Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 270663930

Έκδοση 1

brf0206

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύγκληση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου με σημαντικότατα θέματα που σηματοδοτούν τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, την ανάπτυξη και την κοινωνία.

Συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η πολιτική των μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων, αναδιαρθρώσεων και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας συνολικά. Ειδικότερα για το θέμα αυτό θα δοθεί σε λίγη ώρα συνέντευξη Τύπου όλων των συναρμόδιων υπουργών, όπου θα υπάρχει και αναλυτική ενημέρωση.

Επίσης, σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ορίστηκε το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η αρχή που διέπει την αξιοποίηση αυτή είναι η αναπτυξιακή διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ των πολιτών με όλες τις παραμέτρους, καθότι η διαδικασία αυτή είναι σύνθετη.

Συζητήθηκαν ακόμη, πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας για θεσμικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ένα νέο πρότυπο εφημεριών. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Την περίοδο 2004 - 2009 βιώσαμε μία μεγάλη απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας με αποτέλεσμα την υπερχρέωσή του, τη συνεπαγόμενη υποβάθμιση και την άναρχη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, σήμερα μία διπλή πρόκληση που είναι αφενός η στροφή των πολιτών προς το δημόσιο σύστημα υγείας με την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και αφετέρου, η εξάλειψη της σπατάλης και της αδιαφάνειας που κοστίζει και οικονομικά αλλά και ηθικά στο δημόσιο χαρακτήρα του.

Αυτό εμείς, η σημερινή κυβέρνηση, το επιτυγχάνουμε με συγκεκριμένα βήματα, με τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου προμηθειών υγείας και φαρμάκων, με την ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους και την καθιέρωση λίστας, την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ με ολοήμερη λειτουργία, τη σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού του και με ένα σύγχρονο και αντικειμενικό πλαίσιο κανόνων στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Επιπλέον, θεσπίζεται ένα νέο πρότυπο εφημεριών που θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες των πολιτών όσο και στις απαιτήσεις των νοσοκομείων.

Θα υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση της αρμόδιας υπουργού, κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία θα αναφερθεί και στα συγκεκριμένα νομοθετικά βήματα. Να υπενθυμίσω, απλώς, ότι ήδη έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο προμηθειών στην υγεία και στα νοσοκομεία και συνολικότερα. Επίσης, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο θα λυθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Θέλω να σας ρωτήσω για τις εξελίξεις που έχουμε στο θέμα της SIEMENS και με όλη αυτή την αναστάτωση που έχει γίνει, για τα έγγραφα, όλη αυτή την αδεξιότητα που υπάρχει. Μήπως τελικά πίσω από αυτό, πολλοί αναρωτιούνται, κρύβεται μία επιδέξια απαξίωση των εξεταστικών επιτροπών, καθώς κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων είναι πιο μεγάλο και βλέπουμε τελικά ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί το πολιτικό μας σύστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πολιτικό μας σύστημα έχει και τις ουσιαστικές και τις θεσμικές και τις νομοθετικές δυνατότητες να διαχειριστεί τα πάντα. Αυτό είναι δεδομένο και το αποδεικνύει πολλές φορές. Από κει και πέρα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και οι λεπτομέρειες οι οποίες υπάρχουν γύρω από τη λειτουργία της κάθε εξεταστικής επιτροπής είναι δευτερεύον ζήτημα που τις επιλύει κάθε εξεταστική μόνη της. Αυτό που θέλω να πω στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά κόρον, ειδικότερα χθες, γιατί μπορεί να μην είναι ορθά. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν δικούς τους κανόνες λειτουργίας. Κάθε ημέρα βγαίνουν ουσιαστικά ζητήματα, άρα και η εικόνα που δόθηκε χθες πιστεύω ότι αδικεί αυτές τις εξεταστικές επιτροπές. Δεν πρέπει να παρεμποδίζεται το έργο των εξεταστικών επιτροπών, με εικασίες, παρερμηνείες και διαρροές, οι οποίες όχι απλώς δεν συμβάλλουν στη διαφάνεια και στην εξεύρεση της αλήθειας, αλλά αντίθετα τη συσκοτίζουν. Για αυτό θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί στις εκτιμήσεις μας. Να αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα τη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες παράγουν συγκεκριμένο καθημερινό έργο μέσα από δύσκολες συνθήκες. Και αυτό θα πρέπει να το σεβόμαστε.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι αλήθεια ότι κυκλοφορεί σήμερα στη Βουλή ένα mail το οποίο απευθύνεται στον κ. Σαμαρά, όταν εκείνος ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής από τον κουνιάδο του και έχει να κάνει με τον κ. Χριστοφοράκο και τη SIEMENS; Γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι αρχή μας είναι η αυτοτέλεια των εξεταστικών επιτροπών και φυσικά και σε αυτή την περίπτωση θα αναφέρω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις φήμες και τις διαρροές με τη δέουσα σοβαρότητα και επιφύλαξη. Οι εξεταστικές έχουν τον τρόπο λειτουργίας τους, ακόμη και αν μας ξενίζει όλους εμάς που βρισκόμαστε εκτός. Και εννοείται ότι μπορούν και είναι υποχρεωμένες να διερευνήσουν τα πάντα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Άλλο θέμα. Ήθελα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με την κ. Χαρά Νικοπούλου, που βλέπουμε συνεχώς σε εκπομπές στην τηλεόραση. Από ότι μαθαίνω ήταν εκείνη που έκανε αίτηση να φύγει από τη Θράκη και τη μειονότητα και να πάει στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, ξαφνικά, θέλει την άδεια του υπουργείου Παιδείας για να γυρίσει, αλλά, μαθαίνω, από το υπουργείο, ότι δεν έχει καταθέσει τέτοιο αίτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η κ. Νικοπούλου έχει υποβάλει η ίδια αίτηση για μετάθεση, προκειμένου να φύγει από το Δέρρειο, το σχολείο όπου βρίσκεται. Και φυσικά, έχοντας τα απαραίτητα μόρια, η αίτησή της έγινε δεκτή. Ως προς κάποιες φήμες για απειλές κ.τ.λ., αυτές είναι τελείως ανυπόστατες και δεν υπάρχει καμία ανάλογη καταγγελία στο υπουργείο Παιδείας.

Να σας πω ότι ειδικά στο χώρο της Θράκης, όπου υπάρχει και μειονοτική εκπαίδευση, θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί και επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που αναφύονται εκεί, υπάρχει και γόνιμο έδαφος για εκμετάλλευση πολλών καταστάσεων. Εμείς, ως Πολιτεία, αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα όλα τα ζητήματα και αυτό θα πρέπει να κάνουν και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί της.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μιλήσατε για ένα σύστημα πρότυπων εφημεριών που θα παρουσιάσει και η κ. Ξενογιαννακοπούλου αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου. Ωραίο το σύστημα πρότυπων εφημεριών, χρήματα για εφημερίες προβλέπονται μέσα από αυτό το πρόγραμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας, πραγματικά, καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έτσι ώστε οι γιατροί να πληρώνονται τις εφημερίες τους, να έχουν το εισόδημα που πρέπει να έχουν για να ασκούν σωστά το δημόσιο λειτούργημά τους. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να πληρώνονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χρόνιες καθυστερήσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφθηκε η κυβέρνηση να καταργήσει τη βασική σύνταξη που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και να ακολουθήσει αυτό που έχει υπογράψει το μνημόνιο, ότι το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης, δεν θα υπερβαίνει το 48%;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο,τι υπάρχει στο μνημόνιο, ισχύει. Όσον αφορά στις σκέψεις για τη βελτίωση ή τη διεύρυνσή του, αυτό θα φανεί με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε με αυτές τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε να υπάρχει κοινωνικά δίκαιη σύνταξη για τον Έλληνα πολίτη.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η βασική σύνταξη δεν προβλέπεται στο μνημόνιο κ. Υπουργέ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις, σας αναφέρω ότι το μνημόνιο είναι καθορισμένο και τα συμφωνηθέντα ισχύουν. Κάποια σημεία που θέλουν διευκρίνιση, τα διευκρινίζουμε. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η τακτική μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον καινούργιο υπολογισμό, εάν τελικά συμπεριλαμβανομένης και της βασικής το 48%, οι συντάξεις θα πέσουν στις μισές αποδοχές από αυτές που προβλέπονται να πάρουν οι εργαζόμενοι. Δηλαδή, θα είναι σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε ώστε να μην υπάρχει τέτοια σύνταξη αλλά να υπάρχει άλλου είδους συνταξιοδότηση, η οποία θα φανεί και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πότε βλέπετε να καταθέτει, τελικά, η κυβέρνηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Διότι, από ό,τι φαίνεται υπάρχουν καθυστερήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Από τον Νοέμβριο ακόμα, ως κυβέρνηση, είχαμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για κατάθεση του Ασφαλιστικού τον Ιούνιο του 2010. Συνεπώς, βρισκόμαστε κοντά στην κατάθεση του ασφαλιστικού, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και σύμφωνα με τα όσα λέει η τρόικα, τέλος πάντων, διαμορφώνονται συντάξεις που χαρακτηρίζονται από πολλούς, συντάξεις φτώχειας. Εάν επικρατήσουν, λοιπόν, αυτές τελικά οι κατευθύνσεις, θα συμφωνήσετε και εσείς με αυτό το χαρακτηρισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο χαρακτηρισμός ίσως είναι το τελευταίο και το πιο ανώδυνο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι οι συντάξεις που θα παίρνει ο Έλληνας πολίτης, να είναι συντάξεις που θα του διασφαλίζουν μια ποιοτική ζωή στο πλαίσιο της συνταξιοδότησής του. Αυτή είναι η προσπάθειά μας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πάντως, κυβερνητικά στελέχη κ. Εκπρόσωπε ομολογούν ότι εάν περάσουν τελικά τέτοιου είδους μέτρα - είμαστε πολύ κοντά στο να περάσουν- ή και πολλά από αυτά τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στο νομοσχέδιο, που έτσι και αλλιώς προωθεί η κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν θα το αντέξει αυτό, γιατί η κοινωνία δεν θα το αντέξει. Θα το αντέξει η κυβέρνηση αυτό το Ασφαλιστικό κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει πολλές φορές ότι εμείς, πρώτα απ` όλα, τολμάμε να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα και νομοθετούμε τη συνέχιση της δημόσιας ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Εάν δεν το ανοίγαμε, για να μην επιβαρυνθούμε το πολιτικό κόστος, σε λίγο δεν θα υπήρχαν συντάξεις, δεν θα υπήρχαν Ταμεία Υγείας και φυσικά δεν θα υπήρχε και δημόσια περίθαλψη. Αυτά, εμείς τα κατοχυρώνουμε και τα διασφαλίζουμε.

Από κει και πέρα, κάνουμε τα πάντα ώστε δεδομένων των συνθηκών να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες, ας περιμένουμε να κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και εκεί πραγματικά θα δούμε τι προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση των Ελλήνων πολιτών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του Ασφαλιστικού, ισχύει απόλυτα ή μπορεί να το δούμε να πάει μετά το καλοκαίρι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει ότι το χρονοδιάγραμμα ισχύει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε αυτό. Είναι συνδεμένο το Ασφαλιστικό με τη δεύτερη δόση από το μηχανισμό στήριξης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα στη δεύτερη δόση της δανειοδότησης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, γιατί το λέτε αυτό; Η πρώτη έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ύφεση, δυσκολία στο να κινητοποιηθούν ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς που θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή; Χτυπάει ένα καμπανάκι η έκθεση της Κομισιόν. Γιατί το λέτε ότι δεν θα υπάρξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις δυσκολίες τις γνωρίζουμε γιατί εμείς τις αντιμετωπίζουμε. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Αντιθέτως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι. Αλλά επειδή χειριζόμαστε όλες τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας προχωρά, υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη, όπως είπα και χθες, έχουμε αύξηση στο ποσοστό μείωσης του ελλείμματος. Υπάρχει καθημερινή μέριμνα, έτσι ώστε να μην αποστούμε από τους στόχους που έχουμε θέσει. Φυσικά, οι δυσκολίες, τις οποίες όμως παλεύουμε, είναι μεγάλες και παραμένουν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θέμα με τον κ. Λοβέρδο για τους πολιτικούς και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς κ. Υπουργέ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο θέμα, δηλαδή, να υπάρχει;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει κάποια δυσφορία από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, δικαιολογεί τις αποφάσεις του, καμιά φορά αμφισβητεί το μνημόνιο και πάει λέγοντας. Τέτοιο θέμα, δυσφορίας κατ` αρχήν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά δεν υπάρχει καμία δυσφορία. Όσοι παρακολουθούμε την πολιτική ζωή, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να χειρίζεται μια κυβέρνηση και ένας αρμόδιος υπουργός το μεγάλο ζήτημα του Ασφαλιστικού. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε εάν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της βασικής σύνταξης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα προηγουμένως. Εδώ βρισκόμαστε για να ενημερώνουμε και όχι για να κάνουμε αναλύσεις. Γι` αυτό ανέφερα, ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να διακριβωθούν όλα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 June 2010 - 20:02:59 UTC