Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 22:09 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΒΟΣΝΙΑ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Η] ΚΟΣΜΟΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ TΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [02] ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΠΟ Δ.Ε.Θ.
  • [03] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ-"ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ
  • [04] THN KAΘΙΕΡΩΣΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΦΙΛ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
  • [05] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [06] ME ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΕΜ ΣΤΟΝ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΑΘ.ΤΖΟΓΑΝΗΣ
  • [08] ΑΠΑΓΩΓΗ 4 ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [09] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - 2,5 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ
  • [10] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΑΓΕΩΓΕΩΝ
  • [11] ΠΡΟΚΛΗΣΗ, Η ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΛΕΓΕΙ Ο Χρ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [12] YΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [13] ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Μ. ΜΠΑΡΙΣΝΙΚΟΦ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [14] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΝΑΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [ΣΤ] ΒΟΣΝΙΑ

  • [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠ. ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [16] 23η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΚΥΠΡΟΣ: Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ, ΠΕΔΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ...
  • [Η] ΚΟΣΜΟΣ

  • [19] ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΝ ΧΑΝΣΟΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΩΝ
  • [20] ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
  • [21] ΜΗΤΕΡΑ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    [01] ΑΝΗΣΥΧΙΑ TΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 17:12 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Καταστρεπτική για την ομογένεια και αρνητική για τα συμφέροντα της Ελλάδας χαρακτήρισε ενδεχόμενη αναγνώριση της FYROM από την ελληνική κυβέρνηση, με οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, που εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή έκβαση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία Ζ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι η θέση της Παμμακεδονικής Ενωσης Βορείου Αμερικής και του Εθνικού Συμβουλίου περί μη αναγνώρισης των Σκοπίων, με ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, παραμένει αμετάβλητη από το 1989: "Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί να αλλάζουμε θέσεις από μέρα σε μέρα. Βλέπουμε το θέμα περισσότερο συναισθηματικά και παραμένουμε στη γραμμή που χαράξαμε το 1989, σε απόλυτη συμφωνία με την τότε ελληνική κυβέρνηση".

    Απαισιόδοξος και ανήσυχος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ονομασία του γειτονικού κράτους, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Φώτης Γερασόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για "λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε, και περιόρισαν σημαντικά τα περιθώρια κινήσεων της Ελλάδας". Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβένρηση και το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη FYROM με ένα όνομα που θίγει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    Επιπλέον, μίλησε για εντεινόμενη αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων, που δεν αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη ονομασία με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του θα δημιουργήσει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στη χώρα. "Το πολυεθνικό κράτος των Σκοπίων οφείλει να βρει μια ονομασία που θα εκπροσωπεί όλες τις επιμέρους μειονότητες και θα τις προσδιορίζει. Μια ονομασία που θα είναι αντιπροσωπευτική της πολυεθνικής του υπόστασης και δε θα δημιουργεί προβλήματα σε μας, που έχουμε κάθε διάθεση να τους ενισχύσουμε στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν ως ελεύθερο κράτος ανάμεσα στα άλλα κράτη των Βαλκανίων".

    Οποιαδήποτε και αν είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, έντονο για τα δύο εκατομμύρια των Μακεδόνων της Ελλάδας και τις 500.000 Μακεδόνες ομογενείς θα παραμείνει "το ιστορικό και πολιτιστικό πρόβλημα που δημιουργεί η προπαγάνδα των Σκοπιανών, καθώς οι τελευταίοι δε θα πάψουν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες".

    Οπως επισήμανε ο κ. Γερασόπουλος, την προπαγάνδα αυτή καλούνται να αντικρούσουν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις και η υπό σύσταση παγκόμια οργάνωση των Μακεδόνων, που θα συντονίζουν και θα κατευθύνουν τις επιμέρους προσπάθειες. Για την πορεία υλοποίησης της ιδέας για την παγκόσμια οργάνωση, που τέθηκε στο προηγούμενο συνέδριο πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο φετινό θα βρεθεί η οργανωτική της δομή και θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ώστε να δημιουργηθεί ένα άτυπο καταρχάς συμβούλιο, που θα εξελιχτεί στην παγκόσμια οργάνωση των απανταχού Μακεδόνων.

    [02] ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΠΟ Δ.Ε.Θ.

    Καταχωρήθηκε: 21:35 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ-του Κ. Παϊβανά)

    Η Πολιτεία της Βικτώρια ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις ελληνικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο πέντε επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον να εκθέσουν τα προϊόντα τους στη Θεσσαλονίκη, αριθμός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Τζεφ Κέννετ, να ακυρώσει τη συμμετοχή της Βικτώριας.

    Κατά τον κ. Κότσιρα, σύμβουλο του πρωθυπουργού, υπάρχει μεν ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, αλλά για εξειδικευμένες και όχι γενικές εμπορικές εκθέσεις. Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει άλλους τρόπους συμμετοχής της πολιτείας στην Εκθεση Θεσσαλονίκης, ηγούμενος προσωπικά, αν χρειαστεί, μιας πολιτειακής εμπορικής αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη.

    Την Αυστραλία θα εκπροσωπήσει και φέτος στην έκθεση, η Νότια Αυστραλία, που συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βικτώριας κ. Χρήστος Δόλκας, δήλωσε ότι ο φορέας του, θα συστήσει στους ενδιαφερόμενους Ελληνες επιχειρηματίες, να δηλώσουν συμμετοχή στην Εκθεση μέσω της Νότιας Αυστραλίας.

    Η συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών της πολιτείας, ενισχύεται οικονομικά από την κυβέρνηση με 50.000 δολάρια, για τα βασικά έξοδα των επιχειρηματιών. Οι πολιτειακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να εκθέσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα, που εκτιμάται σαν η πύλη στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ-"ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ

    Καταχωρήθηκε: 16:16 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τετρακόσιοι εκπρόσωποι των διάσπαρτων στις πέντε ηπείρους 2.000.000 απόδημων Μακεδόνων, αλλά μαζί τους και η πολιτική ηγεσία της χώρας, διακήρυξαν σήμερα το πρωί από την πρωτεύουσα του Μακεδονικού ελληνισμού, κατά την επίσημη τελετή έναρξης του Ζ΄ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ότι δεν θα υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορίας, του δικαίου και της αλήθειας, κατά της παραχάραξης που επιχειρείται από τους Σκοπιανούς υπερεθνικιστές.Οι εργασίες του συνεδρίου, θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 25 Ιουλίου με την απόφαση για τη δημιουργία τριτοβάθμιου συντονιστικού οργάνου, της "Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ένωσης", η οποία θα συντονίζει τη δράση των διάσπαρτων στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα απόδημων Μακεδόνων και θα προβάλει τα δίκαια της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, απαντώντας έμμεσα στις προτροπές που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσης για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι η σημειούμενη καθυστέρηση ζημιώνει τα ελληνικά συμφέροντα, παρατήρησε ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ελλάδα συμμετέχει με στόχο την ικανοποίηση των γνωστών παγίων θέσεών της "και αυτό όχι γιατί η χώρα μας και ο λαός μας εμφορείται από εθνικισμούς, σωβινισμούς ή άλλες παρόμοιες νοοτροπίες, αλλά διότι η ιστορική αλήθεια και η ιστορική πραγματικότητα-τόσο η απώτερη, όσο και η εγγύτερη-προβάλλουν ως αδιάψευστοι μάρτυρες των δικαίων θέσεών μας". Αναφερόμενος στην επιβολή του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη, ούτε ανώδυνη, ήταν όμως αναγκαία και οδήγησε στην παραίτηση από αλυτρωτικές επιδιώξεις, σε αλλαγή των συμβόλων και στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, που οδήγησε σε ταχεία και ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    "Εμείς εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλο την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, πρέπει όμως να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι δεν δεχόμαστε αμφισβητήσεις ή συγχύσεις γύρω από την ταυτότητά μας", είπε. Ενώ προηγουμένως ανέφερε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων "δεν μπορούσε να γίνει όσο η γειτονική χώρα επιχειρούσε να παραχαράξει την ιστορία, να σφετερισθεί σύμβολα συνυφασμένα με την ίδια την ταυτότητά μας, να επιμείνει σε αλυτρωτικές επιδιώξεις".

    Τέλος για τον ελληνισμό της διασποράς ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι μπορεί να συμβάλλει στην προβολή της ιστορίας του τόπου μας και της πολιτιστικής δημιουργίας, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, καθώς και στη στήριξη των εθνικών μας δικαίων. Καταλήγοντας δε υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα είναι συμπαραστάτης στους αγώνες του απόδημου ελληνισμού. "Επιδιώκουμε η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να καταστεί στην πράξη η έδρα του οικουμενικού ελληνισμού, το οικουμενικό στρατηγείο για την προβολή της ελληνικής ταυτότητας στον 21ο αιώνα", υπογράμμισε.

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

    "Μετά πολλής πατρικής χαράς επληροφορήθημεν εκ του από της ις' Ιανουαρίου έ.ε περί της εν τη Μακεδονική πρωτευούση ωραία πόλει της Θεσσαλονίκης συγκλήσεως ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενώσεως, εκφράζομεν δ' υμάς τάς θερμάς ημών ευχαριστίας επί τη απευθυνθείση τη ημετέρα Μετριότητι τιμητική προσκλήσει.

    Τυγχάνει όντως και αληθές ότι η Μακεδονία, ως από τών πρώτων ήδη αιώνων τόπος χριστιανικός εξαγιασθείς διά των ιδρώτων των Οσίων και των αιμάτων των Μαρτύρων της πίστεως ημών, ασκεί ακαταμάχητον έλξιν εις τα εν τη Διασπορά τέκνα αυτής. Αι επισκέψεις εις αυτήν η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού αυτής και αι προσπάθειαι διατηρήσεως ή και αναβιώσεως των σεμνών πατροπαραδότων ηθών και εθίμων αυτής αποτελούν πηγήν δυνάμεως και αφορμήν αναζωογονήσεως δια τους αποδήμους.

    Ο ηγιασμένος τόπος μεταδίδει αγιασμόν. Δια τούτο και η αγάπη και η ποικιλοτρόπος ενασχόλησις υμών μετά της αρχαιόθεν ηγιασμένης Μακεδονίας, της παρασχούσης την πρώτη εν Ευρώπη χριστιανήν, την πορφυροπώλιδα Λυδίαν και επαινετή και ευλογημένη τυγχάνει. Την διδασκαλίαν δε και τα μέσα του αγιασμού παρέχει ημίν η Αγία ημών Ορθόδοξος Εκκλησία, δι' ημών δ' αυτών, αγιαζομένων, είναι δυνατόν να εξαγιασθή και πας άλλος τόπος. Οταν τις βιοί ορθοδόξως και χριστιανικώς τότε αξιοποιεί πάντα τα καλά στοιχεία του οιουδήποτε τόπου και του πολιτισμού αυτού, σεβόμενος ταυτοχρόνως και τας ιδιαιτερότητας των άλλων εντοπίων λαών και των πολιτισμών αυτών.

    Οθεν, η ημετέρα Μετριότης ως πνευματικός και υμών Πατήρ και Πατριάρχης, δια τών δε των Πατριαρχικών ημών ευχετικών Γραμμάτων, προτρεπόμεθα υμάς πατρικώς όπως βιώσητε την Ορθοδοξίαν εν τη πληρότητι αυτής. Παραθέσητε εαυτούς και αλλήλους και πάσαν τη ζωήν υμών Χριστώ τω Θεώ. Τοιουτοτρόπως δε θα είσθε όντως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Ελληνες και Μακεδόνες, δηλαδή όντως άνθρωποι. Και διά της ζωής και αναστροφής υμών, θα αποτελήτε αφορμήν χαράς και παρηγορίας δια πάντα συνάνθρωπον.

    Επί δε τούτοις, ευχόμεθα εκ μέσης πατρικής καρδίας όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών της παναχράντου Αυτού Μητρός, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και πάντων των εν Μακεδονία διαλαμψάντων Αγίων, ευλογή και κατευθύνη τας εργασίας του Συνεδρίου υμών, επ' αγαθώ της ευλογημένης Μακεδονίας και του κόσμου παντός".

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σημαντικό γεγονός, χαρακτηρίζει στο μήνυμά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στους Μακεδόνες Ομογενείς να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν τόσο "την Ελληνική Ομογένεια, όσο και την πατρίδα μας".

    Ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζει ότι οι Μακεδόνες Απόδημοι, "προσηλωμένοι σταθερά στα εθνικά μας δίκαια, καλλιεργώντας με πάθος κάθε πτυχή της λαϊκής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διατρανώσατε πάντοτε με ορμή τη φωνή σας εναντίον κάθε παραβίασης της ιστορικής αλήθειας και σταθήκατε υποστηρικτές της ιδιαίτερης πατρίδας σας, της Μακεδονικής γης, αυτής της γης που αποτελείτε σπλάχνο της".

    Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί υποστηρικτής και αρωγός στον αγώνα που διαχρονικά διεξάγουν και σημειώνει ότι το έργο των Μακεδονικών Ενώσεων και της Ελληνικής Διασποράς, είναι καθοριστικό "για την μεταλαμπάδευση των πανανθρώπινων αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα παιδιά μας, κάτι που αποτελεί σταθερή εγγύηση για τη διάσωση, διατήρηση, ενδυνάμωση και εδραίωση του Ελληνισμού στην παγκόσμια φιλοσοφική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική σκηνή. Στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση".

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Παίρνοντας το λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι δεν είναι ευχάριστες ούτε αισιόδοξες οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, αλλά παρατήρησε πως δεν είναι ώρα να καταμεριστούν οι ευθύνες. Σχολιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων και όσα προηγήθηκαν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν χωρούν "κομματικά παιγνίδια και προσωπικές τακτικές" στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Ως προς το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είπε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε αβασάνιστα σε υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις, σε λύσεις που θα μας βασανίσουν και θα μας ταλανίσουν για τα επόμενα εκατό χρόνια., ούτε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε παραχάραξη της ιστορίας.

    Την αταλάντευτη θέση ότι οι απόδημοι μακεδόνες δεν θα δεχτούν σε καμιά περίπτωση να αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων με ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία εξέφρασαν στις προσφωνήσεις τους οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά, Αυστραλίας, Καναδά και Ευρώπης κ.κ. Μιχαλόπουλος, Σιούστης, Κοωστελίδης και Παπαχριστόπουλος.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, Κ. Γκλιγκόροφ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κλέψει την ιστορία της Ελλάδας, ενώ ο κ. Παπαχριστόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις παλινωδίες στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Ζήτησε να δημιουργηθεί υπουργείο Απόδημου ελληνισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να ενισχυθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το ΙΜΧΑ, το Κέντρο Απόδημων Μακεδόνων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Κριτική στην κυβέρνηση, για την πολιτική της απέναντι στο θέμα των Σκοπίων άσκησε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, κωνσταντίνος Βαβούσκος, ο οποίος σχολίασε αρνητικά την απουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    Σ αυτές τις επισημάνσεις απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος τόνισε ότι η απουσία δεν οφείλεται σε αδιαφορία, αλλά μόνο στο βεβαρυμένο πρόγραμμα που δεν επέτρεψε στον κ. Στεφανόπουλο και κυβερνητικά στελέχη να παραστούν στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου.

    Σύνεδροι, επίσης, αποδοκίμασαν τον βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρο Παναγιώτου, και τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ, Λευτέρη Χαλβατζή, με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων οι οποίοι κάλεσαν το ακροατήριο να σεβαστεί τους ομιλητές.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς επισήμανε την ανάγκη να παραμείνει ενωμένος ο απανταχού ελληνισμός για να διεκδικήσει καλύτερα τα εθνικά του δίκαια και στο ιδιο σημείο επικέντρωσε την προσοχή του και ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης.

    Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Λαμπρινίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    [04] THN KAΘΙΕΡΩΣΗ ΕΤΗΣΙΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΦΙΛ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 13:31 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 20 Ιουλίου (Μ.Π.Ε.)

    Την καθιέρωση ετήσιων βραβείων με την επωνυμία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης" εξ'ήγγειλε ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Κ.Φιλ.Πετσάλνικος

    κατα τον χαιρετισμό που απηύθυνες προς το Ζ΄παγκόσμιο συνέδριο των παμμακεδονικών ενώσεων, που άρχισε το πρωί στην Θεσσαλονίκη.

    Τα βραβεία, είπε, θα απονέμονται σε αλλοδαπούς πολιτικούς και επιστήμονες, που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

    Για φέτος, ύστερα απο προτάσεις των παμμακεδονικών οργανώσεων επελέγησαν και θα τιμηθούν με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" ο Μπένζαμιν Γκίλμαν, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πολ Κίττινγκ, πρώην πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας και ο Βρετανός βουλευτής Εντι Ο΄Χάρα.

    Με το βραβείο "Αριστοτέλης θα τιμηθούν οι Τεντ Μακ Γουίνι απο τον Καναδά, καθηγητής πανεπιστημίου διεθνολόγος, ο Ασυτραλός αρχαιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Νόρμαν Τζορτζ Αστον και απο την Αυστρία ο καθηγητής Πανεπιστημίου Χανς Σβάμπλ, επίσης αρχαιολόγος.

    [05] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 22:09 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Την ικανοποίηση του για το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του, στην τελετή των εγκαινίων στέγασης του ΣΑΕ, στο κτίριο της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

    Ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε την μέρα αυτή, ως μέρα συγκίνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό, η οποία δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση 23 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    "Το γεγονός ότι σήμερα εγκαινιάζονται τα γραφεία του ΣΑΕ, συμπίπτει με μια τραγική στιγμή για τον κυπριακό ελληνισμό, αλλά δείχνει τη μεγάλη δύναμη του Απόδημου Ελληνισμού, που έχει δώσει αγώνες για τα εθνικά δίκαια σε όλη τη γωνιά της γης", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι από τη Θεσσαλονίκη θα είναι εφικτή η προοπτική εδραίωσης του ΣΑΕ, της ενδυνάμωσης των δεσμών του απόδημου ελληνισμού με το μητροπολιτικό κέντρο.

    "Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η στέγαση του ΣΑΕ βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων, που γίνεται πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Είναι στιγμή συγκηνητική για κάθε Ελληνα μετανάστη, γιατί η στέγαση του ΣΑΕ, αποκαθιστά μια αίσθηση ασφάλειας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τον υπουργό, Φίλιππο Πετσάλνικο, για τη σημαντική προσφορά του και την τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, που συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που συμμετέχει ενεργά στην κάλυψη όλων των θεμάτων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, επισήμανε τη συνεχή προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού και διαβεβαίωσε ότι το ΣΑΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών δικαίων.

    Στην τελετή των εγκαινίων, παρέστησαν ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης και τα μέλη της, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του σχετικά με την επιστολή που συνέταξε για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας και δημοσίευσε σήμερα το "Βήμα της Κυριακής", είπε: "Είναι γνωστό ότι αυτή την εποχή η Ε.Ε συζητά το όλο θέμα της διεύρυνσης και των σχέσεων της με την Τουρκία. Οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε και οπωσδήποτε και την Ελλάδα. Εχοντας τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για τα θέματα της Ε.Ε, έχω βεβαίως προτάξει απόψεις που νομίζω είναι ένας προβληματισμός γενικότερος που υπάρχει γενικότερα αυτήν την εποχή και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Ε.Ε".

    [Β] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [06] ME ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΕΜ ΣΤΟΝ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"

    Καταχωρήθηκε: 14:09 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 20 Ιουλίου (Μ.Π.Ε.)

    Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την ένταξη της Τουρκίας, όπως εκφράστηκε μέσα απο την έκθεση "ατζέντα 2000" την περασμένη Τετάρτη, δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα ,στη νέα τουρκική κυβέρνηση, υπο τον Μεσούτ Γιλμάζ.

    Η ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος της Αγκυρας "πυροδότησε" νέες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, που έφθαναν στον ωμό εκβιασμό. Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ,με επιστολή που έστειλε στον επίτροπο, ερμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χάνς Βαν Ντεν Μπρουκ, ούτε λίγο ούτε πολύ έθετε την Ε.Ε. πρό του διλήμματος να αποδεχθεί την τουρκική ένταξη ειδάλλως, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, "η ΤΔΒΚ" όπως επιμένουν οι Τούρκοι, θα προσαρτηθεί στην Τουρκία.

    Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιλμάζ ,με επιστολή του πρός τον κ.Κώστα Σημίτη εξέθεσε τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να γίνει δεκτό του τουρκικό αίτημα ένταξης και τόνισε πώς, " η προοπτική της πλήρους ένταξης στην Ε,Ε, έδρασε σαν ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τις σημαντικές προσπάθειες, που έχουμε κάνει και τις οποίες η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει για να ενισχυθεί η πλουραλιστική δημοκρατία και να προσαρμόσουμε τους θεσμούς μας, τη νομοθεσία και τις προοπτικές μας στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας".

    Στην επιστολή του ο Τούρκος Πρωθυπουργός παρακαλεί τον Ελληνα ομόλογό του "με τη σοφία του να εξασφαλίσει πως οι τουρκικές ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν με τον πιό επικοδομητικό τρόπο".

    Στον αντίποδα των κινήσεων του Μεσούτ Γιλμάζ, ίοπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι η επιστολή που έστειλε ο υπυοργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στον Βαν Ντεν Μπρούκ. Προαναγγελλει πιθανή διχοτόμηση της Κύπρου και προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος στην Τουρκία. Ο Τζεμ έστειλε την επιστολή, μετά απο συσκέψεις που είχε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό επικρατείας Γκουρέλ.

    "Τα μηνύματα που εκπέμπονται, απο τις συσκέψεις αυτές. σημειώνει η εφημερίδα, ελάχιστα επιχειρήματα προσφέρουν στους φίλους της Τουρκίας στην Ευρώπη. Αντίθετα τροφοδοτούν εκ νέου την ανησυχία για την ικανότητα της Αγκυρας να λειτουργήσει στη βάση των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων συνπεριφοράς."

    ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η εφημερίδα αποκαλύπτει , ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με έγγραφό του πρός τον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο, παρουσιάζει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να συμπυκνωθούν σε δύο βασικούς άξονες.

    Πρώτον, να λύσουμε ώς χώρα, με ευμενείς όρους τα θέματα που εκκρεμούν στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αλλά και να βάλουμε μακροπρόθεσμες βάσεις στις σχέσεις μας, που θα διέπονται αο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της μη χρήσης βίας.

    Και δεύτερον, να διαμορφώσουμε ένα πλέγμα θεσμών, κινήτρων, ελέγχων και διαδικασιών, που θα μεταμορφώνουν σταδιακά τη μεγάλη, και σήμερα απειλητική, αυτή χώρα σε μια δημοκρατική κοινωνία, που θα διέπεται απο διαφορετικές αρχές, νοοτροπίες και αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ πολιτών, αλλά και κρατών.

    Ο κ.Παπανδρέου δεν αποφεύγει να χαρακτηρίσει "αποσπασματική' την μέχρι τωρα αντιμετώπιση της Τουρκίας απο τη χώρα μας, με την τακτική του βέτο.

    "Η πρακτική αυτή, επισημαίνει, είχε και έχει μια μακροπρόθεσμα αρνητική επίπτωση. Μπροστά σε μια αυθόρμητη στάση συνεχούς άρνησης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, οι εταίροι μας εύκολα θεωρούσαν, ότι ήμασταν αςπλώς εναντίον των Τούρκων και εμπόδιο σε μια εποικοδομητική σχέση. Αυτό είχε τεράστιες επιπτώσεις στην διαπραγματευτική μας θέση μέσα στην Ε.Ε. και απέναντι στην Τουρκία, διότι οι εταίροι μας στις σχέσεις τους με τη χώρα αυτή συνήθισαν είτε να μας αποφαύγουν ή να μας αγνοούν, δηλαδή να μας παρακάμπτουν, είτε να βρίσκουν τρόπους να ενδυναμώνουν τη σχέση τους με την Τουρκία μέσω της Ε.Ε. προσφέροντάς της συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, χωρίς ιδιαίτερα ανταλλάγματα για την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας.Ετχι χάνονταν ιδιαίτερης αξίας διαπραγματευτικά ατού βήμα προς βήμα".

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΑΘ.ΤΖΟΓΑΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:29 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 20 Ιουλίου (Μ.π.Ε.)

    Ο αρχηγός του γενικού επιτρλείου εθνικής άμυνας πτέραρχος Αθ.Τζογάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "το Βήμα της Κυριακής" διακηρύσσει ότι "δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνε;ς στο Αιγαίο" και πώς οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν αποτελεσματικά όλες τις νησίδες και βραχονησίδες του αρχιπελάγους.

    Ο κ.Τζογάνης , ωστόσο, δεν αποκλείει "θερμό επεισόδιο ή και σύγκρουση με την Τουρκία" σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα.

    Θεωρεί ακόμη "κίνση εντυπωσιασμού" την μονομερή απόφαση της Τουρκίας για τον περιορισμό των πτήσεων των πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και τονζιει ότι "αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν και τον προηγούμενο χρόνο, μετά απο ενέργειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά εφαρμόζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια, ως προβλεπόμενα απο τη συμφωνία Παπούλια - Γιλμάζ το 1988".

    Υπογραμμίζει επίσης, την ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να "ανταποδώσουν καίριο χτύπημα, στο πλαίσιο του δόγματος του "ισοδύναμου τετελεσμάνου", το οποίο είναι το έλάχιστο χτύπημα που μπορεί να γίνει αποδεκτό ,απο την πλευρά της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.

    Οσον αφορά στο ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο, ο πτέραρχος τονίζει, ότι εφαρμόζεται πλήρως και δεν το αποδυναμώνουν οι περιορισμοί στις πτήσεις των αεροσκαφών.

    Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί στη συμφωνία της Μαδρίτης , τονίζοντας ότι "εμείς είμαστε στρατιωτικοί, εκτελούμε εντολές και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να τις σχολιάζουμε".

    [08] ΑΠΑΓΩΓΗ 4 ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:12 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Θύματα απαγωγής από οπλισμένους Αλβανούς λαθρομετανάστες έπεσαν τέσσερις αγρότες στην περιοχή της Διποταμίας Καστοριάς. Οι δράστες που κρατούν τα θύματα σε μεθοριακό χωριό της Αλβανίας ζητούν 2.500.000 δρχ. για την απελευθέρωση τους.

    Όλα ξεκίνησαν στις 6 χθες το απόγευμα όταν οι πέντε αγρότες βρισκοταν σε δασική περιοχή της Διποταμίας και απασχολούνταν με την επισκευή βλάβης θεριζοαλωνιστικής μηχανής. Πρόκειται για τους Βασίλη Αρσενόπουλο (50 χρονων), το γιο του Απόστολο (23 χρονων), Ιωάννη Πρασσα (32 χρονων, από τη Βαμβακου Λάρισας), Χρήστο Τασόπουλο (40 χρονων, από τη Χαρα Λάρισας) και Ιωάννη Καραγιαννίδη (60 χρονων, από τη Διποταμία).

    Τέσσερις Αλβανοί οπλισμένοι με Καλάσνικωφ τους ακινητοποίησαν και ζήτησαν να μεταφέρουν τη θεριζοαλωνιστική μηχανή και το φορτηγό αυτοκίνητό τους στο αλβανικό έδαφος.

    Λόγω του δυσβατου του εδάφους δεν έγινε δυνατή η μεταφορά των οχημάτων στο αλβανικό έδαφος που απείχε 200 περίπου μέτρα από την περιοχή. Οι Αλβανοί οδήγησαν στη συνέχεια και τους πέντες αγρότες πέντε περίπου χιλιόμετρα μέσα στο αλβανικό έδαφος.

    Δυομιση ώρες αργότερα άφησαν ελεύθερο τον 50χρονο Βασίλειο Αρσενόπουλο, ο οποίος πήγε στη Διποταμία και είπε στους κατοικους που είχαν αναστατωθεί ότι οι Αλβανοί ζητούν λύτρα 2.500.000 δρχ. για να αφήσουν και τους υπόλοιπους ελεύθερους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις αγρότες βρίσκονται στο χωριό Μποζογκραντ της Αλβανίας και είναι καλά στην υγεία τους. Οι απαγωγείς επικοινωνούν μέσω κινητού τηλεφώνου με τους συγγενείς τους, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται στρατός και αστυνομία στην παραμεθόρια περιοχή της Διποταμίας.

    [09] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - 2,5 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:31 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ωρες αγωνίας ζουν οι οικογένειες των τεσσάρων Ελλήνων από την Καστοριά, που έπεσαν θύματα απαγωγής από Αλβανούς μαφιόζους. Οι Αλβανοί που αρχικά απήγαγαν πέντε άτομα, απελευθέρωσαν τον ένα και τώρα ζητούν 2,5 εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να ελευθερώσουν τους άλλους τέσσερις.

    Το περιστατικό σημειώθηκε χθες στις 6 το απόγευμα, όταν οι τέσσερις Αλβανοί κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, έφθασαν σε ένα χωράφι σε απόσταση 350 μέτρων από τα σύνορα. Προσπάθησαν να κλέψουν μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, αλλά δεν τα κατάφεραν να τη θέσουν σε κίνηση και να τη μεταφέρουν στη χώρα τους, επειδή είχε μηχανική βλάβη.

    Στη συνέχεια απήγαγαν τους πέντε αγρότες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χωράφι. Πρόκειται για τους Βασίλειο Αρσενόπουλο 50 χρόνων, τον γιο του Απόστολο 23 χρονών, τον Ιωάννη Πρασσά 32 χρονών, τον Χρήστο Τασόπουλο 40 χρονών και τον Ιωάννη Καραγιαννίδη 60 χρονών.

    Οι απαγωγείς οδήγησαν τους πέντε ομήρους στο αλβανικό έδαφος και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα, άφησαν ελεύθερο τον 50χρονο Βασίλειο Αρσενόπουλο. Του είπαν ότι για να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους θέλουν λύτρα 2,5 εκατομμυρίων δραχμών.

    Οι διαπραγματεύσεις των Αλβανών μαφιόζων με τους συγγενείς και την αστυνομία της Καστοριάς συνεχίζονται.

    [10] ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΑΓΕΩΓΕΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 20:58 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τέσσερις Ελληνες, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής χθες το απόγευμα από Αλβανούς κουκουλοφόρους. Συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα οι Αλβανοί μαφιόζοι ελευθέρωσαν τον 60χρονο αγρότη, Ιωάννη Καραγιαννίδη, κάτοικο της Διποταμιάς Καστοριάς, ενώ περίπου στις 8:15, αφέθηκαν και οι υπόλοιποι τρεις όμηροι ελεύθεροι, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα, αν οι δράστες εισέπραξαν τα 2,5 εκατομμύρια δραχμές που ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

    Ο κ. Καραγιαννίδης, ο οποίος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και χρειάζεται ειδική φαρμακευτική αγωγή, αφέθηκε ελεύθερος, μετά από διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε αλβανικό έδαφος, των δραστών με τον Δήμαρχο Ακριτών και το Νομάρχη Καστοριάς.

    Οπως δήλωσε ο Ιωάννης Καραγιαννίδης μόλις μπήκε στο ελληνικό έδαφος, οι απαγωγείς τους πήραν όλα τα χρήματα και χρυσαφικά που είχαν, χωρίς ωστόσο να τους φερθούν βίαια τις ώρες της κράτησής τους.

    [11] ΠΡΟΚΛΗΣΗ, Η ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΛΕΓΕΙ Ο Χρ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:49 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 20 Ιουλίου (Μ.Π.Ε.)

    Πρόκληση θεωρεί την κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων ο Ελληνας επίτροπος Χρ.Παπουτσής, με αφορμή την απόφαση για την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι η απόφαση για την επόμενη διεύρυνση , όπως τέθηκε με την "ατζέντα 2000" εμπεριέχει "μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ρίσκα". Σε συνέντευξή του στην "κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο κ.Παπαουτσής υπογραμμίζει, ότι η νέα διεύρυνση της Ε.Ε. με την Κύπρο και τις πέντε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης "εάν δεν συνοδευτεί με αύξηση των ιδίων πόρων, δηλαδή του προϋπολογισμού, κινδυνεύει να αποδειχθεί καταστροφική για τις ευρωπαϊκές πολιτικές".

    " Διαφαίνεται, τονίζει, ο κίνδυνος να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ζώνη ελευθέρων συναλλαγών, εάν η αύξηση του αριθμού των μελών της δεν συνοδευτεί απο εμβάθυνση της συνεργασίας.Οι χρηματοδοτήσεις πρός τις χώρες- μέλη μπορεί να συνεχίζονται και στην περίοδο 2000-2006, αλλά η τάση είναι η σταδιακή και αναλογική μείωση των επιδοτήσεων προς όλες τις χώρες."

    Ο κ.Παπουτσής επισημαίνει ακόμη, ότι στην Ελλάδα "πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, γιατί αυτά θα είναι τα κριτήρια της χορήγησης."

    Ο κοινοτικός επίτροπος καταλήγει ότι χρειάζονται πόροι ηια την απασχόληση και προσθέτει πώς, είναι "απαράδεκτο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να ανακοινώνουν πολιτικές αποφάσεις και την επόμενη μέρα το συμβούλιο υπουργών να αρνείται τη χρηματοδότησή τους".

    Για το θέμα της Τουρκίας, επισημαίνει πώς, η χώρα αυτή αποτελεί σημαντικό εταίρο,τόσο απο εμπορική όσοα και απο γεωπολιτική άποψη για την Ευρώπη, αλλά η τελευταία έχει δώσει ήδη πολλά,χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα. Γι΄αυτό ο ίδιος, όπως και οι άλλοι επίτροποι πιστεύουν, ότι δεν αρκούν πλέον δηλώσεις καλών προθέσεων, απο την πλευρά της Τουρκίας.

    [12] YΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Καταχωρήθηκε: 20:58 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή της κοινότητας Καρπερού Γρεβενών. Σύμφωνα με τις πρώτεςεκτιμήσεις του δασαρχείου Γρεβενών αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 200 στρέμματα πεύκα και βελανιδιές.

    Η φωτιά ξέσπασε στη δασική τοποθεσία <<Ελάφη>> και λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε διαστάσεις. Η έγκαιρη επέμβαση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών αποσόβησε τον κίνδυνο επέκτασης της προς κατοικημένες περιοχές.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετείχαν από ξηρά δυνάμεις της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας Γρεβενών, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

    Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα και η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Κορομηλιά και Χέρσο Κιλκίς αφού αποτέφρωσε 20.000 στρέμματα σιτοκαλαμιές.

    [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [13] ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Μ. ΜΠΑΡΙΣΝΙΚΟΦ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 18:58 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Με μια ανεπανάληπτη παρουσία, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ένας από τους πιο σημαντικούς χορευτές της εποχής μας, σηματοδότησε χθες βράδυ, την έναρξη του φεστιβάλ αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στις 23 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, θα ξεδιπλώσει τις χορευτικές του κινήσεις.

    Ο διάσημος Ρώσος χορευτής, γεννημένος πριν από 49 χρόνια στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, σπούδασε τον κλασικό χορό κοντά σε κορυφαίους δασκάλους της πατρίδας του, για να τον οδηγήσει η αγάπη του για το μοντέρνο, το καινούριο στη Δύση πριν από 23 χρόνια.

    Τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας φάνηκαν από τα πρώτα του βήματα. Η μεγάλη όμως αναγνώριση ήρθε με τη συμμετοχή του στα Μπαλέτα Κίροφ, ως αποφοίτου της σχολής Βαγκάνοβα, όταν γύρω στο '70 μετά τις παραστάσεις στο Λονδίνο και την Ισπανία, ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του και η κριτική.

    Σημαντικό ρόλο για τη δική του επιτυχία έπαιξε επίσης η συνεχής προσπάθεια ανανέωσης, που τον οδήγησε στη Δύση.

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [14] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΝΑΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:12 Ώρα Ελλάδος

    ΤΙΡΑΝΑ 20 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Σε σημερινές του δηλώσεις σε ξένο ραδιοφωνικο σταθμό ο Φάτος Νάνο, νικητής των εκλογών της 29ης Ιουνίου, απορρίπτει την πρόσκληση Μπερίσα για διαβουλεύσεις σχετικά με το νέο διορισμό του νέου Πρωθυπουργού και τη σύνθεση της Βουλής.

    Ο κ. Νάνο δήλωσε πως "σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν αναλαμβάνει ο Πρόεδρος να διαβουλευτεί με τα πολιτικά κόμματα για την σύγκληση της Βουλής που προέκυψε από τις αναγνωρισμένες ομαλά εκλογές της 29ης Ιουνίου, ούτε να διαβουλευτεί με τα κόμματα για το διορισμό του Πρωθυπουργού, ειδικά όταν η πλειοψηφία έχει τα 2/3 της Βουλής, όταν τώρα πια έχει έτοιμη τη κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της. Δεν θέτουμε κανένα λόγο", συνεχίζει δήλωση, "πολιτικό ή συνταγματικό να συναντηθούμε για κάτι τέτοιο με τον Μπερίσα. Απαιτούμε από τον Μπερίσα", καταλήγει η δήλωση, "να συγκαλέσει αμέσως τη Βουλή και ν' ανοίξει το δρόμο στην καθιέρωση νέων θεσμών".

    Επίσης χθες ο κ. Μπερίσα είχε διαβουλεύσεις με κόμματα που συμμετέχουν στη νέα Βουλή για τα ίδια θέματα. Σύμφωνα με δηλώσεις των ηγετών τους όλα τα κόμματα συμφωνούν στην όσο πιο σύντομα σύγκληση της Βουλής, ενώ αναφορικά με τον Πρωθυπουργό θα πρέπει να είναι από την πλειοψηφία.

    Αρκετοί ηγέτες κυρίως του δεξιού φάσματος κάνουν λόγο για τιμητική πλευρά του νέου Πρωθυπουργού, προτείνοντας ταυτόχρονα για το αξίωμα αυτό το όνομα του Μπασκίμ Φίνο.

    Εν τω μεταξύ σήμερα στα Τίρανα συγκαλείται το εθνικό συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου θα συζητηθεί το θέμα των εκλογών και η στρατηγική του κόμματος στο μέλλον. Το Δημοκρατικό Κόμμα προσανατολίζεται να μποϋκοτάρει για λίγο διάστημα τις εργασίες της νέας Βουλής, τουλάχιστον όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Γκεντς Πόλο.

    Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ζερι ι Ποπουλιτ", επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Νάνο δήλωσε πως "εάν ο Μπερίσα δεν συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές θα συγκαλέσουμε τη Βουλή ανεξάρτητα από την παλιά του επιθυμία να την μπλοκάρει".

    [ΣΤ] ΒΟΣΝΙΑ

    [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠ. ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ

    Καταχωρήθηκε: 20:11 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ)

    Την αποπομπή της προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, από το κυβερνών κόμμα, γιατί έχει ταχθεί υπέρ της προσαγωγής του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάσισε χθες κατά τη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Συγκεκριμένα, το κόμμα ζητά από την κ. Πλάβσιτς, να παραιτηθεί των καθηκόντων της και να παραδώσει την προεδρία στον αντιπρόεδρο. Στην απομάκρυνση της κ. Πλάβσιτς από την προεδρία, τάχθηκαν υπέρ 66 από τα 84 μέλη, που ήταν παρών στην χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση.

    [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

    [16] 23η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:12 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20 Ιουλίου 1997 (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    23η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και ο ελληνισμός θυμάται και τιμά τα θύματα του "Αττίλα", ενώ με εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα τιμούνται σήμερα σε ελεύθερη Κύπρο οι πεσόντες της τουρκικής εισβολής. Στις 5:20 σήμερα το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, πριν από 23 χρόνια, ήχησαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο οι σειρήνες.

    Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής τελούνται σήμερα πάνδημα μνημόσυνα για τους πεσόντες σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου. Εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο πραγματοποιούν κόμματα, οργανώσεις, δήμοι και σωματεία.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, παρέστη το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες που έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στο μνημόσυνο των πεσόντων και στην παράκληση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, που άρχισε στις 10 π.μ.

    Στο μνημόσυνο παρευρίσκεται και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων που ήρθε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

    Στο μεταξύ, το πρωί αναρτήθηκαν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις εκκλησίες και στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της ελεύθερης Κύπρου.

    Στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς που οργανώνει το καθεστώς Ντενκτάς, αναμένονταν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρωθυπουργός του "Αττίλα" Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν θα δεχθεί λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όσων υποφέρουν από τις συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε διάγγελμά του για τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο πρόεδρος Κληρίδης έκανε επίσης έκκληση προς όλους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, πολιτικούς και πολίτες, να αφήσουν πίσω "νοοτροπίες και πρακτικές που επεσώρευσαν πολλά δεινά στην Κύπρο", ώστε να βρεθεί λύση που "θα κλείσει τις πληγές του παρελθόντος".

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι στα 23 χρόνια που πέρασαν από την τουρκική εισβολή οι κυβερνήσεις της Κύπρου "έχουν επιδείξει καλή θέληση και έχουν αποδεχθεί ακόμα και οδυνηρούς συμβιβασμούς", σε μια προσπάθεια να υποβοηθήσουν πρωτοβουλίες για τη λύση του Κυπριακού. Ενώ αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Λευκωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημείωσε την πιο ενεργό ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, την έναρξη της πορείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, τα οποία τόνισε "έχουν αυξήσει, σε σύγκριση με το παρελθόν, τις ελπίδες για την εξεύρεση λύσης". Και συμπλήρωσε : "Όλοι ευχόμαστε η διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει να είναι αυτή τη φορά η πραγματική αφετηρία μιας πρωτοφανούς προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης".

    [17] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Καταχωρήθηκε: 13:12 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - ΚΥ.Π.Ε.)

    Περίπου πενήντα συγγενείς Ελλήνων αγνοουμένων και πεσόντων, βρίσκονται από χθες στην Κύπρο για να παραστούν σε εκδηλώσεις με την ευκαιρία συμπλήρωσης 23 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Οι συγγενείς των 83 Ελλήνων αγνοουμένων έφθασαν με αεροπλάνο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

    Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Κώστας Ανεμάς, επανέλαβε την πικρία των συγγενών των αγνοουμένων και τόνισε ότι "το σαράκι της αβεβαιότητας της τύχης των δικών μας, μας τρώει, μας βασανίζει, κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Παρά τις υποσχέσεις από όλους, παρά τις διακηρύξεις, εμείς, οι οικογένειες των ανθρώπων αυτών δεν έχουμε πληροφορηθεί, είναι ζωντανοί ή σκοτώθηκαν;" συμπλήρωσε ο κ. Ανεμάς.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων "θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας όσο χρειαστεί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, για να δώσουν απαντήσεις αυτοί που ξέρουν, για την αλήθεια και τη λύτρωση".

    Όπως είπε, μόνο με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των ίδιων των αγνοουμένων και των συγγενών τους, η αξιοπρέπεια του Ελληνισμού και θα γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και οι οικουμενικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αφού σημείωσε ότι η Πανελλήνια Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί τί τέθηκε σχετικά με το θέμα των αγνοουμενων στις συνομιλίες του Τράτουτμπεκ, ο κ. Ανεμάς ανέφερε ότι απ' ότι πληροφορείται οι Επιτροπές Ελλήνων και Κυπρίων συγγενών αγνοουμένων θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [18] ΚΥΠΡΟΣ: Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ, ΠΕΔΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ...

    Καταχωρήθηκε: 16:37 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    Μηνύματα ειρήνης και επανένωσης της Κύπρου, μετέφεραν και αντάλλαξαν χθες βράδυ, Τουρκοκύπριοι φοιτητές με Ελληνοκυπρίους.

    Η πρωτοβουλία, του φορέα 19 Ελληνοκυπριακών οργανώσεων για την Ειρήνη και την Επανένωση, ξεκίνησε με πορεία ειρήνης των Τουρκοκυπρίων φοιτητών, οι οποίοι αναφέρουν σε μήνυμά τους, οτι θέλουν να αντικαταστήσουν την πράσινη γραμμή με πεδία λουλουδένια. "Αυτές τις δύσκολες μέρες, εμείς ως Κύπριοι που αγαπάμε την ειρήνη προσφέρουμε αντί για πέτρες, λουλούδια", υπογραμμίζουν.

    Ο φορέας των ελληνοκυπριακών οργανώσεων, σε μήνυμά του, υπογραμμίζει την ετοιμότητά του για οργάνωση δραστηριοτήτων από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους.

    Σημειώνεται ότι οι η συνάντηση των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    [Η] ΚΟΣΜΟΣ

    [19] ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΝ ΧΑΝΣΟΝ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 21:35 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, 20 Ιουλίου 1997 (ΜΠΕ-του Κ. Παϊβανά)

    Επίθεση στους Ελληνες και τους Ιταλούς της Αυστραλίας έκανε η αρχηγός του νεοσύστατου κόμματος "Ενα Εθνος", Πολίν Χάνσον, σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός της. Αμφισβήτησε την αφοσίωση των Ελλήνων και των Ιταλών στην Αυστραλία, με το επιχείρημα ότι στους ποδοσφαιρικούς αγώνες των ομάδων τους κρατούν ελληνικές και ιταλικές σημαίες.

    "Οι Ελληνες και οι Ιταλοί, σχολίασε η κ. Χάνσον, στους αγώνες ποδοσφαίρου των ομάδων τους κρατάνε ελληνικές και ιταλικές σημαίες, αντί της αυστραλιανής". Σε ερώτησή μας προς τον πρωθυπουργό της πολιτείας Τζεφ Κέννετ, να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Χάνσον, ο κ. Κέννετ είπε: "Η πολυπολιτισμική πολιτική της Αυστραλίας, όχι μόνο δεν απαγορεύει, αλλά ενθαρρύνει τους μετανάστες να διατηρούν τις εθνικές τους καταβολές".

    Για πολλοστή φορά, η Πολίν Χάνσον προσπάθησε να πείσει τους ακροατές της ότι δεν είναι ρατσίστρια και ότι η πολιτική του κόμματός της προωθεί την ισότητα όλων των Αυστραλών πολιτών. Κατά την κ. Χάνσον όμως "η εγκληματικότητα είναι αυξημένη στις μεταναστευτικές ομάδες, ενώ τη φυματίωση, την ηπατίτηδα και τις άλλες σοβαρές ασθένειες, τις φέρνουν στην Αυστραλία οι ... μετανάστες".

    [20] ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 13:12 Ώρα Ελλάδος

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 20 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Κώστα Παϊβανά)

    Οι σχέσεις της Αυστραλίας με τα άλλα κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού ενδέχεται να ενταθούν μελλοντικά, εξ αιτίας τις διαρροής απόρρητης έκθεσης του αυστραλιανού υπουργού Εξωτερικών για την απόδοση πολιτικών ηγετών και των εθνικών οικονομικών κρατών του Νότιου Ειρηνικού.

    Το έγγραφο δόθηκε από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών στον Θησαυροφύλακα, Πίτερ Κοστέλο, για ενημέρωσή του, πριν τη σύνοδο των 16 χωρών του Ειρηνικού στο Κερνς της Βόρειας Αυστραλίας.

    Το πολυσέλιδο έγγραφο ξεχάστηκε σε κάποιο γραφείο στο χώρο της Συνόδου για να περιέλθει στα χέρια δημοσιογράφων, που δημοσίευσαν αποσπάσματα των αρνητικών εκτιμήσεων του υπουργείου.

    Η έκθεση κατηγορεί ηγέτες χωρών του Ειρηνικού για διαφθορά, υπουργούς τους για κατάχρηση αλκοόλ, αμφισβητεί τις ικανότητες πολιτικών ηγετών να κυβερνήσουν και εκτιμά ότ κάποιες χώρες του Νότιου Ειρηνικού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οικονομικής χρεοκοπίας.

    Παράγοντες του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά τόνισαν ότι δεν αποτελεί επίσημη άποψη της κυβέρνησης Χάουαρντ για τις αναφερόμενες χώρες.

    Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανακοίνωσε, ότι έδωσε οδηγίες στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Αυστραλίας στις χώρες του Ειρηνικού, να διαβεβαιώσουν τις κυβερνήσεις των χωρών, ότι το έγγραφο δεν αντανακλά τις πραγματικές απόψεις της κυβέρνησης, διότι "πρόκειται για συνηθισμένη ενημέρωση υπουργών από παράγοντες των υπουργείων της Κοινοπολιτείας". Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον πρωθυπουργό του Ναουρού, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις των γραφειοκρατών του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών ότι "το νησί κινδυνεύει να χρεοκοπήσει".

    Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού των Νησιών Κουκ, ο οποίος χαρακτήρισε "εγωιστική" και "άσκοπη" την έκθεση για την οικονομική κατάσταση του νησιού του.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοπολιτειακής αντιπολίτευσης, Γκάρεθ Έβανς, χαρακτήρισε τη διαρροή του εγγράφου "μέγιστη διπλωματική γκάφα" και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών και τον Θησαυροφύλακα "να ζητήσουν συγνώμη από τις κυβερνήσεις των χωρών του Ειρηνικού".

    [21] ΜΗΤΕΡΑ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 13:12 Ώρα Ελλάδος

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 20 Ιουλίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Κώστα Παϊβανά)

    Χρηματικό πρόστιμο 800 δολαρίων υπέβαλε το πρωτοδικείο Μελβούρνης στην Τζακελίν Μαρί Τόσρεν, μητέρα δύο παιδιών, διότι τάϊζε τα παιδιά της μπισκότα που περιείχαν μαριχουάνα.

    Η Τόσλερ δήλωσε στο δικαστήριο, ότι έδινε στα παιδιά της τα μπισκότα, κατασκευασμένα από φύλλα μαριχουάνας και βούτυρο, για να περιορίζει τη ζωηρότητα του γιού της και την ελλειμματική αυτοσυγκέντρωσή του. Η Τόσλερ δήλωσε στην εφημερίδα "Sunday Age", ότι τα μπισκότα δεν νάρκωναν τα παιδιά, απλά περιόριζαν την επιθετικότητα του γιού τη ζωηρότητα της κόρης της και βελτίωσαν την αυτοσυγκέντρωση του γιού της".

    Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας αντέκρουε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ισχυριζόμενος ότι "αυτό που έκανε η Τόσλερ είναι επικίνδυνο. Δεν υπάρχει, είπε ό πρόεδρος, επιστημονική επιβεβαίωση θεραπείας των προβλημάτων που αναφέρει η κ. Τόσλερ με τη χρήση μαριχουάνας".

    Το δικαστήριο επέβαλε στην Τόσλερ χρηματικό πρόστιμο 800 δολαρίων. Μετά την καταδίκη της η Τόσλερ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, ότι "προτίμησε να δώσει στα παιδιά της μπισκότα με μαριχουάνα, αντί να τους δώσεις χάπια για τη ναυτία που της σύστησαν, διότι τόσο αυτοί όσο και τα παιδιά της είναι χορτοφάγοι, με αυξημένη ευαισθησία στη δίαιτά τους και δεν πιστεύουν στη χρήση φαρμάκων".


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Sunday, 20 July 1997 - 20:34:53 UTC