Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 212195181

Έκδοση 1

brf0807

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ενημερωθήκατε από το Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνοπτικά, συζητήθηκαν, αφενός η νέα δομή του ΝΑΤΟ, όπως αυτή εξελίσσεται μετά τις τελευταίες αποφάσεις και αφετέρου η συμμετοχή μας στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία για την καταπολέμηση της διεθνούς πειρατείας. Θυμάστε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που είχε την πρώτη διοίκηση της Μοίρας των πολεμικών πλοίων που είναι παρούσα στην περιοχή.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της λαθρομετανάστευσης που, όπως όλοι γνωρίζουν, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης την οποία έχει, της μεγάλης γραμμής των συνόρων - -τόσο των θαλασσίων όσο και των χερσαίων- - και του μεγάλου αριθμού των λαθραίων, μη νόμιμων μεταναστών, που αυξήθηκε πολύ τα δύο τελευταία χρόνια και οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στον εθνικό μας χώρο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση λένε πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να καταθέσει μια πρόταση νόμου στη Βουλή για ευνοϊκότερη ρύθμιση σε όσους δίνουν στοιχεία που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκονται πολιτικοί, συνεργάτες τους κ.τ.λ. Και σήμερα, ο κ. Μιχαλολιάκος το πρωί, σε ραδιοφωνικό σταθμό - -δεν θυμάμαι σε ποιον, νομίζω στον 9,89, στον Alpha- - είπε πάλι για ευνοϊκότερη μεταχείριση, φωτογραφίζοντας και πάλι τον κ. Χριστοφοράκο. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση τι θα κάνει; Έχετε κάποιο σχόλιο; Δημιουργείται κάποιο κλίμα ώστε να οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατάσταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά αυτό το θέμα, έχω κάνει - -εδώ και μερικές ημέρες- - σαφή τη θέση της κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την οργανωμένη προσπάθεια της ελληνικής Δικαιοσύνης ώστε να χυθεί άπλετο φως, να διαλευκανθεί μέχρι τέλους κάθε υπόθεση και φυσικά και αυτή η υπόθεση που αναφέρατε. Γνωρίζετε ότι ως κυβέρνηση, ως Πολιτεία, στηρίζουμε συνεχώς την ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να οδηγηθούμε σε αυτό το στόχο. Πέρα από αυτό, είναι σε όλους γνωστό ότι έχουμε την άποψη πως κάθε ιδέα που ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει το πολιτικό μας σύστημα, είναι χρήσιμο να εξετάζεται, να συζητείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η Επιτροπή αυτή πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο βήμα για να γίνουν, όποτε προκύπτει, τέτοιες συζητήσεις. Και αυτό έγινε, άλλωστε, στην πράξη με δική μας πρωτοβουλία, τόσο για θέματα που έχουν σχέση με τη λεγόμενη «ευθύνη υπουργών», όσο και για θέματα λειτουργίας των ΜΜΕ.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Σαλμά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρεστε, διότι φημολογίες και αστήρικτοι ισχυρισμοί δεν μπορεί να συνιστούν μομφή για κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά έχει παραιτηθεί η διευθύντρια του γραφείου του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Αλλά, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, αυτό δεν έχει σχέση με τον ίδιο τον Υπουργό.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Επ` αυτού. Επειδή υπάρχουν οι φημολογίες και οι ισχυρισμοί, ο κ. Σαλμάς επικοινώνησε με κάποιον από την κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει κάποιες εξηγήσεις ή του ζητήθηκαν εξηγήσεις ή διευκρινίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σαλμάς επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι όλα αυτά τα οποία με τη μορφή ψιθύρων, θα έλεγα, κυκλοφορούν για το πρόσωπό του, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών, όπως έχει πει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο κ. Παυλόπουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έγινε, σήμερα, καμία συζήτηση γι` αυτό το θέμα και δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, θέλω να ρωτήσω, αν μου επιτρέπετε, ένα συναφές. Αν η χρήση των στρατιωτικών και αστυνομικών μέσων κατά των μεταναστών δικαιολογείται από την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση, όπως έχει εκφράσει ο κ. Μεϊμαράκης, ότι η μετανάστευση, η λαθρομετανάστευση όπως την αποκαλείτε εσείς, αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τη χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα, όπως αναφέρατε, κατά των μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν με μη νόμιμο τρόπο να εισέλθουν στη χώρα. Χρησιμοποιούνται από τις διωκτικές Αρχές της χώρας εκείνες οι νόμιμες μέθοδοι που είναι απαραίτητες, προκειμένου όσοι μεν έχουν δικαίωμα ή αποκτούν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα, να μείνουν. Οι άλλοι δε να επιστρέψουν ως οικονομικοί μετανάστες, που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη χώρα μας, να επιστρέψουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Γίνονται απολύτως σεβαστά - -και αυτό είναι γνωστό- - όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και φροντίζουμε ώστε εκείνοι οι οποίοι φοβούνται, όπως είπα και προηγουμένως για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, να γυρίσουν στις χώρες προέλευσής τους με την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών να παραμείνουν εδώ ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία λίγο-πολύ εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΜΠΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται την αισιοδοξία που έχει ο κ. Νίμιτς ότι θα «ξεπαγώσει» το θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια; Και αν μπορείτε να επιβεβαιώσετε εσείς πληροφορίες ότι ο κ. Νίμιτς επιχειρεί με κάποιο τρόπο να στήσει μια παράλληλη διαπραγμάτευση για θέματα που είναι εκτός ονόματος, δηλαδή για ταυτότητα, για γλώσσα, για κάποια άλλα θέματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ποιο είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που λαμβάνει χώρα, που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: Είναι η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Αυτό είναι το αντικείμενο. Και στο αντικείμενο αυτής της διαδικασίας εμείς μένουμε προσηλωμένοι.

Εμείς, από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική Πολιτεία, ως Ελλάδα, έχουμε κάνει εποικοδομητικές κινήσεις και απομένει τώρα, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στην άλλη πλευρά, τη γείτονα χώρα, να ανταποκριθεί και να διαδραματίσει και το δικό της ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, που είναι διαπραγμάτευση των δύο χωρών μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν χρησιμοποιούνται στρατιωτικά μέσα κατά των μεταναστών. Αλλά, τότε πώς εξηγείται η εμπλοκή του ΚΥΣΕΑ και ο συντονισμός όλων των ενεργειών κάτω από την ομπρέλα του ΚΥΣΕΑ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έχεις μεγάλες ομάδες ανθρώπων που προέρχονται από άλλες χώρες και μάλιστα με προέλευση μια γειτονική χώρα, είναι φυσικό αυτή η εξέλιξη να συζητείται στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο, που έχει την ευθύνη της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της χώρας. Σας το έχουμε ξαναπεί αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προκαλεί εντύπωση. Δεν συζητείται η χρήση στρατιωτικών μέσων, εν προκειμένω, για την αποτροπή. Τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι η εφαρμογή των νόμων της χώρας μας, οι οποίοι - - όπως σας είπα - - σε πολλές περιπτώσεις είναι ταυτόσημοι με ότι ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είμαστε μέρος του ευρωπαϊκού όλου, το οποίο αντιμετωπίζει συνολικά αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι πολύ πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, έγιναν δεκτές δικές μας θέσεις, σχετικά με την από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Μάλτα. Θέσεις που συμπεριλήφθηκαν στα επεξεργασμένα τελικά συμπεράσματα.

Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής πολιτικής. Άλλωστε, όπως είπε και σήμερα ο κ. Παυλόπουλος, σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στη Στοκχόλμη, αφού η Σουηδία έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, και θα συζητήσει και εκεί στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών αυτό το θέμα.

Υπάρχει ευαισθητοποίηση της Ευρώπης, κυρίως χάρη στις δικές μας προσπάθειες, αλλά και άλλων χωρών για αυτό το θέμα.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ο κ. Σαλμάς μήπως διευκρίνισε ή ρωτήθηκε ποια είναι η σχέση του με τον κ. Τρουμπούκη; Φιλική ή κάποια άλλη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπαίνω σε τέτοιες λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζω τέτοιες λεπτομέρειες. Νομίζω ότι τέτοια θέματα δεν είναι προς συζήτηση σε αυτή την αίθουσα. Σας είπα ότι έχω από τον κ. Σαλμά συγκεκριμένη διαβεβαίωση.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με ένα δημοσίευμα που είχε η εφημερίδα FREE SUNDAY, την περασμένη Κυριακή που μας πέρασε. Η κόρη της Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλεξία Μπακογιάννη, που έχει εταιρία δημοσίων σχέσεων, είχε το γενικό πρόσταγμα επί της διαδικασίας, όπως διαμονή και μετακίνηση αντιπροσωπειών, διοργάνωση των εκδηλώσεων κοκ κατά την άτυπη Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εάν η κυβέρνηση γνωρίζει τη μορφή συνεργασίας, τον τρόπο ανάκτησης και το κόστος και αν δεν τα γνωρίζει, εάν προτίθεται να τα πληροφορηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω καθόλου. Θα σας συνιστούσα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε όλες τις πληροφορίες.

Όμως, από την ενημέρωση που έχω και από δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία και εσείς ασφαλώς γνωρίζετε, έχω την εντύπωση ότι το συνολικό κόστος αυτής της πολύ μεγάλης διοργάνωσης, (στην οποία παρέστησαν αξιωματούχοι από όλες τις χώρες του ΟΑΣΕ, και στο περιθώριο της οποίας έγινε άλλη μία συνάντηση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία) είναι πολύ χαμηλότερο από αντιστοίχων συναντήσεων ή διοργανώσεων που γίνονται στο εξωτερικό.

Μην προσπαθούμε πάντα να υποβαθμίσουμε την ουσιαστική σημασία που έχει μία τέτοια διοργάνωση για τη χώρα μας, μένοντας σε ορισμένα - - θα μου επιτρέψετε να πω χωρίς αυτό να έχει καμία μομφή για το πρόσωπό σας ή την εφημερίδα που αναφέρετε - - περιφερειακά και δευτερεύοντα στοιχεία. Σημασία έχει τι έγινε πραγματικά στη Κέρκυρα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μία διπλή επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας - - αναφέρθηκα στο θέμα ΝΑΤΟ  Ρωσίας, στο θέμα του ΟΑΣΕ - - και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, νομίζω, ότι και από την ερώτηση φάνηκε ότι το κόστος είναι το δευτερεύον ζήτημα. Άλλο ήταν αυτό το οποίο έθεσαν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τους διοργανωτές. Γνωρίζετε ότι δεν είναι αντικείμενο της ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να ασχολείται με το ποιος διοργάνωσε τη μία ή την άλλη πτυχή μιας διεθνούς συνδιάσκεψης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 8 July 2009 - 19:18:58 UTC