Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-28

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
  • [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [04] ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ S-300
  • [06] ΥΠΕΞ: ΔΕΝ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [10] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ:ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [12] ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [13] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΣΤΙΣ 3.093,81 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [14] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
  • [15] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΣΟΛΑΝΑ: Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [18] Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [19] ΡΩΣΙΑ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [20] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [21] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

    Στη Βιέννη θα μεταβούν αύριο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του PASOJ Κώστας Σημίτης και ουπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην διήμερη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών.

    Η παρουσίαση των σημείων που αποτελούν τους στόχους της σοσιαλιστικής πολιτικής των επί μέρους κομμάτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και η διατύπωση του Μανιφέστου, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Σύνοδο. Μεταξύ των κυριοτέρων στόχων - προκλήσεων στους οποίους θα κληθούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις οι Ευρωσοσιαλιστές είναι η απασχόληση, το ευρώ, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

    Μαθητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με τη συμπαράσταση των εργαζομένων. Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, εργάτες και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Νεαροί εκτόξευσαν αυγά και κροτίδες στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, ωστόσο τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

    Στο συλλαλητήριο της Αθήνας, κάποια στιγμή, στην οδό Σταδίου, νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα στις αστυνομικές δυνάμεις που παρακολουθούσαν την πορεία. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους νεαρούς προς την πλατεία Συντάγματος. Όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα οι μαθητές επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς το Υπουργείο Παιδείας, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία τους. Αφού η πορεία ολοκληρώθηκε κάποιοι νεαροί μετέβησαν στο Πολυτεχνείο και άρχισαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησε με ρίψεις δακρυγόνων.

    Στο Βόλο οι μαθητές εισέβαλαν στην νομαρχία και έριξαν αυγά και πορτοκάλια. Στην Κέρκυρα μαθητές προέβησαν σε αποκλεισμούς δρόμων προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.

    [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Ευθύνες στην ΟΛΜΕ για το ναυάγιο του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας επέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και κάλεσε τους καθηγητές να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Αρσένη για να εκτονωθεί η κατάσταση. Ο υπουργός Παιδείας, τόνισε, τίμησε το διάλογο κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις, όμως οι εκπαιδευτικοί αδιαφόρησαν. Η αδιαλλαξία είναι κακός σύμβουλος.

    Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και με αυτές ασκεί την πολιτική της, είπε ο κ. Ρέππας ενώ σε ερώτηση για την έκκληση του Μ. Εβερτ προς τους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία παρατήρησε πως η στάση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. είναι υπεύθυνη και εκτός της γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο οι ζημιές στα σχολεία δήλωσε ο Μανώλης Μπαλτάς, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

    Ο κ.Μπαλτάς τόνισε ότι οι καταστροφές επικεντρώνονται στα θρανία, στις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ S-300

    Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα δημοσιεύματα που λένε ότι έχει ακυρωθεί η παραγγελία των πυραύλων S-300, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για αλλαγή του συμβολαίου ώστε να εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη και η Ελλάδα τους δέχεται, επισήμανε ο κ. Ρέππας.

    [06] ΥΠΕΞ: ΔΕΝ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δεν έχει οριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα Τύπου που αναφέρονται στην επίσκεψη του κ. Κλίντον στη χώρα μας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης - υπογραμμίζει η ανακοίνωση - κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 1996, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    «Πάγια άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι επισκέψεις ξένων επισήμων στη χώρα μας δεν πρέπει να συνδυάζονται και να θεωρούνται ως φυσική συνέχεια επισκέψεών τους στην Τουρκία. Η κάθε χώρα έχει τη δική της αυτοτελή διεθνή παρουσία και προσωπικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [07] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

    Σλαβική μειονότητα στην Ελλάδα δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκιεφσκι, για την οποία είπε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οπου υπάρχει μειονότητα υπάρχει και διακρατικό θέμα, σημείωσε ο κ. Πάγκαλος και ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυτοκαθορίζεται όπως αυτή θέλει.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

    Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας έχει φυσικό και οικονομικό σύμμαχο την Ελλάδα και η πρόσβαση της στην ελληνική κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη της νέας διοίκησης της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».

    Πιστεύω, είπε ο υπουργός, ότι κοινή πρόθεση όλων μας είναι να sumeqcasto}le και να δημιουργήσουμε τις οικονομικές και πολιτικές προυποθέσεις, για να ζήσουν οι Ελληνες της Αλβανίας στο χώρο που ιστορικά τους ανήκει, να αναβιώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ειρηνική πρόοδο της γειτονικής χώρας. Οι Ελληνες της Αλβανίας έχουν δοκιμαστεί πολύ σκληρά στο παρελθόν, άντεξαν, όμως, διατήρησαν τη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα και πιστεύω ότι θα αντέξουν και στις νέες προκλήσεις.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Ευάγγελος Ντούλες εξέφρασε τη χαρά του και σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έχουν να κάνουν με τις στρατηγικές προτεραιότητες που σχετίζονται με τη συντήρηση, ανάπτυξη και καλλιέργεια των εθνικών τους παραδόσεων. Αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο το έργο τους, αλλά πρόσθεσε πως έχουν τη συμπαράσταση της Ελλάδας και χωρίς αυτή δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ

    Στην Κύπρο μετέβη σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η περίοδος αυτή είναι λεπτή και φορτισμένη ειδικά για τον κυπριακό ελληνισμό που αναζητά σιγουριά, καθαρό λόγο και ξεκάθαρη πολιτική.

    Την πολιτική αυτή, όπως υπογράμμισε, μπορεί να την προσφέρει μόνο μία σθεναρή και αποφασιστική στάση, στάση που θα στηρίζεται πάνω σε μία ενιαία εθνική στρατηγική, θα διασφαλίζει το ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο όλοκληρου του ελληνισμού και θα είναι πάνω από κόμματα, αντιπαλότητες και κομματικές διενέξεις και χωρίς αποκλίσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

    «Είναι ανάγκη να στείλουμε αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά με στόχο την οριστική αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού. Το μέλλον Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκία είναι η ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν είναι η βία, δεν είναι η απειλή χρήσης βίας, δεν είναι ο νόμος της ζούγκλας», είπε.

    Τέλος, επισήμανε ότι αυτή η πολιτική και αυτό το μήνυμα μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε μία στάση σθένους και αποφασιστικότητας που είναι η μόνη που μπορεί και πρέπει να οδηγήσει πράγματι σε μακρόπνοη κατάσταση ειρήνης, ομαλότητας και προόδου.

    [10] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Ουδεμία αναφορά στα περί ίδρυσης νέου κόμματος δεν έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του ως δημάρχου Αθηναίων που έγινε το πρωί. Ο κ. Αβραμόπουλος προσδιόρισε τους στόχους της νέας δημαρχιακής θητείας και για τον τρόπο λειτουργίας του είπε ότι θα διαπνέεται από νέες ιδέες, τόλμη και φαντασία.

    [11] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ:ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Την υπόσχεση ότι οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της 5ης Φεβρουαρίου για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο θα δώσουν λύσεις, ώστε να αποτραπούν οι εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης.

    Μιλώντας στο περιθώριο των εκδηλώσεων της AGROTICA ο κ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε ως εμμονή σε μεθόδους που δεν τηρούν τους κανόνες του διαλόγου την εξαγγελία κινητοποίησεων από πλευράς των αγροτών της Πανθεσσαλικής και τον καθορισμό ημερομηνιών πριν συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και πριν ακόμη απο τη συνάντησή τους με τον ίδιο. Η Πανθεσσαλική επιτροπή ανακοίνωσε κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμους από τις 8 Φεβρουαρίου.

    «Αν οι λόγοι των κινητοποιήσεων είναι οι ίδιοι με αυτούς που αναφέρονται στο γραπτό κείμενο που μου παραδόθηκε, τότε πολλά από αυτά τα θέματα αποτελούν το αντικείμενο έρευνας και αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Υποσχέθηκα ότι θα απαντήσω γραπτά στις 6 του μήνα. Ελπίζω ότι με τη γραπτή μου απάντηση θα δοθεί η δυνατότητα να αναθεωρηθεί η απόφαση για τις κινητοποίησεις», δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης. «Η πόρτα του διαλόγου θα μείνει ανοιχτή, τουλάχιστον από πλευράς μου», κατέληξε ο υπουργός Γεωργίας, τόνισε όμως ότι κάτι τέτοιο προϋποθέται και και ανοιχτούς δρόμους. O κ.Ανωμερίτης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά την οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος.

    [12] ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Οι βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναπτύξει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε σύγκριση με τις νότιες χώρες, όπου η γεωργική δραστηριότητα έχει μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ.

    Οι νότιες χώρες δεν διαθέτουν ιδιαίτερα οργανωμένο σύστημα για την κατοχύρωση των επαγγελματιών γεωργών, αν και και πολύ μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων απασχολείται στον τομέα αυτό. Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αφροδίτη Κλαυδιανού, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την αγροτική εκπαίδευση που οργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, με την ευκαιρία της έκθεσης AGROTICA.

    Σκιαγραφώντας τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών συστημάτων στον αγροτικό τομέα στις χώρες της ΕΕ, η κ. Κλαυδιανού αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε αυτό της Γερμανίας, όπου επιδιώκεται η επαγελματική κατοχύρωση του αγρότη και η ανάδειξή του σε έναν επαγγελματία με εξειδίκευση ανά κλάδο. Στην Ολλανδία, όπου η αγροτική εκπαίδευση διαρκεί 5 χρόνια, για την απόκτηση του «Πράσινου Διπλώματος», δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή του μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία, με την επιλογή τομέων ενδιαφέροντος, ώστε να μετατρέπεται η διδασκαλία σε ενεργό μάθηση. Στην Ελλάδα το επίπεδο παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης προς τους νέους αγρότες παραμένει χαμηλό, με σημαντικές αδυναμίες στη σύνδεση της με την παραγωγή, αν και τελευταία έχουν γίνει ελπιδοφόρες προσπάθειες για την οργάνωση του εκπαιδευτικού dijt}ou.

    Το σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης και τα σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα παρουσίασε η Καλλιόπη Δημητράκη, επικεφαλής του Τμήματος Συντονισμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης των Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών. Σύμφωνα με την κ.Δημητράκη, το υπουργείο έχει θέσει στις προτεραιότητές του την οργάνωση συνολικά του αγροτικού εκπαιδευτικού συστήματος σε πανελλήνια κλίμακα. Επίσης πρόκειται να καθιερώσει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», οι κάτοχοι του οποίου θα τυγχάνουν ειδικών ενισχύσεων και διευκολύνσεων. Ο τρίτος σημαντικός στόχος είναι η κατοχύρωση του επαγγέλματος του γεωργού, σε αντιδιαστολή με τη γενική ιδιότητα του αγρότη.

    Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης. Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε την ανάγκη για ανανέωση των στόχων της αγροτικής εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη και διαρκής. «Πρέπει να παρέχονται στους αγρότες τα εφόδια που χρειάζονται για να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητές τους και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους», είπε ο κ. Ανωμερίτης.

    [13] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΣΤΙΣ 3.093,81 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,59% και διαμορφώθηκε στις 3.093,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 100,2 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 75.000 δρχ., της Ιονικής στις 15.800 δρχ., της Εμπορικής στις 29.950 δρχ., της Εργασίας στις 37.980 δρχ. και της Πίστεως στις 32.400 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.345 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 3.020 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.350 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 14.490 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.970 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 23.195 δραχμές.

    [14] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

    Εμπλοκή στην επικείμενη λειτουργία του ραντάρ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προκαλεί εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα της ανέγερσης του κτιρίου όπου θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα.

    Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Μιχαήλος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για μη τήρηση των κανόνων οικοδομικής άδειας του κτίσματος. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε με βάση μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής Περαίας και ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου για την εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου ραντάρ.

    Οι κάτοικοι της περιοχής Περαίας έχουν καταθέσει τους tekeuta_our μήνες αλλεπάλληλες προσφυγές στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία του ραντάρ θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, ενώ υπέβαλαν και μηνυτήρια αναφορά για παράβαση των κανόνων πολεοδομίας σ' ότι αφορά την ανέγερση του κτιρίου.

    Σχολιάζοντας την δικαστική παρέμβαση ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Χ. Βουρλιώτης δήλωσε σήμερα ότι η δικαστική αρχή από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν οι πολεοδομικές διατάξεις ήταν υποχρεωμένη να ασκήσει την ποινική δίωξη, αφού ο εισαγγελέας δεν είναι αρμόδιος να εξετάσει το θέμα στην ουσία, σ' ό,τι αφορά την αναγκαιότητα λειτουργίας του ραντάρ. Όπως διευκρινίστηκε από την εισαγγελία βάση του νόμου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που ανεγείρονται στα αεροδρόμια της χώρας, οι οικοδομικές άδειες δεν εκδίδονται από τις διευθύνσεις πολεοδομίας αλλά απευθείας από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Ο υποδιοικητής της ΥΠΑ, κ. Γ. Σουλαδάκης, σχολιάζοντας τη δικαστική παρέμβαση είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η λειτουργία του ραντάρ, καθώς η οικοδομική άδεια είναι απολύτως νόμιμη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ΥΠΑ. Να σημειωθεί, ότι η πειραματική λειτουργία του ραντάρ αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο και δύο μήνες αργότερα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. (Χ.Σ.)

    [15] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, περιύβριση νεκρού και για ψευδή βεβαίωση άσκησε ο εισαγγελέας Καβάλας σε βάρος του 24χρονου μηχανικού του εμπορικού ναυτικού, Γιώργου Σκιαδόπουλου, για την άγρια δολοφονία της Αμερικανίδας μνηστής του, Τζούλι Μαρί Σκάλι.

    Ο κατηγορούμενος, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια για να απολογηθεί, αλλά ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία. Βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα δεν θέλησε να πει το παραμικρό για το έγκλημα και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν μετανιώνει για ότι έκανε, απάντησε καταφατικά.

    Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ, οι έρευνες λιμενικών και αυτοδυτών στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας για να βρουν το κεφάλι της 30χρονης στο σημείο όπου ο δράστης υπέδειξε στους αστυνομικούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκιαδόπουλος είπε στον εισαγγελέα Καβάλας ότι στραγγάλισε και στη συνέχεια τεμάχισε το πτώμα της φίλης του επειδή τη ζήλευε παράφορα και φοβόταν ότι θα τον εγκατέλειπε. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΣΟΛΑΝΑ: Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    H Ρωσία συμμετέχει πλήρως στις προσπάθειες που καταβάλει η διεθνής κοινότητα για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, απορρίπτοντας έμμεσα με αυτόν τον τρόπο τους ισχυρισμούς ότι η Συμμαχία προσπαθεί να παραμερίσει τη Ρωσία επειδή αντιτίθεται στη χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

    Εποικοδομητική στο μεταξύ χαρακτήρισε τη στάση της Ρωσίας ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί το ίδιο με τις υπόλοιπες χώρες για την επίλυση της κρίσης. Λ.Μ

    [17] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    «Δεν μπορεί να διεξαχθεί διεθνές συνέδριο για το Κοσσυφοπέδιο με τη συμμετοχή τρομοκρατών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο από τη στιγμή που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθήσουν οι τρομοκράτες.

    Ο εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος Ιβιτσα Ντάτσιτς με τον όρο τρομοκράτες αναφέρεται στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου ο οποίος επιδιώκει την αυτονομία της σερβικής επαρχίας η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας είναι Αλβανοί.

    «Το κράτος ούτε στο παρελθόν αλλά ούτε και τώρα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Αλβανών τρομοκρατών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάσιτς την παραμονή της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο.

    Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη διεθνή κοινότητα και θα συνεργαστεί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο αλλά διευκρίνισε ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εισβολή ξένων στρατευμάτων στο γιουγκοσλαβικό έδαφος αναφερόμενος στην ενδεχόμενη εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Η διεθνής κοινότητα μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης μόνο εάν καταδικάσει δημόσια την τρομοκρατία και εμποδίσει την εισαγωγή όπλων στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου μέσω μυστικών διόδων», κατέληξε ο κ. Ντάσιτς. Λ.Μ

    [18] Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Η ομάδα επαφής σκοπεύει να πιέσει το Βελιγράδι να διαπραγματευθεί με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή μια άλλη χώρα, όπως έγινε στο Ντέιτον για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός εξωτερικών Λούντγκερ Βέλμερ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Ο κ. Βέλμερ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι αύριο θα συνεδριάσει στο Λονδίνο για δυο μέρες η ομάδα επαφής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. O.K.

    [19] ΡΩΣΙΑ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίς Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι κανένα από τα μέλη της Ομάδας Επαφής δεν παρουσιάζει πλήρως την αλήθεια ούτε διαθέτει έτοιμες συνταγές για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Δεν υπάρχει τέτοιου είδους αμερικανικό σχέδιο, αλλά οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι υπόλοιπες χώρες έχουν διαφορετικές ιδέες που θα εξεταστούν στην αυριανή συνεδρίαση, είπε ο κ.Ιβάνοφ, επισημαίνοντας ότι το πλεονέκτημα της Ομάδας Επαφής είναι ότι «μπορεί να επεξεργαστεί από κοινού μέτρα και έπειτα, με μία κοινή συμφωνία, να ασκήσει συλλογική πίεση».

    Αυτή είναι μία δέσμευση για πιθανή επιτυχία στην αυριανή σύσκεψη στο Λονδίνο, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός. Ε.Ρ.

    [20] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΟΤΖΑΛΑΝ

    Βρέθηκε η χώρα στην οποία διαμένει τώρα ο ηγέτης του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Πρόκειται για κάποιο κράτος της Μέσης Ανατολής, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενημέρωσαν μόνον τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον υπουργό Εξωτερικών . Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ ζήτησε να κρατηθεί μυστική η πληροφορία που αναφέρεται στον τόπο κατοικίας του Οτσαλάν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Κούρδος ηγέτης βρίσκεται στο Λίβανο. O.K.

    [21] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμποδίζοντας την επίλυση του κυπριακού, τόνισε η πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία, Γκαμπριέλε Ντίλμποχ.

    Σε συνέντευξή της στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, η πρέσβης της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα τύχει της ίδιας ακριβώς μεταχείρησης με τις άλλες πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες, διευκρινίζοντας ότι η λύση του κυπριακού είναι «όντως κρίσιμο στοιχείο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όχι όμως και προϋπόθεση». Οσον αφορά στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, φέρεται να ενημέρωσε την Κομισιόν ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να εφαρμόσει την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον δεν επιλυθεί το κυπριακό, η πρέσβης της Γερμανίας είπε ότι δεν έχει καμία παρόμοια πληροφόρηση.

    Σχετικά με το γερμανικό προηγούμενο, όπου με χρήση ανάλογης ρήτρας η άλλοτε Ανατολική Γερμανία θεωρήθηκε οργανικό μέρος της Euqypazj^r Ενωσης μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, είπε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ο,τιδήποτε». Η κ.Ντίλμποχ υπέδειξε δυο διαφορές σε σύγκριση με την κυπριακή περίπτωση. Πρώτον, ότι τα τότε δύο γερμανικά τμήματα είχαν πλήρεις εμπορικές σχέσεις και δεύτερον ότι, παρά τη μη αναγνώριση από τη Δυτική Γερμανία της Ανατολικής, υπήρξε ένας άτυπος συμβιβασμός που επέτρεψε στις δύο γερμανικές οντότητες να είναι μέλη του οργανισμού του ΟΗΕ. Στην ερώτηση αν υπάρχει εισήγηση για άρση του εμπάργκο στα κατεχόμενα, η Γερμανίδα πρέσβης, είπε ότι η διεθνής κοινότητα σέβεται τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης ότι από τουρκικής πλευράς ενδέχεται να επιχειρηθεί δι' αυτής της οδού, μια αναγνώριση έμμεση του καθεστώτος στα κατεχόμενα.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 28 January 1999 - 21:14:14 UTC