Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-2085959639-1300145257=:3678 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 321332235

Έκδοση 1

BRIEFING Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ (140311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Όπως γνωρίζετε, είχαμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Κρίσιμη, τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, για το μέλλον και τη συνοχή της.

Η χώρα μας προσήλθε σ` αυτή τη Σύνοδο με κύριο όπλο στη φαρέτρα της, την αξιοπιστία που της έχουν προσδώσει οι θυσίες και η βούληση των πολιτών για αλλαγές, καθώς και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Σήμερα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι η αναξιόπιστη, και η ανυπόληπτη δυστυχώς χώρα, που παρέδωσε 16 μήνες πριν, η Ν.Δ. Είναι μια χώρα με σαφές όραμα, με αναλυτικό και λεπτομερές σχέδιο, που γνωρίζει πού και πώς θέλει να πάει.

Μια χώρα που θέτει στόχους και τους επιτυγχάνει. Αυτό, ακριβώς, βλέπουν οι εταίροι μας και γενικότερα οι διεθνείς παράγοντες και ακριβώς αυτή η βούληση και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων είναι που επιβραβεύτηκε και θα συνεχίζει να επιβραβεύεται όσο είμαστε συνεπείς στους στόχους μας.

Στις σκληρές διαπραγματεύσεις δεν μας χαρίστηκε κανείς και τίποτα. Διεκδικήσαμε, πείσαμε και καταφέραμε. Και καταφέραμε γιατί ακριβώς είμαστε αξιόπιστοι πλέον συνομιλητές, γιατί ήδη έχουμε λάβει τις αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις. Δεν είμαστε πλέον εμείς το πρόβλημα. Αντίθετα, μάλιστα, προτείνουμε λύσεις και συνδιαμορφώνουμε κρίσιμες αποφάσεις και πολιτικές που βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο και διαμορφώνουν μια άλλη Ευρώπη. Αποφάσεις που λειτουργούν ως οδηγός και παράδειγμα και για άλλες πλέον χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήσαμε και κερδίσαμε την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και τη σημαντική κατά 100 μονάδες βάσης μείωση του επιτοκίου. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, αυτό σημαίνει 6 δις ευρώ όφελος για την ελληνική οικονομία ή 800 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο όφελος από δόσεις και τόκους. Ζητήσαμε και επιτύχαμε τη σημαντική ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με 440 δις ευρώ. Τέλος, η δυνατότητα επαναγοράς χρέους από το μηχανισμό, αλλά και ο λεγόμενος φόρος tobin tax αποτυπώνεται στην τελική απόφαση.

Επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν ήταν αυτονόητο, τίποτα δεν ήταν εύκολο και τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Θα ήθελα, επίσης, σήμερα να σταθώ σε μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας: Το νέο σχολικό χάρτη που προκύπτει από τη συνένωση των σχολείων, τη συνένωση εκπαιδευτικών δυνάμεων στην ουσία, που αναβαθμίζει την παρεχόμενη παιδεία, τόσο σε ουσία, όσο και σε επίπεδο υποδομών και πιο ορθολογικής αξιοποίησης των εκπαιδευτικών μας, αλλά και των υποδομών.

Ο νέος σχολικός χάρτης προέκυψε με ξεκάθαρα παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά κριτήρια, που φυσικά απαντούν και στα σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής της χώρας.

Δημιουργούνται σύγχρονες και εύρωστες σχολικές μονάδες που θα μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις λειτουργίες του νέου σχολείου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται το εκπαιδευτικό δυναμικό ακόμη καλύτερα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, να βάζει φρένο ουσιαστικά στα σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες είχαν αναθερμανθεί τα σχετικά σενάρια. Να θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός δεν βλέπει κανένα ψεγάδι στην κυβερνητική λειτουργία; Όλα είναι καλώς καμωμένα και συνεχίζουμε με τα φαινόμενα αποσυντονισμού στα οποία γίναμε μάρτυρες την προηγούμενη χρονική περίοδο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ. Ο Πρωθυπουργός συντονίζει. Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί την κυβερνητική λειτουργία μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αλίμονο αν έλεγε κανείς ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην κυβερνητική μας δράση. Ίσα-ίσα, έχει αναφερθεί και ο Πρωθυπουργός, αλλά και εγώ απ` αυτό το βήμα έχω αναφέρει, ότι τα περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας μας είναι πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι χθες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους μας περισσότερη αφοσίωση στο κυβερνητικό έργο ανά υπουργείο. Φυσικά, οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν έχουν τελειώσει, δεν έχουν σταματήσει. Μπορεί να πηγαίνουμε πλέον με μια μεγαλύτερη ανάσα και με μια επιβράβευση για την πορεία και την αξιοπιστία της χώρας μας και αυτό πραγματικά να μας οδηγεί σε νέους δρόμους, αλλά αυτό είναι που μας δίνει και μια νέα ώθηση, γιατί βλέπουμε ότι οι κόποι του ελληνικού λαού, αλλά και το σχεδιαζόμενο και παραγόμενο έργο, έτσι όπως υλοποιείται, παράγει αποτελέσματα. Δημιουργεί ένα αίσθημα αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό και φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να μπορέσουμε να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Αυτό είναι μια διαρκής πρόκληση. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και φυσικά, όποια περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας μας υπάρχουν, θα πρέπει να τα εξαντλήσουμε γιατί δουλεύαμε, δουλεύουμε και θα δουλεύουμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες δεν δικαιολογούν, φυσικά, καμία καθυστέρηση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Άρα, να ξεχάσουμε ανασχηματισμό και εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ξεκάθαρα, ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών. Φυσικά δεν τίθεται και θέμα ανασχηματισμού. Έχουμε μπροστά μας σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς, σε όλα τα υπουργεία και μ` αυτά θα ασχοληθούμε. Το μόνο που μας ενδιαφέρει, ως κυβέρνηση, είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, το παραγόμενο έργο, να μπορούμε να το επισπεύσουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε τα ήδη υπάρχοντα αποτελέσματα να πολλαπλασιαστούν μέσα από την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Υπάρχει μήπως ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων ή αλλαγών σε ρόλους στο παρόν κυβερνητικό σχήμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω και επιμένω ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Δεν τίθενται τέτοιου είδους ζητήματα. Μας ενδιαφέρει να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε το ήδη δύσκολο και σκληρό έργο. Και αποδείχτηκε ότι αυτό το έργο φέρνει αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Μόνη μέριμνα και μόνο μέλημα της κυβέρνησης στη σημερινή φάση είναι αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ορισμένοι και κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εικάζουν ότι μετά ταύτα, μετά τις αποφάσεις, δηλαδή, της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις και νέες υποχρεώσεις και ότι το μνημόνιο ενδέχεται μετά ταύτα να πάει και πέρα από το 2013. Τι άποψη έχετε εσείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μνημόνιο έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Είναι μια σύμβαση που έχει χρόνο έναρξης και χρόνο λήξης. Το μνημόνιο τελειώνει όταν είναι προγραμματισμένο να τελειώσει. Δεν υπάρχει περιθώριο και δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου. Ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες, θα ισχύει και για μας. Έχουμε να κάνουμε με βελτιωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ε.Ε., οι οποίες έγιναν με τον καλύτερο τρόπο.

Η Ε.Ε. βλέποντας την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα που έχουμε παράγει μέχρι τώρα, μας εμπιστεύτηκε και ωφεληθήκαμε, ακριβώς, από αυτή την εμπιστοσύνη και από αυτό το κλίμα αξιοπιστίας που φτιάξαμε όλο αυτό το διάστημα, με όσα ανέφερα προηγουμένως. Δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου. Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, έτσι όπως βγαίνει προς τα έξω. Οι υποχρεώσεις μας και οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές. Δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που τίθενται κυρίως προς τον ελληνικό λαό. Είναι επιλογή μας να έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες μας πηγαίνουν μπροστά, που τονίζουν και ενισχύουν το κλίμα αξιοπιστίας που ήδη υπάρχει και που φυσικά θα φέρουν αποτελέσματα στα εισοδήματα της χώρας μας, αλλά και στην αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτή τη δέσμευση θα υλοποιήσουμε.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο ήταν το νόημα να κάνετε συνάντηση πολιτικών αρχηγών και να ζητήσετε συναίνεση, αφού την επόμενη ημέρα την τορπιλίσατε βγάζοντας αυτά τα σημεία, τα συμπεράσματα, δείχνοντας έτσι την ανακολουθία του κ. Σαμαρά με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και δεύτερο ερώτημα είναι, τελικά τη συναίνεση την πήρατε; Διότι ο κ. Σαμαράς αυτά που πήρατε από τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή, την επαναγορά, τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση, ήταν αυτά που ήθελε τελικά ο κ. Σαμαράς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα δεν είναι τι θέλει καθένας μας. Το θέμα είναι τι επιδιώκει, πώς το επιδιώκει και ποιες δράσεις ακολουθεί, που έχουν σχέση με την αξιοπιστία του, προκειμένου να πετύχει από τους εταίρους αυτά που πρέπει. Εμείς, σαφώς και δεν τορπιλίσαμε τη συναίνεση. Ζητάμε τη συναίνεση σε μια συγκεκριμένη βάση. Οι ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις καθενός θα πρέπει να παραμείνουν. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως, δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτά που λέει σήμερα ο κ. Σαμαράς -που προφανώς δεν έχει αντιληφθεί το χαρακτήρα της τεράστιας εθνικής προσπάθειας, ο οποίος είναι εθνικός και όχι μικροκομματικός και μικροπολιτικός- ότι η επιμήκυνση ήταν αυτονόητη, η μείωση του επιτοκίου αυτονόητη, η επαναγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αυτονόητη. Και μας έμεινε το ευρωομόλογο που ούτως ή άλλως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτή η κυβέρνηση το έχει θέσει. Το tobin tax, αυτόν τον φόρο από τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον οποίο καταψήφισε η Ν.Δ. με την κ. Κράτσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και ο κ. Σαμαράς έρχεται να μας πει ότι αυτά ήταν αυτονόητα και αποφασισμένα.

Δεν υπήρχε τίποτε αυτονόητο, τίποτε αποφασισμένο. Μέχρι τελευταίας στιγμής όσοι βρισκόμασταν εκεί, αλλά και όσοι παρακολουθούσαν τις πολιτικές εξελίξεις, γνωρίζουν πολύ καλά ότι παίζονταν τα πάντα, γιατί είχαμε να κάνουμε με σύγκλιση 17 διαφορετικών συμφερόντων, 17 διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αναγνωρίσει το στοιχειώδες. Εμείς δεν χρειαζόμαστε επιβράβευση, αλλά ο ελληνικός λαός χρειάζεται την αναγνώριση για τις θυσίες που κάνει.

Ποια εχέγγυα είναι αυτά που μπορεί να μας πείσουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται το ρόλο της, ότι σε αυτό που λέμε μεγάλη εθνική συνεννόηση χωράει μέσα; Αυτά είναι αρνητικά για την ίδια την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος της Ν.Δ.

Εμείς παρόλα αυτά δεν πανηγυρίζουμε και αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα πανηγυρίζαμε μόνο αν τελείωνε η κρίση στη χώρα μας. Δεν πανηγυρίζουμε, λέμε ότι πήραμε κάτι πολύ θετικό και αυτό αφορά την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη προς τον ελληνικό λαό και όχι μόνο προς την ελληνική κυβέρνηση.

Έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά μας και για άλλη μια φορά καλούμε και τη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν την τεράστια εθνική προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να βγούμε από την κρίση.

Δεν θα έρθει κανείς ξένος να μας σώσει, αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Το μόνο που είναι σωτήριο για όλους μας, είναι να τηρούμε το σχέδιό μας, να τηρούμε το πρόγραμμά μας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις προτάσεις και τις πρακτικές τους να συμπληρώσουν τη δράση και τη λειτουργία της κυβέρνησης, έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση και μάλιστα πολύ αλλαγμένοι. Έγινε το πρώτο βήμα που δείχνει το θετικό της πορείας μας, αλλά ακολουθούν πολλά άλλα βήματα, στα οποία πραγματικά χρειαζόμαστε συνεννόηση και συναίνεση. Κάτι, όμως, που ο αρνητισμός και η στείρα αντιπολίτευση - και όταν μάλιστα εκφράζεται με πολλαπλές γραμμές μέσα στο κόμμα της Ν.Δ.- δεν βοηθά. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Πιστεύετε ότι στο μνημόνιο πρέπει να υπάρχει κάποια αναθεώρηση των όρων του μνημονίου, όπως λέει ο κ. Σαμαράς και προφανώς και κάποιοι από τους υπουργούς σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αναθεώρηση των όρων του μνημονίου δεν λέει τίποτα. Αυτό που εμείς μπορούσαμε να κάνουμε με τις δυνατότητες που είχαμε τότε, όταν υπογράφαμε το μνημόνιο και μέσα από μία πολύ σκληρή δουλειά που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, φθάσαμε να έχουμε ένα μνημόνιο το οποίο μας δίνει μία ανάσα 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα, το να επιμένουμε αν το μνημόνιο ήταν καλό ή κακό, αν θα πρέπει να βελτιωθούν οι όροι του μνημονίου, φαίνεται - επειδή το λέει πάλι η Ν.Δ.- ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρακολούθησε τί έγινε προχθές στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, δεν αντιλαμβάνεται κάν τη διαδικασία λειτουργίας της. Και αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Εμείς, στην πράξη, βελτιώσαμε πάρα πολλά ζητήματα, όταν ήρθαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση, όταν ήρθαμε και πετύχαμε τη μείωση του επιτοκίου, όταν ήρθαμε και πετύχαμε την επαναγορά. Αυτά, στην ουσία, είναι βελτιώσεις μιας πολιτικής, την οποία ακολουθούμε, την οποία άλλωστε ήμασταν αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε, για να μπορούμε δανειακά να υπάρχουμε. Εάν η Ν.Δ. δεν το αντιλαμβάνεται ως βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και της αντιμετώπισης των δανειστών μας προς τη χώρα μας, τότε είναι θέμα στοιχειώδους αντίληψης που ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεούται, εκ των πραγμάτων, να την έχει.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μια από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής, είναι και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μπορείτε να μας πείτε με ποιόν τρόπο θα γίνει και εάν ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα πωληθεί κομμάτι ελληνικής γης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα με το συγκεκριμένο αριθμητικό νούμερο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το είπαμε εμείς. Το αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν το αποφάσισε κανένας άλλος. Είναι ξεκάθαρο. Και το αποφασίσαμε, όχι μόνο γιατί σήμερα έχουμε ανάγκη από έσοδα και ως εκ τούτου καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη μείωσης του χρέους μας, το οποίο βέβαια έχει σχέση και άμεση αντανάκλαση στην επιβίωση και την καθημερινότητα του ΄Ελληνα πολίτη, αλλά γιατί έχουμε μία δημόσια περιουσία, η οποία είναι αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες, η οποία είναι ακατάγραπτη και τώρα άρχισαν να γίνονται βήματα. Και μάλιστα, χρειάζεται να κάνουμε άλματα ως προς την αξιοποίησή της. Δηλαδή, και χωρίς να υπήρχε θέμα μνημονίου, κρίσης ή οποιασδήποτε συμφωνίας, το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα έπρεπε να τεθεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και αποκρατικοποιήσεις οι οποίες σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μετά από έναν τελικό, ενδελεχή σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία με τον καλύτερο τρόπο. Σαφέστατα και δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης. ΄Ηδη, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές. Την αξιοποίηση, όμως, θα την κάνουμε ασυζητητί. Και αυτό το σχέδιο για την αξιοποίηση και τις αποκρατικοποιήσεις, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - γιατί ο χρόνος μας πιέζει πάρα πολύ και αυτό είναι προς όφελος της λειτουργίας όλων μας- θα παρουσιαστεί από τα αρμόδια υπουργεία. Και εδώ να βάλουμε και μια άλλη διάσταση: Όταν μιλάμε για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και για αποκρατικοποιήσεις, συγχρόνως, πέρα από το ότι το κράτος έχει έσοδα, δημιουργείται και μία μεγάλη αναπτυξιακή διαδικασία. Αντιλαμβανόμαστε ότι μεγάλες δημόσιες ακίνητες περιουσίες, οι οποίες παραγωγικά είναι ανενεργές, είναι αδρανοποιημένες από άποψη εισοδημάτων και πολλές φορές καταπατημένες, θα δραστηριοποιηθούν μέσω της αξιοποίησής τους. Πράγμα που σημαίνει παραγωγική διαδικασία, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Όλα αυτά είναι κύκλος και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά επιτυγχάνεται και αυξάνεται μέσα από συγκεκριμένες στοχεύσεις και συγκεκριμένες διαδικασίες, έτσι ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ' αυτού: Μπορείτε να δεσμευθείτε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επειδή κάτι τέτοιο έχει συμπεριληφθεί και στο Κείμενο Συμπερασμάτων της άτυπης Συνόδου Κορυφής και εν όψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό ότι δεν συνιστά όρο ή αντιστάθμισμα γι' αυτά που φαίνεται ότι κέρδισε η ελληνική πλευρά; Δηλαδή, να το θέσω αλλιώς: Εάν δεν επιτύχουμε εμείς έως το 2015 τον στόχο των 50 δις, η διαφορά που θα έχει προκύψει θα πρέπει να την αντισταθμίσουμε από κάπου αλλού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι όρος, δεν είναι προϋπόθεση η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως: Mια σειρά αποκρατικοποιήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια, με πλήρη διαφάνεια και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν θα χρειαζόταν ποτέ να τεθεί ως όρος σε καμία σύμβαση. Είναι όμως υποχρέωση, αδήριτη ανάγκη δική μας, του ελληνικού κράτους να αξιοποιήσει την περιουσία του. Αυτή είναι η μόνη δέσμευση που έχουμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε για τα σχολεία προηγουμένως. Αυτή η απόφαση τόσο σε λειτουργικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δαπανών, κατά πόσο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Διότι υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέγει ότι θα καταργηθούν πολλές - χιλιάδες- θέσεις εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν σχολεία μαμούθ με πάρα πολλούς μαθητές. Αυτό είναι ποιοτικό; Τί απαντάτε σε όλες αυτές τις απόψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, να τονίσω για άλλη μια φορά ότι κατά βάση και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κριτήρια είναι παιδαγωγικά, είναι εκπαιδευτικά. Και δευτερευόντως - γιατί τίθεται και τέτοιο ζήτημα έναντι όλων- είναι θέματα οικονομίας. Αλλά, εάν δεν ετηρούντο τα εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά κριτήρια, θα υπήρχε συγχώνευση έτσι όπως γίνεται τώρα. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορούμε στη σημερινή εποχή και μάλιστα εν όψει του ότι θέλουμε να λειτουργήσουμε το νέο σχολείο, να αφήσουμε να υπάρχουν μονοθέσια και διθέσια σχολεία, που σημαίνει ένας δάσκαλος για έξι τάξεις, κάτι που μας γυρίζει στη δεκαετία του 1950 με τα γνωστά αποτελέσματα. Εμείς, θέλουμε τα παιδιά των σχολείων, τα παιδιά των χωριών να πηγαίνουν σε εξαθέσια δημοτικά σχολεία. Να μην υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά -που υπάρχει- ανάμεσα στην εκπαίδευση των παιδιών στις πόλεις και στην εκπαίδευση των παιδιών στα χωριά, κάτι που έχουμε βιώσει και βιώνουμε μέχρι τώρα στη σύγχρονη εποχή. Αυτός είναι βασικός εκπαιδευτικός κανόνας. Οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. ΄Οσοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται, θα διορίζονται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει όλοι μας -και οι τοπικές κοινωνίες- να αντιληφθούμε τί σημαίνει ποιοτική εκπαίδευση και τί είναι καλό για τα παιδιά μας. Σίγουρα είναι δεδομένο ότι όταν φεύγει το παιδί από το δικό του χωριό για να πάει στο διπλανό, υπάρχει ένα πρόβλημα μετακίνησης. Αλλά προκειμένου να γίνεται μάθημα στο παιδί της Α΄ δημοτικού μαζί με μαθητή της ΣΤ΄ δημοτικού που οδηγεί σε πλήρες αντιπαιδαγωγικό αποτέλεσμα, είναι σαφώς καλύτερο το παιδί να πηγαίνει σε εξαθέσιο σχολείο του διπλανού χωριού, έτσι ώστε να τερματιστούν αυτές οι πολύ μεγάλες εκπαιδευτικές ανισότητες, με στόχο τις ίσες ευκαιρίες στη μάθηση. Εξ άλλου, για τα σχολεία μαμούθ είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει δέσμευση και κατεύθυνση από το υπουργείο Παιδείας, τα υφιστάμενα σχολεία αυτού του τύπου να πάψουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, να μην υπάρχουν σχολεία άνω των τετρακοσίων παιδιών, στα δε Τμήματα να υπάρχει σαφής περιορισμός ως προς τον αριθμό τους, έτσι ώστε το παιδαγωγικό αποτέλεσμα να παράγεται με τον καλύτερο τρόπο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή εκτός από τη δέσμευση που πιθανώς να μην υπάρχει γραπτή για τα 50 δις, έχουμε κι άλλη μία, δηλαδή να εντάξουμε νομοθετικά στο εθνικό μας Δίκαιο αυτό το φρένο χρέους, ήθελα κατ' αρχάς να μου πείτε εάν υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός, μιας και είναι πια στα χέρια του κράτους, και δεύτερον, εάν σκέπτεσθε καθόλου την πρόταση της κας Μπακογιάννη να ψηφιστεί με 180 βουλευτές στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, αυτό που θίξατε με το ερώτημά σας, είναι ακριβώς άλλη μία επιτυχία του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, να μην χρειάζεται να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση, συνταγματική πρόβλεψη της δημοσιονομικής μας ισορροπίας. Γιατί κάτι τέτοιο δηλώσαμε -και το δήλωσε ο Πρωθυπουργός απερίφραστα στην προχθεσινή Σύνοδο- θα ήταν μία εξαιρετικά αρνητική αντιμετώπιση της χώρας μας, αλλά συγχρόνως και μία ένδειξη αναξιοπιστίας. Εμείς πετύχαμε, ενώ υπήρχε στο σχέδιο που είχε διανεμηθεί από την Προεδρία, την εξάλειψη αυτής της αρνητικής αντιμετώπισης. Και αυτό είναι σημαντικότατο. ΄Ο,τι συμβαίνει με τις άλλες χώρες θα συμβαίνει και σε μας: Θα προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με το Δίκαιο της κάθε χώρας. Επομένως, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και όχι συνταγματική, ως προς την πρόβλεψη δημοσιονομικής ισορροπίας.

Ως προς την πρόταση της κας Μπακογιάννη για την ψήφιση με 180 βουλευτές, αυτό είναι θέμα τεχνικής φύσεως. Είναι θέμα που θα συζητηθεί, γιατί υπάρχουν και διάφορες παράμετροι, οι οποίες θα μελετηθούν.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή μιλάτε πολύ για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, πώς θα πείσετε ότι την εννοείτε, όταν δεν αξιοποιείτε σ' αυτή την εθνική προσπάθεια στελέχη εκτός ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν συγκυβερνάμε, ούτε λέμε ότι θα συγκυβερνήσουμε με κάποιο άλλο κόμμα. Οι επιλογές είναι επιλογές του Πρωθυπουργού ως προς τα μέλη της κυβέρνησής του. Και φυσικά, αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι αναγνωρίζει και στελέχη και επιστήμονες και άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια που κάνουμε. ΄Ηδη, η λειτουργία του open gov. που τόσο λοιδωρήθηκε, που τόσο συζητήθηκε και που βέβαια είχε και τις ατέλειές του, αλλά τελικά λειτούργησε, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας, σε εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη χώρα, οι οποίοι δεν είχαν συγκεκριμένη κομματική προέλευση, να ασκούν σήμερα δημόσια εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί στο πλαίσιο της κυβερνητικής μας πολιτικής. Αλλά και στο πλαίσιο της προέλευσής μας χρησιμοποιούμε για την άσκηση δημόσιας εξουσίας όποιους ανθρώπους έχουν τα εχέγγυα να βοηθήσουν σ' αυτή την κατάσταση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε την κυβέρνηση προς άλλα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τη μεγάλη λαϊκή εντολή που πήραμε τον Οκτώβρη του 2009, η οποία επικαιροποιήθηκε και επιβραβεύθηκε με τις περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη του 2010.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο ή θα ζήσουμε πάλι φαινόμενα όπως το νομοσχέδιο με την κα Μπιρμπίλη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάθε βουλευτής έχει την προσωπική του άποψη. Εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αλλαγές - και τις κάνουμε ούτως ή άλλως- στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο έχει ακόμη πολλές αδυναμίες, έτσι ώστε να τεθεί ως ζήτημα επιβολής κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι επιμέρους προσεγγίσεις και προτάσεις των βουλευτών είναι υγιές να υπάρχουν και εφ' όσον κρίνονται ότι είναι σωστές, ενσωματώνονται στην κυβερνητική πρόταση. Όμως, η στόχευσή μας και οι άξονές μας είναι συγκεκριμένοι και αδιαπραγμάτευτοι. Και η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδειξε ότι σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις στηρίζει την κυβέρνηση με όλες τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από την άποψη πολιτικού κόστους. Συγχρόνως, όμως, τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και η κυβέρνηση έχουν δείξει ότι δεν λογαριάζουν και δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-2085959639-1300145257=:3678--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 March 2011 - 23:27:12 UTC