Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 294504670

Έκδοση 1

BRIEFING(141010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Παρακολουθούμε όλοι μας, τους τελευταίους μήνες, την αντιμνημονιακή δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Ν.Δ. Είναι μια τακτική που έχει επιλεγεί, ειδικά από τη Ν.Δ., με στόχο να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα παντελώς ψεύτικο δίλημμα, αυτό της αναγκαιότητας ή μη του μνημονίου. Πολύ απλά το απορρίπτει, προτείνοντας το περίφημο πλέον «άλλο μίγμα πολιτικής» με τη γνωστή μαγική συνταγή εξάλειψης των ελλειμμάτων και μάλιστα, χωρίς θυσίες του ελληνικού λαού. Αφετηρία είναι η παραδοχή πως όλα ήταν καλώς καμωμένα από τις κυβερνήσεις της και ότι όλα προήλθαν από την ολιγόμηνη διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόπειρα εξαπάτησης της νοημοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Και φυσικά, είναι κάτι για τo οποίo ο κ. Σαμαράς, ακόμη και το ίδιο του το κόμμα δεν μπορεί να πείσει.

Εμείς, θέτουμε την επιτακτική ανάγκη για κάτι νέο, επιτέλους, στη χώρα μας. Την ανάγκη για διαφάνεια, ενάντια στις νοσογόνες καταστάσεις. Την ανάγκη για ξεκάθαρες σχέσεις αμοιβαίας και καθαρής λογοδοσίας και ελέγχου μεταξύ κράτους και πολιτών, αντί της συναλλαγής κάτω από το τραπέζι. Την ανάγκη ανάδειξης των ευκαιριών, που προκύπτουν από την κρίση που βιώνουμε και όχι την πολιτική λιποταξία και την εκ των υστέρων κριτική. Την ανάγκη για ανθρωποκεντρική βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μιας ανάπτυξης στρεβλής, με χαρακτήρα επιδοματικό, με επιχορηγήσεις και άγονες επιδοτήσεις σε ημέτερους, χωρίς κανένα νόημα.

Αυτή είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της αντιπολίτευσης. Και αυτή καλούνται να κρίνουν και όχι μόνο με τις εκλογές, οι πολίτες. Είναι η πρόοδος, η βούληση για αλλαγές, η νέα νοοτροπία και η διαφάνεια. Είναι η Ελλάδα που έρχεται και βγαίνει μπροστά, ενάντια στο πισωγύρισμα, τη συντήρηση, τις παθογένειες, τις παρωχημένες τακτικές και νοοτροπίες της Ελλάδας του χθες, που μας οδήγησαν ως εδώ.

Εκεί θα κληθούν και οι πολίτες, στις εκλογές που μας έρχονται, να επιλέξουν. Εκεί θα κληθούν να αντιδράσουν και να απαντήσουν αρνητικά σ` αυτές τις νοοτροπίες και σ` αυτές τις τακτικές που θέλουν να γυρίσουμε πίσω, σε όλες αυτές τις καταστάσεις που μας οδήγησαν, μέχρι στο σημείο που παρέδωσε την εξουσία η Ν.Δ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε τη Ν.Δ. να θέτει στο στόχαστρο της έντονης κριτικής της τον κ. Παπακωνσταντίνου προσωπικά - μοίρασε μάλιστα και στους βουλευτές της και ένα non paper- ενώ παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών δέχεται και επικρίσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει. Η κυβέρνηση τι απαντά σε αυτές τις δύο καταστάσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Έχω πει και το λέμε επανειλημμένως ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν την αγωνία του ελληνικού λαού, που είναι και αγωνία όλων μας. Το υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, όμως, διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο, στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσαν να υπάρχουν, τα δύσκολα οικονομικά της χώρας μας. Είναι αυτός και όλη η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση δανεισμού, από τη μεγάλη κρίση την οποία μας παρέδωσε η Ν.Δ. Μια κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα μας στη σωτηρία από το χρέος κάνοντας φυσικά μεγάλες αλλαγές. Οδηγούμε τη χώρα στη σωτηρία, προκειμένου να μη ζήσουμε ποτέ ξανά παρόμοια κρίση. Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. επιλέγει να στοχοποιήσει πότε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πότε τον υπουργό Οικονομικών και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, γιατί ακριβώς δεν έχει πολιτική. Επειδή δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, δεν μπορεί να αρθρώσει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση, γι` αυτό προχωρά σε στοχοποιήσεις προσώπων, σε ύβρεις πολλές φορές, μια τακτική, όμως, η οποία είναι άκρως εκτός πολιτικής λογικής. Και φυσικά, το μόνο που καταφέρνει η Ν.Δ., είναι να κάνει ζημιά στην ίδια, γιατί αναδεικνύει τη γύμνια της.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή δόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών ο κατάλογος με τις 11 ζημιογόνες ΔΕΚΟ, σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η εξυγίανσή τους και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή για τους εργαζόμενους. Θα την πληρώσουν και πάλι οι απλοί εργαζόμενοι ή θα κληθούν να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, δηλαδή, τα «ρετιρέ», τα επιδόματα και αυτοί που παίρνουν τις υπερωρίες; Γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία στους εργαζόμενους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για ανακοινώσεις που αφορούν τον εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα έχουν γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορούμε να ξαναγυρίζουμε στα ίδια. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε ξανά σε ΔΕΚΟ, οι οποίες έγιναν ένας θάλαμος υποδοχής ρουσφετιών και πελατειακών σχέσεων, από τους υπουργούς της Ν.Δ. Και φυσικά, μια κατάσταση ζημιογόνα για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, μιας που πολλές από αυτές τις ΔΕΚΟ έχουν μετατραπεί, ειδικά από τη Ν.Δ., σε «μαύρες τρύπες», όπου «πέφτει» δημόσιο χρήμα, χωρίς να υπάρχει και η ανάλογη παροχή υπηρεσιών. Μιλάμε, λοιπόν, για εξορθολογισμό των ΔΕΚΟ. Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, ειδικά σήμερα και είναι αυτό, ακριβώς που κάνουμε. Γίνεται μελέτη του όλου ζητήματος, προκειμένου να υπάρχουν και να ληφθούν και αποφάσεις. Ως προς τους εργαζόμενους, κανένας απλός εργαζόμενος στις ΔΕΚΟ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Η ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, όμως, του υπουργείου Οικονομικών ήδη έχει εκδώσει κάποια στοιχεία, που βλέπουμε ότι οι μισθοί σε αυτές τις ΔΕΚΟ είναι πολλές φορές διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι πολύ υψηλοί οι μισθοί που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη συμβολή στις υπηρεσίες. Γι` αυτό μιλάμε για εξορθολογισμό. Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι σκοπός σε όλες τις ΔΕΚΟ είναι να μη χάσει κανείς τη δουλειά του. Και ειδικά για τον ΟΣΕ, επειδή μιλάμε πιο συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα, υπάρχει η διαδικασία των μετατάξεων, έτσι ώστε και τη δουλειά τους να μη χάσουν οι εργαζόμενοι, αλλά και να καλυφθούν ανάγκες στο δημόσιο τομέα, από τους εργαζόμενους αυτούς, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ροή παροχής υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, μιλήσατε για εξορθολογισμό. Τι σκέφτεται η κυβέρνηση; Είναι ανοιχτή ακόμη και η αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων; Γιατί στον ΟΣΕ, όλα θα ξεκινήσουν -έτσι όπως έχει πει ο υπουργός Μεταφορών- από μηδενική βάση για να καθορίσουν και τους μισθούς και τα ωράρια και όλα. Σκέφτεστε αυτό να επεκταθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ για να γίνει ο εξορθολογισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Τα σωστά εργασιακά δικαιώματα με τις λογικές αμοιβές και όχι με αμοιβές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, ειδικά σήμερα. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ρέππας, έχει πει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης, αξιόπιστο και πλήρες, που σημαίνει ότι διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα γίνουν απολύσεις στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι ανακοίνωση του κ. Ρέππα και οι τακτικές αποδοχές θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο, χωρίς βεβαίως τις δευτερεύουσες αποδοχές, που είναι πολύ μεγάλες και ανεβάζουν και τη συνολική αμοιβή αυτών των εργαζομένων. Επαναλαμβάνω ότι σκοπός μας είναι να υπάρχει μια εξυγίανση, να υπάρχει εξορθολογισμός. Το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από όλα και φυσικά σεβόμαστε και τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα, επειδή στον ΟΣΕ έχετε ένα σχέδιο. Να παραμείνουν όπως είναι οι τακτικές αποδοχές και να επανεξεταστούν οι δευτερεύουσες, αυτή η τακτική θα επεκταθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τον ΟΣΕ υπάρχει σχέδιο το οποίο είναι πλήρες και αξιόπιστο, αυτό είπα και προηγουμένως.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Αφήστε τον ΟΣΕ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τις ΔΕΚΟ γενικότερα, υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις. Δεν υπάρχουν αποφάσεις. Είναι σύνθετη η εργασία που απαιτείται. Υπάρχουν πολλά συναρμόδια υπουργεία και υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Θα ανοίξει συζήτηση, θα υπάρχει διαβούλευση και θα υπάρχουν αποφάσεις, αλλά με τα ίδια κριτήρια που βάζουμε και για τον ΟΣΕ. Δηλαδή, δημόσιο συμφέρον και εργασιακά δικαιώματα. Αλλά, αποφάσεις για τις άλλες ΔΕΚΟ, δεν υπάρχουν ακόμη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είπατε στο εισαγωγικό σας σχόλιο για το καινούργιο που θέλετε να φέρετε. Αυτό πώς θα το φέρετε; Με τα ΜΑΤ, το ξύλο και τα δακρυγόνα στην Ακρόπολη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αδικούμε τους εαυτούς μας, αν βλέπουμε την κατάσταση με αυτό τον τρόπο. Εδώ, έχουμε το φαινόμενο, πάρα πολλές ημέρες του χρόνου, η Ακρόπολη να είναι κλειστή, να διασυρόμαστε διεθνώς, ως χώρα και ως εικόνα μιας πολιτισμένης κοινωνίας, έχοντας κλειστό αυτό το απαράμιλλο μνημείο, το οποίο, όμως πρέπει να προστατευτεί και από την Πολιτεία αλλά και από την κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να αλλάζουν 30 εργαζόμενοι -από τους πολλούς που υπάρχουν στο υπουργείο Πολιτισμού- λουκέτα για να κρατούν κλειστή την Ακρόπολη, προκειμένου να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, είναι και αδικαιολόγητες. Υπάρχει υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας, να προστατέψει αυτό το μνημείο, την Ακρόπολη. Και φυσικά, εμείς αυτό το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μέτρο, υπάρχει συνέπεια, αλλά δεν θα αφήσουμε όσους και υποκινούν, αλλά και λειτουργούν με τρόπους οι οποίοι βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας, να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πάντως, όπως μας τα λέτε, αυτοί προφανώς εκεί βρίσκονται χωρίς λόγο. Και από τη στιγμή που βρίσκονται χωρίς λόγο, κάποιος τους υποκινεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κάποιοι εργαζόμενοι, περίπου 30 από τις πληροφορίες που έχω, οι οποίοι διεκδικούν συγκεκριμένα πράγματα. Είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν να συνεχιστούν οι συμβάσεις τους, να μονιμοποιηθούν, πράγμα που δεν γίνεται πλέον πουθενά στο δημόσιο τομέα. Υπάρχει ο γνωστός νόμος για τις συμβάσεις και δεν θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις για αυτούς τους εργαζόμενους. Υπάρχει και ένα αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων. Ήδη υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε η καταβολή των δεδουλευμένων να ξεκινήσει και να γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συνεπώς, τέτοιου είδους κινήσεις είναι αδικαιολόγητες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: 22 μήνες απλήρωτοι σας φαίνετε πολύ λογικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι διαφορετικά και για αυτό σας είπα ότι αυτή η κυβέρνηση βρήκε λύση σε μία κατάσταση, η οποία και στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν νοσογόνος και ζημιογόνος, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και μάλιστα με υπουργό Πολιτισμού τον κ. Σαμαρά - έβαζε αφειδώς και με τα γνωστά κριτήρια τους συμβασιούχους στο υπουργείο Πολιτισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα. Αλλά επειδή το κράτος έχει συνέχεια, όπου οφείλει καταβάλλει τα δεδουλευμένα. Και τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά τιμούν αυτούς τους λίγους εργαζόμενους οι οποίοι κλείνουν την Ακρόπολη με λουκέτα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Δηλαδή λέτε ότι αυτοί οι τριάντα εργαζόμενοι, ίσως και παραπάνω, που κινητοποιήθηκαν σήμερα, είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν επί κ. Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά. Φυσικά δεν είναι δικιά μας δουλειά, ούτε μπορούμε να διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους. Πάντως η τακτική, την οποία ακολουθούν για να προβάλουν τα αιτήματά τους είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογείται σε σχέση και με τα αιτήματά τους, αλλά κυρίως με το αποτέλεσμα το οποίο επιφέρουν.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Χυτήρης μίλησε σήμερα για υποκίνηση, αλλά επίσης όπως εσείς δεν προσδιόρισε, ποιος είναι ο υποκινητής. Μπορείτε να μας πείτε, είναι κάποιο κόμμα και ποιο είναι αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσοι ζούμε σε αυτή την κοινωνία γνωρίζουμε ότι κάποιες κινητοποιήσεις γίνονται για κάποιους άλλους λόγους, έξω από εργασιακές απαιτήσεις. Συνεπώς, και η αντιμετώπιση της κοινωνίας θα πρέπει να έχει έναν ανάλογο χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι χρησιμοποιούν τέτοιους είδους μεθοδεύσεις, είναι και στην κρίση του ελληνικού λαού, που βλέπει τους τουρίστες έξω από την Ακρόπολη. Και δεν είναι μόνο θέμα σπίλωσης του ελληνικού τουρισμού, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι θέμα και σεβασμού αυτού του εξαιρετικού μνημείου που λέγεται Ακρόπολη.

ΣΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα να επιμείνω, επειδή δεν απαντήσατε στην ερώτηση της συναδέλφου. Ποιοι θεωρείτε ότι υποκινούν αυτούς τους ανθρώπους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν χρειάζεται να απαντήσω συγκεκριμένα. Γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιλέγουν τακτικές, οι οποίες δεν είναι συμβατές με την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Καθένας κρίνεται και εμείς φυσικά.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν γνωρίζει η κυβέρνηση μία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την οποία έχει δώσει εντολή να κατασχεθούν στοιχεία και λογαριασμοί από τηλεοπτικό σταθμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Έχει δοθεί πάγια εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς καμία διάκριση. Γιατί φυσικά, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα, υπάρχουν οι εισαγγελείς, υπάρχουν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Φυσικά, όλοι κάνουν και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να επανέρθω στο θέμα των ΔΕΚΟ, γιατί όπως έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, αμφισβητεί τα στοιχεία που δόθηκαν για τις ΔΕΚΟ και μάλιστα έκανε λόγο, από ότι έμαθα, και για επικοινωνιακά παιχνίδια από την κυβέρνηση. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ειδική Γραμματεία έδωσε αξιόπιστα στοιχεία. Όποιος έχει να αντιτείνει με λογικά επιχειρήματα και με στοιχεία κάποια άλλη κατάσταση, μπορεί φυσικά να τη φέρει στη δημοσιότητα. Από εκεί και πέρα, όμως, γνωρίζουμε όλοι μας τι συμβαίνει με τις ΔΕΚΟ εδώ και πολλά χρόνια. Πως έχουν λειτουργήσει, πώς τις έχουν χρησιμοποιήσει συγκεκριμένοι πολιτικοί επί δεκαετίες, αλλά και ειδικότερα η τελευταία διακυβέρνηση της ΝΔ. Και φυσικά κρίνουμε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι πρότινος μας παρουσιάζατε περίπου ως στοίχημα της κυβέρνησης στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, την προώθηση και την καλύτερη εξυπηρέτηση, εν πάση περιπτώσει, της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Σήμερα βάλατε περίπου ένα δίλλημα ότι στις επικείμενες εκλογές διακυβεύεται και η πρόοδος τους τόπου και η βούληση για αλλαγή και η Ελλάδα θα πάει μπροστά, σε αντίθεση, προφανώς, με την Ελλάδα που πάει πίσω. Ανησυχείτε για κάτι; Έχετε δει κάποια ευρήματα στις δημοσκοπήσεις τα οποία σας ωθούν να αλλάξετε γραμμή πλεύσης ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκλογικά δεν ανησυχούμε για τίποτα, εάν εννοείτε αυτό. Εκείνο το οποίο, όμως, θέλουμε να προασπίσουμε, είναι η μεγάλη πολιτική επανάσταση που γίνεται μέσω του «Καλλικράτη». Έχουμε πει ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών. Οι εκλογές αυτές έχουν συγκεκριμένο και εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρα, γιατί δεν είναι απλώς εκλογές για την ανάδειξη κάποιων δημάρχων ή κάποιων περιφερειαρχών. Εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη αλλαγή, μία τεράστια αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επιτελικό κράτος, που είναι ο «Καλλικράτης», με όλες τις συνέπειες που έχει στην κοινωνία και στην οικονομία. Συνεπώς, εμείς για αυτό μόνο ανησυχούμε, να πετύχει αυτή η αλλαγή, αυτή η επανάσταση, γιατί έτσι αλλάζει και το κράτος. Και για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η ήττα του κ. Σγουρού στη περιφέρεια Αττικής τι σημαίνει κ. Εκπρόσωπε για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητάμε τέτοιου είδους εξελίξεις. Εμείς κάναμε συγκεκριμένες επιλογές υποστήριξης σε πρόσωπα. Εμμένουμε σε αυτές τις επιλογές, γιατί ακριβώς έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για άλλη μία φορά θα επαναλάβω ότι, των ψηφοδελτίων που υποστηρίζουμε ηγούνται πρόσωπα, τα οποία γνωρίζουν, τα οποία είναι ικανά, τα οποία θέλουν να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι καθαρά και στο πρόσωπό τους μπορούν να συγκλίνουν πολλές κοινωνικές δυνάμεις.

ΣΕΓΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σήμερα μιλώντας στους εξαγωγείς προανήγγειλε νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αναρωτιέμαι εάν με αυτό τον τρόπο πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δηλαδή τον χαρατσώνετε με αλλεπάλληλους τρόπους για να παρέχετε ασυλία στις επιχειρήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη θεώρηση μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και από παθογενή ιδεολογήματα. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Την επιχειρηματικότητα που προσφέρει στην ανάπτυξη, συνεισφέρει στα οικονομικά του κράτους, συνεισφέρει και προσφέρει θέσεις εργασίας, που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη εποχή. Συνεπώς, την υγιή επιχειρηματικότητα και την στηρίζουμε και την παροτρύνουμε, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το κράτος πρέπει να είναι τέτοια, που ακριβώς αυτή την υγιή επιχειρηματικότητα να την προωθούμε όσο μπορούμε εντέλει προς όφελος του ελληνικού λαού.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή υπάρχει μία απάντηση που παίρνουμε από την κυβέρνηση, το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι έχει ανοίξει μία συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, στην οποία, όμως, εμείς δεν συμμετέχουμε, είναι κάτι που θα αποφασίσουν μόνες οι δανείστριες χώρες μας, χωρίς εμάς στη συζήτηση; Και ένα δεύτερο για να επιστρέψω σε ερώτηση συναδέλφου: Επειδή στοχοποιείται προσωπικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ασκεί ή δεν ασκεί την κυβερνητική πολιτική:

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σαφώς, ασκεί κυβερνητική πολιτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, ειδικά όμως στον οικονομικό τομέα - που είναι ίσως ο πιο κρίσιμος αυτό τον χρόνο - είναι αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά από την κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αποδείξει ότι «στέκεται» και κάνει τη δουλειά του άριστα.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, όπως έχω πει, υπάρχει μία δημόσια συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση. Συνεπώς, για αυτό δεν συμμετέχουμε και εμείς. Εάν υπάρξει θέμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν πάμε σε άλλους όρους, δεν πάμε σε νέα μέτρα. Αυτό που κάνουμε αποδεικνύεται ότι μας βγάζει από την κρίση. Οι στόχοι μας τηρούνται και αποκλειστικό μέλημά μας σε αυτή τη φάση είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση στην οποία μπήκαμε ως χώρα τελείως αθωράκιστη.

ΣΕΓΚΟΣ: Τι περιμένει η κυβέρνηση, να περάσουν οι εκλογές για να ξεκινήσει επισήμως τη συζήτηση για την επιμήκυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν περιμένουμε τίποτε. Επαναλαμβάνω ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, τηρούμε τους στόχους μας. Δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, κάτι άλλο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μας είπατε ότι στηρίζετε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρόσωπα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και επειδή θέλετε το καλύτερο αποτέλεσμα, ήθελα να σας ρωτήσω, αν μπορείτε να μας πείτε, με ποια κριτήρια κόπηκε ο κ. Φασούλας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι διεργασίες και οι επεξεργασίες των ψηφοδελτίων έχουν γίνει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εγώ αυτή τη στιγμή μιλάω για την κυβέρνηση. Για όλες τις αποφάσεις, όμως, που έχει πάρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει αιτιολογία. Και δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάσω τις αποφάσεις του Κινήματος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο κ. Φασούλας στις εκλογές θα στηρίξει τον κ. Δημαρά; Πολιτικά, εννοώ, επειδή θέλετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς το μόνο που μας προβληματίζει, είναι να πετύχει ο «Καλλικράτης» για το καλό του επιτελικού μας κράτους, της αυτοδιοίκησης, της οικονομίας και τις πολύ μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει σε όλους τους τομείς και στην κοινωνία. Οι επιπτώσεις αυτές όμως, δεν έχουν αναδειχθεί και δεν γίνεται η δέουσα συζήτηση, γιατί ασχολούμαστε με κάποια ζητήματα που βάζει η αντιπολίτευση, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις εκλογές αυτές, φυσικά.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μας είπατε ότι κατηγορείτε τη Ν.Δ. ότι κάνει σημαία της στις εκλογές την αντιμνημονιακή δράση, με ποια λογική, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποστηρίζει στην Αθήνα αντιπεριφερειάρχη, έναν άνθρωπο, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα ήταν στις κινητοποιήσεις εναντίον του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιον αναφέρεστε;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ που είναι στο βόρειο τομέα, τον κ. Παπαντωνίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει δράση κάποιων ατόμων, ειδικά συνδικαλιστών, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Την αξιολόγηση που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την έκανε με συνολικά κριτήρια και αυτά τα κριτήρια, προφανώς, ο αντιπεριφερειάρχης, στον οποίο αναφέρεστε, τα πληρεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Φασούλας κάνει μια καταγγελία, όμως, η οποία αφορά την κυβέρνηση. Λέει συγκεκριμένα ότι, ενώ σας στήριξε στην υπόθεση της Cosco, ενώ τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά, τις οποίες η κυβέρνηση προωθεί, αντιθέτως, πολλά κομματικά στελέχη και πολιτικά στελέχη, δεν ήταν σε αυτή τη γραμμή, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και αυτοί τελικώς επικράτησαν, ώστε να κοπεί. Επ` αυτού, έχετε να απαντήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Αλίμονο, αν σχολιάζαμε εδώ τις δηλώσεις ή τις απόψεις που εκφράζουν οι χιλιάδες υποψήφιοι ανά τη χώρα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Είπατε πριν ότι επί δεκαετίες οι ΔΕΚΟ ήταν θάλαμος υποδοχής ρουσφετιών. Προφανώς, εννοείτε, και επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου και επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πολλές φορές, ως πολιτική δράση έχουμε παραδεχθεί τις παθογένειές μας. Αλλά, δεν είπα μόνο αυτό. Συμπλήρωσα ότι η Ν.Δ. έδωσε πραγματικά σημεία αριστείας, ως προς την πελατειακή αντιμετώπιση αυτών των ΔΕΚΟ. Και αρκεί κανείς να πάρει τους αριθμούς, πόσοι εργάζονται σε αυτές τις ΔΕΚΟ για τις οποίες μιλάμε και είναι χιλιάδες οι οποίοι μπήκαν επί Ν.Δ. με κριτήρια τελείως ασαφή, αδιευκρίνιστα, με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες να μην παρέχονται, όπως πρέπει να παρέχονται, γιατί δεν υπήρχε αντικειμενικότητα στις προσλήψεις, αλλά και η τεράστια «μαύρη τρύπα» την οποία μας άφησε η Ν.Δ., να μην μπορεί εύκολα να κλείσει.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 October 2010 - 14:40:34 UTC