Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-07-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Ιουλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΙΣΑΡΙΘΜΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [05] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ : ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΟΛΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [07] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [08] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] H ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [10] ΣΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [11] H TOYΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

  • [12] ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΦΕΪΣΕΛ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΒΕΡΕΛΗ

  • [14] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ “ΑΠΕΙΛΕΙ” ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

    Η δράση εγκληματικών ομάδων Αλβανών στην ελληνοαλβανική μεθόριο και η παρουσία Αλβανών λαθρομεταναστών στη χώρα μας αποτελεί το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που συγκάλεσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη σύσκεψη let]woum οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενίσχυση της φρουράς στα σύνορα, την αύξηση των περιπολιών και τη σύναψη ειδικής συμφωνίας με όλα τα γειτονικά κράτη για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

    Εξάλλου τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων μετά τα τελευταία επεισόδια στην ελληνοαλβανική μεθόριο έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι το φυλάκιο στην Κακκαβιά λειτουργεί κανονικά και παρέμεινε κλειστό μόνο για λίγες ώρες λόγω της σύλληψης ενός εμπόρου ναρκωτικών και λόγω πληροφοριών για επίθεση Αλβανών ενόπλων.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας εξετάζεται σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην εξωτερική πολιτική μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ και τονίζει ότι η υπάρχει δυνατότητα για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Για μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ κάνει σήμερα λόγο σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η μεσολάβηση ξένης δύναμης. Ο κ. Πάγκαλος απευθύνει έκκληση στην τουρκική πλευρά να προχωρήσει δυναμικά προς το μέλλον, καθώς, όπως επισημαίνει, η γειτονική χώρα δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι στον ισλαμισμό και με το άλλο στην Ευρώπη. Σημειώνει, όμως, ότι αν δεν λυθεί το θέμα των τουρκικών διεκδικήσεων στα Ιμια, δεν μπορεί να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση ειδικού καθεστώτος μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε στον πρωθυπουργό και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας προσέγγισης της χώρας μας σε σχέση με την Τουρκία.

    Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι η Τουρκία, μετά τον αποκλεισμό της από τα σχέδια διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναθεωρήσει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Κοινότητα, δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος που υπέγραψαν στη Μαδρίτη οι κύριοι Σημίτης και Ντεμιρέλ. Αυτό επισήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή εκτός τόπου και χρόνου και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαδικασιών ]mtangr της Κύπρου. Είναι γνωστές και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και η πολιτική της Τουρκίας, είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η διεθνής Κοινότητα αναλύει αυτά τα δεδομένα. Η άμετρη καυχησιολογία δείχνει ότι πολλοί αξιωματούχοι στην Τουρκία είναι πίσω από την εποχή μας, η Ελλάδα όμως είναι δίπλα στην Κύπρο και οτιδήποτε μπορεί να την θίξει αποτελεί αιτία πολέμου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Εν τω μεταξύ με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντηπαρμεντ για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελληνοαμερικανό Φίλιπ Πετρίκο συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την νοτιοανατολική Ευρώπη και αφορούν ιδιαίτερα τη χώρα μας. Ο κ. Πετρίκος συμμετείχε ενεργά -λέγεται οτι είναι ο συγγραφέας της κοινής δήλωσης- στη διαδικασία που κατέληξε στην υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΙΣΑΡΙΘΜΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Απολυτήριο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους κύκλους σπουδών, την ίδρυση σχολείων ειδικής αγωγής και κρατικών εκπαιδευτηρίων γλωσσομάθειας καθώς και την εξέλιξη και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών παρουσίασε το μεσημέρι στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

    Το Εθνικό Απολυτήριο θα ισχύσει από το 2000, χρονιά κατάργησης των Γενικών Εξετάσεων ενώ από τον Σεπτέμβριο οι μαθητές της Α Λυκείου θα διδαχτούν ένα νέο διδακτικό υλικό και οι βαθμοί τους θα λαμβάνονται υπόψη στο Εθνικό Απολυτήριο. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και θα δίνει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας θα χορηγήσει 250 με 300 εκατομμύρια δραχμές σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα εφαρμόσει τους ελεύθερους κύκλους σπουδών.

    Σε πρώτο στάδιο οι σπουδαστές θα μπορούν να επιλέξουν ως και επτά μαθήματα και η διάρκεια των σπουδών θα είναι από 6 μέχρι 8 έτη. Στο νομοσχέδιο για την εξέλιξη και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών θα συνδέεται η πλήρης ή μερική απασχόληση των καθηγητών με τις αμοιβές τους.

    Τα σχετικά νομοσχέδια θα εξεταστούν στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ωστόσο οι συνδικαλιστές διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των νέων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία καθώς σημειώνουν ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εκπαιδευτικούς σε τόσο κρίσιμα θέματα για την παιδεία.

    [05] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ : ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΟΛΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    "Η πολιτική της μεταρρύθμισης και η πολιτική αξιοπιστίας της κυβέρνησης σε ότι αφορά στις θεσμικές αλλαγές κρίνονται ως σημεία πολύ κρίσιμης σημασίας" δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι με τις dglotij]r εκλογές θα δοθεί ένα μήνυμα για το κατά πόσο το εκλογικό σώμα στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ αν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό σε επίπεδο νομών, κάτι όμως που δεν θα δίνει όμως το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η όλη φημολογία είναι ένα παιχνίδι του πρωθυπουργού με τους θεσμούς που έχει να κάνει με το εσωκομματικό σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ ενώ ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για σοβαρό πολιτικό σφάλμα που έρχεται σε αντίφαση με την πρόσκληση συνεργασίας προς την αριστερά και έχει μοναδικό στόχο την ενδοκομματική συσπείρωση.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συνάντηση με το προεδρείο του νέου ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου είχε το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο των επαφών του με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τους οποίους ενημερώνει για τον νέο του ρόλο

    [07] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Την πολύτιμη και αποφασιστική συμβολή των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη διαφύλαξη των δικαίων του Ελληνισμού εξήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του, με το οποίο άνοιξαν σήμερα οι εργασίες του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ και Καναδά, στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, που διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι η Μητέρα Πατρίδα παρακολουθεί πάντα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπερηφάνεια τα επιτεύγματά τους στις νέες πατρίδες τους, μίλησε με θαυμασμό για την εγρήγορση και την αποφασιστικότητα με την οποία οι Μακεδόνες της Αμερικής "διατρανώνουν την ελληνικότητα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, δίνοντας έτσι αποστομωτική απάντηση σε κάθε προσπάθεια πλαστογράφησης", για να καταλήξει:

    "Το έργο σας καθίσταται ιδιαιτέρως πολύτιμο, συν τοις άλλοις, και από το γεγονός ότι φροντίζετε να μεταλαμπαδεύετε στους νέους βλαστούς της φυλής μας, την αλήθεια για την ιστορία του τόπου μας. Μια ιστορία μακραίωνη, ένδοξη και αποκλειστικά ελληνική, όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να την οικειοποιηθούν".

    Ευκαιρία να σταλεί μήνυμα "στον κ. Γκλιγκόροφ και την παρέα του ότι η ιστορία ενός λαού δεν κλέβεται και ότι η εθνική συνείδηση δε βαφτίζεται και δεν επιβάλεται" αποτελεί το συνέδριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, που άφησε αιχμές εναντίον της ελληνικής πολιτείας, γιατί δεν "εισάκουσε τους ομογενείς όταν εδώ και δεκαετίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά και γιατί δε μεριμνά για την υπαρκτή ελληνική μειονότητα που ζει σήμερα στη FYROM".

    Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών όπου letam\steusam και αρωγούς την ελληνικής Πολιτείας σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, χαρακτήρισε τους Μακεδόνες της Διασποράς, στο δικό της χαιρετισμό, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρύσα Μανωλιά.

    Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, που τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας των απανταχού Μακεδόνων, η οποία "είναι απαραίτητη για να αντικρούσουμε τις προκλήσεις των γειτόνων".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, υπογράμμισε ότι η δράση των Μακεδόνων της Ομογένειας, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων της Διασποράς, "εκπορεύεται από την αγάπη τους για την Μητέρα Πατρίδα και όχι από πολιτικά κίνητρα" και, κρατώντας αποστάσεις από τις εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, τόνισε : "Δεν ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη για να ακούσουμε τον πολιτικό κόσμο, αλλά για να τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας που δεν έχουν πολιτική χροιά, αλλά διαπνέονται από τα αισθήματά μας για την Ελλάδα".

    Αιχμές κατά των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό ζήτημα άφησε στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Κωνσταντίνος Βαβούσκος. Εκανε λόγο για υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς και για πολυφωνία που αφήνει περιθώρια κινήσεων στην κυβέρνηση Γκλιγκόροφ, και εξήρε τη σταθερότητα των θέσεων των ομογενών:

    "Ομιλείτε μία γλώσσα που δεν ομιλούμε πλέον στην Ελλάδα. Μένετε σταθεροί στις θέσεις σας από το 1989, εδώ αλλάξαμε γλώσσα, τα πάντα συζητούνται, δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Και αυτό το εκμεταλλεύεται το γειτονικό κράτος, που, παρά την πολυεθνική του υπόσταση και τις διαφορές των επιμέρους κοινοτήτων, προσέρχεται με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις".

    Τη διαμαρτυρία του για την "κλοπή του ονόματος Μακεδονία από τη γειτονική χώρα" εκδήλωσε ο γενικός γραμματέας Παλιννοστούντων, Χρήστος Καμενίδης, που απέδωσε το σημερινό πρόβλημα και σε λάθη της ελληνικής πολιτικής και κάλεσε τους ομογενείς "να κρατήσουν μέσα τους τον ελληνισμό ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι πολιτικοί".

    Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση, που ασχολήθηκε κυρίως με διαδικαστικά θέματα, ολοκληρώθηκε με την εκλογή του προεδρείου του Συνεδρίου και τη σύσταση των επιτροπών του. Στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου εκλέχτηκαν οι πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής, που φέτος κλείνει 50 χρόνια δράσης, Ανδρέας Μποϊκίδης (1980-1981) και Γεώργιος Παπαδόπουλος (1989-91) αντίστοιχα.

    [08] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Η συμμετοχή και η μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της νεολαίας στη διοίκηση των ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας ζητήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του περιφερειακού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Οργανώσεων της πέμπτης ηπείρου. Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Μελβούρνης και Βικτώρια και γραμματέας του περιφερειακού ΣΑΕ Αυστραλίας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι σήμερα το 70% των Ελλήνων της Αυστραλίας είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς ενώ τα νήματα των οργανώσεων κινεί μόνο το υπόλοιπο 30% που είναι πρώτης γενιάς. Ο κ Κωνσταντινίδης επισήμανε ακόμη ότι ήρθε ο καιρός της εθελούσιας εξόδου των "καρεκλοκένταυρων" από τις Παμμακεδονικές και τις άλλες οργανώσεις για να μπορέσει να μπει σε αυτές η νεολαία. Παρουσίασε μάλιστα το παράδειγμα των Παμμεσηνιακών Οργανώσεων όπου η παλαιότερη γενιά αποχώρησε από τη διοίκηση προκειμένου να την αναλάβει η νεότερη γενιά, η οποία μάλιστα θα διοργανώσει αυτές τις ημέρες το 1ο συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στην Καλαμάτα.

    Η νεολαία όμως εκπροσωπήθηκε μόνο από το χορευτικό συγκρότημα που ήρθε από την Αυστραλία και το οποίο παρακολούθησε μέρος των εργασιών του συνεδρίου. "Σα νεολαία ζητάμε να μας ακούτε . Η εποχή αλλάζει . Δεν είμαστε τα παιδιά που εσείς ήσασταν πριν είκοσι χρόνια . Θέλουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που θέλατε εσείς πριν είκοσι χρόνια. Ζητάμε κατανόηση" είπε ο νεαρός Γεράσιμος Παντελιάς που μετέχει στο χορευτικό συγκρότημα και κατάγεται από την Κεφαλονιά. Ο Γεράσιμος Παντελιάς τόνισε ότι μόνοι τους οι ομογενείς της Αυστραλίας πρέπει να οργανωθούν και να κάνουν ένα μεγάλο σύλλογο αντί να ζητούν βοήθεια από την Ελλάδα.

    Την καθιέρωση ποσοστού εκπροσώπησης της νεολαίας στα διοικητικά συμβούλια των μακεδονικών οργανώσεων , την αποστολή εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και την δημιουργία μιας κεντρικής κοινότητας αντί των πολλών οργανώσεων εισηγήθηκε ο νεαρός Νικόλας Κουκουμιτάκης που επίσης μετέχει στο χορευτικό συγκρότημα. Τόνισε μάλιστα ότι η Σκοπιανοί στην Αυστραλία έχουν ισχυρή προπαγάνδα επειδή δεν έχουν πολλές οργανώσεις όπως οι Ελληνες .

    Την ανάθεση της διοργάνωσης εκδηλώσεων στους νέους, την καθιέρωση στην Ελλάδα προγραμμάτων φιλοξενίας απόδημων νέων και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας όχι μόνο με την συνέχιση της ελληνικής γλώσσας αλλά με τα πολιτιστικά στοιχεία της ελληνικότητας που την περιβάλλουν, πρότεινε ο εκπαιδευτικός Κώστας Τσόνης.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αυστραλίας Λευτέρης Σιούστης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να κινηθεί το ενδιαφέρον της νεολαίας ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στους κατά τόπους μακεδονικούς συλλόγους όσο και στις παμμακεδονικές ενώσεις και στην Ομοσπονδία των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αυστραλίας ."Σήμερα υπάρχει πάρα πολύ μικρή συμμετοχή της νεολαίας στις διοικήσεις των οργανώσεων και το πρόβλημα για μας είναι πως θα μπορέσουμε να φέρουμε τη νεολαία στις οργανώσεις . Αναρωτιόμαστε μήπως φταίμε εμείς οι ίδιοι που δεν κινήσαμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας. Μήπως φταίμε εμείς που τα παιδιά δε δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα εθνικά μας θέματα. Στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενωσεων τόσο σαν Ομοσπονδία Παμμακεδονικων Ενώσεων Αυστραλίας όσο και σαν απόδημοι Μακεδόνες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουμε τις εισηγήσεις και προτάσεις που θα έχουν οι κατά τόπους Παμμακεδονικές Οργανώσεις για το θέμα της νεολαίας και θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στην Παγκόσμια Παμμακεδονική Ενωση η οποία θα ιδρυθεί μεθαύριο" είπε ο κ Σιούστης. Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της νεολαίας μπορεί να κινηθεί με την προώθηση του πολιτισμού, της γλώσσας και των εθνικών μας θεμάτων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] H ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδριάζει την Παρασκευή 25 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ενσωμάτωσης των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία.

    Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στην επικείμενη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και υποστηρίζουν , ότι στη διάρκειά της θα αποσαφηνιστεί εάν ο Ντενκτάς θα μεταβεί στην γενεύη τον Αύγουστο , για το δεύτερο γύρο των απ΄ευθείας συνομιλιών με τον Κληρίδη.

    Στη σύνοδο του ΣΕΑ θα συζητηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η φόρμουλα που προτάθηκε απο τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ και αφορά την "αυτονομία" του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

    Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα αναφέρουν, πώς η Τουρκία πέρα απο την "προειδοποιητική κορώνα" που απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση , δεν έχει ακόμη καταλήξει στην τακτική που θα ακολουθήσει απο δώ και πέρα, για να "πιέσει" την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαίκή Ενωση."Κάποια τάση,που παρατηρείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ, στην Αγκυρα, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, είναι προς την κατεύθυνση να μην διακοπούν οι συνομιλίες Ντενκτάς -Κληρίδη, αλλά να ληφθούν μέτρα που θα υποδηλώνουν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενοποίηση με την ΤΔΒΚ."

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ακόμη, πώς η υποδομή της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ενοποίησης είναι έτοιμη σε σημαντικό βαθμό.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Τurkish Daily News" δήλωσε πώς, η Τουρκία στην αρχή του νέου αιώνα θα είναι "ένα κράτος με παγκόσμια εμβέλεια και δύναμη" ενώ άφησε να εννοηθεί, ότι και "έξω απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, η χώρα του δεν θα χαθεί".

    [10] ΣΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Στην απόφαση να χορηγηθούν διπλά διαβατήρια - της Τουρκίας και της λεγόμενης "ΤΔΒΚ" - στούς εποίκους και στους Τουρκοκύπριους, φαίνεται να καταλήγει η τουρκική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής κυβερνητικής προσπάθειας "ενσωμάτωσης των κατεχόμενων εδαφών της ΤΔΒΚ στην Τουρκία μετά την έκθεση "ατζέντα 2000" της Ευρωπαίκής Ενωσης, με την οποία η Τουρκία μένει οριστικά έξω απο τη διεύρυνση της κοινότητας".

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη, ότι τα τουρκοκυπριακά διαβατήρια θα δοθούν "σε περίπου 500.000 Τούρκους πολίτες που μένουν στο νησί, αλλά και στην Τουρκία, ενώ στους 200.000 Τουρκοκύπριους θα δοθούν τουρκικά διαβατήρια". "με το μέτρο αυτό, σημειώνεται στην εφημερίδα, θα εξισωθεί ο πληθυσμός με εκείνο των Ελληνοκυπρίων, που φθάνει τις 700.000 περίπου, και κανείς δεν θα μπορεί να μιλάει για τουρκική μειονότητα στο νησί."

    Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο "θα δυσκολέψει η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θεωρεί την τουρκική πλευρά,ως μειονότητα, σε μια πιθανή ομοσπονδιακή δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα δίνεται πρός τα έξω ,ένα συγκεκριμένο μήνυμα ενοποίησης".

    [11] H TOYΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Η Τουρκία, θορυβημένη από τον αποκλεισμό της από τα σχέδια διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναθεωρήσει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

    ¨Θα αναθεωρήσουμε την συμφωνία αυτή στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις¨, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ετσεβίτ σε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος. Ο Ετσεβίτ, που είναι γνωστός για τις σκληροπυρηνικές του θέσεις για το Κυπριακό, είχε ταχθεί κατά της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε υπογράψει η πρώην Πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Τζεμ, που συνόδευσε την Ετσεβίτ στην κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε επίσης ότι ¨το 1995 το εμπορικό έλλειμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έφτανε τα 5 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την τελωνειακή σύνδεση το 1996 το έλλειμμα ξεπέρασε φέτος τα 11 εκατομμύρια δολάρια¨.

    ¨Πιστεύαμε ότι η τελωνειακή σύνδεση θα ήταν ένα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν έγινε¨, σημείωσε ο Τζεμ.

    [12] ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΦΕΪΣΕΛ

    Χωριστές συναντήσεις με τον Γλαύκο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς θα έχει αύριο ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στόχος των συναντήσεων είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας για τη συνάντηση, η οποία θα γίνει στην οικία του, στην ουδέτερη ζώνη, στη Λευκωσία.

    Η πραγματοποίηση της συνάντησης είχε συμφωνηθεί στις απευθείας συνομιλίες που έγιναν στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Φεϊσέλ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα ασχοληθούν με ανθρωπιστικά θέματα αλλά και με χειρονομίες για τη δημιουργία κλίματος καλής θέλησης.

    Κληθείς να πει κατά πόσον η συζήτηση για χειρονομίες καλής θέλησης θα είναι συνέχεια των διαβουλεύσεων, οι οποίες έγιναν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι οι δύο άνδρες θα δουν τα θέματα αυτά μόνοι τους. Ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τον πρώτο γύρο των συνομιλιών λέγοντας ότι ήταν μια καλή αρχή.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΒΕΡΕΛΗ

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε το πρωί ο ελληνας υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής.

    Αμέσως μετά ο κ. Βερελής είπε ότι μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και πρόσθεσε:"Γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδας και την επιβεβαίωση της για την πλήρη συμπαράσταση και την πλήρη ισχύ των όσων έχουν μέχρι σήμερα γίνει, και σε ότι αφορά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του κ. Ετζεβιτ. Πρέπει η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει αν ισχύουν αυτά τα οποία λέγει κατά καιρούς ο κ. Ντεμιρέλ, αυτά που γράφει ο κ. Γιλμάζ ή αυτά που δηλώνει ο κ. Ετζεβίτ".

    [14] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αρχίζει σήμερα η σταδιακή αποχώρηση της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία μετά από παραμονή τριών μηνών. Η αποχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου.

    Στη γειτονική χώρα εντείνεται το αδιέξοδο. Ο Σαλί Μπερίσα αρνείται να συγκαλέσει το νέο κοινοβούλιο, ενώ οι σοσιαλιστές του Φάτο Νάνο κατεγγέλουν ότι η στάση του τορπιλίζει τη διεθνή συνάντηση της Ρώμης στις 31 Ιουλίου.

    Στο μεταξύ φόβος και οργή επικρατεί στα χωριά της ελληνικής μεθορίου καθώς συνεχίζεται η δράση των Αλβανών συμμοριών. Οι τέσσερις αγρότες οι οποίοι είχαν απαχθεί στην Καστοριά αφέθηκαν τελικά ελεύθε ροι μετά από τη μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, με αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων και τα προεδρικά διατάγματα για την αγορά εργασίας των λαθρομεταναστών.

    [15] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΑΣΚΑΛ ΜΙΛΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων και με την Ελλάδα και με την Γιουγκοσλαβία, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πασκάλ Μίλο, που φέρεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, στη νέα κυβέρνηση.

    Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", ο ελληνικής καταγωγής Αλβανός πολιτικός, που εξελέγη με το Σοσιαλιστικό κόμμα, υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, όπου βασικός άξονας θα είναι ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός.

    Κάνει λόγο για στελέχωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών με αξιοκρατικά κριτήρια και διαψεύδει τις φήμες, ότι θα υπάρξουν "ρεβανσιστικές μεταθέσεις" απο την πλευρά των σοσιαλιστών.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία, τονίζει ότι "για ιστορικούς και υποκειμενικούς λόγους, οι σχέσεις με τους γείτονες δεν ήταν στο επίπεδο, που θα έπρεπε".

    " Η νέα αλβανική κυβέρνηση, προσθέτει, θα καταβάλλει κάθε dumat^ προσπάθεια να ακολουθήσει νέα πολιτική, χωρίς προκαταλήψεις και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα.Η πολιτική αυτή θα στηρίζεται στο διάλογο, στην επίλυση των προβλημάτων με συνομιλίες, θα στηρίζεται στη χαλάρωση της έντασης και στη σταθερότητα των σχέσεων με την Αθήνα και το Βελιγράδι."

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ “ΑΠΕΙΛΕΙ” ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ

    Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ, παραδέχτηκε ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί πραγματική απειλή για την κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού, ενώ σε μερικές περιοχές έχει υποκαταστήσει το κράτος. “Υπάρχει πραγματική απειλή κατά της λειτουργίας του επίσημου κράτους, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι ομάδες των μαφιόζων έχουν υποκαταστήσει το κράτος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

    Η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την αποκατάσταση της κρατικής αξιοπιστίας , ενώ η κατάσταση που επικρατεί αποδίδεται στην σοσιαλιστική διακυβέρνηση που προηγήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφθορά είναι εμφανής στο σύνολο σχεδόν του νομικού και διοικητικού μηχανισμού της γειτονικής χώρας, ενώ από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση Κόστοφ κατέστησε προτεραιότητα της κυβερνητικής ατζέντας της, την μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των προεκτάσεων του.

    Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι η εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί σύγχρονο χαρακτηριστικό των χωρών της Βαλκανικής, ενώ η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Βουλγαρία, αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή του εμπάργκο κατά της Σερβίας, που δημιούργησε τις κατάλληλες “προϋποθέσεις” για την ανάπτυξη των παράνομων δραστηριοτήτων, με στόχο το εύκολο κέρδος.

    Οι δείκτες εγκληματικότητας αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Είναι αξιοσημείωτο ότι την χρονική περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου του 1995 και του Σεπτεμβρίου του 1996, διεπράχθησαν 744 δολοφονίες από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 545, ενώ κατά την ίδια περίοδο κλάπηκαν 4.391 αυτοκίνητα, εκ των οποίων βρέθηκαν τα 3.079. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η μαφία και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, θα προσπαθήσουν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους, ζωτικούς τομείς της βουλγαρικής οικονομίας, όπως ο τομέας της ενέργειας. Σχετικές πληροφορίες αναφορικά με την εμπορία του φυσικού αερίου (στο πρόσφατο παρελθόν) δικαιολογούν το βάσιμο των ισχυρισμών.

    Τα στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουν ότι οι ντόπιες συμμορίες συνεργάζονται με παρακλάδια της ρωσικής μαφίας σε όλες τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, με έξαρση στη διακίνηση των ναρκωτικών και στην εμπορία λευκής σαρκός προς τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής. Στις ομάδες που έχουν συγκροτηθεί συμμετέχουν και κακοποιοί που εισήλθαν στην Βουλγαρία από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Τσετσενία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα η Βουλγαρική κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση των απαραίτητων τροποποιήσεων για tom εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, παρά τις επικρίσεις για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ν.Χ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 21 July 1997 - 11:41:01