Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [02] OMIΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ
  • [03] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
  • [04] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΑΨΟΓΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΑΞ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ
  • [06] Ε.Ε: ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 5,23% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΙΒΑΝΩΦ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ" ΜΕ ΤΟΝ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
  • [14] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] Ε.Ε: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ
  • [17] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [18] ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ: ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [19] ΝΕΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [20] ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [21] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ;
  • [22] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε περίπτωση που το MATO αποφασίσει να βομβαρδίσει το Βελιγράδι. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

    Πηγές από το υπουργείο Αμυνας τόνιζαν ότι η μόνη εμπλοκή της Ελλάδας θα ήταν να παραχωρήσει μια στρατιωτική βάση για την ΝΑΤΟϊκή αεροπορία. Και αυτό - όπως σημείωσαν - γιατί είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και δε θα μπορούσε να αρνηθεί σε περίπτωση που της ζητηθεί.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση μιας ώρας με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Τους δύο άνδρες απασχόλησε η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των ηγετών των βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αττάλεια.

    Στο επίκεντρο της κοινής συνάντησης των ηγετών, αλλά και των διμερών επαφών που θα έχουν, θα είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι επιπτώσεις που έχει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Ν.Θ.

    [02] OMIΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

    Tην πρόθεση της Ελλάδας να ενταχθεί οπωσδήποτε στην ΟΝΕ το 2001, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξαγγέλλοντας ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, η συνολική οικονομική πολιτική θα παραμείνει "σφικτή" και το 1999.

    Μιλώντας στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ.Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1994-1999, πιστοποιούν την ταχεία σύγκλιση της προς τη μέση οικονομική επίδοση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επεσήμανε δε, ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που επετεύχθη στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία, είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ίδια περίοδο.

    Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι εξίσου ενθαρρυντικά, αφού αυτό μειώθηκε φέτος στο 106,7% του ΑΕΠ, έναντι 111,6% το 1994. Μάλιστα, οι ρυθμοί μείωσης του θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κ.Παπαντωνίου.

    Σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί και όσον αφορά την τιθάσευση του πληθωρισμού, που αποτελεί ανέφικτο στόχο για τους σκεπτικιστές. Ο κ.Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,4% το 1993 σε ένα προβλεπόμενο 4,8%, μέχρι το τέλος του 1998.

    Παράλληλα, τόνισε, "ρυθμοί ανάπτυξης 3,5% έως 4% προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, με θεμέλιο τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη σταθερότητα των τιμών, τις υψηλές επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Σύμφωνα πάντα με τον κ.Παπαντωνίου, η Ελλάδα διέρχεται περίοδο υψηλών επενδύσεων που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση και την παραγωγικότητα.

    Επανέλαβε, άλλωστε, αυτό που είχε δηλώσει στο CNN, ότι δηλαδή, οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης επί της ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένες. Οι ελληνικές εξαγωγές pqor τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση ανέρχονται μόλις σε 0,2% του ΑΕΠ και το τραπεζικό μας σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους. Επιπλέον, οποιαδήποτε απώλεια εξωτερικής ζήτησης αντισταθμίζεται από εσωτερική, που καθοδηγείται από την αύξηση των επενδύσεων.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κρίση, ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι αυτή ήταν αποτέλεσμα της δυστοκίας του διεθνούς νομισματικού συστήματος να αντιμετωπίσει παγκόσμιες κινήσεις κεφαλαίων που αυξάνονται διαρκώς. Τόνισε δε, ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια, ενίσχυση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής μιας νέας διεθνούς νομοθεσίας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    [03] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

    Πολιτική πρόβλεψη νίκης έκανε σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη τύπου δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τη σαφή πλειοψηφία, τόσο των δήμων, όσο και των νομαρχιών στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ακόμη ότι στο Β' γύρο, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει από την επόμενη των εκλογών κάθε προοδευτικό συνδυασμό, λέγοντας χαρακτηριστικά "υποστήριξη οποιασδήποτε μη συντηριτικής παράταξης και θα εμφανιστεί, όπως είπε, πολύ πιο ενωμένο από ότι τώρα και για το Συνέδριο και για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές επιλογές.

    Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση τί θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν στο δεύτερο γύρο της Αθήνας δεν περάσει η κ. Δαμανάκη, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι είναι αδιανόητο να μείνει εκτός του Β' γύρου η κ. Δαμανάκη, αλλά πρόσθεσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι θα στηρίξουμε τον κ. Μπέη.

    Όσον αφορά το πολιτικό μήνυμα των εκλογών ο γραμματέας της Κ.Ε. ανέφερε ότι οι εκλογές είναι βαθύτατα πολιτική αναμέτρηση, ωστόσο όμως δήλωσε ότι δεν κρίνεται το κυβερνητικό έργο, αλλά κρίνονται τα πρόσωπα και η κυβέρνηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς και η αντιπολίτευση στην ανυπαρξία της. Κρίνεται, είπε, η μεταρρύθμιση του κράτους, η ανάπτυξη του περιφερειακού κινήματος.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ''το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί το όποιο πολιτικό μήνυμα των εκλογών σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη''...

    Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν ή αλλάξουν την πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι το μήνυμα θα ληφθεί και τόνισε ότι οι κυβερνητικοί στόχοι δεν αλλάζουν, είναι ψηφισμένοι από τον ελληνικό λαό.

    "Τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν θα είναι μήνυμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι οι βασικοί κυβερνητικοί στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα τοπικών εκλογών, ίσως όμως γίνουν βελτιωτικές κινήσεις.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες με επίγνωση, συνείδηση και ευθύνη της σημασίας που έχουν αυτές οι εκλογές για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

    [04] Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΑΨΟΓΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα διεξαχθούν άψογα έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Προηγήθηκε γενική πρόβα εκλογών στη νομαρχία Αθηνών με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές. Μόλις τα αποτελέσματα θα φτάνουν στις έδρες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στο μεταξύ αναρτώνται σήμερα σε όλη τη χώρα οι κατάλογοι με τα εκλογικά κέντρα στα οποία θα πρέπει να προσέλθουν οι ψηφοφόροι την Κυριακή. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΑΞ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε σήμερα συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, Μαξ βαν ντερ Στουλ.

    Η συζήτηση είχε σαν κεντρικό σημείο αναφοράς το ρόλο, την αποστολή και τη συμβολή του Ύπατου Αρμοστή στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία ο κ. Παπανδρέου ιδιαίτερα εξείρε.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ έγινε αναφορά στη δραστηριότητα του Ύπατου Αρμοστή για την εκτόνωση ενδοεθνοτικών εντάσεων στο πλαίσιο της εντολής του.

    Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα στα Βαλκάνια, κοινή δε ήταν η διαπίστωση ότι όλες οι καταβαλλόμενες προσπάθειες θα πρέπει να κατατείνουν στην ειρηνική επίλυση των προβλημάτων αυτών.

    Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επιδεικνυόμενο από ελληνικής πλευράς πνεύμα συνεργασίας στα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

    [06] Ε.Ε: ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στα έργα για την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, αναγνωρίζει η αρμόδια επίτροπος, Βούλφ Μάτις, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Τρακατέλλη.

    Η κ. Μάτις σημειώνει ότι από τα προβλεπόμενα έργα, μόνο το έργο των εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων της τουριστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης έχει ολοκληρωθεί, ενώ για τα υπόλοιπα σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν την πόλη, παρατηρεί ότι ο ρυθμός της πορείας τους είναι αργός και η απορρόφηησ των κοινοτικών κονδυλίων χαμηλή.

    Στην απάντησή της, η Επίτροπος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Το έργο "Επέκταση της ολοκλήρωσης της βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης - Στάδιο ΙΙ" είναι υπό κατασκευή. Ενα πέμπτο του sum|kou των έργων έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας, έχει πραγματοποιηθεί το 35% των εργασιών. Οσον αφορά τον υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης έχει ολοκληρωθεί το 15% και οι εργασίες βελτίωσης του εξοπλισμού έχουν αρχίσει. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 1999".

    Η κοινοτική συνδρομή που χορηγήθηκε για το έργο αυτό ανέρχεται σε 59,3 εκατομμύρια ECU εκ των οποίων 13,8 εκατομμύρια ECU έχουν καταβληθεί και 12,5 ECU θα καταβληθούν κατόπιν αιτήσεων των ελληνικών αρχών.

    Το έργο αυτό, τόνισε η Επίτροπος, "σημείωσε καθυστέρηση στην κατασκευή, λόγω της επεξεργασίας των διαφόρων μελετών που είναι απαραίτητες πριν αρχίσουν οι διαδικασίες κατασκευής. Από όσο γνωρίζει η Επιτροπή δεν έχουν διαπιστωθεί κατασκευαστικές ατέλειες μέχρι σήμερα".

    Οσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ύδατα του Θερμαϊκού Κόλπου παρακολουθούνται από επιστημονικά προγράμματα, η ανίχνευση των βιομηχανικών λυμάτων θα ολοκληρωθεί εάν είναι αναγκαίο και θα διενεργηθεί διαγωνισμός για το σχέδιο διαχείρισης του αποχετευτικού δικτύου πολύ σύντομα. Η βιομηχανική περιοχή θα συνδεθεί με το δίκτυο μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του σταδίου ΙΙ και ο έλεγχος των βιομηχανικών λυμάτων θα τεθεί επομένως σε εφαρμογή.

    [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Υπογράφηκε χτες το βράδυ σύμβαση μεταξύ του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ανατολικού Τομέα Νομού Θεσσαλονίκης "Ελπίδα" και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για την έναρξη του τριετούς προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης στην περιοχή. Βάσει της σύμβασης τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης που αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία θα υλοποιήσει το εγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι τα έξοδα υλοποίησης του προγράμματος που συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, κατά το πρώτο έτος θα ανέλθουν στο ποσό των 45.900.000 δραχμών το δεύτερο έτος στα 35.000.000 και το τρίτο έτος στα 42.500.000.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση η συμμετοχή του ΟΚΑΝΑ στη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης για την Καταπολέμηση των Εξαρτησιογόνων Ουσιών για την υλοποίηση του προγράμματος ορίζεται σε ποσοστό 50% ετησίως. Το υπόλοιπο κόστος των λειτουργικών εξόδων θα καλύπτεται από τα τακτικά μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και σε περίπτωση επέκτασης των δραστηριοτήτων του Κέντρου τα επιπλέον έξοδα θα βαρύνουν με τα ίδια ποσοστά τους συμβαλλόμενους, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου κόστους λειτουργίας, η διαφορά θα καλύπτεται επίσης από τα μέλη της εταιρείας.

    [08] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 5,23% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς wqglatacoq]r, οδήγησε σε νέες απώλειες και τη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ύστερα από μια νευρική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε μεγάλη πτώση 5,23% και διαμορφώθηκε στις 1.829,55 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 28,800 δισ. δραχμές.

    Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική έκλεισε στις 31.400 δρχ., η Ιονική στις 9.250 δρχ., η Εμπορική στις 18.101 δρχ., η Εργασίας στις 20.490 δρχ., η Πίστεως στις 17.550 δρχ. και η Πειραιώς στις 7.650 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ(κ) έκλεισε στις 2.910 δρχ., η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις 2.095 δρχ., ο ΟΤΕ στις 6.070 δρχ., η Ιντρακόμ στις 8.895 δρχ., η ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 6.450 δρχ. και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ(κ) στις 15.250 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε ότι "δεν θα πάψουν να υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με την ονομασία του κράτους".

    Στη συνέντευξη ο Γκλιγκόροφ αναφέρθηκε σε όλα τα "ανοιχτά" θέματα που απασχολούν στο σύνολό τους, τις βαλκανικές χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η κρίση στην Αλβανία, γενικότερα, αλλά και η σύνοδος κορυφής στην Αττάλεια, έδωσε όμως, όπως πάντα, ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

    Απαντώντας στην ερώτηση, αν αναμένει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, που συνεχίζονται, υπογράμμισε, ότι " η πρόοδος είναι αναγκαία και αυτό το πιστεύουν και οι δύο πλευρές".

    "Όμως, επισήμανε, παρά τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε, στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως, από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, το πρόβλημα της ονομασίας εξακολουθεί να είναι εμπόδιο, στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων. Καμιά δική μας πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα. Απορρίφθηκε ακόμη και αυτή, για διμερή συμφωνία, , ώστε η Ελλάδα να μας αποκαλεί με το όνομα που η ίδια θα επιλέξει, ενώ στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το συνταγματικό μας όνομα. Γι΄αυτό, κατέληξε, δεν πιστεύω όσα γράφτηκαν σε εφημερίδες, ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί τη σημερινή πραγματικότητα και θα δεχθεί το συνταγματικό μας όνομα."

    Ο Γκλιγκόροφ, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου στη χώρα του, αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της συνέντευξής του, για να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι δεν χειρίστηκε σωστά, ο ίδιος και η κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι την κρίση με την Ελλάδα. Υπεραμύνθηκε της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπογράφτηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 1995, υποστηρίζοντας, ότι η αντιπολίτευση "δεν βλέπει τα θετικά σημεία, από τη συμφωνία αυτή". Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο ο Γκλιγκόροφ όσο και η κυβέρνηση δέχονται "τα πυρά" της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει ότι "πούλησαν το όνομα και τη σημαία", ιδιαίτερα το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, είπε, ότι οι πιθανότητες για να βρεθεί λύση, δια της διπλωματικής οδού, είναι πλέον ελάχιστες.

    " Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ είναι κάτι που πρέπει να αναμένεται αυτή την εβδομάδα ή την άλλη" είπε και πρόσθεσε: " Αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τη χώρα μας. Ο διεθνής παράγοντας αντιμετωπίζει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ως εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, παρόλο που τον τελευταίο καιρό υπογραμμίζεται η διεθνής σημασία του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, αν η ΠΓΔΜ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως η χώρα, από τον εναέριο χώρο της οποίας, θα πρέπει να περάσουν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, με στόχο να πλήξουν σερβικούς στόχους στο Κοσσυφοπέδιο, αυτό δεν πρέπει έτσι απλά να το επιτρέψουμε, λαμβάνοντας υπόψει τις συνέπειες.

    Τέλος, για τη σύνοδο κορυφής των βαλκανικών χωρών, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, τόνισε, ότι είναι η συνέχεια της συνάντησης κορυφής της Κρήτης, την οποία θεωρεί ως "μεγάλη επιτυχία".

    " Πάντως, υπογράμμισε, δεν είναι ακόμη ώριμη η κατάσταση για να τεθούν θέματα για συζήτηση, στα οποία υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Τέτοια θέματα είναι το Κοσσυφοπέδιο, το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Στα θέματα αυτά είναι αδύνατο να υπάρξουν κοινές θέσεις."

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΙΒΑΝΩΦ

    O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνωφ συναντήθηκε το μεσημέρι στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο κ.Ιβάνωφ ταξίδεψε αιφινιδιαστικά σήμερα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και συναντήθηκε κατ'αρχήν με τον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ.

    Πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν την επίσκεψη του κ.Ιβάνωφ με την πρόταση που πιθανολογείται, ότι κατέθεσε στον Μιλόσεβιτς ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τις προηγούμενες ημέρες, για την αποδοχή εκ μέρους του Βελιγραδίου της εγκατάστασης ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα αποτελούνταν από άνδρες των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας.

    Οι δυνάμεις αυτές θα επέβλεπαν τη διακοπή των ένοπλων συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και θα συνέβαλαν στην εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή με σκοπό την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της σερβικής και αλβανικής πλευράς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βελιγράδι θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση των χωρών-μελών της ομάδας επαφής, μοναδικό θέμα της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Το Μόνιμο Συμβούλιο Σύνδεσης του ΝΑΤΟ, το συμβουλευτικό σώμα της συμμαχίας με τη Ρωσία, πρόκειται να διεξάγει έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβειών των χωρών-μελών του αύριο στη Μόσχα για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από έκκληση της Δούμα, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ.

    Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποφύγει την πιθανότητα νέου "Ψυχρού Πολέμου" με τη Μόσχα, εξαιτίας της αντίθεσής της στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, πριν μια εβδομάδα, η Μόσχα επέμεινε στη θέση της ότι είναι απαραίτητη η νέα άπόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πριν η συμμαχία ξεκινήσει οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία έχει την απόλυτη άσκηση βέτο για την ψήφιση μιας τέτοιας απόφασης.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, έκανε χθες σαφές ότι η συμμαχία μπορεί να δράσει χωρίς απόφαση του Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα ζητήσει αεροπορικές epih]seir όταν κρίνει ότι είναι αναγκαίο, με δική του δικαιοδοσία. Ε.Ρ.

    [12] ΠΡΙΜΑΚΟΦ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ, δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να υποδεχτεί στην περιοχή ομάδα επιθεωρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κ.Πριμακόφ, Ιγκόρ Στσεγκόλεφ.

    Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως υποστήριξε ο κ.Πριμακόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συνάντηση της Ομάδας Επαφής και εξέφρασαν το αμοιβάιο ενδιαφέρον τους να διεξαχθεί ρωσο-ιταλικός διάλογος για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Ε.Ρ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ" ΜΕ ΤΟΝ Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η σημερινή συνάντηση των χωρών της Ομάδας Επαφής, για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα έχει το χαρακτήρα "λήψης αποφάσεων", αλλά θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Η σύσκεψη των χωρών της Ομάδας Επαφής, στην οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, Χίθροου.

    Στη συνάντηση αναμένεται και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, μετά πό μικρή στάση που θα κάνει στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει με τον κ.Χόλμπρουκ για την κρίση.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας υποστήριξε ότι στη συνάντηση θα "ληφθούν αποθεματικές αποφάσεις μετά τις συνομιλίες με τον κ.Χόλμπρουκ", καθώς και ό τι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους μόνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ και η κ.Ολμπράιτ. Ε.Ρ.

    [14] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβάνοφ, προκειμένου να συζητήσουν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Μιλόσεβιτς αναφέρεται ότι "στη συνάντηση εκτιμήθηκε πως η εξομάλυνση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, επιτρέπει όπως συνεχιστούν αμέσως οι συνομιλίες μεταξύ σερβικής και αλβανικής πλευράς, για την εξεύρεση λύσης στο pq|bkgla της περιοχής".

    "Οι απειλές για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είναι απαράδεκτες" αναφέρεται στην ανακοίνωση "και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη διεθνή τάξη, έτσι όπως αυτή έχει κατοχυρωθεί στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Εξάλλου, σήμερα το βράδυ αναμένεται εκ νέου στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για νέες συνομιλίες με τον κ. Μιλόσεβιτς. Η διπλωματική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες - σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές - αναπτερώνει τις ελπίδες για την αποτροπή στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας. Πάντως το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων αυτών παραμένει άγνωστο, αφού οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Η σερβική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλα τα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας. Έδωσε επίσης εντολή σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σερβίας να σταματήσουν την αναμετάδοση προγραμμάτων που εκπέμπονται από το εξωτερικό στη σερβική γλώσσα. Πρόκειται κυρίως για τις εκπομπές του BBC, Deutshe Welle, "Ελεύθερη Ευρώπη" και "Φωνή της Αμερικής".

    Στο μεταξύ οι πρεσβείες ορισμένων δυτικών χωρών στο Βελιγράδι, αποσύρουν ένα μεγάλο αριθμό των υπαλλήλων τους προς τη Βουδαπέστη και λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Μέχρι τώρα οι πρεσβείες του Καναδά, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν και οι πρεσβείες άλλων δυτικών χωρών.

    Η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, για την ώρα δεν προτίθεται να αποσύρει το προσωπικό της, ούτε σκοπεύει να υποδείξει στους 4.000 Ελληνες πολίτες που ζουν στη Γιουγκοσλαβία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    [15] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σε ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνεται η άποψη του Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ότι η κρίση στο Κόσοβο είναι ένοπλη σύγκρουση και συνεπώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, οπότε ζητά να ασκηθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο ξεπερνά το πλαίσιο του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρεται γενικότερα στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και κατηγορεί τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς για αθέτηση υποσχέσεων όσον αφορά και την εισαγωγή δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σερβία.

    Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου στη σημερινή συνεδρίασε απέρριψε τροπολογία που θα διευκρίνιζε ότι θα έπρεπε να υπάρχει εντολή του ΟΗΕ πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια για το Κόσοβο, αφήνοντας να πλανάται κάποια ασάφεια και επιβεβαιώνοντας συγχρόνως στροφή προς σκληρότερη στάση, εφόσον υιοθέτησε σήμερα το εν λόγω αυστηρό ψήφισμα, για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Το τελικό κείμενο που φήφισαν οι 5 μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες ευρωβουλευτών (εκτός πρασίνων/εναλλακτικών, αριστεράς και amenaqt^tym - άκρας δεξιάς) επισημαίνει ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ έλαβε ήδη την απόφαση να ετοιμαστεί για επιλογές περιορισμένου αεροπορικό πλήγμα και σταδιακής αεροπορικής εκστρατείας στο Κόσοβο και υποστηρίζει γενικότερα ετοιμασίες για πιθανή στρατιωτική επέμβαση μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Βέβαια, ζητά από το Συμβούλιο υπουργών και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν ενεργά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, η οποία μπορεί να κριθεί αναγκαία για να επιτευχθεί η τήρηση από το Βελιγράδι των ψηφισμάτων 1160 και 1199 του Διεθνούς Οργανισμού. "Αυτό πρέπει να διαπιστωθεί στη βάση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για το σεβασμό από τις αρχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας των δύο παραπάνω ψηφισμάτων του ΟΗΕ", λέει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο επισημαίνει ότι μέχρι τώρα, το Βελιγράδι"έκανε λίγα, αλλά ακόμα πολύ ανεπαρκή, βήματα για να εφαρμόσει τους όρους του ψηφίσματος 1199.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ είχε όμως τονίσει προηγουμένως ότι, έστω και αν κατανοεί τη στάση της Μόσχας που αντιτίθεται σε στρατιωτική ενέργεια, δεν μπορούμε να αφήσουμε στη Ρωσία να έχει βέτο στο Κοσσυφοπέδιο, όπως, είπε.

    Επίσης σύμφωνα με τροπολογία που υιοθετήθηκε την τελευταία στιγμή (στην κατεύθυνση και θέσεων της Ελληνικής προεδρίας στο ΣτΕ υπέρ της ενδυνάμωσης ανεξάρτητων από το Βελιγράδι Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης), το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να αντιδράσει έντονα σε πρόσφατες απειλές των γιουγκοσλαβικών αρχών να μεταχειριστούν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της περιοχής ως εχθρούς που εξυπηρετούν ξένες δυνάμεις και πράκτορες του ΝΑΤΟ.

    Επικρίνοντας δε τους υπουργούς της ΕΕ για ακατάλληλη απάντηση στην κρίση μέχρι τώρα, άλλη υιοθετηθείσα τροπολογία εκφράζει απογοήτευση για πλήρη αποτυχία εφόσον δεν εκλπηρώθηκε κανένας από τους στόχους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ τον Ιούνιο του 1998.

    Κατηγορεί ακόμη τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για συνεχιζόμενες και αυξανόμενες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, εθνική κάθαρση και κτηνώδη επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού και τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας για πρόσφατες σφαγές πολλών Αλβανών πολιτών και ηθελημένο παρεμποδισμό διεθνών προσπαθειών για να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι με τρόφιμα και φάρμακα. Το ψήφισμα ζητά να δοθεί "ολοκληρωτικό τέλος σε όλες τις ενέργειες των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας που επιδρούν στον αστικό πληθυσμό και στην αναχώρηση τους, μετά από την οποία πρέπει να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με διεθνή ανάμιξη και καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να λάβουν ενεργό μέρος στο τερματισμό των επιθέσεων κατά του πληθυσμού.

    Τονίζει ακόμη την ανάγκη για ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, ζητά από την ΕΕ να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε θύματα και πρόσφυγες από το Κόσοβο και εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που προξενήθηκε από την πολιτική της καμένης γης.

    Σχετικά με το θέμα ο Έλληνας ευρωβουλευτής Παύλος Σαρλής τόνισε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν στρατιωτικές επεμβάσεις στο κενό, αλλά μόνο στο πλαίσιο προκαθορισμένου πλαισίου πολιτικής λύσης. "Το σημαντικότερο είναι να δώσουμε στο σερβικό λαό που ελέγχει σήμερα "κλίκα στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου" στο Βελιγράδιο, ότι είμαστε μαζί του για να τον υποστηρίξουμε να hek^sei να προχωρήσει σε λύσεις που θα αναλάβει μόνος του", είπε.

    "Η ΕΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα τρία κράτη της περιοχής την Ελλάδα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που συμφώνησαν σε κοινή δράση για το Κοσσυφοπέδιο και συνέστησαν τριμερή στρατιωτική δύναμη, πρόσθεσε ο κ. Σαρλής.

    "Το να βαπτίσουμε τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς ανθρωπιστική επιχείρηση, θυμίζει τους καλόγερους του Μεσαίωνα που βάπτιζαν το κρέας "ψάρι" και το έτρωγαν με τη συνείδηση τους ήσυχη", είπε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Γιάννης Θεωνάς προσθέτοντας ότι εκείνο που χρειάζεται είναι παρέμβαση για πολιτική λύση και όχι να κάνουμε τους λαούς πειραματόζωα για να δοκιμαστεί στην πλάτη τους η ικανότητα της ΕΕ να ασκεί εξωτερική πολιτική διεθνούς χωροφύλακα.

    Στην υιοθέτηση του τελικού κειμένου του ψηφίσματος αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού προξενείου στο Στρασβούργο, Μιχαήλ Παπάζεβιτς και μίλησε για "ενορχηστρωμένη" άσκηση αποκλειστικά και μόνο πιέσεων, προσθέτοντας ότι όλοι επιδιώκουν το βομβαρδισμό.

    [16] Ε.Ε: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ

    Ο χρόνος που διαθέτει το Βελιγράδι για να αποφευχθεί στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο, εξαντλείται, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σίουσελ, υποστήριξε ότι στόχος της σημερινής συνάντησης στο Λονδίνο των χωρών της Ομάδας Επαφής είναι να πείσουν τη Ρωσία να δεχτεί τις απόψεις της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι υπουργοί δε θα συζητήσουν "πιθανή στρατιωτική επίθεση". Ε.Ρ.

    [17] ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Το ενδεχόμενο μέχρι τη Δευτέρα το ΝΑΤΟ να προβεί σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σερβικών στόχων στο Κοσσυφοπέδιο, απέκλεισε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Ασέν Αγκοφ, μετά τη συνεδρίαση με εκπροσώπους της Εθνικής Αντικατασκοπευτικής Υπηρεσίας.

    Ο κ.Αγκοφ ανακοίνωσε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενδεχομένως με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης και επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται βουλγαρική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

    Κ.Κ.

    [18] ΙΒΑΝ ΚΟΣΤΟΦ: ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    "Η Βουλγαρία θα είναι συνεπής στην πολιτική της σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, θα ενεργήσει ανάλογα με την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα θα είναι επιφυλακτική".

    Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, ο οποίος συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Ναντέζντα Liw\ikoba, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου Σόφιας - ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Κόστοφ τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, να πάρει εγκαίρως της αποφάσεις της, να έχει τα επιχειρήματά της και να είναι συνεπής στη θέση της.

    Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η θέσπιση κοινής απόφασης των βαλκανικών χωρών σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της συμφωνίας των χωρών της περιοχής για τη δημιουργία ζώνης ασφάλειας και σταθερότητας και για συντονισμό των ενεργειών στη διάρκεια κρίσεων.

    Ο κ.Κόστοφ δήλωσε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει την δυνατότητα να δεχτεί 5.000 πρόσφυγες σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει ειδική προετοιμασία για την υποδοχή τους.

    Κ.Κ.

    [19] ΝΕΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Η τουρκική αδιαλλαξία σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, στην αλβανική εφημερίδα "Αλμπάνια", η οποία πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Η εφημερίδα, στα εισαγωγικά της σχόλια αναφέρει ότι "το 1/3 της Κύπρου είναι υπό τη διοίκηση του τουρκοκυπριακού κράτους", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι από το 1974 στη Λευκωσία έχει χτιστεί το "τείχος του Βερολίνου" μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Στην ερώτηση της εφημερίδας για την ιστορία της διένεξης αυτής, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι "από το 1931 οι Ελληνοκύπριοι εξεγέρθηκαν για να ενωθούν με την Ελλάδα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου είμαι μάρτυρας των ελληνικών προσπαθειών για τον αποικισμό του νησιού, προσπάθεια που συνεχίζεται και σήμερα, κάτι που εμείς προσπαθούμε να σταματήσουμε".

    Σε άλλα σημεία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο πως διέταξε το 1960 να εξοπλιστούν οι Έλληνες του νησιού και να καταλάβουν με πόλεμο όλη την Κύπρο, ισχυριζόμενος ότι "το 1963 οι Έλληνες επιτέθηκαν εκεί όπου ζούσαν οι Τούρκοι, αδειάζοντας δια της βίας 103 χωριά". Επίσης ο κ. Ντενκτάς αφού κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι σαμποτάρει συνεχώς την ιδέα μιας συνομοσπονδίας, κατηγορεί και την ΕΕ, γιατί όπως είπε, 'δυστυχώς έχει ανάψει το πράσινο φως θεωρώντας τους Ελληνοκυπρίους ως όλη την Κύπρο και αρχίζοντας το διάλογο για ένταξη στην ΕΕ".

    Για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα αυτό, ο κ. Ντενκτάς δηλώνει προκλητικά ότι "η Ρωσία έχει στηρίξει την "ελληνική Κύπρο", πουλώντας τους όπλα και ότι άλλο ήθελε ο Μακάριος και αυτά δια μέσω της Αιγύπτου. Τελευταία πουλούν πυραύλους στους Έλληνες και εμείς αντιδράσαμε, λέγοντας στη Ρωσία ότι δεν πρέπει να πουλήσετε όπλα γιατί είστε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχετε δεσμευθεί για τη μη πώληση όπλων σε χώρες όπου υπάρχουν διενέξεις. Η ρωσική epilom^ όμως συνεχίζεται μη υπολογίζοντας αυτά που λέμε εμείς. Ο σκοπός τους είναι δια μέσω αυτών των πυραύλων να φθάσουν στη Μεσόγειο, πράγμα που κάνουν. Η ρωσική μαφία έχει εγκατασταθεί στο νότο του νησιού και έχουν τις τράπεζες τους. Η Ρωσία στηρίζει την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους γιατί θα χάσει σε αυτήν την επιχείρηση".

    Σε άλλη ερώτηση για το πως βλέπει το μέλλον του ψευδοκράτους, είπε ότι "το μέλλον μας είναι αρκετά καλό γιατί έχουμε εγγυήτρια την Τουρκία., η οποία έχει γεωπολιτικά συμφέροντα στην Κύπρο, τα οποία δεν μπορεί να εγκαταλείψει. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Κύπρο στην Ελλάδα. Έχει ζητήσει την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης, μιας συμφωνίας που να αποδέχεται και να εγγυάται τα δικαιώματα του τουρκικού λαού στο νησί".

    [20] ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η πορεία εκδημοκρατισμού και η πολιτική εξομάλυνση, η αποκατάσταση της τάξης και η συγκρότηση κράτους δικαίου, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, η μακροοικονομική σταθερότητα, καθώς και η δημοσιονομική μεταρρύθμιση και αντιμετώπιση του προβλήματος των πυραμίδων και η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων, αποτελούν τους τομείς προτεραιοτήτων και τους βασικούς στόχους της νέας αλβανικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Παντελί Μάικο.

    Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το απόγευμα τις προγραμματικές της δηλώσεις στο κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Στην ομιλία του, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Αυτοί είναι οι στόχοι και οι δρόμοι επίτευξής τους, έτσι όπως τους προγραμμάτισε η νέα κυβέρνηση. Εχουμε επίγνωση για τις δυσκολίες, αλλά και για το δυναμικό για την υπερπήδησή τους. Η κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις του συνασπισμού κατά τις εκλογές της 29ης Ιουνίου 1997. Είμαστε αποφασισμένοι να συμπληρώσουμε ολόκληρη τη θητεία μας μέχρι το 2001".

    Ενας από τους βασικούς στόχους για την καλή διακυβέρνηση της χώρας, είναι η πολιτική εποικοδομητικού διαλόγου, ενός διαλόγου κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, εφόσον η τελευταία επιστρέψει στη Βουλή, ενώ αναγκαία είναι και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και της Δικαιοσύνης.

    Αναφερόμενος στην αποκατάσταση της δημόσιας τάξης - η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης - ο κ. Μάικο επεσήμανε ότι δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των τρομοκρατικών ενεργειών και η σύλληψη των αυτουργών της 14ης Σεπτεμβρίου, βάσει των ενταλμάτων της εισαγγελίας, ενώ σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα ενισχυθούν και ότι θα υπάρξει πλήρης επιβολή δημοκρατικού και πολιτικού ελέγχου σε αυτές.

    Η καταπολέμηση της διαφθοράς, ανήκει στον κατάλογο των προτεραιοτήτων της αλβανικής κυβέρνησης. Η ανάπτυξη της γεωργίας και η αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας, είναι δύο άλλοι τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησης.

    Οσον αφορά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Σε συνταύτιση με τη συμφωνία ESAF με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, jat\ την τριετή περίοδο, στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής κατά 7-8% το χρόνο, επίπεδο πληθωρισμού 4-6% το χρόνο και διατήρηση επαρκών συναλλαγματικών αποθεμάτων για 3-4 μήνες εισαγωγές.

    Οι φορολογικοί στόχοι έχουν προγραμματιστεί προς στήριξη των γενικών μακροοικονομικών στόχων, με πρώτιστο μέλημα τη μείωση του ελλείμματος που χρηματοδοτείται από εσωτερικούς πόρους. "Ενώ το 1997 πετύχαμε να το μειώσουμε κατά 11% του συνολικού ΑΕΠ, το 1998 προβλέπεται να μειωθεί σε 6,6%, ενώ για το 2001 προβλέπεται βαθμιαία μείωση σε 3,2%. Η νομισματική πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού", ανέφερε ο κ. Μάικο.

    Μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η διατήρηση σταθερού επιπέδου εσόδων έναντι του γενικού ΑΕΠ, ενώ στον τομέα του χρέους, μεσοπρόθεσμος στόχος θα είναι η επίλυση των προβλημάτων εξωτερικού χρέους, ο περιορισμός στη λήψη νέων πιστώσεων μόνο υπό ευνοϊκούς όρους. Για τη διάλυση των "πυραμίδων", επιβάλλεται η συμπλήρωση του νομικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη διάλυσή τους, η συνέχιση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών τους στοιχείων, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει δέκα μήνες, καθώς και η αποζημίωση στο μέτρο του δυνατού, των πιστοδοτών, βάσει του συντελεστή που έχει αποφασιστεί.

    Ο τομέας της οικονομικής συνεργασίας και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αποτελεί ένα άλλον καίριο τομέα, στον οποίο αναφέρθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, ενώ θα στρέψει την προσοχή της στην επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των καθαρά κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και εκείνων στις οποίες το κράτος είναι μέτοχος στους μη στρατηγικούς τομείς.

    Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να ακολουθεί σαφή και ρεαλιστική πολιτική, με πρώτο στόχο την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και του πανεθνικού θέματος, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Αλβανίας.

    Η νέα αλβανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί κατά προτεραιότητα την πορεία της ολόπλευρης και εντατικής ανάπτυξης των σχέσεων με τους γείτονές της, κυρίως με την Ιταλία, με την οποία την συνδέουν ευρεία και πολύμορφα συμφέροντα, ευρωπαϊκά και περιφερειακά.

    Επίσης, η νέα αλβανική κυβέρνηση θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε πιο υψηλό και αποτελεσματικό επίπεδο, "στηριζόμενη όχι μόνο στην υπάρχουσα θετική κληρονομιά, αλλά και στο σημαντικό ακόμα αναξιοποίητο δυναμικό", τόνισε ο κ. Μάικο.

    Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση με λύπη διαπιστώνει ότι καμία θετική προδιάθεση δεν υπάρχει από πλευράς Βελιγραδίου να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση στο Κόσοβο και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του σερβικού στρατού και της αστυνομίας από την ύπαιθρο. Ε.Σ.

    [21] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ;

    Ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και η σημερινή εφημερίδα "Κόχα Γιον" αναφέρουν ότι ο ελληνικός λόχος προετοιμάζεται να απομακρυνθεί. "Το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, γράφει η εφημερίδα, "αποφάσισε την απομάκρυνση του ελληνικού λόχου".

    Τόσο η εφημερίδα "Κόχα Γιον", όσο και η "Γκαζέτα Σκιπτάρε", αναφέρουν ότι η τελική προθεσμία παραμονής των Ελλήνων ανδρών στην Αλβανία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου και ότι λόγω των γεγονότων μετά τη δολοφονία του Αζέμ Χαϊντάρι δεν ασχολήθηκε κανείς με το θέμα αυτό, καθώς και ότι τα έγγραφα που εστάλησαν από το υπουργείο Αμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο καταστράφηκαν μαζί με πολλά άλλα την ημέρα των γεγονότων της 14ης Σεπτεμβρίου.

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε", αφού αναφέρεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα , υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, κ. Γκόντο ότι "μετά τις 15 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει παράταση προθεσμίας ούτε για μια ημέρα".

    Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του προϊστάμενου του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, Νίκου Βλαχάκη, σχετικά με το ρόλο και τη συμβολή της ΕΛΔΑΛ-2 στην ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού, η οποιά όπως τονίζει, βρίσκεται στην Αλβανία μετά από διμερή συμφωνία επικυρωμένη από την αλβανική Βουλή.

    Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, ο οποίος αναφέρεται παράλληλα σε ανάλογη παρουσία Ιταλών, Τούρκων και άλλων στην Αλβανία, δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, ενώ επισημαίνει ότι η ΕΛΔΑΛ -2 έχει πολλά νέα προγράμματα για το μέλλον, αναμένοντας την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία εξάλλου γνωρίζει το θέμα.

    [22] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΣΥΡΙΑΣ

    Έκκληση προς τη Συρία και Τουρκία να επιδείξουν ψυχραιμία, απηύθυνε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρτιν Ιντικ.

    "Προτρέπουμε του Τούρκους να είναι ψύχραιμοι και υπομονετικοί, καθώς και τη Συρία να λάβει σοβαρά υπόψη την κατάσταση", είπε ο κ.Ιντικ σε συνέντευξη τύπου στο Κάιρο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αμρ Μούσα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν οι δύο πλευρές είναι το θέμα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα καταβάλει τις δικες της προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και να χειριστεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για τη δραστηριότητα του PKK στη Συρία.

    Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθούν διμερείς και τριμερείς επιτροπές, στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ, κάτι που έχει πραγματοποιηθεί και σε άλλες κρίσεις, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές. Ε.Ρ.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 8 October 1998 - 20:42:45 UTC