Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 294304950

Έκδοση 1

BRIEFING(131010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα σε σκληρά και επώδυνα μέτρα, αλλά παράλληλα απολύτως αναγκαία για τη σωτηρία της οικονομίας, για την ίδια μας την επιβίωση, ως χώρα. Η σωτηρία, όμως, αυτή δεν έρχεται απλά με το να διασώσουμε προσωρινά την οικονομία μας, να ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν σωζόμαστε αν η βάση κοινωνίας και οικονομίας δεν αλλάξει.

Η σωτηρία και η ανάταξη της χώρας έρχονται με ουσιαστικές, βαθιές τομές, ριζικές αλλαγές και αποφάσεις. Με το ξερίζωμα παθογενειών και παρωχημένων νοοτροπιών. Σε αυτές επιμένουμε εμείς, επιμένει η κυβέρνηση. Γι` αυτές είμαστε υπόλογοι στον ελληνικό λαό και αυτές προωθούμε. Μόνο τότε, ολοκληρωμένα, θα μπορούμε να μιλάμε για σωτηρία της χώρας.

Δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Και το πράξαμε. Στόχος μας ήταν και είναι, όπως δεσμεύτηκε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των αδύναμων και αυτών που πραγματικά το έχουν ανάγκη και πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι πρωτοβουλίες μας σε αυτό θα είναι άμεσες και ουσιαστικές.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής είναι η αύξηση κατά 4% των εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη του ΕΚΑΣ, που επιτρέπει σε πλέον 8.000, περίπου, χαμηλοσυνταξιούχους συμπολίτες μας να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Έπεται και συνέχεια. Είναι σημαντικό, ότι περίπου 8.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν μια ενίσχυση ειδικά σε αυτή την εποχή.

Δεσμευτήκαμε ότι τάχιστα θα βελτιώσουμε τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς, γιατί αυτοί αποτελούν το όχημα και την πρακτική μηχανή της βούλησής μας, για νοικοκύρεμα και για ουσιαστικούς ελέγχους.

Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Δεσμευτήκαμε πως θα φέρουμε ένα καθεστώς διαφάνειας και αμοιβαίας λογοδοσίας στις σχέσεις κράτους και πολίτη, ώστε να επαινούνται οι συνεπείς πολίτες, να επιβραβεύονται και να ελέγχονται, να διώκονται οι ασυνεπείς. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολίτες βλέπουν ότι μετά από ένα πλήθος σοβαρού αξιόπιστου και αποτελεσματικού ελέγχου, πλέον, από το ΣΔΟΕ, πολλοί μεγαλοοφειλέτες μπαίνουν, στην κυριολεξία, στην ουρά για να αποπληρώσουν οφειλές που νόμιζαν ότι δεν θα τις πληρώσουν ποτέ. Οι νόμοι υπάρχουν και στο εξής θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους και προς όλους, προκειμένου να διαφυλάξουμε το συμφέρον του δημοσίου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν μπορεί να ζει και να πλουτίζει σε βάρος των συνεπών πολιτών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Ενδεχόμενη παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας θα συνοδευτεί από ένα νέο μνημόνιο ή αν δεν θέλετε τη λέξη «μνημόνιο», από νέους όρους και μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, επαναλαμβάνω αυτό που λέμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν συζητάμε για παρατάσεις. Εμείς συζητάμε για απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας, γιατί αυτή η τήρηση είναι που μας βγάζει από την κρίση, είναι αυτή που φαίνεται, αποδεικνύεται ημέρα με την ημέρα ότι φέρνει αποτελέσματα. Εάν, και επειδή υπάρχει μια συζήτηση, υπάρξει τέτοια σοβαρή, επίσημη συζήτηση και απόφαση, σαφώς και δεν θα υπάρχουν νέοι όροι, σαφώς και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Με αυτές τις αποφάσεις που έχουμε λάβει μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι πηγαίνουμε καλά, βλέπουμε ότι οι στόχοι μας τηρούνται. Και δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, το βλέπουν και μας επιβραβεύουν και οι εταίροι μας με την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Και όχι μόνο οι εταίροι μας, αλλά και οι διεθνείς παράγοντες της αγοράς, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που σημαίνει ότι η προσπάθεια που κάνουμε πιάνει τόπο. Και όχι η προσπάθεια μόνο της κυβέρνησης, αλλά και οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.

ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Επ` αυτού μια διευκρίνιση, εάν μου επιτρέπετε: Δηλαδή, εάν υπάρξει τελικά συμφωνία για παράταση, οι δανειστές δεν θα θέσουν όρους επιτήρησης, απλά θα μας πουν «ξεχρεώστε μας δυο χρόνια αργότερα», χωρίς να επιβάλουν όρους; Είστε βέβαιος; Δηλαδή, με αυτή τη βάση γίνεται η συζήτηση, εάν γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ερώτηση και η συζήτηση είναι υποθετική. Καθαρά υποθετική. Αυτό που ενδιαφέρει, όμως, εταίρους και αγορές, είναι να μπορούν αυτοί που δανείζονται και εν προκειμένω η χώρα μας, αν υπάρξει τέτοια συζήτηση, να μπορεί να επιστρέψει αυτά που έχει δανειστεί. Για να τα επιστρέψει θα πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία, θα πρέπει να τηρούνται στόχοι, θα πρέπει να υπάρχουν αποτελέσματα. Και αυτή τη στιγμή, ως προς όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θετικά σημεία.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που συζητάνε; Γιατί χθες η ΚΟΜΙΣΙΟΝ είπε δεν συζητάει κάτι τέτοιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μία συζήτηση που γίνεται στο ΔΝΤ. Επίσης, υπάρχει μία συζήτηση οικονομικών παραγόντων στις διεθνείς αγορές. Πάντως, εμείς δεν έχουμε υποβάλλει τέτοιο αίτημα, ούτε συμμετέχουμε επίσημα, σε αυτή τη συζήτηση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι αυτό που κάνουμε είναι να τηρούμε τους στόχους μας.

ΣΠΑΝΟΥ: Με βάση όσα έχει πει η ομοσπονδία βενζινοπωλών, τα 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι γύρω στα 670 ευρώ, δηλαδή παραπάνω από τον κατώτερο μισθό, με βάση τον νέο νόμο για τα εργασιακά. Πιστεύετε ότι αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο; Δεν θα κάνετε κάτι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, υπάρχει δέσμευση. Και είναι σημαντικό ότι υπάρχει δέσμευση, αυτή τη στιγμή, των εμπόρων υγρών καυσίμων για πώληση του πετρελαίου θέρμανσης στο 0,67 ευρώ ανά λίτρο, που σημαίνει ότι και τα νοικοκυριά θα μπορούν να υπολογίζουν τα έξοδα που κάνουν. Από εκεί και πέρα, αυτή η αύξηση του πετρελαίου είναι σε συνάρτηση με τις σημερινές αυξημένες τιμές πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και με την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό που κάνουμε εμείς, επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τα εισοδήματα του Έλληνα πολίτη κατά το δυνατόν, είναι να μπορούμε να επιτύχουμε μία συγκεκριμένη τιμή και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια και αυτό γίνεται και με τη δέσμευση και με τους αλλεπάλληλους και διασταυρούμενους ελέγχους. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ αληθεύει ότι η εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων, για χρέη προς το Δημόσιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει νομοθεσία εδώ και δεκαετίες, που δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα τα αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια σε αυτόν τον τομέα ήταν πενιχρά. Εμείς δεσμευθήκαμε -και εδώ φαίνεται και η τόλμη και η αποφασιστικότητα της ελληνικής Πολιτείας- ότι όσοι οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο και μάλιστα όσοι είναι μεγαλοοφειλέτες , επιτέλους δεν μπορούν να διαφεύγουν. Για αυτό ακριβώς γίνονται και κατασχέσεις μεγάλων ακινήτων, που ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά στο ελληνικό δημόσιο. Αλλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, και το αποδεικνύουμε αυτό, να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες οφειλές, ενώ παράλληλα τα πρόσωπα αυτά έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλες βίλες, πισίνες, κότερα, τραπεζικές καταθέσεις. Επιτέλους, το ελληνικό δημόσιο εφαρμόζει τους νόμους. Επιτέλους το ελληνικό δημόσιο προστατεύει την περιουσία του, αυτά που του οφείλονται, που είναι και περιουσία του απλού Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν διαφεύγει της εφορίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την ατιμωρησία. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την μη ευνομία και τη μη ισότητα στα μέτρα που παίρνει το ελληνικό δημόσιο προς όλους τους πολίτες. Εμείς το εφαρμόζουμε. Είναι και δέσμευσή μας, αλλά είναι και επιτακτική ανάγκη και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 October 2010 - 6:41:40 UTC