Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 98-09-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Σεπτεμβρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [03] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΓΚΙΝΑΚΗ
  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ
  • [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΒΙΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΞΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΣΟΧΙΝ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • [07] Ο Ρ. ΒΛΑΪΚΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [08] ΓΕΡΜΑΝΙΑ:ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [09] ΕΠΑΦΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ
  • [10] ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΣΚ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ
  • [11] ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Φ. ΝΑΝΟ;

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ

    Η δημοσιοποίηση χθές, απ τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, της λίστας με γνωστά ονόματα που φοροδιαφεύγουν βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ που αφορά δασμούς και φόρους, ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρυς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει το Νοέμβριο, με τη κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά 500 νέα ονόματα φορολογικών παραβατών.

    Τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας όσο και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και του ΣΥΝ Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή απαράδεκτη και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ο στόχος της είναι να απροσανατολίσει τη κοινή γνώμη ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι είναι μεν κορυφαίο ζήτημα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι όμως αντιδημοκρατικό να δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία, πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις .

    Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε ποιος θα ξεπλύνει τη λάσπη εάν αποδειχθούν αθώοι, ενώ ο κ. Κόρακας ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο έλεγχος των εσόδων των κ.κ. Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Μπόμπολα, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη και Αλαφούζου.

    Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου μίλησε για κίνηση emtupysiaslo}. Απαντώντας ο κ. Δρυς τους κατηγόρησε για "διάπυρους υπερασπιστές" των συμφερόντων μεγαλοτραγουδιστών με μεροκάματο 4,5 δρχ. που φοροδιαφεύγουν προκλητικά. Πρόσθεσε Δε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 1998 ο ΣΔΟΕ πραγματοποίησε περισσότερους από 4.000 ελέγχους και δεσμεύτηκε ότι στην αυριανή συζήτηση θα φέρει τον ακριβή απολογισμό.

    Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός οικονομικών έκανε ορισμένες αλλαγές στο ν/σ σύμφωνα με τις οποίες : Η καταβολή των δέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου θα γίνεται σε 18 διμηνιαίες δόσεις και όχι σε 36 μηνιαίες. Για οφειλές μέχρι 30 εκ. δρχ. αρμόδιος για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ή του τελωνείου. Για οφειλές από 30-100 εκ. δρχ. αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος και ο επιθεωρητής της ΔΟΥ και εκπρόσωπος του περιφεριακού τμήματος του οικονομικού επιμελητηρίου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας Κύπρου και Ελλάδας είναι συνεχής τόνισε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, προμηνύοντας ταυτόχρονα θετικότερες πρωτοβουλίες όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τον επόμενο χρόνο.

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος ομόλογός του, Γιαννάκης Ομήρου, επεσήμανε ότι οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

    Οι δύο Υπουργοί μιλούσαν στους δημοσιογράφους ύστερα από συνομιλίες τους στο Υπουργείο Άμυνας, των οποίων προηγήθηκαν συνομιλίες των αρμόδιων αντιπροσωπειών και κατά τις οποίες παρόντες ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Δημήτριος Δήμου.

    Διευκρινίζοντας ότι σκοπός της επίσκεψής του, είναι η συμμετοχή στην επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα "που αφορούν τις δύο κυβερνήσεις και τα δύο Υπουργεία".

    Αυτά ήταν η "αποτελεσματικότερη συνεργασία στον τομέα της κοινής ασφάλειας και άμυνας" και τα σύγχρονα γεγονότα και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Συζητήθηκαν επίσης, ανέφερε, οι μεγάλες αλλαγές που προβλέπονται σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ ύστερα και από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, τα οποία δίνουν μια νέα διάσταση στην πολιτική πλευρά και στις πολιτικές πρωτοβουλίες.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, είπε ότι "είναι θέμα χρόνου πλέον", η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει η Κύπρος να λάβει από τώρα υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα, ώστε να μπορέσει να τα αξιοποιήσει, δεδομένου ότι από ότι φαίνεται, όπως είπε, την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν "πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις θετικότερες, όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ειδικότερα στον αμυντικό τομέα, είπε ότι "μας δόθηκε η dumat|tgta να επισημάνουμε σημεία, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, που είναι αναγκαίες, ώστε μέσα από τη διαρκή ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου και της Ελλάδας, να πετύχουμε τους στόχους της πολιτικής σταθερότητας, της ισορροπίας και της συνεργασίας που είναι ανάγκη να ενισχυθούν, σε σχέση και με το ευρύτερο κλίμα αποσταθεροποίησης, που υπάρχει στην περιοχή".

    Ερωτηθείς κατά πόσο κομίζει θετική απάντηση σε αιτήματα του Αρχηγού της ΕΦ αναφορικά με τους εξοπλισμούς, ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει, εξηγώντας ότι δεν αποτελούν αντικείμενο δημοσίων δηλώσεων, οι όροι κάτω από τους οποίους η συνεργασία των δύο Υπουργείων", κάνει "πραγματική τη διαρκή ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης" των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν θέματα αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ έγινα και μια ευρύτατη εκτίμηση των πολιτικών δεδομένω της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας και θεμάτων συλλογικής ασφάλειας στη Μεσόγειο.

    Οι δύο χώρες προωθούν "πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, λόγω της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αναγορεύεται ως ένα "κομβικό σταθερό σημείο για την ανάπτυξη των πολιτικών της Ευρώπης προς την ευρύτερη περιοχή".

    Συζητήθηκε επίσης η αμυντική συνεργασία των δύο κρατών στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), "που όπως γνωρίζετε, παραμένει μια κεντιρκή στρατηγική μας επιλογή", τόνισε ο κ. Ομήρου.

    Διαπιστώθηκε, πρόσθεσε ότι "ο επιχειρησιακός συντονισμός ανάμεσα στα δύο επιτελεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται, αλλά και ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στα δύο Υπουργεία είναι σταθερός και αδιάλειπτος".

    Ο κ.Ομήρου υπενθύμισε ότι η τελευταία σύσκεψη των Αθηνών και η πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, "ανέδειξαν σαν κεντρικούς στόχους της πολιτικής μας για την νέα περιόδο, μια έντονη προβοή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ως ενός κατ' εξοχήν διεθνούς προβλήματος και παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία".

    Οι δύο Υπουργοί, πρόσθεσε, από κοινού διακηρύσσουν ότι "οι όποιες απειλές και η όξυνση που επιχειρεί η Τουρκία, αντιμετωπίζεται από εμάς με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία".

    Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι είτε θα συμπορευθεί με τις νέες πραγματικότητες και με την πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη, είτε θα παραμείνει στις αναχρονιστικές, νεοοθωμανικής νοοτροπίας πρακτικές και συμπεριφορές, κατέληξε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας.

    [03] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΓΚΙΝΑΚΗ

    Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού. Αν και υπήρξε κάποια σχετική βελτίωση από χθες, οι γιατροί παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Η σηψαιμία που έχει προσβάλλει τον οργανισμό της 25χρονης είναι pqor το παρόν ελεγχόμενη, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί τα αιμοδυναμικά προβλήματα και ο πυρετός.

    Οι υπόλοιποι τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ καλή κατάσταση και τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγουν από το νοσοκομείο.

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

    "Δεν έχει διαπιστωθεί καταπάτηση ή ανέγερση οικημάτων στο πάρκο δάσος του Σέιχ Σου, όπως προκύπτει από τη συνεργασία που είχε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης με τις αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες", διαβεβαιώνει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος,

    Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα που με βάση τις αεροφωτογραφίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρονται σε καταπατήσεις και ανέγερση κατοικιών στην καμένη δασική έκταση του πάρκου - δάσους του Σέιχ - Σου και τις σχετικές καταγγελίες του υποψήφιου Νομάρχη Θεσσαλονίκης Χρίστου Κοσκινά ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα οικήματα που δείχνουν οι αεροφωτογραφίες του υπουργείου αφορούν τα αντιπλημμυρικά φράγματα που έχουν κατασκευαστεί και λόγω του ύψους τους φαίνονται ως οικήματα.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης αναφέρει ακόμη ότι ,επειδή μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του θέματος και να δημιουργηθούν διάφορα σενάρια κατά την προεκλογική αυτή περίοδο, στο χώρο θα γίνει αυτοψία από πολεοδομικές υπηρεσίες με συνεργείο της ΕΤ3 για να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν γίνει καταπατήσεις ή ανεγέρσεις οικημάτων.

    Η συγκεκριμένη κασέτα της ΕΤ 3 μπορεί να δοθεί και στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, εφόσον το ζητήσουν.

    "Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε αναλάβει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης ή αυθαίρετης ανέγερσης οικήματος στο Σέιχ Σου θα κατεδαφιστεί αμέσως", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο υπουργείο Άμυνας για την αεροφωτογράφηση του δάσους σε τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην άσκηση ελέγχου και παράλληλα προστατεύει το πάρκο - δάσος από αυθαιρεσίες.

    [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΒΙΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΞΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ

    Αστυνομικοί της ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη τον 43χρονο αθίγγανο Κώστα Βιλανάκη που αναζητούνταν εδώ και πέντε μήνες για συμμετοχή στη δολοφονία του ξαδέλφου του, στη Γιάννουλη Λάρισας.

    Ο 43χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει δίνοντας στον ιδιοκτήτη ψεύτικο όνομα για να μην εντοπιστεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον Βιλανάκη συνελήφθη και ο κουνιάδος του Φώτης Σαμπρίς, 30 χρόνων, επειδή σε έρευνα που έγινε στο πορτ μπαζάζ του αυτοκινήτου βρέθηκαν δύο μαχαίρια και τρία ρόπαλα.

    Ο 43χρονος μαζί με τα δύο αδέλφια του κατηγορείται ότι πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και σκότωσε τον ξάδελφό του, Βασίλη Βιλανάκη, 27 ετών, ενώ τραυμάτισε και τον 17χρονο αδελφό του Άγγελο, στη διάρκεια συμπλοκής - με ανταλλαγές πυροβολισμών - που sglei~hgje στις 26 Μαϊου ανάμεσα σε τσιγγάνους στη Γιάννουλη.

    Τα δύο αδέλφια του είχαν συλληφθεί ένα μήνα περίπου μετά το έγκλημα σε περιοχή του νομού Πιερίας, ενώ ο 43χρονος αναζητούνταν από την αστυνομία με ένταλμα σύλληψης τηςς Α' ανακρίτριας Λάρισας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΣΟΧΙΝ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Απίθανη έκρινε την απόδοση οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ρωσία, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρόσφατα παραιτηθείς αντιπρόεδρος για οικονομικά ζητήματα της Ρωσίας, Αλεξάντερ Σόχιν.

    Ο κ.Σόχιν υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου επιθυμούν να δουν την εφαρμογή μέτρων και όχι απλά ένα οικονομικό σχέδιο, πριν παραχωρήσουν το υπόλοιπο δάνειο.

    Στο μεταξύ, τις προβλέψεις του κ.Σόχιν φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία υποστηρίζεται ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

    Στην έκθεση του Ταμείου για την Επίβλεψη της Παγκόσμιας Οικονομίας που εκδίδει δύο φορές το χρόνο, προβλέπεται ότι η ρωσική οικονομία θα συσταλθεί κατά 6% το 1998 και 6% επιπλέον το 1999, και ότι η κρίση στη Ρωσία προκλήθηκε μετά απ΄αυτή της Ασίας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ κρίνεται ότι οι μεγάλες νομισματικές ανισορροπίες, η μεγάλη εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και οι καθυστερήσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις "είναι περισσότερο σημαντικές".

    Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι τα προβλήματα της χώρας ήταν γνωστά μήνες πριν, καθώς και ότι σημειώθηκε ανεπαρκής πρόοδος στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, στον προϋπολογισμό και στην καθιέρωση ανταγωνιστικών υπηρεσιών για τη συλογή φόρων και τον έλεγχο των δαπανών που να εξασφαλίζουν διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες της κυβέρνησης".

    Το ΔΝΤ τονίζει ότι θα χρειαστεί την πολιτική θέληση και την κοινοβουλευτική υποστήριξη για να διεξάγει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση και επιτευχθεί ανάπτυξη. Ε.Ρ.

    [07] Ο Ρ. ΒΛΑΪΚΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Οι συναντήσεις των υπουργών Αμυνας και η δημιουργία πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν στρέφονται εναντίον κανενός κράτους και δεν στοχεύουν στον περιορισμό οποιασδήποτε επιρροής.

    Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ράντκο Βλάικοφ, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθειες περιορισμού της ρωσικής συμμετοχής στις συνομιλίες για τα στρατιωτικά και πολιτικά προβλήματα της ΝΑ Ευρώπης.

    Μιλώντας στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), ο κ. Βλάικοφ σημείωσε ότι η θέση περί ζωνών επιρροής ανήκει στο paqekh|m και ότι τα κριτήρια για τη συμμετοχή στις συναντήσεις της Σόφιας και των Σκοπίων, ήταν σαφή: χώρες που είναι μέλη ή είναι υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και χώρες της περιοχής των Βαλκανίων.

    Κ.Κ.

    [08] ΓΕΡΜΑΝΙΑ:ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Πριν ακόμα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, άρχισαν να διατυπώνονται ζωηρές επιφυλάξεις για σύγκλιση απόψεων και θέσεων ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, σε καίρια θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

    Οι Πράσινοι ξεκαθάρισαν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν η παραίτηση χρήσης πυρηνικής ενέργειας (σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει 19 πυρηνικά εργοστάσια), ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την απόκτηση υπηκοότητας και η χρηματοδότηση δικαιότερου φορολογικού συστήματος, μέσω εισαγωγής των "οικολογικών τελών".

    Σημείο τριβής θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, η πολιτική της Γερμανίας ως προς το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο αρχηγός των Πρασίνων και πιθανός υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε πως το κόμμα του "δεν μπορεί να φανταστεί μία επέμβαση στο Κόσοβο, χωρίς την εντολή των Ηνωμένων Εθνών", ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρεί από την πλευρά του "σωστή και λογική" την προσπάθεια εξασφάλισης εντολής του ΟΗΕ για πιθανή επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και διαφοροποιείται από τους Πράσινους, καθώς δεν δεσμεύθηκε για την ανάγκη ύπαρξης εντολής, προκειμένου να σχεδιάσει η διεθνής κοινότητα στρατιωτικό χτύπημα.

    Προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι επικρατεί και στα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Ως προς την εσωτερική πολιτική τονίζουν ότι πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και να παρουσιαστούν ρεαλιστικές προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    "Οι νικητές των εκλογών δεν θα μπορέσουν να επαναπαύονται επί μακρόν στη χαρά για το αποτέλεσμα", τονίζουν ορισμένες εφημερίδες.

    Αναφέρουν, επίσης, ότι ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία από τις 1/1/1999 και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που προβλέπεται να λάβει χώρα τον επόμενο Μάρτιο, υπάρχει η ανάγκη σαφούς τοποθέτησης στην "ατζέντα 2000", ενίσχυσης των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, υποστήριξης της εισαγωγής του "ευρώ", σαφούς θέσης για τις γερμανικές εισφορές στα ευρωπαϊκά ταμεία και την αγροτική μεταρρύθμιση.

    Στο σημείο αυτό τονίζουν, ακόμα, ότι η Γερμανία αναλαμβάνει από την 1/1/1999 και την Προεδρία στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) και στην Ομάδα των οικονομικά ισχυρότερων χωρών G-7.

    Στο μεταξύ, εκφράζεται ανησυχία για το πιθανό ενδεχόμενο ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών από τον ηγέτη των Πρασίνων, Ci|sja Φίσερ, ένα αξίωμα που κατείχαν πάντα σε όλες τις κυβερνήσεις, τα τελευταία 30 χρόνια, πολιτικοί του κόμματος των Φιλελευθέρων (Σελ, Γκένσερ, Κίνκελ), καθιερώνοντας έτσι μερικές σταθερές παραμέτρους στη γερμανική εξωτερική πολιτική.

    Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρόλο που ο Σρέντερ έχει διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς για τη διατήρηση της στενής διμερούς συνεργασίας, οι φόβοι των τελευταίων, ιδίως για ορισμένες θέσεις των Πρασίνων, όπως η διάλυση του ΝΑΤΟ, παραμένουν.

    Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Στο μεταξύ επίσκεψη - αστραπή στο Παρίσι, την πρώτη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά το θρίαμβο της περασμένης Κυριακής, πραγματοποίησε ο νικητής των εκλογών και μελλοντικός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας είχε επαφές και συνομιλίες με το Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και το σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, κατά τις οποίες επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των δύο χωρών στο Γαλλογερμανικό άξονα, που είχε θεσπιστεί επί Κολ.

    Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στις προθέσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι να προστεθεί στον άξονα και η Μεγάλη Βρετανία του Τόνι Μπλερ ,με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

    [09] ΕΠΑΦΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ

    Θέματα που αφορούν τη διαδικασία προετοιμασίας, την αξιολόγηση της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τη μεθόδευση στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους, συζήτησαν σήμερα στο Νιεμπόροφ της Πολωνίας οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες των υποψήφιων για ένταξη χωρών στην ΕΕ.

    Στη συνάντηση εντοπίστηκαν ως επιμέρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η έρευνα και τεχνολογία και η δικαιοσύνη, καθώς και εσωτερικές υποθέσεις, θέματα για τα οποία συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία και οι συντονισμένες δράσεις.

    Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών είχαν σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Γέρζι Μπούζεκ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ.

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργος Βασιλείου συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Πολωνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ταντέουζ Μαροβίετσκι και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Αντρέι Ανανίεζ.

    Κατά τη συνάντηση με τον κ. Βασιλείου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλείου Ασφαλείας, καθώς και το ενδιαφέρον της για ομαλή συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    [10] ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΣΚ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, έντονη διαμάχη n]spase μεταξύ του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (ΑΣΚ) και Αλβανόφωνων πολιτικών της πτέρυγας του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Πριν λίγες ημέρες, ο σύμβουλος του Ρουγκόβα, Φέχμι Αγκάνι, δήλωσε ότι "Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου είναι το μεγάλο κακό αυτού του τόπου", με αποτέλεσμα να δεχθεί απειλές ο ίδιος, αλλά και άλλοι Αλβανοί πολιτικοί από τον ΑΣΚ, ο οποίος ορκίζεται ότι "θα εκδικηθεί το Βελιγράδι και τους Αλβανούς πολιτικούς για τις απώλειες που είχε πρόσφατα σε διάφορες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου".

    [11] ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Φ. ΝΑΝΟ;

    Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στην Αλβανία, σχετικά με το κατά πόσο η απομάκρυνση του Φατός Νάνο από το πολιτικό προσκήνιο θα συμπαρασύρει σε πτώση και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

    Η εφημερίδα "Σέκουλι" σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της: "...Ο Νάνο με την απομάκρυνσή του, καλεί και το Μπερίσα να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Ο Νάνο ανέλαβε τις ευθύνες του και παραιτήθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του από το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο Μπερίσα όμως έχει αποδείξει ότι δεν γνωρίζει τι θα πει παραίτηση και δεν ξέρει να φεύγει την κατάλληλη στιγμή. Τώρα ο Μπερίσα πρέπει να προσέχει πολύ εκείνους που κάθονται δίπλα του στις συνεντεύξεις Τύπου, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και την Εισαγγελία, η οποία έχει τώρα τη δυνατότητα να τον ανακρίνει για τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου...".

    Το βράδυ της Τρίτης, ο Μπερίσα εμφανίστηκε πολύ διαλλακτικός στους δημοσιογράφους, υποβάλλοντας προτάσεις, που κατά τον ίδιο θα βοηθήσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Σύμφωνα με τις εφημερίδες όμως, η παραίτηση Νάνο βρήκε απροετοίμαστους τους ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος, πράγμα που φαίνεται από την έλλειψη συνοχής στις δηλώσεις τους. Έτσι για παράδειγμα, ενώ ο Μπερίσα κατεβάζει τους τόνους για τη νέα κυβέρνηση Μάικο και δηλώνει ότι θα παροτρύνει το διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματός του, Ριντβάν Μπόντε δηλώνει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει το δρόμο των ειρηνικών διαδηλώσεων.

    Συγκεκριμένα, ο Μπερίσα απηύθυνε έκκληση χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι για τη σύγκλιση στρογγυλής τράπεζας όλων των κομμάτων με στόχο τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών -στην οποία το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα μετέχει - και θα έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης αυτής θα είναι η αποκατάσταση της τάξης, ο αφοπλισμός, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τη διακυβέρνηση του τόπου. Ενας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης αυτής, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η ψήφιση του Συντάγματος. Ο Μπερίσα, ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, καθώς σε ερώτηση δημοσιογράφου για πρόωρες εκλογές απάντησε: "Δεν πρέπει να βιαστούμε. Να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση τεχνοκρατών που προτείνουμε, να εργαστεί και μετά να σκεφτούμε για νέες εκλογές. Οι νέες εκλογές όμως θα πρέπει ma είναι προϊόν συναινετικής συνεννόησης όλων των κομμάτων". Ενώ σε άλλη ερώτηση, αν προτίθεται να παραιτηθεί, ο Μπερίσα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν σκέπτεται κάτι τέτοιο, αντίθετα, εκείνο που θα κάνει αυτή τη στιγμή, είναι η προώθηση του διαλόγου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπερίσα, η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", τονίζει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος επιδιώκει με τις προτάσεις του να επιβιώσει πολιτικά. Σημειώνεται ότι αρκετοί Αλβανοί πολιτικοί αρχηγοί της συμπολίτευσης ζητούν την αποχώρηση του Μπερίσα, ενώ χθες και ο Ρεπουμπλικάνος Σαμπρί Γκόντο, δηλώνοντας ότι "το παράδειγμα του Νάνο πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι που δεν έχουν τι να προσφέρουν πλέον στην πολιτική", ζήτησε έμμεσα την απομάκρυνση του Μπερίσα. ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΝΑΝΟ

    Η σημερινή "Κόχα Γιον", παίρνοντας αφορμή από το απόσπασμα της επιστολής της παραίτησης του Νάνο, στο οποίο κατηγορεί τα κόμματα του συνασπισμού ότι δεν τον στήριξαν, επισημαίνει ότι μόνο ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βασίλης Μέλος αποδέχεται ότι μια από τις αιτίες της παραίτησης του Νάνο ήταν τα υπέρογκα αιτήματα των κομμάτων για αξιώματα στην νέα κυβέρνηση. "Τον Νάνο τον έριξαν οι θεσιθήρες", δηλώνει ο Μέλο στην "Κόχα Γιον". Κανείς όμως άλλος ηγέτης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού δεν αποδέχεται ευθύνες για την παραίτηση Νάνο. Ο ίδιος ο Νάνο, δηλώνοντας χθες στη Γενική Διευθυντική Επιτροπή, ότι η παραίτησή του ήταν αμετάκλητη, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ικανοποιούσε όλα τα αιτήματα των κομμάτων, η κυβέρνησή του θα αποτελούνταν από 50 υπουργούς. ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 13ης -14ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Σύντομα, σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", θα κληθούν από τον Εισαγγελέα να καταθέσουν για τα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο πρώην πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, πολλοί υπουργοί, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα και ηγετικά στελέχη του κόμματος αυτού. Παράλληλα για την 14η Σεπτεμβρίου, θα κληθεί να καταθέσει και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, πρέσβης Νταν Εβερτς.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01 run on Wednesday, 30 September 1998 - 20:33:11 UTC