Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-10-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Οκτωβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΣΕΠ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΑΪΚΟ
  • [03] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ- ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΔΡΥΣ: Ο ΟΠΑΠ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΠΑΕ
  • [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [06] ΓΕΒΓΚΕΝΙ ΓΕΦΤΟΥΣΕΝΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ
  • [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΡΩΣΙΑ:ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [10] ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [11] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [12] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ" ΚΑΙ "ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ" ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [13] ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ:Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΣΕΠ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Άρχισαν σήμερα στην Κέρκυρα, οι εργασίες της 3ης Συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), προκειμένου να υπογραφεί Πολυμερής Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της συνάντησης στη χώρα μας, πάρθηκε ομόφωνα, κατά τη 2η Συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως των χωρών της ΟΣΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 και 22 Οκτωβρίου 1997.

    Στη διάρκειά της, αποφασίστηκε επίσης η σύσταση μιας ad hoc Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επεξεργασία και οριστικοποίηση ενός σχεδίου Πολυμερούς Συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ΟΣΕΠ, για την καταπολέμηση του εγκλήματος και ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του, προκειμένου να υποβληθεί για υπογραφή στην 3η Υπουργική Συνάντηση. Η Προεδρία αυτής της ad hoc Ομάδας ανατέθηκε στη χώρα μας.

    Η ad hoc Ομάδα Εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε δύο sumedqi\seir στην Αθήνα, στις 12 και 13 Μαρτίου 1998 και στις 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 1998, κατά τη διάρκεια των οποίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επεξεργασία του κειμένου της Πολυμερούς Συνεργασίας, για την καταπολέμηση του εγκλήματος και επιτεύχθηκε επ' αυτού συναίνεση μεταξύ των αντιπροσωπειών των 11 χωρών της ΟΣΕΠ.

    Η Πολυμερήςς Συμφωνία, αφορά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης καλλιέργειας-παραγωγής- παρασκευής και διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, παράνομης διακίνησης όπλων, διεθνείς παράνομες οικονομικές δραστηριότητεςς και νομιμοποίηση προσόδων (ξέπλυμα χρήματος), λαθρεμπόριο, λαθρομετανάστευση, σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και ανηλίκων ή παιδιών, πλαστογραφία χαρτονομισμάτων, παράνομη διακίνηση έργων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, εγκλήματα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων που τελούνται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, απαγωγές και εμπόριο ανθρώπων και ανθρωπίνων οργάνων, εγκλήματα στο ναυτιλιακό τομέα, κλοπές και παράνομη διακίνηση χρημάτων.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανωτέρων Αξιωματούχων των Υπουργείων Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως των χωρών της ΟΣΕΠ, προκειμένου να προετοιμάσουν την Υπουργική Συνάντηση και να συζητήσουν το σχέδιο εγγράφου, που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Καποδίστριας" της Κέρκυρας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γεώργιος Ρωμαίος δήλωσε:

    "Εκτιμούμε ότι η Συνάντηση αυτή είναι ιστορικής σημασίας, διότι πρόκειται να υπογράψουμε μια Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ 11 κρατών, σε όλα τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τις χώρες: οργανωμένο έγκλημα, λαθρομετανάστευση, ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

    Η πολυμερής αυτή Συμφωνία είναι σημαντική, γιατί ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στις Ευξείνιες χώρες και στα Βαλκάνια και στην επεξεργασία της συνέβαλαν ουσιαστικά Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο. Υπήρξε προβληματισμός και αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες. Όμως τους τελευταίους 6 μήνες πετύχαμε μία κοινή θέση σ' ένα πολύ σημαντικό κείμενο, της Συμφωνίας αυτής".

    Στην Κέρκυρα ήδη βρίσκονται για την υπογραφή της Πολυμερούςς Συμφωνίας, οι Υπουργοί της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Αρμενίας, της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζέν, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδος.

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΑΪΚΟ

    Ευχετήριο μήνυμα έλαβε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ίδιο και τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση και την κυβερνητική εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλιτ».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Μάικο για τη sum]wisg των προγραμμάτων που η Ελλάδα έχει ξεκινήσει στην Αλβανία.

    Τέλος ο κ. Σημίτης εξέφρασε στο μήνυμά του την ελπίδα ότι η εκλογή του κ. Μάικο θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα του.

    Η αλβανική εφημερίδα «Shekulli»γράφει ότι ο κ. Σημίτης κάλεσε το νέο πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Μάικο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου. Η πρόσκληση σύμφωνα με την εφημερίδα έγινε δεκτή.

    [03] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ- ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Θέματα που αφορούν την τριμερή και πολύπλευρη συνεργασία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια θα εξεταστούν στην πρώτη τριμερή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τους προέδρους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας παρουσία των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί 3-4 Οκτωβρίου στους Δελφούς.

    Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, Κάρμεν Ποντγκορεάνου στη ατζέντα της συνάντησης του θα έχουν ο Κώστας Σημίτης, ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου και ο Πέταρ Στογιάνοφ θα υιοθετηθεί η κοινή δήλωση των τριών αρχηγών κρατών και κυβέρνήσεων.

    Σημειώνεται ότι η ελληνο-ρουμανο-βουλγαρική συνεργασία, που εγκαινιάστηκε το 1996 σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είναι η πιο μακροχρόνια μορφή τριμερούς συνεργασίας, στην οποία συμμετέχει η χώρα μας και η οποία έχει στόχο, μαζί με άλλες παρόμοιες στην περιοχή, τόσο την ανάπτυξη της πολιτικής περιφέρειακής συνεργασίας, όσο και τις ενέργειες της Ρουμανίας για την ένταξη της στις ευρωπαϊκές και ευρωαντλαντικές δομές.

    [04] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΔΡΥΣ: Ο ΟΠΑΠ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΠΑΕ

    Με νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που θα φέρει μέσα στον Οκτώβριο στη βουλή το υπουργείο Πολιτισμού θα προβλέπεται ότι ο ΟΠΑΠ θα αναλαβει όλα τα χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο και εν συνεχεία θα κρατήσει σταδιακά τα ποσά αυτά από την επιχορήγηση προς τις ομάδες

    Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα στη βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς κατά τη συζήτηση του δασμολογικού νομσχεδίου και ύστερα από σχετικό ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκου Σπυριούνη

    Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται για να ενισχυθεί η υποψηφιότητα του κ. Λαζαρίδη στη Θεσσαλονίκη, αφού - όπως είπαν - για τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ είναι γνωστό ότι πιέζουν οι ομάδες της συμπρωτεύουσας.

    "Καταγγέλω αυτή τη μεθόδευση. Πρόκειται για κακόγουστο θέατρο και όλα γίνονται για να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα της Θεσσαλονίκης", ανέφερε ο τομεάρχης της Ν.Δ., Γιώργος Αλογοσκούφης

    Για "προεκλογικά τερτίπια" μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Ρόκος έκανε λόγο για διασυρμό του κοινοβουλίου.

    Στη συζήτηση παρενέβη και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στέφανος Μάνος που τόνισε ότι δεν είναι δυνατό τη στιγμή που συζητούνται διατάξεις με τις οποίες επιβάλλονται φόροι και την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε διάλυση να χαρίζονται χρήματα στις ποδοσφαιρικές ομάδες.

    Απαντώνταςς ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αναδεικνύει σε πολιτικό ένα ζήτημα, με το οποίο συμφωνεί επί της ουσίας.

    Κατά τα άλλα κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα συζήτησης του φορολογικού και δασμολογικού νομοσχεδίου ο υφυπουργός Οικονομικών απέσυρε διάταξη, η οποία προέβλεπε την αναστολή είσπραξης ποσοστού αμφισβητούμενου φόρου.

    [05] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επιβεβαιώσει στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων των έξι υποψήφιων προς ένταξη χωρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το Νοέμβριο για πολιτικούς λόγους, έστω και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επεξεργασίας κεφαλαίων που αφορούν την ένταξη συγκεκριμένων χωρών.

    Σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι έτοιμη να αρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι το πολιτικό πρόβλημα δε θα αποτελέσει τροχοπέδη, τουλάχιστον στη φάση αυτή.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Τουρκία ότι κρατάει όμηρο την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο να πραγματοποιήσει μία πολύ μεγάλη ιστορική πρόκληση στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    "Χρησιμοποιεί, είπε, η Άγκυρα ως πρόσχημα την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να επιβάλει μία μοναχική στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αλλά όλο και ανατρέπεται από τα δεδομένα και την εξέλιξη της Ευρώπης".

    Αλβανία

    Σε ότι αφορά στο αλβανικό ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τόσο ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης τη νέα ηγεσία της Αλβανίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει στη δημοκρατική ανασυγκρότηση της γειτονικής χώρας και στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Παράλληλα επικρότησε την απόφαση του Φάτος Νάνο να παραιτηθεί και να δώσει το βήμα στη νέα γενιά, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι να συνεχίσει τις πολύ σημαντικές, όπως τις χαρακτήρισε - προσπάθειες για πολιτικό διάλογο και την αντιπολίτευση να συμβάλει εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    [06] ΓΕΒΓΚΕΝΙ ΓΕΦΤΟΥΣΕΝΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

    "Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες του ανθρωπισμού. Πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες του ανθρώπινου πνεύματος στην Ελλάδα. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι έχουμε φτερά και τα φτερά μας δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα".

    Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ένας από τους γνωστότερους λυρικούς ποιητές, ο Ρώσος Γεβγκένι Αλεξάντροβιτς Γεφτουσένκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ".

    Οπως είπε, κολακεύεται όταν οι Ελληνες συνομιλητές του, τον παρομοιάζουν με τον Ζορμπά. Ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο έκλεισε τη σειρά των διαλέξεων - μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης ελληνικού βιβλίου "Greece in Print" - με την παρουσίαση του μυθιστορήματος "Μην πεθαίνεις πριν τον θάνατό σου" που πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά.

    Η ποίηση του κ. Γεφτουσένκο, είναι λυρική με κεντρικό άξονα τη ζωή σε διάφορες πτυχές και πλοκές της. Εχει εκδώσει 46 ποιητικές συλλογές, τέσσερα μυθιστορήματα, λογοτεχνικές μελέτες, κριτικές κλπ. Επίσης, είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και φωτογράφος, καθώς και μέλος ακαδημιών και επίτιμος διδάκτωρ διαφόρων πανεπιστημίων.

    Διδάσκει ρωσική λογοτεχνία στο κολλέγιο "Κουίνς" της Νέας Υόρκης και στο πανεπιστήμιο "Ιλιερς" της Οκλαχόμας. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνει στη Μόσχα, για τα γυρίσματα εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής που βραβεύθηκε με το βραβείο "Ορφεύς", τη μεγαλύτερη διάκριση για τηλεοπτικά προγράμματα στη Ρωσία.

    Εχει πέντε γιους, από τους οποίους ο μικρότερος - ο Γεβγκένι - ηλικίας 9 χρονών, φαίνεται να έχει κάποιες φιλελληνικές τάσεις όπως και ο πατέρας του. Οπως είπε ο Γεφτουσένκο, ο γιος του στάθηκε αφορμή για το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα. "Τον ρώτησα τι ήθελε να δει στην Ευρώπη και αυτός είπε: Την Ελλάδα", ανέφερε ο Ρώσος ποιητής.

    [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, καθώς, όπως είπε, τα οικονομικά τους αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο οι γιατροί να εμποδίζουν τους συμπολίτες να προσέρχονται στα νοσοκομεία και σημείωσε ότι το πολύτιμο αγαθό της υγείας δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο διένεξης για τέτοιους λόγους.

    Επισήμανε ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας είναι πάντα έτοιμο για διάλογο και συνεννόηση με καλή πίστη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΡΩΣΙΑ:ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Ενδεχόμενο επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας θα αναγκάσει τους βουλευτές της Δούμα να παραβιάσουν τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμα Γκενάντι Σελέζνεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο δίκτυο NTV.

    Παράλληλα, προειδοποίησε τη συμμαχία να αναμένει αντίποινα από το γιουγκοσλαβικό στρατό σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεση της στις προτεινόμενες από τη Δύση αεροπορικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες της περιοχής.

    Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ πρόκειται να ανανεώσουν τη συμφωνία Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία υπεγράφη το Νοέμβριο του 1990 από 16 μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας και από 14 μέλη της πρώην συνθήκης της Βαρσοβίας. Λ.Μ

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Nέα ένταση πυροδότησε στο Κοσσυφοπέδιο η αποκάλυψη σφαγών αμάχων από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Η αλβανική πλευρά καταγγέλλει, επίσης, τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον αλβανικών στόχων από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της σερβικής κυβέρνησης, ότι έχουν τερματιστεί οι επιχειρήσεις σε βάρος των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας δεν σταμάτησε η ανταλλαγή πυρών στη Ντρένιτσα, στο Πρίζρεν, στη Σουβαρέκα και στο Ουρόσεβατς.

    Η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της πόλης Σουβαρέκα ανέφερε ότι στη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αλβανοί.

    Παράλληλα, η αλβανική πλευρά συνεχίζει να καταγγέλλει σφαγιασμούς αμάχων και υποστηρίζει ότι στο χωριό Κροϊκόγια της Ντρένιτσα βρέθηκαν τα πτώματα 7 Αλβανών, ηλικίας 16 έως 62.

    Οι Αλβανοί χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις των σερβικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες, ως τις μεγαλύτερες από την έναρξη των συγκρούσεων. Ο απολογισμός των συγκρούσεων την τελευταία εβδομάδα στο Βούτσιτερν είναι 52 νεκροί, ενώ ο αριθμός των Αλβανών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή Κλίνα και Γκλόγκοβατς υπερβαίνει τους 100.

    Στο μεταξύ, χθες ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία τραυματίστηκαν, όταν το αυτοκίνητο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στο οποίο επέβαιναν, προσέκρουσε σε νάρκη στην περιοχή της Σίρμπιτσα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας βοηθός καθηγητού στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πρίστινα, αλβανικής καταγωγής και τρία άτομα τραυματίστηκαν μεταξύ αυτών και η απεσταλμένη του Ερυθρού Σταυρού στο Κοσσυφοπέδιο, κ.Μπρέισον.

    [10] ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ενώ η "κύηση" του νέου κυβερνητικού σχήματος εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, ο "τοκετός" παρουσιάστηκε δύσκολος έως και απρόβλεπτος, καθώς χθες το ΣΔΚ εμφανίστηκε ανένδοτο στην παραχώρηση του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, που μέχρι στιγμής κατέχει, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Την ίδια στιγμή, σκληρός εμφανίζεται και πάλι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Μπερίσα, καθώς στο διπλωματικό παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις για την απομάκρυνσή του.

    Ο νέος Πρωθυπουργός, κ.Π.Μάικο, όπως και ο προκάτοχός του κ. Νάνο δεν είχε κατορθώσει μέχρι το μεσημέρι σήμερα να "ικανοποιήσει tgm απληστεία" - όπως χαρακτηριστικά γράφει η "Κόχα Γιον" - των μικρών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και ειδικότερα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η αδυναμία του Μάικο να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα οφείλεται στην μη επίτευξη συμφωνίας για το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών που μέχρι στιγμής το κατέχει το ΣΔΚ με Υπουργό τον Γκάκιο Αποστόλη. Οι αλβανικές εφημερίδες πάντως αναφέρουν δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη ο Μάικο πρότεινε στον Πρόεδρο του ΣΔΚ και Πρόεδρο της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι να αναλάβουν οι Σοσιαλιστές το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και ως αντάλλαγμα το ΣΔ Κόμμα να πάρει το Υπουργείο Εργασίας. Ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, ο Μάικο ζήτησε από το Γκινούσι άλλη υποψηφιότητα αντί του Γκάκιο Αποστόλη, ενώ το Υπουργείο θα παρέμενε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ο Γκινούσι πάντως δεν δέχθηκε, με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει πειστικό επιχείρημα για την αποπομπή του Αποστόλη και απείλησε ότι το Κόμμα του θα εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο ίδιος θα εγκαταλείψει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

    Από το πρωί σήμερα, συνεδρίαζε το Προεδρείο του ΣΔΚ και το μεσημέρι ο Γκινούσι, αναμενόταν να δώσει την οριστική απάντηση στον εντολοδόχο Πρωθυπουργό Μάικο. Ο νέος Αλβανός Πρωθυπουργός είχε τρεις εναλλακτικές επιλογές: 1. Με επιδέξιους χειρισμούς να κατορθώσει να σχηματίσει Κυβέρνηση, 2. Να παραιτηθεί, και 3. Να προτείνει στο ΣΚ να διαλύσει το συνασπισμό και να προχωρήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Το κυβερνητικό σχήμα χθες τα μεσάνυχτα είχε ως εξής: Αντιπρόεδρος ο Ίλιρ Μέτα, Υπουργός Άμυνας ο Λουάν Χαϊνταράγκα, Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Πέτρο Κώτση, Υπουργός Οικονομικών ο Αναστάςς Αγγέλη, Υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Ερμελίντα Μέξι, Υπουργός Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων ο Ύλλι Μπούφι, Υπουργός Εργασίας Κάντρι Ράπι, Υπουργός Παιδείας Ετ' χεμ Ρούκα (οι προαναφερόμενοι ανήκουν στο ΣΚ), Υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, Υπουργός Δημοσίων Έργων από το ΣΔΚ (οι παραπάνω ανήκουν στο ΣΔΚ), Υπουργός Δικαιοσύνης και Μεταρρυθμίσεων Αρμπέν Ιμάμι, Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρμπέν Ντεμέτι (Δημοκρατική Συμμαχία), Υπουργός Υγείας Λεονάρντ Σόλης (ΚΕΑΔ), Υπουργός Γεωργίας Λουφτέρ Τζουβέλι (Αγροτικό) και Υπουργός Πολιτισμού Έντι Ράμα (ανεξάρτητος).

    Εκείνο που δημιούργησε ερωτηματικά είναι η απουσία του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού κυβερνητικού Συντονισμού κ.Καστριότ Ισλάμι από το νέο σχήμα. Η "Gazeta Shqiptare" αναφέρει ότι ο Μάικο πρότεινε στον Ισλάμι το Υπουργείο Δικαιοσύνης που όμως δεν αποδέχθηκε.

    [11] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Ανακοίνωση για τη μεταμέλεια των αποσχισθέντων από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και την επιστροφή τους στους κόλπους της, έκανε ο Πατριάρχης Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας, Μάξιμος, στο περιθώριο της Συνόδου Ορθοδόξων Εκκλησιών, που ολοκληρώνεται απόψε στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Ο Πατριάρχης Μάξιμος σημείωσε ότι οι σχισματικοί μητροπολίτες απαρνήθηκαν τα αξιώματα που τους είχε δώσε ο "εναλλακτικός Patqi\qwgr" Ποιμένας και ζήτησαν να αναλάβουν αυτά που είχαν πριν αποσχιστούν από τον κορμό της επίσημης Εκκλησίας.

    "Δεν άκουσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να με ρωτά εάν θα αποσυρθώ", απάντησε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας σε σχετική ερώτηση.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου υπό τον Ποιμένα, Ανατόλι Μπαλάτσεφ, εξέφρασε την ελπίδα του ότι "ο Μάξιμος "έχει πάρει το μήνυμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να αποσυρθεί".

    Ωστόσο ο κ.Μπαλάτσεφ δήλωσε "εν μέρει ικανοποιημένος" από την εξέλιξη των πραγμάτων και έκανε λόγο για τη δημιουργία "καινούριου, πολύ πιο ευνοϊκού κλίματος" που θα επιτρέψει στις δυο πλευρές να επικοινωνούν "σαν αδέλφια και όχι σαν εχθροί".

    Το θετικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη τροπή αυτή υπογράμμισε ο σχισματικός μητροπολίτης Ιννοκέντιος υπογραμμίζοντας: "Το βήμα που κάναμε ήταν δύσκολο. Η ενότητα είναι ήδη γεγονός, πρέπει να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

    Να σημειωθεί ότι αργά απόψε ή αύριο το πρωί η Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα εκδώσει ανακοινωθέν με τις αποφάσεις της.

    Κ.Κ.

    [12] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ" ΚΑΙ "ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ" ΜΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Σε νέα σύγκρουση μεταξύ της "ελληνικής" και "αρμενικής" μαφίας στη ρωσική πόλη Άντλερ αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Kommersant Daily, στο οποίο υποστηρίζεται, πως οι δύο ομάδες προκειμένου να χωρίσουν τις σφαίρες επιρροής στην πόλη, δεν υπολογίζουν αθώα θύματα.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, την έκρηξη της βίας προκάλεσαν οι εκπρόσωποι της τοπικής ελληνικής μαφίας, η οποία επιδιώκει να κερδίσει από τους Αρμένιους ανταγωνιστές της, τον έλεγχο των παραθαλάσσιων πόλεων του βόρειου Καυκάσου.

    Πριν από λίγο καιρό, η πλειοψηφία των εκπροσώπων της αρμενικής μαφίας είχε συλληφθεί και αυτό έδωσε το "πράσινο φως" στην ελληνική μαφία να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή. Η ελληνική μαφία ευθύνεται για τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων τον περασμένο Αύγουστο, στην πόλη Σότσι, μεταξύ των οποίων ήταν και οι αδερφοί Γιουόνεφ. Σύμφωνα με στοιχεία, οι αδερφοί είχαν σχέσεις με την αρμενική μαφία και είχαν μεταβεί στο Σότσι για εκ νέου διακανονισμό με τους επιχειρηματίες, που βρίσκονταν τον τελευταίο καιρό υπό την προστασία της ελληνικής μαφίας.

    Η δεύτερη επίθεση της ελληνικής μαφίας σε εστιατόριο παραθαλάσσιας πόλης, είχε ως στόχο τους Αρμένιους επιχειρηματίες.

    [13] ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ:Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

    Δριμεία κριτική κατά του προέδρου Γέλτσιν άσκησε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια του ιταλικού τμήματος της οικολογικής ομάδας Diehm^r Πράσινος Σταυρός και στην οποία είναι συνιδρυτής και πρόεδρος.

    "Ο Γέλτσιν έχει τελειώσει. Δεν κατάφερε να επιβάλει τη στρατηγική του. Τώρα η πολιτική τακτική και το καθεστώς πρέπει να αλλάξουν", υποστήριξε ο κ. Γκορμπατσόφ ασκώντας παράλληλα κριτική και στους κομμουνιστές οι οποίοι, κατά τον κ.Γκορμπατσόφ, θέλουν τώρα να αναλάβουν την εξουσία αν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, απαραίτητη για την αντοιμετώπιση της οποίας θεωρεί τη βοήθεια της Δύσης.

    Σχολιάζοντας το νέο πρωθυπουργό Γεβγένι Πριμακόφ, είπε ότι προχωρά αργά αλλά σοβαρός. "Σκέφτεται, ωστόσο δεν έχει ακόμη ένα πρόγραμμα και η κατάσταση χειροτερεύει", είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της περεστρόικα. Λ.Μ


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 1 October 1998 - 19:05:50 UTC