Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 271172198

Έκδοση 1

brf0406

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το στίγμα της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας. Ενός υπαρκτού πλούτου, μεγάλου, εν πολλοίς αναξιοποίητο, που σχεδόν ποτέ δεν είχε καν καταγραφεί. Εμείς προχωράμε στην ουσιαστική καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει προβλήματα σε δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Είμαστε, βέβαια, μέρος ενός μηχανισμού στήριξης που μας επιτρέπει να κερδίσουμε χρόνο, να μην ανησυχούμε για το δανεισμό μας από τις αγορές, βραχυπρόθεσμα. Ο χρόνος, όμως, αυτός που κερδίζουμε, είναι πολύτιμος και πρέπει να τον διαχειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τις αγκυλώσεις του δημοσίου τομέα που έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός υδροκέφαλου, δυσκίνητου, απρόσωπου και εν τέλει, αδιαφανούς και αναποτελεσματικού κράτους, που αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη τον ταλαιπωρεί.

Γνωρίζουμε όλοι τις ανοιχτές πληγές πολλών οργανισμών, όπως για παράδειγμα, ο ΟΣΕ, που έφτασε να έχει ετήσιες ζημίες ένα δισεκατομμύριο ευρώ και συσσωρευμένα χρέη της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, υπηρεσίες χαμηλού επιπέδου, υπέρογκα χρέη, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, δεινά τα οποία τελικά επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς. Προχωράμε, λοιπόν, σε μία πολιτική αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, που θα βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, από τα έσοδα που μπορεί να εισπράξει το δημόσιο. Θα αξιοποιήσει το δυναμισμό της ιδιωτικής οικονομίας, οδηγώντας σε ανάπτυξη και τελικά θα επιφέρει ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεν δεχόμαστε καμία έκπτωση, ούτε θα προβούμε σε βεβιασμένες κινήσεις. Προχωράμε πάντα, εξασφαλίζοντας την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου, σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και εθνικής ασφάλειας, με γνώμονα τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των Ελλήνων πολιτών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας βάλω στη θέση του πολίτη, όχι ότι είστε Εκπρόσωπος. Είστε ένας πολίτης που ανησυχείτε για την πορεία της χώρας και είστε στο σπίτι σας, ανοίγετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες και διαπιστώνετε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, σε ένα κρίσιμο τομέα για την τσέπη σας, για την οικονομία για τη χώρα, για την ευημερία του ελληνικού λαού, οι κρατικοποιήσεις, οι υπουργοί τσακώνονται παρουσία του Πρωθυπουργού, ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αυτό έπρεπε να είχε λυθεί πριν από τη συνεδρίαση και κυρίως να είχε λυθεί από τον Πρωθυπουργό. Πιστεύετε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από την πλευρά των αρμοδίων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, νομίζω ότι είναι όντως πολύ λογικό να ερχόμαστε στη θέση του πολίτη, γιατί είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, που έχει καταστεί θεσμός. Δεν είναι τυπικό Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ένα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει δοθεί το στίγμα, ο ρόλος, ο χαρακτήρας ενός χώρου «οξυγόνωσης» της πολιτικής ζωής και της πολιτικής συζήτησης. Προηγείται το άτυπο από το Υπουργικό Συμβούλιο, που σημαίνει, τι; Ότι εμείς συνεδριάζουμε, συζητάμε ελεύθερα ακόμη και με διαφωνίες, γιατί αυτό είναι το σημαντικό, αυτό είναι που έλειπε από την πολιτική ζωή της χώρας μας. Εκεί γίνεται όλη η γόνιμη συζήτηση και η γόνιμη συζήτηση προϋποθέτει να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και από τους υπουργούς, ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ακολουθούν τα νομοθετήματα ακολουθούν το δρόμο τους.

Δεν θα συμφωνήσω σε αυτό που είπατε ότι δηλαδή οι υπουργοί τσακώνονται. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν είναι τσακωμός. Επίσης, δεν υπήρχε κανένα τέτοιο ζήτημα, ότι δηλαδή κάθε υπουργός προσπαθεί να κρατήσει τις αποκρατικοποιήσεις για το υπουργείο του. Και μάλιστα το στίγμα αυτό δόθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στην εισήγηση του περιέγραψε πώς λειτουργούν εδώ και δεκαετίες τα υπουργεία, όπου κάθε υπουργός θεωρεί ότι έχει να κάνει με δικό του φέουδο. Εμείς αλλάζουμε αυτή την αντίληψη. Δημιουργούμε συναντίληψη μεταξύ υπουργείων. Και φυσικά, σε ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα που αν το ονομάσουμε «αποκρατικοποιήσεις» αδικούμε την ουσία - ο σωστός όρος είναι αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου - υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι με πολλά σύνθετα ζητήματα. Στο προχθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ελήφθησαν αποφάσεις κατά οργανισμό, κατά φορέα ή κατά υπουργείο. Αλλά δόθηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ένα συγκεκριμένο στίγμα και αυτό που συμφωνήθηκε να δοθεί, είναι το αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο προσδιορίστηκε και κατά τη συζήτηση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή η αλήθεια πρέπει να προσληφθεί και από τον Έλληνα πολίτη. Εδώ δεν μιλάμε για τυπικό Υπουργικό Συμβούλιο που μόνο αποφασίζει. Μιλάμε για ένα νέο θεσμό, στον οποίο γίνεται συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών, προσέγγιση έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη επεξεργασία και να φτάσουμε σε εκείνες τις αναδιαρθρώσεις και σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν επί πάρα πολλές δεκαετίες και γι αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό έγινε με τον πιο γόνιμο τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ : Το να οριστεί κάποιος που να κινήσει τη διαδικασία, αυτό που εσείς λέτε, όπως το λέτε, εγώ το λέω «αποκρατικοποιήσεις», δεν είναι αρμοδιότητα, η επιλογή του προσώπου αυτού, του ίδιου του Πρωθυπουργού; Γιατί σήμερα άκουσα τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να λέει ότι βιώνουμε την πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας. Άρα, λοιπόν, εδώ δεν μιλάμε για συζητήσεις, εδώ μιλάμε για αποφάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΒΛΑΧΟΣ: Χρειάζονται, λοιπόν, αποφάσεις, εδώ και τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε και να τσακωνόμαστε ή να ανταλλάσσουμε απόψεις και χρειάζεται αυτή τη στιγμή ένα χέρι πάνω από όλους, δηλαδή του Πρωθυπουργού, να αποφασίσει. Ορίζω αυτόν... τέλος... Αυτό γιατί δεν έγινε; Αυτό ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιληπτό τι ρωτάτε, αλλά δεν μπορώ να συνταχθώ με αυτό που λέτε ότι δεν έγινε. Η συζήτηση δεν ήταν ούτε θεωρητική ούτε ιδεολογική. Στα άτυπα Υπουργικά δεν γίνεται θεωρητική συζήτηση. Αυτή γίνεται σε άλλα όργανα, ίσως κομματικά ή οπουδήποτε αλλού. Εκεί συζητάμε για συγκεκριμένα ζητήματα με συγκεκριμένες παραμέτρους και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση σε ένα μεγάλο ζήτημα όπου έχουμε οργανισμούς, οι οποίοι πραγματικά επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη, με παρεχόμενες υπηρεσίες που υπολείπονται σημαντικότατα, να υπάρχει μία κάθετη απόφαση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος θα συντονίζει, κ. Εκπρόσωπε, τελικά; Δεν το έχουμε μάθει ακόμη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε υπουργείο έχει τις δικές του αρμοδιότητες. Από κει και πέρα, όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ορίζει και είναι υπεύθυνο για τη δημόσια περιουσία. Κάθε υπουργείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα φροντίσει και θα μεριμνήσει και θα έχει την ευθύνη για τους οργανισμούς τους οποίους εποπτεύει. Όλα αυτά θα πάρουν τη σειρά τους, έτσι ώστε να γίνουν και οι αποκρατικοποιήσεις και οι αναδιαρθρώσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πρώτον, τι θα γίνει με την ΚΕΔ, την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου προορίζει για να συντονίσει όλες αυτές τις αποκρατικοποιήσεις σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, και ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι διεφθαρμένη. Δεύτερον, η διαφορά στο συγκεκριμένο άτυπο, είναι ότι μετά ανακοινώθηκαν αποφάσεις, δεν έγινε κάποιο τυπικό Υπουργικό Συμβούλιο. Και τρίτον, τι έκανε τον Πρωθυπουργό να μιλήσει, να ζητήσει μάλλον, καλύτερη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών; Προφανώς, υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας και να πω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η εισήγηση του Πρωθυπουργού προηγήθηκε της συζήτησης αυτής. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι βγήκε προς τα έξω μία στρεβλή, κατά την άποψή μου, συντεταγμένη άποψη για το τι έγινε σε αυτό το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις συνεδριάσεις των Υπουργικών Συμβουλίων που συγκαλούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση μάλιστα με αυτά που έγιναν την προηγούμενη εξαετία. Θα μπορούσε να ακολουθούμε άλλο μοντέλο και να παίρνει κάθε υπουργός τις δικές του αποφάσεις. Εμείς λειτουργούμε συλλογικά, συντεταγμένα. Από κει και πέρα, όσον αναφορά στην ΚΕΔ, γνωρίζουμε πολύ καλά...

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε. Όταν λέτε «στρεβλή συντεταγμένη άποψη» εννοείτε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι έβγαλαν κάτι στρεβλό; Βγάλαμε κάτι το οποίο δεν υπήρχε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, ειπώθηκαν πράγματα και θεωρίες, οι οποίες όντως δεν υπήρχαν.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όπως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα το βρείτε εσείς. Είναι δική σας δουλειά. Εμείς ανακοινώνουμε...

ΒΛΑΧΟΣ: Ουσιαστικά ανοίγετε ένα θέμα, ότι κάποιος μέσα από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε στην...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ανοίγω τίποτα και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι εννοώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοείτε ότι οι δημοσιογράφοι έκαναν τη στρεβλή παρουσίαση ή αυτοί που τους το είπαν μέσα από...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω. Εσείς, εάν γνωρίζετε κάποιους που τους το είπαν από μέσα στρεβλά είμαι εδώ για να το ακούσω. Εγώ αυτά που διάβασα, και διάβασα πολλά, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το να παίρνουμε αποσπασματικά κάποιες ρήσεις κάποιων υπουργών αδικούν την ουσία. Αυτό που γίνεται, επαναλαμβάνω, είναι οξυγόνο για την πολιτική ζωή. Είναι αυτό που μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ορίζει και τις αποφάσεις και το δυναμισμό των αποφάσεων αυτών. Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, γνωρίζουμε όλοι ότι η ΚΕΔ, με τη χειραγώγηση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που μεθόδευσε και ξεπούλησε στην κυριολεξία, χάρισε τη δημόσια περιουσία στη Μονή Βατοπεδίου, με τους κουμπάρους που προΐσταντο της προηγούμενης κατάστασης. Και πραγματικά εκεί χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση της ΚΕΔ ως οργανισμού αλλά και μια διαφορετική αντιμετώπιση της δημόσιας περιουσίας.

Υπάρχει βούληση να γίνει η ΚΕΔ πραγματικά ένας οργανισμός, ο οποίος θα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία και εμείς βαδίζουμε με γνώμονα αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συναρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο των προγραμματικών κατευθύνσεων που ανακοίνωσαν μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων είπαν ότι η ΚΕΔ, η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, θα συγχωνευθούν σε μια ενιαία εταιρεία, σε έναν ενιαίο φορέα και αυτός ο φορέας θα είναι ο φορέας ο οποίος θα εκπροσωπεί στο εξής τα ακίνητα του Δημοσίου και από κει και πέρα, θα αποφασίζεται τι θα γίνει. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, εάν οι δύο εκ των συναρμοδίων υπουργών, ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Ρέππας, συμφωνούν με τη συγχώνευση αυτή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου - πρώτα απ` όλα, δεν ήταν μόνος του στη συνέντευξη Τύπου, ήταν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί- φυσικά εκφράζουν την κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσυπογράφω όσα είπατε για την ΚΕΔ. Αλλά θέλω να σας πω ότι εγώ, αυτά που λέτε για την ΚΕΔ, όπως τα λέτε σήμερα, τα εκλαμβάνω ως αιχμή για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί αυτά όλα τα οποία έγιναν από την ΚΕΔ, όλο αυτό το διάστημα, νομίζω ότι έγιναν δημόσια και άρα θα έπρεπε να τα ξέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν πάει στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και πει η «αμαρτωλή» ΚΕΔ να συντονίζει αυτά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε οι ονομασίες είναι αυτές που κάνουν τις υπηρεσίες «αμαρτωλές», ούτε φυσικά οι υπουργοί που έρχονται να διαχειριστούν αυτούς τους οργανισμούς. Εμείς είμαστε σε γνώση. Εννοείται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ευθύνες για ό,τι έκανε η ΚΕΔ επί Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε ευθύνες για το τι κάνουμε από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Και φυσικά, δεν υπάρχουν κουμπιά τα οποία πατάμε για να αλλάξουν τόσο εύκολα οι οργανισμοί, ούτε μας ενοχλούν τα ονόματα. Μας ενοχλεί η λειτουργία συγκεκριμένων οργανισμών και φυσικά αυτή τη λειτουργία εμείς την αλλάζουμε και με τη φιλοσοφία που μας διέπει και με τη μη χειραγώγησή τους για ίδια συμφέροντα, όπως γινόταν στο παρελθόν, και φυσικά με την από εδώ και πέρα εξορθολογιστική τους λειτουργία που για εμάς, αυτό είναι το σημαντικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο πολιτικό καθωσπρεπισμό. Ίσως να έπρεπε να γίνει ο τσακωμός. Το πρόβλημα είναι, γιατί έγινε τώρα και δεν έγινε τον Δεκέμβρη. Σας έχουν ξεφύγει τα πράγματα κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έγινε κανένας τσακωμός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και να έγινε, δεν έγινε τον Δεκέμβρη. Σας έχουν ξεφύγει τα πράγματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τι;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χρονικά. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Επείγουν οι δράσεις που πρέπει να γίνουν και εσείς έφθασε Ιούνιος για να αποφασίσετε αυτά, ενώ θα έπρεπε να τα έχετε αποφασίσει μέσα στους δύο-τρεις πρώτους μήνες. Ήσασταν τόσο απροετοίμαστοι; Έχετε τέτοια αβελτηρία κυβερνητική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πόσο είμαστε προετοιμασμένοι το δείχνουμε, γιατί παλεύουμε από την πρώτη ημέρα και με τα νομοθετήματα που έχουμε φέρει και με τις μεγάλες αλλαγές, που παρόλο ότι οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, εμείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Πολιτεία στην οικονομία, στην κοινωνία.

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο για μας να ξεπουλήσουμε οργανισμούς, όπως γινόταν στο παρελθόν. Εμείς, όμως, μιλάμε για μια συστηματική και μεθοδική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κάτι που δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε και που ήδη κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, είναι να καταγράψουμε, πρώτα απ` όλα, τη δημόσια περιουσία. Όταν διαχειριζόμαστε ένα κράτος και δεν γνωρίζουμε ούτε ένα μικρό μέρος της δημόσιας περιουσίας, αντιλαμβάνεται κάποιος με τη στοιχειώδη λογική πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση αυτής της περιουσίας. Εμείς ήδη το ξεκινήσαμε αυτό και ήδη προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και αν γίνονταν αυτά στους δύο-τρεις πρώτους μήνες, τότε θα ερχόσασταν σήμερα εσείς για να μας μιλάτε για προχειρότητα - εσείς, εννοώ η κοινή γνώμη- και για ξεπούλημα. Εμείς ούτε ενεργούμε με προχειρότητα, ούτε ξεπουλάμε. Πρόκειται για μεγάλη δημόσια περιουσία, την οποία αντιμετωπίζουμε με τον οφειλόμενο σεβασμό και πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτά που αποφασίσατε να πουλήσετε, δεν έχει σημασία αν θα ξεπουλήσετε ή θα ιδιωτικοποιήσετε, ήταν γνωστά, ήταν γνωστές επιχειρήσεις. Δεν χρειαζόταν καμία χαρτογράφηση λεπτομερειακή του Δημοσίου για να αποφασίσετε γι` αυτές τις επιχειρήσεις που ήταν παγκοίνως γνωστές και ήταν ζητούμενο η αποκρατικοποίησή τους. Δεν είπαμε για το Οργανισμό Αποξήρανσης της Κωπαϊδας .

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άλλο να είναι δημοσιογραφικά γνωστά κάποια πράγματα και να τα γνωρίζουμε ως πολίτες και άλλο να τα διαχειριζόμαστε με την ευθύνη που έχουν οι κυβερνητικοί λειτουργοί και ιδιαίτερα οι πολιτικοί που τα διαχειρίζονται, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δημόσια περιουσία. Αυτή είναι η αρχή μας και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον προχωράμε και σε αυτό τον τομέα.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Λέτε ότι καταγράφετε τη δημόσια περιουσία. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Τόσο πολύ άλλαξε, στα έξι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, η δημόσια περιουσία; Πριν, κυβέρνηση ήσασταν και πάλι. Δεν είχε καταγραφεί η δημόσια περιουσία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δημόσια περιουσία είναι ακατάγραπτη εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Άρα, ευθύνεται και το ΠΑΣΟΚ γι` αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απλώς, η Νέα Δημοκρατία τη χειρίστηκε και τη διαχειρίστηκε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο και κάθε άλλο παρά προς το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Διαβάζω ότι έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώσεις στο Ρόιτερς χθες, με τις οποίες λέει ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου για τις αποκρατικοποιήσεις. Το επιβεβαιώνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι προχώρησε ή θα προχωρήσει, έλεγε το Ρόιτερς;

ΜΠΕΘΑΝΗ: Προχώρησε έλεγε. Προχωρά, προχώρησε, θα προχωρήσει, τέλος πάντων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν θα ληφθεί η απόφαση, θα ανακοινωθεί. Και να μη δαιμονοποιούμε τα πάντα. Όταν πρόκειται για δημόσια περιουσία, όταν πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα νομιμότητας και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, υπάρχει ενδεχόμενο να χρειάζεται και κάποιος σύμβουλος, ο οποίος είναι πολύ εξειδικευμένος. Γιατί αποδείχθηκε ότι παρόλο που έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό στο Δημόσιο, μέχρι τώρα δεν λειτούργησε αυτό προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόκειται τελικά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή για εκποίηση, όπως παραδέχονταν ακόμα και στελέχη της δικής σας κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπε κανείς ότι εκποιείται δημόσια περιουσία. Γι` αυτό ανέφερα ότι βγήκαν στρεβλά κάποια πράγματα προς τα έξω. Εκείνο που θέλουμε είναι να λειτουργήσουμε προσεκτικά και γι` αυτό ακριβώς γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες και σε αυτό το χρόνο, γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι στη δημόσια περιουσία. Και δεν πρόκειται για ξεπούλημα, ούτε για εκποίηση. Αυτό, ίσως, θα ήταν το πιο εύκολο και το πιο βολικό. Εμείς, όμως, δουλεύουμε με ορίζοντες δεκαετίας. Δεν μας ενδιαφέρει εισπρακτικά να κερδίσει απλώς το ελληνικό κράτος από την εκποίηση κάποιας περιουσίας. Μας ενδιαφέρει η καλύτερη αξιοποίηση. Να δώσουμε ένα στίγμα που θα λειτουργήσει επί δεκαετίες για τη δημόσια περιουσία, όπως δεν έγινε επί πολλές δεκαετίες μέχρι τώρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόβλημα διαγκωνισμού (δεν ακούγεται)...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός το ανέφερε αυτό στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ότι δηλαδή το κράτος είναι έτσι δομημένο ώστε κάθε υπουργός αντί να ασχολείται επιτελικά και να παράγει πολιτική, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων -με τη λειτουργία του κράτους έτσι όπως είναι- να ασχολείται και με άλλα καθήκοντα, με καθήκοντα που προσιδιάζουν σε έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο. Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί τα προβλήματα στα υπουργεία και είναι αυτό ακριβώς που δεν αφήνει και τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως θεσμικά πρόσωπα όπως θα έπρεπε να λειτουργούν. Ειδικά μάλιστα, όπου πρόκειται για συναρμοδιότητα, όπου τα ζητήματα είναι ακόμη πιο σύνθετα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε προχθές στη συνάδελφο Ζαφειράδου, σε σχέση με τη δασκάλα κ. Χαρά Νικοπούλου, ότι όποιες πιέσεις ακούγονται γι` αυτήν είναι ανυπόστατες φήμες. Είστε βουλευτής Θράκης. Δεν έχετε μάθει τίποτε; Δεν έχετε διαβάσει εφημερίδες, δεν έχουν φθάσει στα αυτιά σας όσα έχει υποστεί αυτή η γυναίκα μέσα στο κράτος εν κράτει που έχουν δημιουργήσει οι εγκάθετοι του τουρκικού Προξενείου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, η συνάδελφός σας, κα. Ζαφειριάδου, ρώτησε για τη μετάθεση της συγκεκριμένης δασκάλας. Επ΄ αυτού υπάρχει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Δεύτερον, αναφέρατε ότι είμαι βουλευτής Θράκης και αφού βλέπω ότι ασχολείστε με το ζήτημα σας απαντώ ότι αν ασχολιόσασταν πιο επισταμένα θα βλέπατε και δηλώσεις που έκανα, και μάλιστα κατηγορήθηκα γι` αυτές, όταν είχε τεθεί το θέμα στο οποίο αναφέρεστε, της συμπεριφοράς απέναντι στην κ. Νικοπούλου. Αν ψάξετε στοιχειωδώς λίγο παραπάνω, θα τα βρείτε αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Και να σας ρωτήσω και ως υπουργό αρμόδιο για τα κρατικά ΜΜΕ. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιτρέψει και την εισαγωγή ιδιωτών στα δύο κρατικά ΜΜΕ, στο ΑΠΕ και την ΕΡΤ, σε μειοψηφικό ποσοστό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι εννοείτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Να πουλήσετε ένα ποσοστό της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, το έχετε ως πληροφορία εσείς, γιατί εγώ το ακούω για πρώτη φορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, ρωτάω γιατί υπάρχει ανησυχία για πολλούς, ότι μπορεί να επεκταθεί και σε αυτούς τους τομείς η είσοδος (δεν ακούγεται) και κατά συνέπεια, θέλω να σας ρωτήσω ως αρμόδιο υπουργό εάν έχετε τέτοια σκέψη ή τέτοια πρόθεση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είμαι αρμόδιος ως προς την ΕΡΤ. Δεύτερον, αυτή την ανησυχία την ακούω πρώτη φορά.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ήμουν στη Βουλή και άκουσα τον κ. Παπανδρέου να μιλάει, η κυβέρνηση σπρώχνει, ελαφρά προς το παρόν, την καρέκλα του κ. Προβόπουλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δηλαδή;

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα Προβόπουλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Τρίζει η καρέκλα ή έστω ένα πόδι της καρέκλας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη θεσμική λειτουργία της, τη θεσμική αυτοτέλειά της. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τον ορισμό και τη λειτουργία του διοικητή της. Και αυτό, η κυβέρνηση το σέβεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ σαν πρόσωπο, τον κ. Προβόπουλο. Δεν μιλάω σαν θεσμό. Μιλάω για τον κ. Προβόπουλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Προβόπουλος είναι σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως σας είπα, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες ορίζεται κάποιος ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η λειτουργία του ορίζεται από συγκεκριμένα σημεία του νόμου που ορίζουν και τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι μια αυτόνομη Αρχή και οι αρμοδιότητες της Πολιτείας είναι περιορισμένες ως προς αυτό. Αλλά δεν υπάρχει θέμα Προβόπουλου.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Επειδή, αν μου επιτρέπετε, συνάγω από την ομιλία του Πρωθυπουργού ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Προβόπουλος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το περιβόητο Τ13 των ομολόγων. Μέχρι χθες, επίσης αν δεν κάνω τεράστιο λάθος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ενστερνιζόταν όλες τις επεξηγήσεις που έδινε η Τράπεζα της Ελλάδος πάνω στο θέμα. Τελικώς, η κυβέρνηση έχει κάνει λάθος, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει λάθος στην επιλογή της, τι ακριβώς έχει συμβεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς αυτό, στο οποίο απάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός: Θέση της κυβέρνησης είναι ότι είναι η διαδικασία στην οποία αναφέρεστε αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αυτή τη θέση ήμασταν και σε αυτή τη θέση εμμένουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα Προβόπουλου. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ο κ. Προβόπουλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι, δεν απαντήσατε. Είπατε ότι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα ότι υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ορίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τις οποίες λειτουργεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μένουμε εκεί.

ΒΛΑΧΟΣ: «Περιορισμένες οι αρμοδιότητες της Πολιτείας», το είπατε. Ήσασταν σαφέστατος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπό την έννοια ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι δημόσιος φορέας, δεν είναι κρατικός οργανισμός...

ΒΛΑΧΟΣ: Αν δεν ήταν περιορισμένες οι αρμοδιότητες της πολιτείας, είναι προφανές, θα είχαμε άλλο σκηνικό. Αυτό μας λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σας λέω τίποτε. Εσείς τα σχολιάζετε αυτά και εσείς τα κρίνετε..

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θα σας βάλω στον πειρασμό να σχολιάσετε ή να εκτιμήσετε την πορεία των εξεταστικών επιτροπών. Έχετε πει κατ επανάληψη ότι αυτό αφορά τις ίδιες και τις λειτουργίες τους. Όμως, θέλω να μου κάνετε ένα γενικό πολιτικό σχόλιο από το γεγονός ότι πάρα πολλά στελέχη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων κομμάτων, θεωρούν ότι όσα γίνονται στις εξεταστικές επιτροπές, είναι προσπάθειες να μην φανερωθεί η αλήθεια και σε κάθε περίπτωση να συγκαλυφθεί ή να αποκαλυφθεί μερικώς, ώστε να σταματήσουν οι περαιτέρω έρευνες και ότι βγήκε στο φως, βγήκε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι το σχολιάζουν ή ποιοι έχουν αυτή την εκτίμηση. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι οι εξεταστικές επιτροπές, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και η βούληση, γενικότερα, των μελών που τις απαρτίζουν μπορεί να έχουν τέτοια αποτελέσματα, που ούτε καν η ίδια η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να έχει και μάλιστα με διαφορετικούς ρυθμούς.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές για το Ασφαλιστικό και αν επιβεβαιώνετε της φημολογία που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, ότι υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δρα συντεταγμένα. Υπάρχουν αρμόδιοι υπουργοί και αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι χειρίζονται τα ζητήματα με τα οποία είναι επιφορτισμένοι. Τη θέση μας για το Ασφαλιστικό την έχουμε πει και θα φανεί φυσικά με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είστε και αρμόδιος, έχετε ασχοληθεί με το θέμα αυτό : Πριν μερικές ημέρες, πριν δύο - τρεις ημέρες, η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτοί που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι άλλαξαν θέση, και ζήτησαν να υπάρξει μία παράταση εργασιών, προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί και το μετοχολόγιο των δώδεκα off shore εταιριών που έχουν αναμιχθεί στο θέμα του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου και κυρίως της «ΡΑΣΑΤΕΛ», που φτιάχτηκε για αυτό τον σκοπό. Το ΠΑΣΟΚ δεν το έδωσε. Πιστεύετε ότι μπορεί να βγει πόρισμα και να είναι πειστικό απέναντι στον ελληνικό λαό, όταν δεν έχουν ανοίξει ούτε οι λογαριασμοί, ούτε το μετοχολόγιο των δώδεκα off shore εταιριών που έχουν αναμειχθεί με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, να δηλώσω πάλι ότι σεβόμαστε ως κυβέρνηση την αυτοτέλεια των εξεταστικών επιτροπών. Δεύτερον, οι εξεταστικές επιτροπές δεν μπορούν να διερευνήσουν τα πάντα. Διερευνούν πολιτικές ευθύνες και από κει και πέρα, δίνουν και τις κατευθύνσεις. Δεν μπορώ να το κρίνω το συγκεκριμένο. Για να αποφασίσουν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ότι δεν απαιτείται παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο σαφώς θα είχαν τους λόγους τους. Από κει και πέρα, υπάρχει πεδίο να διερευνηθούν τα πάντα. Και επαναλαμβάνω, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση μπορεί και πρέπει να διερευνηθεί κάθε σκιά και στην υπόθεση αυτή, η οποία ούτως ή άλλως έχει ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 4 June 2010 - 21:56:16 UTC