροπολογία που αφορούσε την καθιέρωση μικτών εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και με την οποία θα μπορούσαν να κάνουν τις έξι πρώτες ώρες της εφημερίας σε νοσοκομείο και τις υπόλοιπες στο σπίτι τους.

    [08] ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν πενθήμερη πανελλαδική απεργία από τις 15 Φεβρουαρίου.

    Οι γιατροί ζητούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών, την επαναχορήγηση όλων των επιδομάτων που δίνονται στους γιατρούς του ΕΣΥ, την αναβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων και τη θέσπιση ιατρικού βαθμολογίου και στο ΙΚΑ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

    Τα ζητήματα των εφημεριών και της καταβολής των δεδουλευμένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα με τον υπουργό Υγείας, Λάμπρο Παπαδήμα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί επισήμαναν ότι οι εφημερίες είναι υποχρέωση tgr pokite_ar προς τον κόσμο και ότι οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες αρκεί όμως να αμείβονται. Οι γιατροί αποφάσισαν αποχή από τις εφημερίες από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε πενθήμερη απεργία.

    Σχετικά με το θέμα του θανάτου 105 νεογνών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κατά το 1998, το διοικητικό συμβούλιο των νοσοκομειακών γιατρών επισήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτων και να διαπιστωθεί το ποσοστό των θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Ιπποκράτειο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Με 227 ψήφους υπέρ, 3 κατά 3 λευκές η Βουλής της Σερβίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη συμμετοχή κρατικής σερβικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Διάσκεψη στο Ραμπουγιέ του Παρισίου για το ζήτημα του Κοσσυφοπέδιου, η οποία θα αρχίσει το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

    Ταυτόχρονα η Βουλή της Σερβίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της χώρας να ορίσει την αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής δήλωσε ότι η σερβική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη στο Παρίσι θα υπερασπιστεί τη θέση ότι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

    Ο κ. Μαριάνοβιτς πρόσθεσε ότι η σερβική πλευρά είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει για την παροχή αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές εντός όμως του πλαισίου της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λάβει καθεστώς τρίτης ομοσπονδιακής ενότητας στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας και κατέληξε ότι η Σερβία σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί το αίτημα για παρουσία ξένων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο.

    [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Στην αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που θα μεταβεί το Σάββατο στο Ράμπουιγιέ της Γαλλίας όπου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη μετά από αίτημα της Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα συμμετάσχουν 17 μέλη. Σύμφωνα με την αλβανόγλωσση εφημερίδα της Πρίστινα «Κόχα Ντιτόρε» στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο ηγέτης των Αλβανών Ιμπραήμ Ρουγκόβα με την ιδιότητα του προέδρου του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου , ο πρωθυπουργός της μ η αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπουγιάρ Μπουκόσι, το στέλεχος του Συνδέσμου Φεχμί Αγκάνι και η Εντίτα Ταχίρι, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρόλιγον υποψήφια αντίπαλος του j.Ρουγκόβα στις μη αναγνωρισμένες προεδρικές εκλογές του Κοσσυφοπεδίου

    Από το Ενωμένο Αλβανικό Δημοκρατικό Κίνημα θα συμμετάσχουν ο ακαδημαϊκός Ρετζέπ Τσόσια και ο Χιντάγιετ Χισένι, ενώ στην αντιπροσωπεία κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι διευθυντές σύνταξης της Κόχα Ντιτόρε Βετόν Σουρόι και του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ζέρι» Μπλέριμ Σάλια.

    Ο κ.Αγκάνι ο οποίος είναι εκ των πιο στενών συνεργατών του κ.Ρουγκόβα δήλωσε ότι η αλβανική πλευρά δεν αναμένει και ούτε έλαβε εγγυήσεις για ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά τόνισε ότι στη διάσκεψη επιθυμεί μία δίκαιη λύση. Η πλατφόρμα για το Κόσοβο, η οποία εμπεριέχει τις προτάσεις και τα σχέδια της Ομάδας Επαφής είναι καθορισμένη για όλους τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Ο κ. Αγκάνι πρόσθεσε ότι στην αλβανική πλευρά η Διεθνής Κοινότητας έχει υποβάλει πρόταση για προσωρινή λύση, σύμφωνα με την οποία το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει στη Γιουγκοσλαβία με καθεστώς ενισχυμένης αυτονομίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγκάνι η αλβανική πλευρά δεν έλαβε εγγυήσεις για το αν μετά από διάστημα τριών ετών θα μπορέσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για απόκτηση ανεξαρτησίας και το θέμα αυτό θα είναι ένα από τα βασικά αιτήματά της στη Διάσκεψη. Κ.Γ.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα χρήσης βίας για την ομαλοποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο εκφράζουν οι γειτονικές στη Γιουγκοσλαβία χώρες της περιοχής.

    Ωστόσο τα Σκόπια, όπου ο αλβανικός πληθυσμός προσεγγίζει το 40%, προειδοποίησαν ότι η διαμάχη στο Κοσσυφοπέδιο και το νέο κύμα προσφύγων θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την ΠΓΔΜ και την Αλβανία αλλά και την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι αλβανοί της ΠΓΔΜ έχουν στενές επαφές με τους ομοεθνείς τους στο Κοσσυφοπέδιο και υποστηρίζουν την ανεξαρτησία για το Κοσσυφοπέδιο αλλά οι ηγέτες τους τουλάχιστον δηλώνουν ότι δεν έχουν παρόμοιες επιδιώξεις και για τις με αλβανικό πληθυσμό περιοχές της χώρας.

    Ο Υπουργός της Κροατίας Μάτε Γκράνιτς είπε ότι πρέπει να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο η «μεγαλύτερη αυτονομία» εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας αλλά τόνισε ότι η παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης είναι απαραίτητη για να επιβάλει την οποιαδήποτε λύση.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός και διατήρηση των συνόρων των κρατών στη περιοχή και κάλεσε τους αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αποσύρουν τις παράλογες απαιτήσεις τους που δημιουργούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

    Η Τουρκία από τη πλευρά της κάλεσε το Βελιγράδι να σεβαστεί τις συμφωνίες που έκανε το περασμένο Οκτώβριο για τη περιοχή και προειδοποίησε ότι η κρίση θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει |ti το ΝΑΤΟ πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά αν το Βελιγράδι δεν αλλάξει τακτική για το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο, σύμφωνα με τις δημογραφικές έρευνες ζουν 60.000 τούρκοι σε ένα σύνολο πληθυσμού 2 εκ.. O.K.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΕΡΚΟΥΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ KAI ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αργότερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η κ. Χέρκους είπε ότι «υπήρξε μια μικρή διακοπή στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών ‘'πήγαινε - έλα», κυρίως λόγω της ασθένειας του Τουρκοκυπρίου ηγέτη.

    Είπε, επίσης, ότι «θεωρούμε, δεδομένης της ανάρρωσής του (Ντενκτάς), ότι οι συνομιλίες ‘'πήγαινε - έλα'' τώρα θα προχωρήσουν». Ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς για την ερχόμενη εβδομάδα.

    [14] Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    «Ο ηγέτης του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν βρίσκεται στη Ρωσία», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία, Αλεξάντερ Λέμπεντεφ, σε συνάντηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Ο κ. Λέμπεντεφ είπε, ότι δυο Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται στην 'γκυρα και συνεργάζονται με τη τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, για τον εντοπισμό του Κούρδου ηγέτη και πρόσθεσε, ότι το θέμα Οτσαλάν έχει γίνει κουραστικό και ανιαρό.

    Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρούσσο Ζερβολίνιο είπε, ότι δεν θα επιτραπεί στον Οτσαλάν η είσοδος στη χώρα και τόνισε ότι γίνεται αυστηρός έλεγχος στα σύνορα. O.K.

    [15] Η ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΟΤΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ

    Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στην Αγκυρα Νικολάι Λεπέσκο διαβεβαίωσε τις τουρκικές αρχές ότι ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν βρίσκεται στο Μινσκ.

    Ο κ. Λεπέσκο κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει διευκρινίσεις για το αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου που φέρουν τον Οτσαλάν να βρίσκεται στη Λευκορωσία.

    «Η Λευκορωσία δεν πρόκειται να δεχτεί τον ηγέτη των Κούρδων ούτε και να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο», τόνισε ο κ. Λεπέσκο.

    Αυτήν την εβδομάδα πρεσβευτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να διαβεβαιώσουν ότι ο Οτσαλάν δεν βρίσκεται στη χώρα τους. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 4 February 1999 - 22:20:26 UTC