Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Αριθμός Δελτίου: 286683471

Έκδοση 1

BRIEFING(310810)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας τεράστιας εθνικής προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που σκοπό έχει όχι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά και να προχωρήσουμε όλες εκείνες τις μεγάλες ριζικές αλλαγές σε κράτος, κοινωνία και οικονομία που θα θέσουν τις βάσεις για την ουσιαστική και πραγματική αναμόρφωση της χώρας μας.

Η εξάλειψη χρόνιων παθογενειών, παρωχημένων πελατειακών λογικών και τακτικών, η διαρκής αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των κοινωνικών αυτοματισμών, η επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής, είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας. Και εκπτώσεις σε αυτές δεν χωράνε.

Είναι ζητούμενο της κοινωνίας, η οποία υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, με την ωριμότητα που επιδεικνύει, μας περνάει το μήνυμα - και αυτό ισχύει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις- ότι επιζητά αυτές τις ουσιαστικές αλλαγές, ότι επιθυμεί να δει τη χώρα να παίρνει μία διαφορετική πορεία. Μία πορεία νέων προοδευτικών, σύγχρονων δομών που στηρίζεται στη διαφάνεια του δημόσιου βίου, στη φορολογική δικαιοσύνη, στην εύρυθμη λειτουργία της Παιδείας και της Υγείας.

Κυρίως όμως στη δημιουργία και την ανάδειξη μίας νέας νοοτροπίας που ήδη διέπει τους Έλληνες πολίτες και που αποτρέπει την επαναφορά στις γνωστές σε όλους καταστάσεις που μας οδήγησαν ως εδώ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή δεν κατάλαβα καλά, κ. Εκπρόσωπε, ποιοι είναι οι λόγοι ευθιξίας που οδήγησαν την κ. Σιούτη να υποβάλει παραίτηση και να γίνει αποδεκτή αυτή η παραίτηση από τον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είναι αναλυτικότατη και περιγράφει την όλη κατάσταση. Υπήρξε μία εισήγηση της κ. Σιούτη για το συγκεκριμένο νομικό. Η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή. Από τη στιγμή όμως που για λόγους δεοντολογίας, παρόλο που δεν απαιτείται ως τυπικό προσόν να υπάρχει εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η πρόσληψη. Η κ. Σιούτη υπέβαλε την παραίτησή της η οποία και έγινε δεκτή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ποιος ελέγχει την τελική κατάσταση των προσληφθέντων; Δηλαδή, η κ. Σιούτη έκανε μία εισήγηση ή κάποιος άλλος, μία φίλη της όπως διάβασα ότι λέει η ίδια, την τελική επιλογή την κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, την κάνει ο κ. Παμπούκης, την κάνει ο κηπουρός; Ποιος την κάνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε στέλεχος σε οποιοδήποτε τμήμα που έχει σχέση με το πρωθυπουργικό γραφείο, έχει και μία συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης. Τυπικό κώλυμα στο να προσληφθεί ο συγκεκριμένος νομικός δεν υπήρχε. Και από τη στιγμή που δεν υπήρχε, προχώρησε η διαδικασία. Και εννοείται φυσικά ότι τις προσλήψεις αυτές δεν τις κάνει ο Πρωθυπουργός. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αφού δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, γιατί έγινε δεκτή η παραίτηση της κ. Σιούτη και γιατί δεν προχώρησε και η πρόσληψη του κ. Χασαπόπουλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι η φράση «λόγοι ευθιξίας», τα λέει όλα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ευθιξίας, σε τι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν διαβάσει κάποιος την ανακοίνωση, προκύπτουν όλα τα πραγματικά περιστατικά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παραδέχεστε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί σε μία σειρά προσλήψεων και συγκεκριμένα σε αυτή, ας πάρουμε αυτή την περίπτωση; Έγιναν λάθος χειρισμοί; Ήταν πρόχειρη η πρόσληψη; Γιατί αναγκαστήκατε, μέσω ενός δημοσιεύματος, να ακυρώσετε μία απόφαση η οποία δεν είχε νομικό ή τυπικό κώλυμα. Ήταν πρόχειρη επιλογή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκτός από τα νομικά και τυπικά κωλύματα, υπάρχει και μία δεοντολογία, την οποία εμείς τηρούμε και η ηθική υπόσταση για εμάς είναι κορυφαία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η ευαισθησία την οποία επιδεικνύετε περιορίζεται σε ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα; Δεν το γνωρίζατε από πριν; Γιατί προχωρήσατε σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει εξηγηθεί δεόντως.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή δεν το καταλαβαίνω, εάν δεν υπήρχε το δημοσίευμα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα για τον εν λόγω κύριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εμείς δεν το έχουμε εξαντλήσει. Αφού δεν υπήρξε κανένα κώλυμα και κανένα πρόβλημα τυπικό και ουσιαστικό, δεν υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας, η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από δημοσίευμα της οποιασδήποτε εφημερίδας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι σημαίνει δεοντολογία και τι σημαίνει ηθική υπόσταση, εμείς ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και αυτές είναι αρχές εξίσου σεβαστές από εμάς με αυτή της νομιμότητας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, αφού δεν έγινε τίποτα παράτυπο και παράνομο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αντιλαμβάνεστε, προφανώς, τι λέω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ούτε και εσείς τι ρωτάμε, ίσως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς αντιλαμβάνεστε τι ρωτάτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα δεοντολογίας, δεν υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας και η κυβέρνηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για νομιμότητα μιλήσατε και όχι για δεοντολογία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η δεοντολογία, πού συνίσταται, η παράβαση της δεοντολογίας; Ήταν μετακλητός υπάλληλος και δεν υπήρχε λόγος να έχει εκπληρώσει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην ανακήρυξη των θέσεων, στο ΦΕΚ, διαβάσαμε ότι πρόκειται για συμβούλους του Πρωθυπουργού. Έτσι ορίζονται οι όποιοι βοηθοί στα διάφορα γραφεία συμβούλων του Πρωθυπουργού; Ένα γραφείο συμβούλου του Πρωθυπουργού προσέλαβε κάποιον βοηθό. Αυτός ορίζεται ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Εμείς, όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση, κάτι άλλο φανταστήκαμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι φανταστήκατε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάτι πιο ουσιαστικό. Ότι θα ήταν απευθείας σύμβουλοι του Πρωθυπουργού και όχι βοηθητικά πρόσωπα στο γραφείο μιας συμβούλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν και συνεργάτες συμβούλων του Πρωθυπουργού. Με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού έχουν δοθεί αναλυτικότατα στοιχεία για το ποιοι και πόσοι προβλέπονται να είναι διορισμένοι εκεί. Και αποδεικνύεται ότι - εκτός εάν έχει εξαντληθεί ο αριθμός αυτών που δικαιούνται να είναι συνεργάτες στα γραφεία του Πρωθυπουργού - οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων κάνατε το open gov. Για βοηθούς των συμβούλων του Πρωθυπουργού, γιατί δεν κάνατε μία ανοιχτή διαδικασία και αφεθήκατε στην προσωπική διαμεσολάβηση, στο προσωπικό ρουσφέτι κάποιων, που κάποιους τους σύστησε κάποιος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, δεν πρόκειται για προσωπικό ρουσφέτι. Δεύτερον, είναι τελείως διαφορετικό ο γενικός γραμματέας από τον βοηθό κάποιου συμβούλου του Πρωθυπουργού. Όποιος μπορεί να αντιληφθεί το ποια είναι η διαφορά, αντιλαμβάνεται και γιατί ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κ. Σιούτη παραιτήθηκε. Ο αντικαταστάτης πότε θα ανακοινωθεί, εκτός και αν ήδη είναι γνωστό και μπορείτε να μας το ανακοινώσετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν αποφασιστεί για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης, θα ανακοινωθεί.

ΝΕΔΟΣ: Σε λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον κ. Παπαδήμο. Είναι ενημερωτική αυτή η συνάντηση ή προοιωνίζεται η λήψη κάποιου ρόλου από τον κ. Παπαδήμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπαδήμος έχει μια σημαντικότατη θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η γνώση και η εμπειρία του είναι γνωστή. Μετά τη συνάντηση θα υπάρχει ενημέρωση και από τα δύο μέρη.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός με τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, είχε διαβεβαιώσει ότι θα έχουμε Εξεταστική για την οικονομία. Κατόπιν, υπήρξε και σχετικό αίτημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και διαβάζω σε κυριακάτικη εφημερίδα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να διαφοροποιείται. Έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτε. Είναι δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε επιτέλους αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα μας σε μια κατάσταση παντελούς αναξιοπιστίας, με τα παραποιημένα στοιχεία τα οποία παρουσίαζαν στους εταίρους μας, να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό μέσω των Επιτροπών της Βουλής. Αυτό είναι δεδομένο και φυσικά δεν έχει αλλάξει τίποτε. Και αν δεν απατώμαι, ο κ. Πάγκαλος σήμερα έκανε τη διευκρίνιση ότι εννοούσε την Εξεταστική για την οικονομία.

ΣΠΑΝΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε την αποχώρησή της από την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι η τρίτη φορά κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά στο Βατοπέδι, εγκαταλείπει τη Βουλή. Νομίζω ότι όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας εδώ και χρόνια, για το ποια ήταν η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ακόμη περισσότερο, μ αυτό το τεράστιο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν σκοπεύετε να κάνετε το Μέγαρο Μαξίμου «καγκελαρία», όπως είπε σύμβουλος του Πρωθυπουργού που μετέχει στη Επιτροπή Σοφών, ο κ. Φέδερστόουν και ουσιαστικά προανάγγειλε και μια ισχυρή υπουργική θέση κάτω από τον Πρωθυπουργό. Αυτές είναι οι δομικές αλλαγές που σχεδιάζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρωθυπουργικό γραφείο, γνωρίζουμε όλοι καλά ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας, σύνθεσης και δομής του, το οποίο -ειδικά υπό τις σύγχρονες ανάγκες- δεν επαρκεί. Εμείς θέλουμε το πρωθυπουργικό γραφείο να είναι ένα στρατηγείο παραγωγής πολιτικής, αλλά και υλοποίησης πολιτικών, στο πλαίσιο φυσικά, πάντα του Συντάγματος και των νόμων. Και σ αυτόν τον εκσυγχρονισμό του πρωθυπουργικού γραφείου θα προχωρήσουμε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, υπάρχει μια Επιτροπή την οποία έχει συστήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όταν κατατεθούν οι προτάσεις και οι αποφάσεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σχεδόν σε ένα μήνα, λίγο περισσότερο, ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που αναλάβατε την πρωθυπουργία της χώρας. Θεωρείτε ότι οι στόχοι σας υλοποιήθηκαν στο ακέραιο; Πιάσατε, δηλαδή, τους στόχους σας μέσα σε αυτό το διάστημα; Έχετε κάνει τον απολογισμό σας ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι μια φάση του κυβερνητικού έργου έχει ολοκληρωθεί. Από δω και πέρα, προχωράμε για νέες, μεγάλες αλλαγές. Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίσαμε τόσο δύσκολες συνθήκες, ως κυβέρνηση αυτής της χώρας, που κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί. Πιστεύουμε ότι τα βγάλαμε πέρα, ότι λειτουργήσαμε με τον καλύτερο τρόπο και με τις δυνάμεις που είχαμε. Πιστεύουμε και πιστεύω ότι αυτό το αναγνωρίζει και ο ελληνικός λαός. Καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες, έτσι ώστε να σώσουμε τη χώρα από τη χρεωκοπία, βάζοντας συγχρόνως εκείνες τις βάσεις, έτσι ώστε να μπορούν να επιτευχθούν οι μεγάλες αλλαγές. Από εδώ και πέρα, απαλλαγμένοι από το ταμειακό άγχος, υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ορίσει. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά σημαντικές.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Από ό,τι αντιλαμβάνομαι λοιπόν, εσείς ως κυβέρνηση επενδύετε πάρα πολύ στη δημιουργία, στις δομικές αλλαγές, όπως το λέμε, στο πρωθυπουργικό γραφείο, μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία μιας θέσης υπουργού-συντονιστή, από ό,τι έχουμε διαβάσει, όπως λέγεται κ.τ.λ. Πώς σχολιάζετε, όμως, τη δήλωση του κ. Πάγκαλου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να του μπει κανείς «καπέλο», εννοώντας δηλαδή προφανώς ότι δεν μπορεί να του μπει «καπέλο» ο υπουργός που θα αναλάβει στο Μέγαρο Μαξίμου το συντονισμό της κυβέρνησης, ο «υπερυπουργός» όπως τον λέμε, ο «αντικαγκελάριος», δεν ξέρω, όπως λέγεται τέλος πάντων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τώρα είναι συμπεράσματα, είναι εικασίες που εξάγονται, με δεδομένα που δεν υπάρχουν. Προχωρήσατε -βέβαια και εμείς τα διαβάζουμε, όπως τα διαβάζετε και εσείς- με δεδομένο στις σκέψεις σας ότι υπάρχει υπουργός συντονισμού, ότι θα πάρει κάποια θέση πάνω από τον κ. Πάγκαλο. Αυτά δεν υπάρχουν. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές στο κυβερνητικό σχήμα που θα πάνε τη χώρα μπροστά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Προς τι τότε η προειδοποίηση, η δήλωση εν πάση περιπτώσει, του κ. Πάγκαλου ότι δεν θα δεχθεί «καπέλο»; Δηλαδή, τι εννοούσε; Δεν θα φορέσει καπέλο το καλοκαίρι, ξέρω εγώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ προσωπικά δεν το βλέπω ούτε ως προειδοποίηση, ούτε ότι σημαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ανέφερε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Φοβάστε την αντίδραση του κ. Πάγκαλου αν βάλετε κάποιον που να κάνει το σημερινό έργο που κάνει ο κ. Πάγκαλος; Μήπως το φοβάστε αυτό ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην κυβέρνηση είμαστε ταγμένοι όλοι σε ένα σκοπό. Η κυβέρνηση δρα και λειτουργεί συλλογικά. Έχουμε να επιτελέσουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, που δεν μας αφήνει περιθώρια - και ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν μας αφήνει, φυσικά, περιθώρια και πολύ ορθά το πράττει- να ασχοληθούμε με θέματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε για την Επιτροπή, αυτή, των Σοφών ότι ο Πρωθυπουργός την έχει ορίσει, νομίζω, από το Φεβρουάριο. Έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Από αυτά που διαβάζουμε, δηλαδή, τώρα στις εφημερίδες, είναι μέρος της πρότασης αυτή, των ανθρώπων αυτών που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του πρωθυπουργικού γραφείου; Και πότε είναι αυτό το dead line που λέμε; Πότε θα τελειώσει δηλαδή αυτή η Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση από αυτή την Επιτροπή. Η πρόταση είναι μια εισήγηση. Θα τύχει επεξεργασίας και θα υπάρχουν και αποφάσεις.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν εμμένετε στη δήλωσή σας ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, αφορούν μόνο τα πρόσωπα που θα μετακομίσουν, αν μετακομίσουν, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάτε για ανασχηματισμό; Το θέμα αυτό το έχουμε εξαντλήσει. Δεν ασχολούμαστε με σενάρια ανασχηματισμού. Υλοποιούμε το έργο μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Άλλο σας ρώτησα: Αν εμμένετε στη δήλωσή σας που κάνατε πριν από μια εβδομάδα, ότι θα αντικατασταθούν μόνο εκείνοι που θα μετακομίσουν, αν μετακομίσουν, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δήλωσή μου είχε και μια συνέχεια. Αυτό ήταν το ένα μέρος της δήλωσης. Εγώ μίλησα και για κάποιες αλλαγές που θα υπάρχουν, ανεξάρτητα από πρόσωπα. Και φυσικά, όλες οι δηλώσεις μου ισχύουν.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου κ. Εκπρόσωπε, αυτές οι αλλαγές με αυτές τις αντικαταστάσεις, συμπίπτουν χρονικά; Θα γίνουν μαζί δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα συζητούσαμε πριν μια εβδομάδα και μάλιστα εξαντλητικά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Γνωρίζετε εάν ο Πρωθυπουργός θα προτείνει κάτι συγκεκριμένο στον κ. Παπαδήμο; Γιατί έχει ακουστεί αρκετές φορές ότι θα τον ήθελε για να ασχοληθεί με τα οικονομικά της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα προηγουμένως σε ποιο πλαίσιο είναι η συνάντηση. Το πλαίσιο είναι απλό: ανταλλαγή απόψεων.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει θέση στην κυβέρνηση για τον κ. Παπαδήμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να μείνετε σ αυτό που προείπα, ότι δηλαδή σ αυτή την κυβέρνηση οι συζητήσεις και οι ενημερώσεις είναι πάντα χρήσιμες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μπορείτε να μου λύσετε την εξής απορία; Γιατί η κ. Σιούτη απεφασίσθη να απομακρυνθεί, να γίνει δεκτή η παραίτησή της, παρότι το όνομά της είχε εμπλακεί σε πολύ - κατά την ταπεινή μου γνώμη- σπουδαιότερες και βαρύτερες υποθέσεις και κατηγορίες εις βάρος της, όπως για παράδειγμα τη Μονή Τοπλού, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τη Siemens κ.τ.λ. Γιατί έγινε αυτή η τελική αποδοχή της παραίτησης, ενώ είχε απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος του Τύπου με πολύ σοβαρότερες κατηγορίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Σιούτη σε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση, με τις πολύ μεγάλες προσπάθειές μας, έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα που υπηρετούσε, ως νομικός σύμβουλος στον Πρωθυπουργό. Αυτή της η προσφορά είναι σημαντικότατη. Στην προκειμένη περίπτωση, θεώρησε ότι για λόγους ευθιξίας έπρεπε να παραιτηθεί. Είναι απλά τα πράγματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Της ζήτησε ο Πρωθυπουργός να παραμείνει και εκείνη επέμεινε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ίδια δήλωσε ότι θέλει να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να ρωτήσω και κάτι που διαβάζω επίσης, ότι είναι πολύ εκνευρισμένος ο Πρωθυπουργός από αυτήν την προχθεσινή υπόθεση. Ισχύει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές τις ημέρες έχω διαβάσει - και μάλιστα χθες- υποτίθεται πραγματικά περιστατικά, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όπως για παράδειγμα, γιατί δεν έγινε το briefing χθες. Άρα, καλό θα είναι να φιλτράρουμε αυτά που διαβάζουμε. Και εσείς έχετε την ικανότητα να τα φιλτράρετε περισσότερο από εμένα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Η κ. Σιούτη ήταν προσωπική επιλογή του κ. Παμπούκη. Ήταν στο ίδιο δικηγορικό γραφείο, τη γνώριζε, την πρότεινε ο άνθρωπος στον Πρωθυπουργό, τη στήριξε προφανώς και σε προηγούμενες υποθέσεις απ` ό,τι τουλάχιστον, πάλι και εμείς διαβάζουμε. Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Παμπούκη, μήπως έχει κλονιστεί λίγο, έτσι, η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στην ευθυκρισία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και όποιος γνωρίζει πόσο σκληρά δούλεψε αυτή η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θα έθετε ποτέ ένα τέτοιο ζήτημα.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Η αποπομπή της κ. Σιούτη μήπως φέρει πιο κοντά τις δομικές αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο; Υπό την έννοια ότι υπάρχει μια κενή θέση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Η θέση αυτή θα πληρωθεί. Το νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού πρέπει να είναι άρτια στελεχωμένο. Υπάρχει ανάγκη για νομική στήριξη του πρωθυπουργικού γραφείου και φυσικά οι θέσεις αυτές όταν εκκενώνονται καλύπτονται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ίσως να μου έχει διαφύγει. Είπατε ότι θα ανακοινωθούν, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα βιογραφικά των συμβούλων του Πρωθυπουργού. Αναρτήθηκαν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οτιδήποτε υπάρχει, θα είναι στο φως. Αυτό να το γνωρίζετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ξέρω αν έχουν αναρτηθεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ψάξτε το.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάρα πολλές φορές, είχε ισχυριστεί ότι η αναδιανομητική πολιτική της κυβέρνησης θα προέλθει από φορολογία των εχόντων και κατεχόντων. Εν τούτοις βλέπουμε οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και με κυβέρνηση Παπανδρέου τα έσοδα να υστερούν. Έχετε κάτι να μας πείτε επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε τα έσοδα ως προς τους στόχους που βάλαμε. Πρώτα απ` όλα, να πούμε ότι τα έσοδα από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είναι πιο αυξημένα. Δεν είναι ακόμη μέσα στους στόχους που βάλαμε. Έχω πει και άλλες φορές - και αυτή είναι η πραγματικότητα- ότι για την υστέρηση των εσόδων, έτσι όπως παρουσιάζεται και έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν υπολογιστεί συγκεκριμένα έσοδα, από συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη φορολογία. Πιστεύουμε ότι μέχρις ενός βαθμού τα έσοδα θα ανταποκρίνονται στους στόχους μας. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει και μια αναπλήρωση από την πιθανή υστέρηση των εσόδων, από περιστολή περαιτέρω δαπανών. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα, ως κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

ΠΑΠΠΑ: Εν τούτοις, η αίσθηση που υπάρχει κύριε Εκπρόσωπε, είναι ότι φορολογούνται τα συνήθη θύματα, δηλαδή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και όχι οι έχοντες και οι κατέχοντες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μια αίσθηση. Δεν είναι πραγματικότητα. Ακόμη και για την αύξηση του ΦΠΑ όπου υπήρχε μια δρομολόγηση μέσα από το μνημόνιο, έχει δηλωθεί και από τον υπουργό Οικονομικών ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ σε είδη βασικής ανάγκης, όπως είναι τα είδη διατροφής. Και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να μην υπάρχει επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Εξάλλου, μέσα από αυτές τις ενέργειες τις οποίες κάναμε μέχρι τώρα, που ήταν ενέργειες οι οποίες εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας έκτακτης ανάγκης της χώρας μας, προσπαθήσαμε με έναν τρόπο κοινωνικής δικαιοσύνης να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κατανομή βαρών που να είναι η κατά το δυνατόν δικαιότερη. Όσο μπορούμε και όσο μας επιτρέπεται το κριτήριο θα είναι να μην επιβαρύνουμε τα χαμηλά εισοδήματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τα ευρήματα της δημοσκόπησης χθες που είδαμε στην τηλεόραση, με το να χάνει 17 μονάδες περίπου το ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε δημοσκόπηση έχει και ένα συγκεκριμένο αντίκρισμα. Είναι η αντανάκλαση μιας συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας. Το έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν είμαστε κυβέρνηση που προχωρά με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτή ήταν πρακτική της Νέας Δημοκρατίας και μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις ως εργαλεία. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή εμείς έχουμε επαφή με την κοινωνία - δεν ζούμε εκτός κοινωνίας- τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά από τους πολίτες είναι αυτά που μας καθοδηγούν, με ένα τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με το λαϊκισμό. Έχουμε μια αποστολή απ` τον ελληνικό λαό, τον οποίο θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά ώριμος και ο οποίος ακόμη και μέσα από αυτές τις δημοσκοπήσεις και μέσα από το ευρωβαρόμετρο, όπως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και από μια πρόσφατη δημοσκόπηση, δείχνει ότι πιστεύει πως μέσα από τη δύσκολη αυτή περίοδο θα οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Εν πάση περιπτώσει είμαστε στα μέσα μιας προσπάθειας και οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να γίνουν εργαλείο καθοδήγησης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες αποφάσεις λαμβάνουμε και ότι κάποιες από αυτές είναι αναγκαστικά επώδυνες για τον απλό πολίτη. Αλλά αυτό που λαμβάνουμε εμείς από την κοινωνία, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε γιατί έτσι βάζουμε τα θεμέλια για μια καλύτερη Ελλάδα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Από την ανάγνωση της χθεσινής ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, για την κ. Σιούτη, κύριε Εκπρόσωπε, βγαίνει το συμπέρασμα, λοιπόν, όπως λέτε ότι δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις. Από τη στιγμή που ένα χρόνο μετά δεν έχουν συμπληρωθεί οι ήδη προβλεπόμενες θέσεις. Γιατί υπήρξε ανάγκη να θεσμοθετηθούν είκοσι ακόμη καινούργιες θέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί αυτές οι θέσεις είναι συγκεκριμένες, όπως ο νομικός, στον οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως. Υπήρχε ανάγκη νομικής υποστήριξης. Όταν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες πρέπει να πληρωθούν, τότε ακριβώς υπάρχει και συγκεκριμένη προκήρυξη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Βέβαια, από την επιλογή του συγκεκριμένου καταλαβαίνουμε τι ανάγκες υπάρχουν για να συμπληρωθούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σχολιάζω.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ρωτάω λοιπόν, οι υπόλοιπες θέσεις, τώρα που έφυγε ο κ. Χασαπόπουλος, έμεινε ακόμη κενή αυτή η θέση, θα συμπληρωθούν άμεσα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής. Το ότι δεν συμπληρώθηκαν αυτές οι θέσεις, δείχνει ακριβώς ότι εμείς δεν λειτουργούμε ρουσφετολογικά. Θα μας ήταν πάρα πολύ εύκολο, καθένας από εμάς, να γεμίσει τα γραφεία του με τις θέσεις τις οποίες δικαιούται. Εμείς, όμως, κάνουμε στοχευμένες κινήσεις και θέλουμε να υπάρχει κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Γι` αυτό και δεν έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να συμπληρώσω τότε την ερώτησή μου ως εξής: Απ ό,τι κατάλαβα πάλι από τη χθεσινή ανακοίνωση, γιατί προκηρύξατε ή εν πάση περιπτώσει συμπληρώσατε το πρωθυπουργικό γραφείο με μόνο 20 θέσεις και όχι με 700, όπως έχει ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας που λέτε; Γιατί να μη βάλετε 100, 200, 300, 500;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί καλύπτουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και όσο κρίνουμε ότι οι ανάγκες μας είναι αυτές, αυτές τις θέσεις πληρώνουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μαζί με τον κ. Χασαπόπουλο, υπήρξε και η πρόσληψη της κ. Νίκης Τηλιακού, αν δεν κάνω λάθος. Επανεξετάζετε και αυτή την πρόσληψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει θέμα. Απ` όσο γνωρίζω το βιογραφικό της είναι πλούσιο και δεν τίθεται ζήτημα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σκέπτεστε να επανεξετάσετε, να διαπραγματευτείτε πάλι με την τρόικα για να τροποποιηθούν κάποιοι απ` τους όρους του μνημονίου, π.χ. η αποπληρωμή των δανείων να πάει πιο μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέσα στο μνημόνιο περιέχονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένοι στόχοι. Από εκεί και πέρα, κάθε φορά εξειδικεύουμε το πώς αυτοί οι στόχοι εκπληρώνονται, έτσι ώστε να υπάρχει τελική ικανοποίηση και των αναγκών της χώρας μας. Εάν υπάρχει θέμα βελτίωσης των συνθηκών ζωής του πολίτη, μέσα από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και μέσα από το μνημόνιο, εννοείται ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 August 2010 - 20:26:34 UTC