Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [02] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  • [03] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [04] ΒΟΥΛΗ: ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.
  • [05] ΒΟΥΛΗ: ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΚΚΕ
  • [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΪΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ
  • [07] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [08] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [09] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [10] ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [11] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Η ΕΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΝΤΕΗΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [13] Η Ε.Ε. ΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΤΗΣ
  • [14] ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [15] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  • [16] Ο Λ.ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [17] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟ 98
  • [18] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της παιδείας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε την ΟΛΜΕ ότι δεν κράτησε υπεύθυνη στάση στις συνομιλίες με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη.

    Σε ερώτηση αν κινδυνεύουν μαθητές να χάσουν τη σχολική χρονιά, απάντησε ότι βρισκόμαστε στο κρίσιμο χρονικό όριο και χρειάζεται να βρεθεί τώρα λύση στο πρόβλημα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Αρσένη με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον οποίο ενημερώνει συνεχώς.

    Ως προς τις σκηνές στους αποκλεισμούς δρόμων, που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις, τις χαρακτήρισε, καταδικαστέες, κατακριτέες και αξιόποινες πράξεις. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παραμένει μακριά από όλα αυτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής.

    [02] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Θετικά απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην πρόταση του προέδρου της ΟΛΜΕ για επανάληψη του διαλόγου. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με το Γεράσιμο Αρσένη ακόμη και εντός της ημέρας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μια ώρα μαθήματος ακόμη. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, μεταφέροντας την άποψη και του κ.Αρσένη αποδέχτηκε την πρόταση, υποστήριξε όμως ότι για να έχει αποτέλεσμα ο διάλογος θα πρέπει η ΟΛΜΕ να έχει εξουσιοδοτηθεί από τους προέδρους των τοπικών ενώσεων των καθηγητών.

    Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν αύριο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ σήμερα συνέχισαν τους αποκλεισμούς δρόμων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια και κυκλοφοριακό χάος.

    [03] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών είχαν σήμερα το βράδυ στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής ο Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, παρουσία και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αρσένης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στην παρατεταμένη κρίση και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με την ΟΛΜΕ και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή ζητείται υπευθυνότητα απ' όλους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο κ. Αρσένης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν παραδέχτηκε ότι έκανε υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις, τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους μαθητές.

    [04] ΒΟΥΛΗ: ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

    Με αντεγκλήσεις και με την αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΚΚΙ άρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του θεσμού της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωση της Δ.Ε.Θ. με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και των εργαζομένων στις νέες εταιρίες, καθώς και η στήριξη του θεσμού που συνδέεται άρρικτα με τη Hessakom_jg. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι απόψεις του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδη, ο οποίος τόνισε ότι η Δ.Ε.Θ. θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης με τη σύσταση των δύο ανώνυμων εταιρειών είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και των εργαζομένων.

    Ακόμα, ο κ. Ακριτίδης διευκρίνισε ότι θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως το μόνο εκθεσιακό κέντρο της χώρας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

    Αντίθετη άποψη για το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάλιστα αντέδρασαν έντονα τόσο για τον αριθμό των αρμοδίων φορέων που κλήθησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους όσο και για το γεγονός ότι προσκλήθηκαν να έρθουν στην Επιτροπή από τη Θεσσαλονίκη εντός τριών ωρών, ενώ απέρριψε το αίτημα τους να κληθούν στην αυριανή συνεδρίαση. Ειδικότερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σωτήρης Κούβελας κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαδικασία πρόσκλησης των 11 φορέων της Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό ατόπημα.

    Ο κ. Κούβελας μίλησε ακόμα για προσπάθεια κάποιων οργανωμένων συμφερόντων της Θεσσαλονίκης με σκοπό να αποδυναμώσουν τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Θ. και για θολό και ασαφές τοπίο των παραχωρούμενων δραστηριοτήτων. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την εκμετάλλευση της Εκθεσης από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

    Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΝ Στέλλα Αλφιέρη το χαρακτήρισε απαράδεκτο και μεθοδευμένο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Τάσος Ιντζές απεχώρησε κάνοντας λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε ότι αφορά την κλήτευση των αρμόδιων φορέων από τη Θεσσαλονίκη .

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι καταργείται ένα σύμβολο της πόλης όπως είναι η Δ.Ε.Θ. και πρόσθεσε ότι θα αγωνιστεί με δικαστικά μέσα και ότι θα κάνει ασφαλιστικά μέτρα γιατί 15 από τα 175 στρέμματα ανήκουν στο Δήμο.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος ζήτησε να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το τίμημα. της παραχώρησης των ακινήτων της Δ.Ε.Θ., προκειμένου εάν είναι χαμηλό το κόστος να έχει τη δυνατότητα μία εταιρία λαϊκής συμμετοχής να ανταγωνιστεί τον ιδιώτη και η χρήση τους να περιέλθει στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και πρότεινε το 51% από το 55% της Εκθεσης να περιέλθει στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί ότι ο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης προχώρησε σε ορισμένες τροποιήσεις του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις οποίες: 1. Το τακτικό προσωπικό που προέρχεται από την πρώην Δ.Ε.Θ. Ν.Π.Δ.Δ. συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στη Δ.Ε.Θ. Α.Ε. μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Η εταιρία έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του υπουργού Εμπορίου για την καταβολή κοινωνικού βοηθήματος με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην απόφαση ε1/2190/90 και στην αναγνώριση προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ 2. Από το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Θ. ένα μέρος θα διατεθεί στην ανώνυμη εταιρεία ΔΕΘ ΑΕ και το υπόλοιπο θα διατεθεί stour Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Εργατικό Κέντρο, στην Ένωση Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων και σε οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων του Νομού Θεσσαλονίκης. 3. Το ποσοστό που θα κατέχουν κάθε φορά οι παραπάνω φορείς δεν μπορεί να υπερβεί το 2% για τον καθένα από αυτούς.

    Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. Αντώνης Κούρτης επισήμανε το πρόβλημα που δημιουργείται από δύο ανεξάρτητες εταιρίες έχει σχέση με τη βιωσιμότητα αυτής που θα ανήκει στο δημόσιο και αν δεν έχει, όπως είπε, πόρους θα είναι μία εταιρία «σφραγίδα». Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Δ.Ε.Θ. Κώστας Μαυράκης είπε ότι θα γίνει δεκτό το νομοσχέδιο, εφόσον γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος σημείωσε ότι δεν διευκρινίζεται αν θα έχει η Δ.Ε.Θ. ή ο ιδιώτης το μάνατζμεντ, αφού δεν υπάρχει σύμβαση που να καθορίζει τις σχέσεις των δύο εταιριών, ενώ δεν προβλέπεται αν θα παραμείνει στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ή θα μετακινηθεί αλλού. Η συζήτηση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο θα συνεχιστεί αύριο.

    [05] ΒΟΥΛΗ: ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΚΚΕ

    Τα πυρά του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου δέχθηκε το ΚΚΕ για τη στάση του στις μαθητικές και τις άλλες κινητοποιήσεις.

    Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με τη Συνθήκη του 'μστερνταμ και με αφορμή την αρνητική θέση που έχει το ΚΚΕ, ο κ. Πάγκαλος το κατηγόρησε ότι αμφισβητεί πολιτικά και θεωρητικά τον κοινοβουλευτισμό. «Αμφισβητεί έμπρακτα τον κοινοβουλευτισμό, οργανώνοντας τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής με οχλοκρατικές διαδικασίες προβολής του καλώς ευνοούμενου συμφέροντος, όπως βέβαια το αντιλαμβάνονται οι μειοψηφίες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Τέτοιες διαδικασίες οδήγησαν σε στυγνές δικτατορίες, όπου αδίστακτες γραφειοκρατίες εξόντωσαν ολόκληρους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης».

    Στις αναφορές αυτές του υπουργού Εξωτερικών αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την παρέμβασή του αυτή, ενώ μίλησαν και για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματός τους, για τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος περί οχλοκρατικής διαδικασίας της πρότασής τους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συνθήκη του Αμστερνταμ.

    Κατά τα άλλα σε ότι αφορά την συζήτηση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της κύρωσής της. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Ροκόφυλλος, υπογράμμισε ότι η συνθήκη τηρεί την ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της ισοτιμίας των ευρωπαϊκών κρατών, με τον τονισμό της εθνικής τους ταυτότητας και της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας.

    Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου είπε ότι καταρχήν τάσσεται υπέρ της κύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ εκφράζοντας ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις για ορισμένα ασαφή και γενικόλογα - όπως είπε - άρθρα του κειμένου σχετικά με την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας. Η συζήτηση μετά την οξύτατη αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών με τους βουλευτές του ΚΚΕ διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τρίτη. Στο μεταξύ με γραπτή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας επισημαίνει ότι «ο κ. Πάγκαλος για μια ακόμη voq\ κατέφυγε στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό. Χαρακτήρισε την απαίτηση για δημοψήφισμα, σαν απόδειξη ότι το ΚΚΕ είναι εχθρός του κοινοβουλευτισμού και καταφεύγει σε οχλοκρατικές δηλώσεις (όπως το δημοψήφισμα)!».

    Ακόμη, ο κ. Κόρακας σημειώνει ότι η όλη στάση του υπουργού Εξωτερικών «για μια ακόμη φορά είναι προκλητική και απαράδεκτη και επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του».

    [06] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΪΟ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Μέχρι το Μάιο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί πλήρως στις προϋποθέσεις λειτουργίας της συνθήκης του Σένγκεν, ενισχύοντας καθοριστικά τα σύνορά της ως εξωτερικά της Ε.Ε. και θα είναι σε θέση να ζητήσει την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ώστε ο Έλληνας πολίτης να διακινήται ελεύθερα, χωρίς ελέγχους. Αυτό δήλωσε απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νάσου Αλευρά.

    Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός ήδη από το 1996 έχει ξεκινήσει μία έντονη προσπάθεια με την εκτέλεση διαφόρων έργων και προμηθειών, όπως είπε: H αναβάθμιση των 5 διεθνών αεροδρομίων της χώρας η ενίσχυση της υποδομής ελέγχου των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την εκπαίδευσή του και η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο κ.Σημίτης σημείωσε ότι οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες του Σένγκεν που είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο, έκριναν σε μεγάλο βαθμό θετικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών, επισημαίνοντας ότι τα αεροδρόμιά πληρούν τις απαιτήσεις των ελέγχων.

    Διαπιστώθηκαν -πρόσθεσε- κάποιες αδυναμίες ή ελλείψεις στους τομείς των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, η βελτίωση των οποίων αποτελεί και τον τελευταίο όρο για την πλήρη εφαρμογή της χώρας στη συμφωνία Σένγκεν.

    Για να ξεπεραστούν λοιπόν αυτά τα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ.Σημίτης χρειάζεται εντατική προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν τα σύνορά μας από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο, με μέτρα που αφορούν το προσωπικό, τα μέσα και την υποδομή. Ήδη, έχει αρχίσει η εκπαίδευση 2000 συνοριακών φυλάκων, οι οποίοι τον προσεχή Μάιο θα τοποθετηθούν σε χώρους της συνοριακής φύλαξης της χώρας στη βόρεια παραμεθόριο περιοχή της. Αυξάνεται εξάλλου, η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος κατά 300 άνδρες ενώ κατατάσσονται 30 δόκιμοι αξιωματικοί και 290 λιμενοφύλακες. Επίσης: προχωρεί η προμήθεια εξειδικευμένων υλικοτεχνικών μέσων και η αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων σε 24ωρη βάση, ενισχύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας και επεκτείνονται τα δίκτυα πληροφορικής τους και σύντομα οι υπηρεσίες τους θα εφοδιαστούν με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι από τις 8 Δεκεμβρίου, που η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει μερικώς τη Συμφωνία Σένγκεν εντοπίσθηκαν τον πρώτο μήνα 130 ανεπιθύμητοι αλλοδαποί, βρέθηκαν 7 κλαπέντα οχήματα ενώ κατά το 1998 εντοπίσθηκαν 2164 ανεπιθύμητοι αλλοδαποί, 16 εξαφανισθέντα άτομα και 166 κλαπέντα οχήματα. (Χ.Σ.)

    [07] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αισιόδοξος για τις τελικές θετικές διαπραγματεύσεις με τους αγρότες που είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής του στην AGROTICA ‘99. Οπως είπε τα προβλήματα δεν είναι μόνο στη Θεσσαλία, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος. Επεσήμανε δε, ότι με πρόταση και οδηγίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όλα τα θέματα της αγροτικής πολιτικής θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

    «Πιστεύω», συνέχισε ο κ. Ανωμερίτης, «ότι είμαστε σε ένα δρόμο συνεννόησης και με τους φορείς και με τις οργανώσεις τους βέβαιοι ότι θα βρούμε λύσεις και προτάσεις που θα μας σπρώξουν ακόμα πιο κοντά στις πολιτικές που θέλουμε για την καινούργια αγροτική πολιτική για την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την Ατζέντα 2000». Οσον αφορά τις ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι «είτε με μπλόκα, είτε χωρίς μπλόκα, εμείς ασχολούμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα θέματα».

    [08] ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Στη Γερμανία θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου του αδερφού Χριστιανοδημοκρατικού Κομματος (CDU), που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη. Ο κ. Καραμανλής θα έχει επαφές και συναντήσεις με παράγοντες της Ομογένειας και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Μαριτίμ» της Βόννης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί στην πολιτική κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ θα κάνει και ειδική αναφορά στα προβλήματα που απασχολούν τον απόδημο ελληνισμό στη Γερμανία, και θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυσή τους. Ήδη οι κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. και ειδικές εκείνες στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχουν κινητοποιηθεί στο χώρο των μεταναστών, για να έχει η εκδήλωση τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

    Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι τελικά θα παρεβρεθούν πάνω από 2.000 μετανάστες, αφού έχουν κληθεί να λάβουν μέρος και απόδημοι από άλλες πολιτικές παρατάξεις, επιδιώκοντας να έχει η συγκέντρωση upeqjollatij^ χροιά.

    Κατά την παραμονή του στη Βόννη, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με στελέχη της CDU, που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, και θα έχει συνομιλίες για θέματα που αφορούν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και εκείνες των δύο αδελφών κομμάτων. (Χ.Σ.)

    [09] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Περιοδεία στη βορειοανατολική Αττική πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε αρχικά τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ενώ στη συνέχεια μετέβη σε διάφορους δήμους και κοινότητες της περιοχής.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για τα προβλήματα των περιοχών που αφορούν κυρίως στην έλλειψη έργων υποδομής και αποχέτευσης καθώς και στην έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων στη χώρα μας.

    [10] ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στη θεαματική πτώση των επιτοκίων και τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ αναφέρθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε την Εθνική Τράπεζα. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ύστερα από σαράντα χρόνια επισκέπτεται το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά που τον ενημέρωσε για την πορεία της Τράπεζας και την εξέλιξη του προγράμματος εξυγίανσης.

    «Εχουμε καταφέρει να δώσουμε μια νέα κατεύθυνση για να μπορέσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό και η Εθνική Τράπεζα παίζει ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτό», είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι προς όφελος της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των συναλλασσομένων και της ανάπτυξης της χώρας. «Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την περίοδο μετά την ένταξη της Ελλάδα στην ΟΝΕ», είπε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ωστόσο ότι ο δρόμος προς το στόχο χρειάζεται προσοχή καθώς δεν είναι όλα αυτονόητα.

    [11] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ

    Η προώθηση μιας στενότερης συνεργασίας σε οικονομικό, αλλά και πολιτιστικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι ο στόχος Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

    Στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Διεθνές Επιστημονικό Forum στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, έχουν προσκληθεί να παραστούν η ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, πρώην υπουργοί και διπλωμάτες.

    Από τους βασικούς ομιλητές είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ελληνισμός και Βαλκάνια», ο διεθνολόγος Αθαν. Δρούγος που θα μιλήσει για «Τις ειρηνευτικές αποστολές, την στρατιωτική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας», διπλωμάτες και οικονομικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ, καθώς και Ελληνες επιχειρηματίες. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σταύρο Θεοφανίδη στα κοινά ιστορικά σημεία Ελλάδας - ΠΓΔΜ με θέμα: «Από τους τάφους της Τρεμπένιτσα στον τάφο του Ζορμπά. Τα πενήντα κοινά σημεία που μας ενώνουν».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Η ΕΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΝΤΕΗΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. στη Γιουγκοσλαβία Βόλφγκανγκ Πέτριτς δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής αναμένεται να συζητήσει τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Κοσσυφοπέδιο στην προσεχή της συνεδρίαση στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα, ανάμεσα στην οποία και η ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα ασκήσει πιέσεις στη σερβική και αλβανική πλευρά έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες που θα καταλήξουν σε μία συμφωνία για την αυτονομία της περιοχής και την ταυτόχρονη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο απεσταλμένος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η διάσκεψη θα ονομαστεί «Ντέιτον-2», παραπέμποντας έτσι στην πρώτη σύσκεψη στο Ντέιτον το 1995, όπου υιοθετήθηκαν ειρηνευτικές συμφωνίες για τη Βοσνία με τη συμμετοχή διεθνών μεσολαβητών. Όπως επεσήμανε, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ρωσία σκοπεύουν να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο στη διάσκεψη για το Κοσσυφοπέδιο και για το λόγο αυτό δεν απέκλεισε ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής στο Βελιγράδι και την Πρίστινα Κρίστοφερ Χιλ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Αντέγιεφ και ο ίδιος ο κ.Πέτριτς θα είναι οι βασικοί συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Ε.Ρ.

    [13] Η Ε.Ε. ΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΤΗΣ

    Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όρισε πέντε ανεξάρτητα μέλη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσουν την υπόθεση απάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα πέντε μέλη είναι: η Ινγκα Μπριτ Αχλένους από τη Σουηδία, ορκωτή λογίστρια της σουηδικής κυβέρνησης, ο Χουάν Καρίγιο Σαλθέντο από την Ισπανία, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο της Σεβίλης και pq~gm πρόεδρος του συμβουλίου λογιστικού ελέγχου της Ευρώπης (1993- 96), ο Πιέρ Λελόγκ από τη Γαλλία, επίσης πρώην πρόεδρος του συμβουλίου λογιστικού ελέγχου της Ευρώπης (1985-1990) και ο Αντρέ Μίντελχοεκ από την Ολλανδία, πρώην σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου της Λουβέιν.

    Σημειώνεται ότι ο οικονομικός «φύλακας» της Ε.Ε. εκτιμά ότι περίπου το 5% του προϋπολογισμού της Ένωσης χάνεται κάθε χρόνο από περιπτώσεις απάτης. Ε.Ρ.

    [14] ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Πρόταση για σύγκληση «στρογγυλής τράπεζας» με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, κατά την οποία θα υπογραφεί εθνική συμφωνία, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, έκανε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα. Εξηγώντας τους λόγους της πρωτοβουλίας του, ο Μπερίσα, υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η επίτευξη «εθνικής συμφωνίας», διότι «η Αλβανία έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο του εγκλήματος».

    Η πρόταση του Μπερίσα περιλαμβάνει δέκα σημεία μεταξύ των οποίων, προτείνεται η αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών ανά τη χώρα, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η απομάκρυνση όλων των αξιωματούχων του υπουργείου, οι οποίοι κατά τα τελευταία 8 χρόνια έχουν υποπέσει σε αδικήματα πάσης φύσεως, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των αξιωματούχων των πρώην μυστικών υπηρεσιών (Sigurimi) της χώρας, την οποία μάλιστα θεωρεί ως «υποχρέωση της Αλβανίας προς τη διεθνή κοινότητα».

    Προτείνει επίσης τη δημιουργία σώματος χωροφυλακής, ανεξάρτητο από αυτό της αστυνομίας και τη ψήφιση ειδικού νόμου που να προβλέπει αυστηρά μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας. Ακόμη, τον εκσυγχρονισμό του οπλισμού των σωμάτων ασφαλείας και τη συνεργασία ορισμένων μονάδων του στρατού στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, προτείνει, την πλήρη αναμόρφωση της εισαγγελίας και μέτρα για τον αφοπλισμό των πολιτών.

    Πολιτικοί σχολιαστές στα Τίρανα επισήμαναν ότι παρά το γεγονός πως η εγκληματικότητα αποτελεί «την αχίλλειο πτέρνα της Αλβανίας», η πρόταση του Μπερίσα δεν θα βρει ανταπόκριση καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει να απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Πέτρο Κότσι, αμέσως μόλις ο Σαλί Μπερίσα δημοσιοποίησε την πρότασή του. Ο κ.Κότσι σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η πρόταση του Μπερίσα υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα» και υπογράμμισε ότι «μια συμφωνία έχει αξία όταν επιτυγχάνεται μέσω των θεσμών, δηλαδή της Βουλής και όχι μέσω στρογγυλής τράπεζας». Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό, κατέληξε, ο Αλβανός υπουργός.

    Ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε πως «το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιμείνει στην πρωτοβουλία του» διότι, όπως είπε, «χωρίς τάξη η Αλβανία δεν έχει μέλλον». Ανέφερε δε καταλήγοντας ότι κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων, «τα θύματα των εγκληματικών πράξεων στην Akbam_a είναι περισσότερα από εκείνα της σερβικής επιδρομής στο Κοσσυφοπέδιο».

    [15] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    O Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης των συνταγματικών του εξουσιών, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Γιακούσιν.

    Η δήλωση έγινε λίγη ώρα αφ' ότου ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ πρότεινε την υπογραφή ‘'συμφώνου μη επίθεσης'' μεταξύ του προέδρου Γέλτσιν και του κοινοβουλίου το οποίο θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα μέχρι τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου με ανάποφευκτο όμως τον εξαναγκασμό του προέδρου Γέλτσιν να παραχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων του. «Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την άσκηση των συνταγματικών του εξουσιών», τόνισε ο κ. Γιακούσιν καθιστώντας σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος απορρίπτει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

    «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συνεργάζονται στενά, υπάρχει κατανόηση μεταξύ τους ενώ εκτιμά βαθύτατα ο ένας τον άλλο και δεν υφίστανται εντάσεις μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Λ.Μ.

    [16] Ο Λ.ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα με το λαθρεμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών δηλώνει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η οποία στην τελευταία της συνεδρίαση ανέθεσε στον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι την προεδρεία της κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών.

    Μέλη της επιτροπής εκλέχθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης και διευθυντής του Οργανισμού Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Βάσιλ Τουπουρκόφσκι και ο υπουργός νεολαίας και αθλητισμού, Γιεόργκι Μπόεφ.

    Στην επιτροπή κατά των ναρκωτικών θα συμμετάσχουν, επίσης, ειδικοί από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας.

    Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Πάβλε Τράγιανοφ, ανακοινώνοντας την ίδρυση της επιτροπής, τόνισε ότι το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών από άτομα μικρής ηλικίας είναι ιδιαίτερα έντονο, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι καθημερινά στη χώρα καταναλώνονται κιλά ηρωίνης. Ε.Π.

    [17] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟ 98

    Οι αστυνομικές αρχές της Μόσχας έκαναν 8.000 συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών κατά το προηγούμενο έτος και κατέσχεσαν 25 κιλά ηρωίνης, 14 όπιου, 48 μαριχουάνας και 16 χασίς, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της δίωξης ναρκωτικών Βλαντιμίρ Tsaq_jov.

    Η ποσότητα των ναρκωτικών που κατασχέθηκε, δείχνει 60% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι μισοί από τους συλληφθέντες ήταν ηλικίας από 14 έως 24 ετών, ενώ αρκετοί προέρχονταν από το Τατζικιστάν.

    Σημειώνεται ότι η Μόσχα ανησυχεί για την εισαγωγή ναρκωτικών από το Ταζικιστάν, από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες που εισάγονται στην χώρα. Ε.Ρ.

    [18] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα όπου είχε σημαντικές συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, για τη Μέση Ανατολή.

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η κ. Ολμπράιτ αναχώρησε από τη Μόσχα κατευθύνεται προς το Κάιρο.

    Στόχος της επίσκεψης της κ. Ολμπράιτ ήταν να μειώσει την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χώρων όσον αφορά στη διαφορετική θέση που κρατούν απέναντι σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως στο Ιράκ και στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Ρώσος πρόεδρος από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η Ρωσία αντιτίθεται στη χρήση βίας στο Ιράκ και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στο μεταξύ, η κ. Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι οι Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στο Βελιγράδι παρά την αντίθεση της Μόσχας. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως εποικοδομητικό το διάλογο που είχε με το Ρώσο ομόλογο της Ιγκόρ Ιβάνοφ υποστηρίζοντας: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επίσκεψη που πραγματοποίησα είναι η ειλικρίνεια και η φιλία η οποία διέπει τις συζητήσεις μας για τα κοινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε». Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 27 January 1999 - 21:56:27 UTC