Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Prime Minister: Statements on EMU, 98-06-30

Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article

From: HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Φρανκφούρτη, 30.6.1998

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

Μετά τις εκδηλώσεις για την εγκατάσταση του πρώτου Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ολλανδού κ. Βιμ Ντουϊζμπέργκερ, ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και είπε τα εξής:

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα, εδώ στη Φρανκφούρτη, η τελετή εγκαθίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ηταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός μαζί με εκείνο της 2ας Μαίου, οπότε ξεκίνησε η Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Και τα δύο αυτά γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής.

* Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο μοχλός με τον οποίον θα προχωρήσει η Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

* Η σημερινή μέρα είναι η μέρα από την οποία αρχίζει η περίοδος εφαρμογής της πολιτικής που αποφασίσθηκε, η περίοδος υλοποίησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

* Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι η Τράπεζα η οποία θα διαχειρίζεται και θα αποφασίζει για το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα: Το ΕΥΡΩ.

* 'Ένα, επίσης, χαρακτηριστικό της ΕΚΤ είναι ότι βρίσκεται σε συνεργασία και σε διασύνδεση με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών. Δηλαδή, εδώ αναδεικνύεται και ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τα κράτη-μέλη συνεργάζονται), αλλά και ο κεντρικός χαρακτήρας ορισμένων αποφάσεων, καταλυτικός, ουσιαστικός, για την πρόοδο της ΟΝΕ.

* Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό της ΕΚΤ είναι η ανεξαρτησία της. Δεν υπόκειται σε πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Συμβουλίου. Η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις, βεβαίως, στα θέματα που την αφορούν, δηλαδή στα θέματα νομισματικής πολιτικής. Κατ' αυτό τον τρόπο, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κατοχυρώνει την πραγματοποίηση της πολιτικής, η οποία έχει αποφασισθεί από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΚΤ έχει ορισμένους στόχους: Στόχους που της έχουν τεθεί από τις Συνθήκες της Ε. Ε. Πρέπει να φροντίσει για την οικονομική σταθερότητα των τιμών. Στη σημερινή εκδήλωση αυτό τονίσθηκε ιδιαίτερα. Ο πληθωρισμός παραμένει ένα σημείο, το οποίο πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει άνοδος τιμών και αυτό είναι ένα κεντρικό σημείο της μελλοντικής προσπάθειας.

* Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να έχουμε επίγνωση -και αυτό, επίσης, τονίστηκε στη σημερινή τελετή εγκαθίδρυσης της Ε. Κ. Τ. -ότι όλα τα οικονομικά προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Οτι ακόμη, η σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να υπάρξουν και διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλαγές στους τρόπους λειτουργίας βασικών τομέων της οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και κυρίως για να αυξηθεί η απασχόληση.

* Γι' αυτό στην Ε. Ε. έχουμε επιπροσθέτως συζητήσει την ύπαρξη (πέρα από την Ε. Κ. Τ.) και άλλων διαδικασιών, οι οποίες θα εγγυώνται ή θα προωθούν θέματα, όπως η απασχόληση και η ανάπτυξη.

* Σήμερα, μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό που δηλώσαμε στις 2 Μαίου, ότι δηλαδή μια μακρά διαδικασία η οποία ξεκίνησε εδώ και 70 χρόνια, οδηγεί σε ένα οικοδόμημα ευρωπαϊκό πολύ πιο συγκεκριμένο, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι κυρίως οικονομικά.

Ωστόσο, μέσα από τα οικονομικά αυτά χαρακτηριστικά, διαφαίνεται η σαφέστατη πολιτική βούληση μιας όλο και πιο στενής συνεργασίας. Γι' αυτό και η κοινή πεποίθηση ήταν ότι και η πολιτική ενοποίηση θα προχωρήσει, αλλά και ότι οι σημερινές διαδικασίες εγγυώνται την επιτυχία της κοινής επιδίωξής μας: Περισσότερη απασχόληση, περισσότερη ευημερία, καλύτερες βιοτικές συνθήκες. Μέσα από επίπονες διαδικασίες, το όραμα αυτό που ήταν πριν 40 χρόνια ή (όταν έγινε μέλος η Ελλάδα) το 1981 ακόμα αρκετά αόριστο, γίνεται συγκεκριμένο. Και πράγματι, καθίσταται συγκεκριμένο και σταδιακά αποδίδει οφέλη για τον καθένα. "

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ("ΝΤΩυΤΣΕ ΒΕΛΛΕ - ΑΝΤΕΝΝΑ): Κύριε Πρόεδρε, εγώ, στη σημερινή εκδήλωση, είδα μια πινελιά ειρωνείας και μια πινελιά αντίφασης.

* Η ειρωνεία συνίστατο στο γεγονός ότι πρώτος έλαβε το λόγο ο Τόνι Μπλερ, η χώρα του οποίου θα μπορούσε να είναι μέλος της ΟΝΕ, όμως δεν είναι, γιατί δεν θέλει να συμμετάσχει στην ΟΝΕ.

* Η δε αντίφαση συνίσταται στο γεγονός ότι ο απλός πολίτης έχει την εντύπωση πως υπάρχει ένας αριθμός πολιτικών που τρέχει και οι Ευρωπαίοι πολίτες ακολουθούν ασθμαίνοντες, χωρίς να γνωρίζουν προς τα πού πορεύονται, χωρίς να ξέρουν ότι, πράγματι, το ΕΥΡΩ θα αποδώσει, όπως είπαμε. Θα ήθελα, επ' αυτών των δύο σημείων, τη δική σας εκτίμηση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οσον αφορά, πράγματι, την ειρωνεία (όπως την χαρακτηρίσατε) ότι την εναρκτήρια ομιλία στη σημερινή τελετή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξεφώνησε ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, της Μ. Βρετανίας, ο κ. Μπλερ, του οποίου η χώρα, ως γνωστόν, δεν συμμετέχει στην ΟΝΕ, θα ήθελα να τονίσω το εξής:

* Ο κ. Μπλερ είπε σαφέστατα ότι η πολιτική της Μ. Βρετανίας είναι μακροπρόθεσμα η συμμετοχή της στην ΟΝΕ. Βεβαίως, η συμμετοχή της θα κριθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και θα υπάρξει ένα δημοψήφισμα, μετά τις προσεχείς εκλογές, στη Μ. Βρετανία.

* Ο κ. Μπλερ είπε και το εξής, που αποτελεί κοινή διαπίστωση: Ενώ, πριν από την εκλογή του, η συντηρητική κυβέρνηση ήταν "ευρω-σκεπτικιστική" (όπως καθιερώθηκε ο όρος), ήταν σε απόσταση από την Ευρώπη, τώρα το κλίμα έχει αλλάξει τελείως. Η Μ. Βρετανία συνεργάζεται. Η Μ. Βρετανία προσπαθεί να ξεπεράσει την απόσταση που υπήρχε στο παρελθόν.

* Και για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (όπως, άλλωστε, προκύπτει από την ομιλία του κ. Μπλερ) ότι πολύ σύντομα θα είναι και η Μ. Βρετανία μέλος της ΟΝΕ.

* Γνωρίζουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διάφορες "ταχύτητες". Οτι οι διάφορες χώρες προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά κάπου στο δρόμο βρίσκονται πάλι όλες μαζί. Συνεπώς, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι σήμερα είναι ένδεκα οι χώρες-μέλη της ΟΝΕ. Αύριο, σίγουρα, θα είναι πολύ περισσότερες, θα είναι όλες οι χώρες.

* Οσον αφορά τη διαπίστωση ότι οι πολίτες δεν έχουν επίγνωση του τι σημαίνει το ΕΥΡΩ, αυτό είναι σωστό. Υπάρχει σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Γερμανία, κάποια αμφιβολία, επειδή, για παράδειγμα, το γερμανικό μάρκο είναι ιδιαίτερα δυνατό και ένα νόμισμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η παγκόσμια οικονομία.

* Υφίσταται, λοιπόν, η αμφιβολία: Το ΕΥΡΩ θα είναι εξίσου δυνατό; Και η απάντηση -νομίζω- σαφέστατα είναι: Ναι, το ΕΥΡΩ θα είναι εξίσου δυνατό. Ναι, αύριο, το ΕΥΡΩ θα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο και θα είναι ένα από τα δύο μεγάλα νομίσματα του κόσμου. Αυτό, το εγγυάται το γεγονός ότι η Ε. Ε. έχει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες, μαζί με τις ΗΠΑ. Και ότι ο χώρος αυτός και η αγορά αυτή είναι τόσο μεγάλη, ώστε με το ΕΥΡΩ θα αποκτήσει μια νέα δυναμική.

* Και θα ήθελα εκ νέου να τονίσω, επειδή, πολλές φορές λέγεται ότι όλα αυτά τα θέματα περί Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), περί Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (Ε. Σ. Κ. Τ.), περί του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος (του ΕΥΡΩ) αφορούν τους χρηματιστές, τους τραπεζίτες (σήμερα, άλλωστε, εδώ στη Φρανκφούρτη, συγκεντρώθηκαν κυρίως τραπεζίτες) και ότι δεν αφορούν τον απλό Ευρωπαίο πολίτη, έχω να πω το εξής: Ολη αυτή η εξέλιξη έχει άμεση επίπτωση στον Ευρωπαίο πολίτη. Διότι ο πληθωρισμός δεν είναι ένα θέμα που δεν έχει σχέση με την τσέπη μας. Διότι η οικονομική σταθερότητα είναι θέμα που έχει σχέση με τις επενδύσεις και την απασχόληση. Διότι, όπως όσοι ζουν σε ένα χώρο που έχει ένα πιο δυνατό νόμισμα (π. χ. στο χώρο του μάρκου), έτσι αύριο όσοι ζουν στον ευρωπαϊκό χώρο που θα έχει ένα δυνατό νόμισμα, το ΕΥΡΩ, θα έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Εκείνο, λοιπόν, που επιδιώκουμε, δεν είναι να φτιάξουμε κάποια περιοχή, όπου θα υπάρχει νέα απασχόληση γι' αυτούς που ασχολούνται με τα χρηματο-πιστωτικά. Επιδιώκουμε να φτιάξουμε μια περιοχή, ένα χώρο, όπου οι πολίτες θα ζουν καλύτερα, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και θα μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα. Βεβαίως, θα χρειαστεί καιρός.

Ολα χρειάζονται κάποιο καιρό. Βεβαίως, θα χρειαστεί προσοχή και προσπάθεια. Ολα χρειάζονται προσοχή και προσπάθεια. Αλλά και πριν 40 χρόνια -θα έλεγα- πολλοί ήσαν σκεπτικοί απέναντι στη δυνατότητα μιας Ενωμένης Ευρώπης, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια, έχουμε όλοι καταλάβει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Και ότι αυτός ο δρόμος εξασφάλισε (και συνεχίζει να εξασφαλίζει) σε όλους, πραγματικά, ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Η οικονομική συνεργασία, το κοινό νόμισμα, είναι ο μόνος δρόμος, ο οποίος θα εξασφαλίσει σε όλους ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, στην ομιλία του, είπε πως εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση προσβλέπει στη σταθερότητα του ΕΥΡΩ, αυτό οφείλεται, ανάμεσα σε άλλους λόγους, και γιατί οι χώρες οι οποίες επελέγησαν έως τώρα (οι ένδεκα χώρες), επελέγησαν βάσει αυστηροτάτων κριτηρίων. Υπαινίσσετο ασφαλώς ότι με τα ίδια κριτήρια θα κριθεί μελλοντικώς και η χώρα μας, όταν επιδιώξει την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Θα ήθελα, επομένως, κ. Πρόεδρε, να σχολιάσετε δηλώσεις που ακούγονται και μέσα από το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας θα κριθεί βάσει πολιτικής αποφάσεως, συνεπώς βάσει ελαστικών κριτηρίων.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιος το είπε αυτό; Προσέξτε, τα πράγματα είναι σαφέστατα: Στις 2 Μαίου υπήρξε δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαντά και στην ερώτησή σας περί κριτηρίων. Ο κ. Κολ, στην ομιλία του, εννοούσε -και έτσι είναι ακριβώς το θέμα- ότι υπήρχαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ (έτσι είναι γνωστά), ότι οι χώρες που συμμετέχουν τώρα στην ΟΝΕ πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια και ότι όποια άλλη χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτικό κριτήριο ούτε για μας, ούτε για τις άλλες χώρες. Κι εμείς πρέπει να πληρούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Η απόσταση που μας χωρίζει από τα εν λόγω κριτήρια δεν είναι απόμακρη, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα:

Προσεγγίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη των στόχων, τους οποίους προδιαγράφουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Εντός του έτους θα πληρούμε, τουλάχιστον, δύο: Το κριτήριο του ελλείμματος και το κριτήριο των επιτοκίων. Ηδη έχουμε ανταποκριθεί ως προς το κριτήριο του δημοσίου χρέους με τη συνεχή πτωτική τάση του. Και όσον αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος, θα κλείσουν τα δύο χρόνια και θα έχουμε σταθερό νόμισμα, διότι το έχουμε αποδείξει με την κίνηση που κάναμε (με την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών) ότι επιδίωξή μας είναι μέσα στα δύο χρόνια να υπάρχει σταθερότητα του νομίσματος και βεβαίως πτώση του πληθωρισμού. Λοιπόν, δεν άλλαξε τίποτε. Ο,τι ίσχυε, ισχύει.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Δημιουργήθηκαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών. Βλέπουμε πάρα πολλά Συμβούλια και Επιτροπές (Συμβούλιο Διοικητών, Συμβούλιο Διευθυντών) και δεν καταλαβαίνουμε ακόμα ποιος θα είναι αυτός, ο οποίος στην ουσία θα αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική: Θα είναι οι Τραπεζίτες ή θα είναι οι πολιτικές αρχές; Ποια είναι η γνώμη της Ελλάδας επ' αυτού;

Και μία δεύτερη ερώτηση. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που θα αποφασιστούν αυτά, εμείς δεν έχουμε δυνατότητα ψήφου (ας το πω έτσι), δηλαδή με την έννοια ότι θα είμαστε εκτός, μέσα στον ένα - ενάμισι χρόνο που θα ληφθούν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις, για το πώς θα ασκείται η νομισματική πολιτική;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η νομισματική πολιτική αποφασίζεται, στο πλαίσιο των συνθηκών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσον αφορά το ΕΥΡΩ. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα, γιατί όλες οι χώρες δεν συμμετέχουν στην ΟΝΕ. Και άλλες χώρες, όπως η

Μ. Βρετανία και η Ελλάδα, έχουν και αυτές συμφέροντα και ενδιαφέροντα. Υπάρχει, πράγματι, ένα πολύπλοκο σύστημα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αισθάνεται εκτός, έχει τη δυνατότητα συμμετοχής και λόγου σε αποφάσεις που την αφορούν. Και δεν πρέπει να ανησυχούμε ότι αυτόν τον ενάμισι χρόνο θα δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου δεν θα έχουμε πρόσβαση, τα πράγματα θα καταστούν δυσχερέστερα και ότι θα ανακύψουν θέματα μη αναμενόμενα. Ολα έχουν, περίπου, προδιαγραφεί. Εάν εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε -και αυτό θα κάνουμε- τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ: Να επανέλθω στην πρώτη ερώτησή μου περί της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και εκείνης των Εθνικών Κεντρικών Κεφαλαίων Τραπεζών: Ποια η θέση της χώρας μας επί της ανεξαρτησίας των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών και εκείνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Και το ερωτώ αυτό, γιατί εμείς δεν έχουμε την παραδοσιακή ανεξαρτησία των Γερμανών. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι προσεγγίζουμε τη θέση της Γαλλίας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς, τώρα, έχουμε ένα νέο θεσμικό σχήμα: Εχουμε μία ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα, με ένα ειδικό Νομισματικό Συμβούλιο.

ΧΡΥΣΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ (ΝΕΤ): Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι πολύ συγκεκριμένο για το τραπεζικό σύστημα στη χώρα, με αφορμή την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης από ιδιώτες. Πώς βλέπετε να διαγράφεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο διεθνές περιβάλλον, μετά τις συγχωνεύσεις μικρών τραπεζών; Επίσης, το τίμημα με το οποίο πωλήθηκε η Τράπεζα Κρήτης προοιωνίζει μία καλή εξέλιξη και για την πώληση της Ιονικής;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι ελληνικές τράπεζες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι ακόμα μικρές. Και η Εθνική Τράπεζα, αν και πολύ μεγάλη για την Ελλάδα, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, είναι, επίσης, μία Τράπεζα που δεν είναι μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι διεργασίες συγκέντρωσης, συγχώνευσης, συνεργασιών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συνεχιστούν. Και πρέπει να συνεχιστούν για να καταστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταγωνιστικό.

* Το γεγονός ότι υπήρχε ενδιαφέρον -και μάλιστα τόσο ενδιαφέρον- για την Τράπεζα Κρήτης, υποδηλώνει:

* Πρώτα από όλα, την εμπιστοσύνη που έχουν όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα και ενδιαφέρονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

* Δεύτερον, την ύπαρξη μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και εφ' όσον υφίσταται μια τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη, γι' αυτό και για τις άλλες τράπεζες (που έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν ή πρόκειται να εκποιηθούν) θα υπάρχει ενδιαφέρον.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε προηγουμένως για το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τόνι Μπλερ. Εχετε διαψεύσει, στο παρελθόν, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πάγια πρακτική στην Ελλάδα ότι δεν αποφασίζονται τα θέματα των Συνθηκών της Ε. Ε. με δημοψήφισμα, αλλά αποφασίζονται μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα, από τη Βουλή. Και σε αυτό θα μείνουμε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η "Ντώυτσε Μπανκ" πρόσφατα, εξέδωσε μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πως τον επόμενο χρόνο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί ως επακόλουθο της υποτίμησης της δραχμής.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι πέφτουν έξω.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέφτουν έξω;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πέφτουν έξω. Διότι σύμφωνα και με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η προσδοκία είναι ότι από τώρα, τον Ιούνιο, εν πάση περιπτώσει από τον Ιούλιο, θα αρχίσει μία βαθμιαία πτώση του πληθωρισμού. Βραδεία στην αρχή, αλλά επιταχυνόμενη αργότερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 1998 - 7:53:10 UTC