Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 233598599

Έκδοση 1

brf0611

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

Χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατέθηκε και συζητήθηκε ο πρώτος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ένας Προϋπολογισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστικός και σοβαρός, περιέχοντας συγχρόνως και σημεία ανατροπών, έτσι όπως αρμόζει στις διακηρύξεις στις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούμε να κάνουμε, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός - και μέσα από αυτό τον Προϋπολογισμό - ένα σημαντικότατο θεσμικό νομοθέτημα, ένα σταθερό βήμα κατ επέκταση προς το αύριο, δίνοντας κυρίως προοπτική στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

Προσπαθούμε και μέσα από αυτόν τον Προϋπολογισμό να αντιμετωπίσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, θέματα απασχόλησης, στήριξης εισοδήματος, καταπολέμησης της ακρίβειας. Προσπαθούμε να αναθερμάνουμε την αγορά με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Και κυρίως προσπαθούμε να κάνουμε έναν εξορθολογισμό των δαπανών.

Από δω και πέρα, βεβαίως, ξεκινάει η διαδικασία για να αναμορφώσουμε το φορολογικό μας σύστημα. Όπως υπάρχει και μέριμνα για τον τρόπο εκτέλεσης αυτού του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να υπάρχει μία σοβαρότητα και σταθερότητα στις κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές.

Κατανοούμε όλοι πλήρως - και έγινε γνωστό και αντιληπτό - ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα: Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και με τις συγκεκριμένες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει ένα σχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο να προσπαθεί να περισώσει, έστω και τελευταία στιγμή, τα δύσκολα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά να βάλει και τις στοχεύσεις, που βάλαμε και βάζουμε μέσα από αυτόν τον Προϋπολογισμό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, με αφορμή όσα γίνονται στο λιμάνι και συνεχίζεται αυτή η έκρυθμη κατάσταση, τι σκοπεύετε να κάνετε; Γιατί υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα που λένε ότι αναλαμβάνει έναν ειδικό ρόλο ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος αναμένεται από τη Δευτέρα να κατέβει στο λιμάνι και από κοινού με τον κ. Ανωμερίτη, να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος που επιφυλάσσει ο κ. Παπανδρέου στον κ. Πάγκαλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι γνωστές και σταθερές και, βεβαίως, υπάρχει και μία δυναμική και εξέλιξη σε αυτές. Προσπαθούμε, πρώτα από όλα, να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε αυτόν το διάλογο, τον οποίο πετύχαμε μέχρις ενός σημείου. Από κει και πέρα, λέμε και το τονίζουμε ότι διάλογος χωρίς ανοιχτό λιμάνι, δεν μπορεί να γίνει. Είναι μία σοβαρή προϋπόθεση την οποία πρέπει να λάβουν υπ όψιν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να το κατανοήσουν οι εργαζόμενοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Και το δημόσιο συμφέρον σημαίνει ανοιχτό λιμάνι, σημαίνει σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, σημαίνει σεβασμό στη δυναμική της αγοράς, που είναι άκρως απαραίτητος. Είναι γνωστό βεβαίως ότι ο κ. Ανωμερίτης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, έτσι ώστε να ξεκινήσει αμέσως αυτόν τον διάλογο, με ανανεωμένες βάσεις, προκειμένου να υπάρξει λύση σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα και ζήτημα, το οποίο κληρονομήσαμε από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι γνωστό ότι πήραμε την εντολή στις 4 Οκτωβρίου. Η απεργία στο λιμάνι «έτρεχε» από την 1η Οκτωβρίου και με μία σύμβαση, για την οποία είχαμε εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις και στο παρελθόν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σας ρώτησα για τον κ. Πάγκαλο, αν αναλαμβάνει κάποιο ειδικό ρόλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν υπάρξουν ειδικοί ρόλοι, θα ανακοινωθούν.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι κινήσεις των Επιμελητηρίων να καταθέσουν αγωγές, μηνύσεις προς τους λιμενεργάτες, βοηθούν στη συνέχιση αυτού του διαλόγου ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης. Δεν πιστεύουμε  και για αυτό δεν προχωράμε ούτως ή άλλως - σε δικαστικές ενέργειες. Από κει και πέρα, βέβαια, ο κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και όλα τα νομικά μέσα που μπορεί. Εμείς πιστεύουμε, πάντως, ότι μόνο με το διάλογο και με ένα καθεστώς εργασιακής και κοινωνικής ειρήνης μπορούμε να πάμε μπροστά. Και βασιζόμαστε εκεί και μόνο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η φράση του κ. Πάγκαλου ότι «τα αιτήματα των απεργών δεν συνάδουν με την έννομο τάξη και τα συμφέροντα της χώρας» εκφράζει την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο είναι θέμα και νομιμότητας. Και η κ. Κατσέλη, στην ανακοίνωσή της, κατέστησε σαφές ότι είναι ακατανόητη η συνέχιση της απεργίας από τους εργαζόμενους. Και όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του ότι όταν υπάρχει ήδη διάλογος, όταν έχει ξεκινήσει και μάλιστα θέλουμε να δώσουμε και μία νέα δυναμική και ώθηση, που σημαίνει ότι βλέπουμε προοπτικές μέσα από αυτή τη διαδικασία, όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους και βεβαίως και οι εργαζόμενοι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θέμα νομιμότητας, πού έγκειται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτά που είπα προηγουμένως. Το να κάνει κάποιος απεργία είναι ένα νόμιμο δικαίωμα. Αλλά, από κει και πέρα, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την πολύ πολύπλοκη και σύνθετη κατάσταση η οποία υπάρχει στο λιμάνι, θα πρέπει ο καθένας  επαναλαμβάνω  να αναλάβει και τις ευθύνες του.

ΣΕΓΚΟΣ: Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι αφού η κυβέρνηση επικροτεί επισήμως αυτή τη θέση για την έννομη τάξη, θα θυμηθεί και τον παλιό καλό κυβερνητικό της εαυτό, όταν χτύπαγε τους λιμενεργάτες ή έσκαγε τα λάστιχα των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τελευταίο χτύπημα στο λιμάνι, νομίζω ότι είναι γνωστό. Και μάλιστα με παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τότε και σημερινού Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε «ανοιχτό λιμάνι». Δηλαδή, λέτε εσείς σήμερα στους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία σήμερα και να έρθουν στο Υπουργείο Οικονομίας, στην κ. Κατσέλη να συζητήσουν. Γιατί ο πρόεδρος των εργαζομένων, σήμερα, που άκουσα το πρωί, αν δεν σας κατηγορεί, λέει ότι δεν συζητάτε τις τελευταίες 16 ημέρες, δεν υπάρχει διάλογος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για αυτό είπα προηγουμένως, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι κατανοητό ότι ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση, είναι ο διάλογος. Και στο τραπέζι του διαλόγου είχαν καθίσει και οι εργαζόμενοι και ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ. Αυτό ακριβώς θέλουμε να συνεχίσουμε και πιστεύουμε ότι μόνο με αυτή τη μεθόδευση μπορεί να υπάρξει λύση.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το όριο που δίνετε στη συνέχεια αυτής της απεργίας, εφόσον ξέρουμε ότι μία τέτοια απεργία έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και για την αγορά και μάλιστα τώρα που έρχονται οι γιορτές και οι επιχειρηματίες, από ό,τι καταλαβαίνω, περιμένουν αγαθά, εισαγωγές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εμείς αυτή την άποψη έχουμε, γι αυτό μιλάμε για ανοιχτό λιμάνι, γι αυτό μιλάμε για δημόσιο συμφέρον που προϋποθέτει ανοιχτό λιμάνι, για δυναμική της αγοράς. Γι αυτό θέλουμε μία λύση το συντομότερο δυνατόν.

ΚΟΥΚΛΟΥΠΜΕΡΗΣ: Ένα από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι το «πάγωμα» της σύμβασης με την COSCO ως τις 15 Ιανουαρίου. Θα εισακουστεί αυτό το αίτημα στο πλαίσιο του διαλόγου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Αυτό που καταφέραμε σε πρώτη φάση, είναι να υπάρχει ένα «πάγωμα» μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Από κει και πέρα, είναι θέμα των εμπλεκόμενων φορέων. Αλλά, πάντοτε, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τι προβλέπει αυτή η σύμβαση, η οποία πλέον είναι νόμος του ελληνικού κράτους.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω ακριβώς για την τελευταία σας φράση, το τι προβλέπει η σύμβαση. Η σύμβαση προβλέπει κάποια ρήτρα, η οποία είναι πόσα χρήματα, εάν το ελληνικό Δημόσιο δεν την υπηρετήσει; Εάν στην έννοια του εθνικού συμφέροντος, συνεπάγεται ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα εθνικό, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί στη σύμβαση με την COSCO και αν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα σε αυτή τη συμφωνία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα μυστικά πρωτόκολλα, νομίζω ότι θα μπορούσε να μας τα πει η κυβέρνηση, η οποία κατήρτισε αυτή τη σύμβαση, η οποία συμμετείχε. Για μας δεν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα. Από κει και πέρα, το εθνικό ζήτημα που θέσατε - που είναι και μεγάλος λόγος, ας μου επιτραπεί η έκφραση - μπορεί να τεθεί στη βάση ότι εμείς θέλουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις όμως σε υγιή βάση, επενδύσεις με συμβάσεις οι οποίες είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, σε όλα τα σημεία και σε όλα τα επίπεδα, και συμβατές βεβαίως με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με το κοινοτικό Δίκαιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η σύμβαση υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως αντιπολίτευση, είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας τις οποίες και διατηρούμε μέχρι στιγμής. Με τα δεδομένα που έχουμε, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σύμβαση σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό πλαίσιο, το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι εργασιακές σχέσεις.

ΣΕΓΚΟΣ: Επ` αυτού: Μπορείτε εσείς από αυτή τη θέση να δεσμευθείτε ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης όσο και αν διαρκέσει η απεργιακή κινητοποίηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ έχω δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για επιστράτευση. Προσπαθούμε μέσα από το διάλογο να βρούμε μια λύση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν υπάρχει, λέτε, καμία σκέψη για επιστράτευση. Και αν ο διάλογος καταστεί ατελέσφορος, δεδομένου ότι αυτοί οι εργάτες είχαν αρκετές οικονομικές αποδοχές και θα μπορούσαν να τραβήξουν σε μάκρος την απεργία τους, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα είναι παρατηρητής και συνομιλητής; Εξελέγη για να κυβερνά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, το ότι δεν είναι παρατηρητής σε κανένα σημαντικό ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή, ακόμη και στο θέμα του λιμανιού. Αυτά που λέτε είναι σενάρια εργασίας στα οποία, φυσικά, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Απαντάμε με τις πράξεις μας, με τις ενέργειες της κυβέρνησης και με τη σοβαρή προσέγγιση που μπορούμε να κάνουμε -και κάνουμε- σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά κ. Υπουργέ, όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να καθίσει η κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου ή κάνω λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς το διάλογο δεν τον αποκλείουμε. Αντιθέτως, τον επιδιώκουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, καλούμε τους εργαζόμενους να σταματήσουν την απεργία τους και να προχωρήσουμε σε διάλογο που είναι η μόνη διέξοδος για να υπάρξει λύση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και όσο αρνούνται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσο αρνούνται να προσέλθουν στο διάλογο...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, πάντως, επιδιώκουμε το διάλογο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όμως, με συνθήκες, ας πούμε, κινητοποιήσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις, οι οποίες είναι δικαίωμα των εργαζομένων, δεν βοηθούν στην προκειμένη περίπτωση, δυναμιτίζουν ένα κλίμα ειρήνης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταματήσουν και για το καλό των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το καλό του δημόσιου συμφέροντος.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ποιες είναι, όμως, οι δεσμεύσεις που τους παρέχετε για να σταματήσουν αυτές τις κινητοποιήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δεσμεύσεις που παρέχουμε στους εργαζομένους είναι το πλαίσιο το οποίο θέτουμε. Και όπως είπα προηγουμένως, ένα από τα ζητήματα που πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί στη συγκεκριμένη σύμβαση, είναι και οι εργασιακές σχέσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη δημόσια τηλεόραση γιατί κάλυψε τις εργασίες του Συμβουλίου. Να υποθέσουμε ότι η ΕΡΤ αυτενήργησε και κάλυψε την ομιλία του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου; Πότε θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κυβερνήσεων και ΕΡΤ, αν το θέλετε και κομμάτων και ΕΡΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να υπάρχει δημοσιοποίηση στην εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στην εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για τον Προϋπολογισμό, δεν έχει καμία σχέση με διασύνδεση της κυβέρνησης με την ΕΡΤ. Επιδιώκουμε, πρωτοποριακά κιόλας, να υπάρχει δημοσιότητα και δημοσιοποίηση αυτών των απόψεων. Γιατί γι` αυτά που συζητώνται στο Υπουργικό Συμβούλιο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο ελληνικός λαός. Και γι` αυτό ακριβώς το λόγο υπήρξε η χθεσινή δημοσιότητα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήθελα μια απάντηση στο εάν προγραμματίζεται και αν ναι, για πότε, μια επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει η γνωστή κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση τις προσεγγίζει με το δέοντα και σοβαρό ρόλο και προσπαθώντας να καλύψει όλες τις πλευρές αυτού του σύνθετου ζητήματος. Το αν υπάρχουν επισκέψεις των Πρωθυπουργών, θα φανεί αργότερα. Όταν υπάρξουν συναντήσεις, θα ανακοινωθούν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν ανακοινώθηκε ή δεν δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του Τούρκου Πρωθυπουργού στον Έλληνα Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η επιστολή αυτή, δόθηκε μέσω του Τούρκου Πρέσβη σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Πρόκειται για μια τυπική επιστολή, η οποία φυσικά παρελήφθη από την κυβέρνηση. Θα απαντηθεί εν καιρώ και η απάντησή της θα δημοσιοποιηθεί. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν προτείνει εφ` όλης της ύλης συζήτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και θέτει θέματα μειονοτήτων, θέματα για το Κυπριακό κ.τ.λ. Πώς τα προσεγγίζει αυτά η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κάθε χώρα, όπως και η Τουρκία φυσικά, έχει τις δικές της απόψεις και τις δικές της προσεγγίσεις. Και η Ελλάδα έχει τις δικές της σταθερές προσεγγίσεις, έτσι όπως φαίνονται και ξετυλίγονται μέσα από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με τον πιο προσεκτικό τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει η κυβέρνηση τη βούληση να προσχωρήσει σε αυτόν τον εφ` όλης της ύλης διάλογο που ζητά στην επιστολή του, από ό,τι ενημερωνόμαστε, ο κ. Ερντογάν και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ των Πρωθυπουργών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση κάνει πολύ προσεκτικά βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής πολιτικής. Ο καθένας ζητεί αυτό που θέλει να ζητήσει. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, με την αποφασιστικότητά της και με τα βήματα που κάνει, δείχνει το στίγμα της εξωτερικής της πολιτικής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το αφήνετε ανοιχτό να μπείτε στο διάλογο εφ` όλης της ύλης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Χωρίς προϋποθέσεις δεν γίνεται κανένας διάλογος.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τον κ. Δήμα να συνεχίσει τη θητεία του ο κ. Δήμας ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρώπη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βεβαίως. Δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση. Ο κ. Δήμας επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό. Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς του ως Επιτρόπου και η συνάντηση αυτή ήταν φυσικά πολύ εποικοδομητική.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι κατανοητό: Ο παραλήπτης ποτέ δεν δίνει την επιστολή στη δημοσιότητα, τη δίνει ο αποστολέας. Όμως, απ` το να το μαθαίνουμε από το Anatolu ότι υπήρξε αυτή η επιστολή, δεν θα έπρεπε να μας είχατε ενημερώσει off;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ενημέρωση σε τέτοια είδους ζητήματα γίνεται επισήμως και το περιεχόμενο μιας επιστολής, δίνεται, όταν πρέπει να δοθεί, στη δημοσιότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έτσι δίνεται η εντύπωση όμως ότι ασκείτε μυστική διπλωματία, με το να την κρατάτε κρυφή αυτή την λήψη της επιστολής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εντυπώσεις αυτές είναι λάθος. Η διπλωματία που ασκείται από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, είναι ακριβώς μια δυναμική και επιθετική διπλωματία. Και ειδικά ο κ. Παπανδρέου έχει αποδείξει και στο παρελθόν, αλλά και ως Πρωθυπουργός σήμερα, ότι δεν φοβάται τίποτε στην εξωτερική πολιτική και ότι κάνει μια εξωτερική πολιτική ανοιχτή και φανερή προς όλους.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Για τα stage ήθελα να σας ρωτήσω. Ποια είναι τελικά η θέση σας και αν θα καταργήσετε τη μοριοδότηση ή θα ισχύσει μερικώς. Αν έχετε αποφασίσει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα stage έχουν ανακοινωθεί προ πολλού. Η μοριοδότηση, τουλάχιστον όπως προβλέπεται, θα καταργηθεί, έτσι όπως έχει αποφασιστεί. Όλα τα ζητήματα της πριμοδότησης  για να μην αναφέρω τη λέξη μοριοδότηση- θα τα αναλάβει το ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα γίνονται οι προσλήψεις στο ελληνικό Δημόσιο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι σας έκανε να αλλάξετε στάση στο θέμα των stage και από εκεί που λέγατε ότι... και τώρα βλέπουμε τους υπαλλήλους που δούλευαν με stage να μπορούν να συμμετέχουν στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ; Υπάρχει μια αλλαγή στη γραμμή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Υπάρχει μια απόφαση και μάλιστα ειλημμένη σε προεκλογικό χρόνο, όταν θα μπορούσαμε να κάνουμε υπαναχωρήσεις από τότε, για γνωστούς προεκλογικούς λόγους. Εμείς δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή και προεκλογικά, ότι καταργούνται αυτά τα προγράμματα μαθητείας, τα οποία παρέπεμπαν σε μεσαιωνικούς όρους εργασίας. Και από κει και πέρα κάναμε τις ανακοινώσεις μας. Θα υπάρξει στο μέλλον νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εκεί θα εξειδικεύονται όλα τα ζητήματα των προσλήψεων. Και φυσικά και όσων νέων ανθρώπων εργάζονταν  καταχρηστικός ο όρος- συμμετείχαν, σε αυτά τα προγράμματα stage και με τα γνωστά αποτελέσματα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλη αυτή η κουβέντα που γίνεται γύρω από τα stage δημιουργεί μια σύγχυση σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που από στιγμή σε στιγμή μένουν στον αέρα. Ποια είναι η καθαρή γραμμή της κυβέρνησης τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις της με τον πιο επίσημο τρόπο: Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις που λήγουν. Από κει και πέρα, μέσω του ΑΣΕΠ θα υπάρχει η πριμοδότηση, ως εμπειρία πιθανόν, αυτών των ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα, έτσι όπως ούτως ή άλλως δικαιούνται και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει στον χώρο της Ιεραρχίας μια γκρίνια και διαφωνία, μάλιστα συγκρότησαν και μια επιτροπή να κουβεντιάσει με την κυβέρνηση, σχετικά με την έκτακτη εισφορά στις Μητροπόλεις μέσω ΕΤΑΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να σας παραπέμψω στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον κύριο Πρωθυπουργό. Αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν και κάποιες επιτροπές εργασίας για ζητήματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία. Από κει και πέρα, υπάρχει η ανακοινωμένη απόφαση της κυβέρνησης ότι η εκκλησιαστική περιουσία, εκεί όπου παράγεται κέρδος, θα φορολογείται όπως φορολογούνται τα κοινωφελή ιδρύματα. Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα το οποίο είπατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν προεκλογικά ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι υπάρχουν τα λεφτά, εννοούσε ότι τα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Γιατί από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προκύπτει σαφώς ότι το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, των 4,5 δις νέων φόρων, θα προέλθει από αυτούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμφωνώ με την άποψή σας. Ήδη στο πρώτο νομοθέτημα πριν την κατάρτιση του σχεδίου Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έδειξε τι εννοεί όταν μιλάει για φορολόγηση. Σε ποιες ομάδες της κοινωνίας μας απευθύνεται και επίσης σε ποιες εισοδηματικές ομάδες απευθύνεται. Άρα, το στίγμα της κυβέρνησης είναι σαφές. Από κει και πέρα, σε έναν Προϋπολογισμό με αυτές τις οικονομικές συνθήκες, αναγκαστικά γίνονται συμβιβασμοί. Είπα και προηγουμένως ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αλλά και μέσα σε αυτόν τον Προϋπολογισμό υπάρχει μια σειρά μέτρων, με τα οποία προβλέπεται πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά το στίγμα που δώσατε αφορούσε 870 εκατομμύρια. Αυτό είναι το συνολικό κόστος της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα, στο σύνολό τους σχεδόν, τα πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μπερδεύουμε κάποια πράγματα. Χθες κατατέθηκε το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Ο νέος φορολογικός νόμος θα αρχίσει να επεξεργάζεται και να δίνεται προς διαβούλευση από το Νοέμβριο, με στόχο να ψηφιστεί στους πρώτους μήνες του 2010. Εκεί, πραγματικά, θα αποτυπωθούν και οι αξίες και οι αποφάσεις της κυβέρνησης και η ιδεολογική γραμμή η οποία ακολουθείται. Και εκεί θα προσπαθήσουμε πραγματικά να κάνουμε πράξη αυτά, τα οποία δεσμευθήκαμε και δεσμευόμαστε ακόμη βεβαίως, για το ποιοι πληρώνουν και πόσο πληρώνουν.

ΣΕΓΚΟΣ: Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι μειωμένη κατά 10%. Είναι ενδεικτικό ότι η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, του Ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι μειωμένη κατά 45%. Αυτό μας προϊδεάζει και για τον χαρακτήρα που θα έχει το άνοιγμα του Ασφαλιστικού; Δηλαδή θα κοπεί η κρατική χρηματοδότηση και θα σπρώχνονται οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, είναι μια άποψη τελείως υποκειμενική, την οποία βεβαίως δεν μπορώ να σχολιάσω.

ΣΕΓΚΟΣ: Μπορείτε τότε να μας δώσετε, έτσι, κάποια στοιχεία για τον χαρακτήρα που θα έχει το νέο άνοιγμα του Ασφαλιστικού, που είπε χθες και ο κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας είναι γνωστό και ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά ότι είναι συνεχώς ανοιχτό. Από κει και πέρα, όταν θα υπάρχουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, όταν θα αρχίσει ο δημόσιος διάλογος και η δημόσια διαβούλευση, θα γίνουν όλα αυτά γνωστά και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι πάντες σε αυτό το διάλογο.

ΣΕΓΚΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 November 2009 - 22:38:19 UTC