Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in English, 98-10-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [04] ΒΟΥΛΗ: «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΑ - ΚΑΡΑΜΗΝΑ
  • [05] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ
  • [07] ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» ΛΕΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ -ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
  • [08] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ Θ.ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»
  • [10] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΑΝΟΔΟΣ 1,34% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
  • [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [14] ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [15] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Το εθνικό κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα της κυβέρνησης, δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του οργανισμού.

    Ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι θα δείξει πιεστικό ενδιαφέρον ώστε το κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις. «Θα πάρουμε εμείς, ως κυβέρνηση, όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και διαρθρωτικά αν χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ομαλή και τελεσφόρα εκτέλεση του προγράμματος tou κτηματολογίου», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την πολιτική συναίνεση που συγκεντρώνει η δημιουργία του κτηματολογίου.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ

    Σε διάψευση των φημών περί αναβολής της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα υπάρξει αναβολή της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ή εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή κάποια διάσταση ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό σχετικά με αυτό το θέμα, ο υπουργός είπε: « Δεν ξέρω από που δημιουργήθηκαν αυτές οι εντυπώσεις. Πάντως, είναι προγραμματισμένη κανονικά η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Θα έχω αύριο μάλιστα την προγραμματισμένη συνεργασία με τον πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα γίνει κανονικά η συνεδρίαση. Για αυτό και λυπούμαι που δεν θα μπορέσω να συνοδεύσω τον συνάδελφό μου, κ. Σεργκέγιεφ στην επίσκεψή του στο Αγιον Ορος».

    Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε: «Μην μου ζητάτε προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αισιοδοξία για ένα αποτέλεσμα που θα είναι, πράγματι, μια επιβεβαίωση της πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση που προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έχω πει επανειλημμένα. Και είμαι βέβαιος ότι και σε αυτές τις εκλογές, συνολικά το αποτέλεσμα, αυτό θα επιβεβαιώσει».

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Με την ψήφισή του, κατά πλειοψηφία, ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της χρηματιστηριακής αγοράς και συγχωνεύονται οι οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης.

    Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα και τροπολογία με την οποία μειώνεται από τις 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 30 Απριλίου από 42.000 δραχμές σε 20.000 δραχμές ανά χιλιόλιτρο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οπως τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς, η μείωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπληθωριστικών τάσεων στην οικονομία αλλά και για λόγους προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών, ενώ το κράτος ζημιώνεται κατά 78 δις δρχ από την ρύθμιση αυτή.

    Σε ότι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα της δημιουργίας του νέου Οργανισμού Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και στους προβληματισμούς των βουλευτών για τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετάσχει και η Τ.Α στο 11μελές ΔΣ του Οργανισμού και ότι θα παραμείνει στο δημόσιο τομέα, ενώ θα πωληθεί μόνο το 49%.

    Με την συγχώνευση των Οργανισμών συμφώνησε και η Αντιπολίτευση, εκτός του ΚΚΕ.

    Από την πλευρά του ο εισηγητής της μειοψηφίας Δ. Κωστόπουλος f^tgse τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στο κεφάλαιο και στη διοίκηση του ΟΥΑΘ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου, του ΣΥΝ, Ευ. Αποστόλου και του ΔΗΚΚΙ, Γ. Ρόκκος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πώληση του 49% των θυγατρικών του Οργανισμού.

    [04] ΒΟΥΛΗ: «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΑ - ΚΑΡΑΜΗΝΑ

    Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βαρσάμη Γιοβανούδα και Κώστα Καραμηνά τάχθηκε σήμερα η πλειοψηφία των βουλευτών που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ αντίθετα απέρριψαν το αίτημα για άλλους επτά.

    Την τελική απόφαση πάντως για την άρση ασυλίας των βουλευτών θα την πάρει η Ολομέλεια της Βουλής σε συνεδρίαση που θα οριστεί αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ για πρώτη φορά, οι εισηγητές όλων των κομμάτων είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών Γιοβανούδα και Καραμηνά, εντούτοις δεν ακολούθησαν την γραμμή όλοι οι βουλευτές.

    Αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας-που σημειώνεται ήταν μυστική-σύμφωνα με την οποία: Από τα 50 μέλη της αρμόδιας Επιτροπής δέκα δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν ενώ από τους 40 παρόντες βουλευτές 10 δεν ψήφισαν υπερ τη άρσης ασυλίας του Βαρσάμη Γιοβανούδα ενώ τρεις έριξαν λευκό.

    Για τον Κώστα Καραμηνά επτά ψήφισαν όχι και τρεις λευκό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγαλύτερες διαρροές υπήρξαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Μάλιστα ο Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τις δύο υποθέσεις ως αποτέλεσμα διαμάχης ανάμεσα στην πρώτη και τέταρτη εξουσία, δηλαδή την Βουλή και τα ΜΜΕ. «Θα στείλουμε -είπε- τους συναδέλφους για να ‘'εκτελεσθούν'' προκειμένου να ικανοποιηθεί ο τύπος; Να περιμένουμε να τους δικάσει στις εκλογές ο λαός.» Σε ότι αφορά πάντως τους δύο εγκαλούμενους οι οποίοι απολογήθηκαν στην Επιτροπή, τήρησαν διαφορετική στάση.

    Ο κ. Καραμηνάς που κατηγορείται για τον θάνατο νεαρής φίλης του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο οποίο οδηγούσε ο ίδιος, αφού εξέφρασε τα συλληπητήριά του τόνισε ότι επιθυμεί την άρση ασυλίας του όπως από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει.

    Αντίθετα, ο κ. Γιοβανούδας που κατηγορείται για κακοποίηση πρώην φίλης του δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί εξιλαστήριο θύμα και να οδηγηθεί στο εδώλιο. Ο Μιλτιάδης Εβερτ σχολιαζοντας σε γραπτή δήλωσή του, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας των δύο βουλευτών τονίζει ότι αυτό υποβαθμίζει το κύρος του Κοινοβουλίου. Προσθέτει δε, «ότι θα πρέπει να αντιληφθούν ορισμένοι συνάδελφοι ότι εμείς οι βουλευτές που ψηφίζουμε τους νόμους, δεν μπορούμε να θέτουμε τους εαυτούς μας υπεράνω τους».

    Κατά τα άλλα, η αρμόδια Επιτροπή έκρινε εντελώς διαφορετικά απορρίπτοντας με μεγάλη πλειοψηφία την άρση ασυλίας των βουλευτών. Απ. Κακλαμάνη με 36 κατά , 4 λευκά, Αν. Σαατσόγλου 37 κατά 3 λευκά, Στ. Σουμάκη 5 υπέρ, 33 όχι και 2 λευκά, Ηλ. Παπαδόπουλου ένα υπέρ, 34 όχι, 5 λευκά, Α. Γιαννόπουλου 3 υπέρ, 36 όχι, ένα λευκό, Αν. Κοντομάρη 2 υπέρ, 37 κατά ένα λευκό και Γ. Ρόκκου 3 όχι, 36 υπέρ και ένα λευκό. Ν.Θ.

    [05] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

    Στην προσέλευση ετεροδημοτών στις κάλπες και στη διανομή ψηφοδελτίων στους πολίτες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές. Παράλληλα τα κόμματα ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στη μάχη για την υποστήριξη των υποψηφίων που έχουν επιλέξει και από αύριο θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού Ακης Τσοχατζόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στις 8 αύριο το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους ο υποψήφιος δήμαρχος Θρασύβουλος Λαζαρίδης και θα ακολουθήσει συναυλία του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα μιλήσει στις 8μ.μ. της Παρασκευής στην πλατεία Αγίας Σοφίας και την ίδια μέρα και ώρα έχει προγραμματίσει την ομιλία του ο Αγάπιος Σαχίνης στο πάρκο Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Λευτέρης Κωνσταντινίδης δεν θα κάνει προεκλογική συγκέντρωση. Επειδή, όπως λέει, δεν έχει χρήματα, και επιπλέον θεωρεί ότι δεν προσφέρουν τίποτε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις αφού οι ψηφοφόροι έχουν συνείδηση και θα πράξουν το καθήκον τους στην κάλπη.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ

    Με τον ομόλογό του, Άκη Τσοχατζόπουλο, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300, οι σχέσεις Τουρκίας - Συρίας και οι δυνατότητες πώλησης στην Ελλάδα ρωσικού αμυντικού υλικού. Οι δύο υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές σε περίπτωση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δε χρειάζονται την άδεια κανενός για να προασπίσουν την κοινή τους άμυνα. Από την πλευρά του ο κ. Σεργκέγιεφ τόνισε ότι θα τηρηθούν πλήρως οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

    [07] ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» ΛΕΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ -ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΘΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

    Μήνυση και αγωγή σε βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» θα καταθέσει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης ο οποίος χαρακτηρίζει «βρώμικο πόλεμο λάσπης» πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που τον εμφανίζει σε ρόλο διαμεσολαβητή για την αγορά οπλικών συστημάτων από την Σλοβακία.

    Ο κ. Λαζαρίδης διέψευσε κατηγορηματικά όλα όσα αναφέρονται sto δημοσίευμα και σημείωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν να μεσολαβήσει, με την ιδιότητα του επιτίμου προξένου της Σλοβακίας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Σλοβάκου πρέσβη στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Απαντώντας στο δημοσίευμα ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε τα εξής:»Ο βρώμικος πόλεμος λάσπης γίνεται από γνωστό εκδοτικό συγκρότημα άμεσα συνδεδεμένο με κομματικό κέντρο. Οι χαλκευμένες συκοφαντίες των τελευταίων ημερών δεν μας αγγίζουν. Απλώς χαρακτηρίζουν το ήθος και το ύφος των κατασκευαστών τους και εκφράζουν την αγωνία τους. Το δημοσίευμα αποτελεί απόδειξη πανικού για τη β'εβαιη ήττα του κυρίου Β. Παπαγεωργόπουλου. Αφού ηττήθηκαν στην αναμέτρηση θέσεων και προγραμμάτων επιχειρούν να μετατρέψουν έναν καθαρά δημοτικό αγώνα σε βρώμικό πόλεμο λάσπης με στόχο τον αποπροσανατολισμό, την πόλωση και το διχασμό της Θεσσαλονίκης. Είμαστε βέβαιοι ότι μπροστά στον πανικό της επερχόμενης ήττας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί η λασπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι κλιμακώνεται τρεις μέρες πριν τις εκλογές ώστε να μην προλάβει να υπάρξει δικαστική εκκαθάριση του θέματος».

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Με δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει «κατάπτυστο» το δημοσίευμα και «ανύπαρκτα» τα στοιχεία που αναφέρονται σ αυτό. Για τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη σημειώνει ότι δεν είχε και δεν έχει καμιά σχέση με προμήθειες όπλων και τονίζει ότι δεν κερδίζονται με τέτοια ψεύδη οι δημοτικές εκλογές.

    [08] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ Θ.ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

    Την πεποίθηση ότι οι συκοφαντίες που εκτοξεύονται κατά του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλου Λαζαρίδη, πιστοποιούν την αδυναμία αντιμετώπισης των επιχειρημάτων του, εξέφρασε ο Υπουργός Τύπου, Δημήτριος Ρέππας. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης εμπλέκεται σε εμπόριο όπλων, ο κ.Ρέππας δήλωσε: «Το ψεύδος και οι συκοφαντίες που εκτοξεύουν κατά του κ.Λαζαρίδη σημαίνουν ότι δεν αντέχουν στα επιχειρήματά του και στις θέσεις του. Δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, για αυτό και ορισμένοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους».

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»

    Την ευχή να μην αληθεύουν όσα γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» περί εμπλοκής του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Θρασύβουλου Λαζαρίδη, σε διαβουλεύσεις για αγορά οπλικών συστημάτων από τη Σλοβακία, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι δεν έχει πλήρη ενημέρωση για το θέμα και σημείωσε πως ‘'αν είναι αλήθεια όσα γράφονται, τότε up\qwei θέμα ηθικής τάξης για τον κ. Λαζαρίδη''.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει και πολιτικό θέμα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος απάντησε ότι για τους πολιτικούς πάντα υπάρχει πολιτικό θέμα.

    [10] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο Μιλόσεβτις έχει απογοητεύσει την Ελλάδα και με τη στάση του δεν βοηθάει τους Σέρβους, ούτε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες. ούτε τα Βαλκάνια γενικότερα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ενα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Μιλόσεβιτς είναι να σταματήσει η χρήση υπέρμετρης βίας στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοβουλία που θα αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αττάλλεια της Τουρκίας, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Η Ελλάδα έχει μεγάλες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», και σημείωσε ότι προτείνει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για πολιτική λύση, μέσω διπλωματικών ενεργειών, διαβουλεύσεων και όποιων άλλων πρωτοβουλιών είναι δυνατό να αναπτυχθούν.

    Για τους 4.000 Ελληνες που ζουν στο Βελιγράδι τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από τη διαμονή τους εκεί, αλλά αν υπάρξει θα ενημερωθούν εγκαίρως.

    [11] ΑΝΟΔΟΣ 1,34% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Άνοδο 1,34% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους και διαμορφώθηκε στις 1.930,56 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 37 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 33.995 δρχ., η Ιονική στις 9.685 δρχ., η Εμπορική στις 19.675 δρχ., η Εργασίας στις 21.370 δρχ. και η Πίστεως στις 18.700 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 2.980 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.250 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.355 δρχ., η Ιντρακόμ(κ) στις 9.390 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.950 δρχ. και η ΤΙΤΑΝ(κ) στις 16.210 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ

    Την αλλαγή της σημαίας της ΠΓΔΜ και την επαναχρησιμοποίηση του 16κτινου αστέρα της Βεργίνας, υπόσχονται οι ηγέτες της εθνικιστικής αντιπολίτευσης σ΄αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, σε περίπτωση που κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα στην απογευματινή εφημερίδα «Βέτσερ» tym Σκοπίων, όταν ο αρχηγός του κόμματος της «Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης» Βασίλ Τοπούρκοφσκι, ρωτήθηκε εάν τα συνεργαζόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να αλλάξουν την κρατική σημαία της ΠΓΔΜ, όταν αναλάβουν την διακυβέρνηση, αυτός απάντησε: «Προς το παρόν δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, όμως εάν αισθανθούμε την ανάγκη, θα ανοίξουμε συζήτηση με τους πολίτες της χώρας. Εάν αυτοί αποφασίσουν υπέρ της αλλαγής της σημαίας, τότε αυτό θα γίνει».

    «Τέτοια σύμβολα», συνέχισε ο κ. Τοπουρκόφσκι, «θα πρέπει να έχουν την πλατιά υποστήριξη από τον λαό και όχι όπως η σημερινή σημαία, την οποία διάλεξε η Βουλή με ένα μικρό ποσοστό βουλευτών, δηλαδή μόνο με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος».

    Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους όρους για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της Ελλάδας αλλά και για την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, ήταν η αλλαγή της σημαίας και η εγκατάλειψη του εμβλήματος με το 16κτινο αστέρι της Βεργίνας, που χρησιμοποιούσαν οι σκοπιανές αρχές μετά από την ανεξαρτοποίηση της χώρας, το 1992. Γεγονός που προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Στο μεταξύ πρέπει να σημειωθεί ότι στις μέχρι τώρα προεκλογικές συγκεντρώσεις του κ. Τοπούρκοφσκι, το κόμμα του οποίου έχει συνάψει συμμαχία με το εθνικιστικό VMRO - DPMNE, πουθενά δεν υπάρχει η κρατική σημαία της ΠΓΔΜ, αλλά αντίθετα, οι οπαδοί του έχουν παντού σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας. ΄Αλλωστε και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE κ. Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να εμφανιστεί με ένα πιο ευρωπαϊκό προφίλ, από την πρώτη στιγμή που άλλαξε η κρατική σημαία είχε δηλώσει ότι «όταν εμείς θα έρθουμε στην εξουσία θα την επαναφέρουμε».

    [13] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Μειώνονται συνεχώς οι ελπίδες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς αποβαίνουν άκαρπες οι επανειλλημμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πείσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας και να αρχίσει διάλογο με την ηγεσία των αλβανοφώνων.

    Ακαρπη απέβη και η τελευταία μεσολαβητική προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να πείσει τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς ώστε να συναινέσει προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής λύσης. Μετά και τη δεύτερη συνάντηση Χόλμπρουκ- Μιλόσεβιτς αργά χθες το βράδυ στο Βελιγράδι, Αμερικανοί διπλωμάτες τόνιζαν ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, αφού οι σερβικές δυνάμεις παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο παρά τις απειλές της Δύσης.

    O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον προειδοποίησε για άλλη μια φορά το Βελιγράδι, ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση.

    Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε επί οκτώ ώρες την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν επιχείρησε να υιοθετήσει απόφαση για στρατιωτική επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, λόγω των έντονων διαφωνιών της Ρωσίας.

    Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Qawl\mim, μιλώντας στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ανέφερε ότι η Μόσχα αντιτίθεται στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, διότι θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες για εξεύρεση λύσης με ειρηνικά μέσα.

    Δημοσίευμα των «Τimes» ανέφερε, ότι η Γιουγκοσλαβία έχει προμηθευθεί υπερσύγχρονους πυραύλους εδάφους-αέρους από τη Ρωσία ,γεγονός που καθιστά σαφώς πιο επικίνδυνη οποιαδήποτε στρατιωτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της Δύσης, σχολίασε το BBC.

    Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η έκτακτη σύνοδος που συγκαλεί το ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, το ερχόμενο Σάββατο, για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων του ΝΑΤΟ εναντίον στόχων της Γιουγκοσλαβίας διαγράφεται πλέον απειλητικό.

    Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, στην υπουργική σύνοδο του Σαββάτου, η Ελλάδα θα πάρει την οριστική θέση της, απαντώντας στην πρόταση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, με βάση τη συνεκτίμηση τόσο των εθνικών της γεωπολιτικών της συμφερόντων, όσο και των εξελίξεων που σημειώνονται γι' αυτό το ζήτημα μέσα στους κόλπους της Συμμαχίας.

    Πάγια ελληνική θέση, πάντως, παραμένει η ανάγκη εξάντλησης όλων των πολιτικών περιθωρίων για την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Βελιγράδι, έστω και την τελευταία στιγμή.

    Κατά τη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση αεροπορικών επιθέσεων, τότε οι βομβαρδισμοί αυτοί μπορούν να αρχίσουν μέσα στις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες, την προσεχή δηλαδή Δευτέρα ή Τρίτη.

    [14] ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ - ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Νέες συνομιλίες άρχισε στο Βελιγράδι νωρίς το απόγευμα, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση χθες το βράδυ, αλλά δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες.

    Οι συναντήσεις αυτές αφορούν στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και στις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί το Βελιγράδι για να αποφύγει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, εναντίον του. Μετά τις σημερινές συνομιλίες που θα έχει, ο κ. Χόλμπρουκ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, ο κ. Χόλμπρουκ πρότεινε στον κ. Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από χώρες της Δύσης και της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ειρηνευτικές αυτές δυνάμεις θα επιτηρούν τη διακοπή των ένοπλων συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και θα συμβάλλουν με την παρουσία τους στην εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μιλόσεβιτς απέρριψε την pq|tasg αυτή. Στην Πρίστινα, όπου βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του νεοϊδρυθέντος προσωρινού διοικητικού σώματος για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι πιστεύει πως η όλη κατάσταση θα επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, αλλά επεσήμανε ότι στην περίπτωση που η Σερβία δεχθεί ξένη επίθεση, τότε θα απαντήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

    Ο ένας από τους αντιπροέδρους της σερβικής κυβέρνησης, εθνικιστής, Βόϊσλαβ Σέσελι, απείλησε με κυρώσεις τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σερβίας, τα οποία περιέχουν στο πρόγραμμά τους αναμεταδόσεις των εκπομπών ξένων ραδιοφωνικών σταθμών στη σερβική γλώσσα. Πρόκειται για τις εκπομπές στη σερβική γλώσσα των BBC, «Deutsche Welle», «Ελεύθερη Ευρώπη» και «Φωνή της Αμερικής», οι οποίες αναμεταδίδονται από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Σερβίας

    [15] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Μυστική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για πόλεμο με τη Συρία πραγματοποιήθηκε χτες στη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουρριέτ» στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε λεπτομερώς η κλιμακούμενη τουρκοσυριακή κρίση, το θέμα της αντιμετώπισης των αναγκών σε κατοικημένες περιοχές σε περίπτωση πολέμου, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Η «Χουρριέτ» δημοσιεύει πως καθώς κλιμακώνεται η ένταση έχει αρχίσει ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία μια παρτίδα σκάκι με πυραύλους, αντί για πιόνια.. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Συρία έχει εγκαταστήσει βορειοκορεατικής κατασκευής πυραύλους Scud-C στα σύνορα με τη Τουρκία, ενώ ο τουρκικός στρατός έχει μεταφέρει σε ευαίσθητα σημεία των συνόρων πυραύλους εδάφους-εδάφους ATACMS. Η μεταφορά των πυραύλων στα σύνορα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ολοκληρώθηκε χτες.

    Εξάλλου η εφημερίδα «Μιλλιέτ» επισημαίνει, ότι ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία βρίσκονται σε επιφυλακή, παρατηρείται και μία έντονη κινητικότητα στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ .


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 7 October 1998 - 19:45:22 UTC