Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 210582365

Έκδοση 1

brf3006

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Ζακ Μπαρό. Στη δεύτερη συνάντηση, με τον κ. Μπαρό, μετείχε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Δρακόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2010;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ποιος έχει βάλει τη χώρα ή ορθότερα επιχειρεί να βάλει τη χώρα σε άτυπη, όπως είπατε, ή μη άτυπη προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο εμάς ενδιαφέρει, εμάς μας απασχολεί και απορροφά όλη μας την ενέργεια και όλη μας την προσοχή, είναι το κυβερνητικό έργο. Είναι να πάμε μπροστά τη χώρα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και με τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

Για την προεκλογική εκστρατεία για την οποία μιλήσατε, καλό είναι να απευθυνθείτε σε άλλους που ανακοινώνουν από τώρα την έναρξη της «προεκλογικής περιόδου». Και αναφέρομαι, βεβαίως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του τον κ. Παπανδρέου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή δεν έγιναν ανακοινώσεις, θέλετε να μας πείτε το αντικείμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Μπαρό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, είναι συχνές. Η συζήτηση, λοιπόν, περιεστράφη γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τις προοπτικές που υπάρχουν. Επίσης, δε, όσον αφορά το Κυπριακό: Σας υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μπαρόζο επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε επιτόπου ενημέρωση για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στη νήσο.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Να επανέλθω στην αρχική ερώτηση: Επειδή δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πει ότι δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρα εκ των πραγμάτων, με βάση τις θέσεις που έχουν διατυπώσει, τον Μάρτιο πάμε για εκλογές. Επειδή, λοιπόν, έχουμε μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και επειδή σε αυτές τις περιόδους συνήθως κυβερνητικό έργο δεν προωθείται και υπάρχουν διαλυτικά φαινόμενα και φαινόμενα ασχολίας των Υπουργών με άλλα θέματα, πέραν του έργου τους, μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται τελικά να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, για να μην έχουμε αυτή την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας στη διαπίστωση την οποία κάνατε. Σας υπενθυμίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση κάθε ημέρα παράγει έργο. Αυτό γινόταν - -σας το υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά- - μέχρι και την προπαραμονή των ευρωεκλογών. Και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μειώσουμε, ούτε κατ` ελάχιστο, τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, ώστε η χώρα - -όπως είπα και προηγουμένως- - να πάει μπροστά. Πρέπει, και θα γίνουν πολλά πράγματα για τη χώρα.

Η οικονομική κρίση την οποία κάποιοι θέλουν να ξεχνούν, δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι σε εξέλιξη, έστω και αν ορισμένοι που δεν είχαν διαπιστώσει την ύπαρξή της, προσποιούνται τώρα ότι έχει ξεπεραστεί. Εμείς, λοιπόν, έχουμε το καθήκον, ως εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, και το έργο μας να κάνουμε πράξη και τις δεσμεύσεις μας να υλοποιήσουμε και κυρίως να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τον τόπο και τους πολίτες.

Θα ήθελα, δε, να προσθέσω με αυτή την ευκαιρία και το εξής: Κάποιοι σπεύδουν να πουν, ξεχνώντας τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα, ότι κάποια καινούργια μέτρα (ή κάτι τέτοιο) προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Αυτά, δε, τα οποία επικαλούνται έχουν προαναγγελθεί, εδώ και αρκετό διάστημα. Μιλάω για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις τομές στις οποίες αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά χθες, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανασίου. Αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμά μας. Αυτά είναι μέσα στις προθέσεις μας. Και είναι κάπως άκομψο να τα επικαλούνται κάποιοι, κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα προς την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών, αυτών των τομών, ως κάτι καινούργιο που έρχεται και ως φόβητρο για τους πολίτες. Όλα όσα γίνονται στη χώρα, γίνονται προς όφελος των πολιτών και όχι εις βάρος των πολιτών.

Θα ήθελα, όμως, να έρθω και στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θίξατε, της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια σημαντική στιγμή στη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Δεν συμφωνούμε φυσικά με τη διαχρονικά γνωστή στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας να μην ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο τώρα, που μιλάμε για το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει μεγάλη αποδοχή από τους Έλληνες πολίτες και είναι σύμβολο ενότητας.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με διαδικασία που προβλέπεται, βεβαίως, από το Σύνταγμα. Κανείς όμως - -και το υπογραμμίζω αυτό- - δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία για δικές του μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και αυτό ακριβώς κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι θα καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκαλέσει εκλογές. Σε αυτό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός την προπερασμένη εβδομάδα. Η συμπεριφορά αυτή του ΠΑΣΟΚ συνιστά έναν ανεπίτρεπτο ευτελισμό των θεσμών.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ο κ. Παπούλιας θα είναι πάλι υποψήφιος, έχει μιλήσει η κυβέρνηση μαζί του, έχουν γίνει συζητήσεις και το ξέρει από τώρα ότι θα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε πριν από λίγες μόλις ημέρες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτά που μόλις είπατε πριν από λίγο, μήπως ήρθε η ώρα να αποδεσμευτεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην έχουμε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, κάτι που ζήτησε και χθες, νομίζω, ο κ. Αλογοσκούφης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θεωρητικές συζητήσεις για σημαντικά θεσμικά θέματα μπορεί να κάνουν πολλοί. Όπως γνωρίζετε - - αναφέρθηκα άλλωστε σε αυτό - - ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθορίζεται από το Σύνταγμα. Εγώ, λοιπόν, αναφέρομαι στα πλαίσια του συγκεκριμένου Συντάγματος, το οποίο πρόσφατα - - όπως γνωρίζετε - - αναθεωρήθηκε ως προς ολίγες διατάξεις του. Είχε αναθεωρηθεί και στις αρχές της δεκαετίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη αυτή στην οποία αναφέρεστε, έμεινε ως έχει. Συνεπώς, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο και σε αυτό εγώ αναφέρομαι. Δεν θέλω να εμπλακώ, και δεν πρόκειται να εμπλακώ, σε θεωρητικές συζητήσεις αυτού του τύπου.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια πολιτική ανάγκη επιβάλει, αναγκάζει την κυβέρνηση να απευθυνθεί προς το Κομμουνιστικό κόμμα και να τονίσει ότι δεν συμφωνεί με τη διαχρονική του θέση να μην ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γιατί η αναφορά σας για την υψηλή δημοφιλία του Κάρολου Παπούλια; Μήπως θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον Περισσό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο από όσα είπα. Παρακαλώ να δείτε τη δήλωσή μου συνολικά. Έχει διάφορα σκέλη και επιθυμώ, το υπογραμμίζω, να ισχύει ως σύνολο.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε εξ όσων αντιλαμβάνομαι, το είπατε και πολύ σαφώς, πίσω από τα σενάρια παρατεταμένης εκλογολογίας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, κατονομάσατε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιεύματα που μιλούν για εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών στον Πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, είναι απλώς ευφάνταστα δημοσιογραφικά σενάρια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα ήδη από χθες σε αυτό το θέμα. Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τοποθετήσεις, οι οποίες αποδεικνύουν - - πέρα από οποιοδήποτε αμφισβήτηση - - ποιος συνεχίζει να μιλά συνέχεια για εκλογές. Ένα πράγμα έχουν οι κύριοι και οι κυρίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς στο μυαλό τους, το έχω ξαναπεί: Τη βουλιμία της εξουσίας. Αυτό τους απασχολεί και τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι θέλετε να πάτε με το έργο σας την χώρα μπροστά. Ωστόσο, αυτό θα το καταφέρετε με το να αντιγράφετε την ατζέντα των βιομηχάνων; Όπως προκύπτει, σαφώς, από τα όσα είπε ο κ. Παπαθανασίου στο ΙΟΒΕ. Ακριβώς αυτά προτείνει το ΙΟΒΕ, είναι αυτά που είπε ο κ. Παπαθανασίου. Με την αντιγραφή της ατζέντας των βιομηχάνων θα πάτε τον τόπο μπροστά; Οι βιομήχανοι σκέφτονται μόνο τα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση σκέφτεται επίσης το ίδιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια, ότι την ενδιαφέρει πραγματικά να πάει τη χώρα μπροστά. Την ενδιαφέρει πραγματικά να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που βρίσκουν μπροστά τους, κάθε μέρα, οι Έλληνες πολίτες και κυρίως αυτοί που έχουν και τις μικρότερες οικονομικές δυνατότητες. Και προς αυτό το στόχο κατατείνουν όλες οι προσπάθειες και όλες οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε κάνει. Εγώ δεν διαβάζω, ούτε ερμηνεύω τις πολύ εκτενείς - - και το λέω με θετική διάθεση αυτό για να μην εκληφθεί ως κριτική - - λεπτομερειακές τοποθετήσεις, τις οποίες έκανε χθες ο κ. Παπαθανασίου με τον τρόπο που τις προσεγγίζετε εσείς. Ο κ. Παπαθανασίου τοποθετήθηκε για πολύ σημαντικά θέματα, που είναι απαραίτητα για τον τόπο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ - - αν ισχύει αυτό - - γιατί κάποιοι ενοχλούνται όταν ο κ. Παπαθανασίου λέει, φερ ειπείν, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, παραφράζω, πρέπει να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν. Δηλαδή, να μη φοροδιαφεύγουν. Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε σε αυτό. Το λέω αυτό γιατί προφανώς κάποιοι θέλουν να προστατεύσουν εαυτούς. Εγώ πιστεύω ότι είναι λίγοι. Οτι είναι στη μειοψηφία και πράγματι έτσι είναι. Οι λίγοι, λοιπόν, δεν μπορούν με την αντικοινωνική τους συμπεριφορά, να προκαλούν προβλήματα και στον τόπο και στους υπόλοιπους πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε επ΄ αυτού. Ο κ. Παπαθανασίου ξέρει πολύ καλά ότι αυτοί οι οφειλέτες, οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου είναι συγκεκριμένοι. Είναι 6.500 επιχειρήσεις, στις οποίες δεν μπορεί να πάει να εισπράξει τα χρήματα. Με συγχωρείτε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Εισπράττονται συνέχεια...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όμως ο κ. Παπαθανασίου είπε ακριβώς την ατζέντα των βιομηχάνων χθες. Ας πούμε το ΙΟΒΕ προτείνει πάγωμα των μισθών του Δημοσίου για δύο χρόνια, περαιτέρω αύξηση στους έμμεσους φόρους στα καύσιμα και στα τσιγάρα, περιορισμό των επιδομάτων του Δημοσίου, αυτά ακριβώς που είπε ο κ. Παπαθανασίου. Ταυτίζεστε απόλυτα με τους βιομηχάνους. Αυτή είναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... και θέλετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μείνω στην τελευταία σας φράση. Σε πόσες δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες αυξήσαμε εμείς τα επιδόματα; Είδατε να μειώσουμε τα επιδόματα για τους πολυτέκνους; Αντιθέτως εμείς τα αυξήσαμε για πάνω από 100.000 οικογένειες. Δεν υπήρξε, λοιπόν, μείωση επιδομάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το Δημόσιο μιλάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπήρξε μείωση επιδομάτων. Λοιπόν, αυτή είναι η ουσία. Η ουσία είναι ότι εμείς κάνουμε μία κοινωνική πολιτική, από την οποία ωφελούνται πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μιχαλολιάκος σήμερα έκανε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς την κρίνει η κυβέρνηση. Πρότεινε, λοιπόν, ο κ. Χριστοφοράκος να του δοθεί ένα κίνητρο να κατονομάσει ποιοι πολιτικοί από όλους τους χώρους πήραν μίζες από τη SIEMENS και σε αντάλλαγμα να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς, ένα είδος αμνηστίας, ας πούμε, για τον κ. Χριστοφοράκο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την απάντησή μου την ξέρετε, φαντάζομαι. Δεν σχολιάζω ποτέ τοποθετήσεις βουλευτών.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου είπαν ότι ο ίδιος ανησυχεί για τη ζωή του, για την ακεραιότητά του, διότι έχει δώσει χρήματα σε ΄Ελληνες πολιτικούς και στα δύο μεγάλα κόμματα, και με βάση αυτή τη δήλωση των συνηγόρων του θα περίμενε κανείς - - επειδή είναι προσβλητική για το σύνολο του πολιτικού συστήματος όταν κάποιος λέει ότι έχει «λαδώσει» πολιτικούς και φοβάται μην τον σκοτώσουν - - κάποια αντίδραση από το ελληνικό πολιτικό σύστημα πέραν των τυπικών διαδικασιών. Δηλαδή να προσφύγει ακόμη και νομικά κατά του κ. Χριστοφοράκου διότι συκοφαντεί, φαντάζομαι, συλλήβδην τους ΄Ελληνες πολιτικούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χωρίς να έχω καμία διάθεση προσωπικής αντιδικίας μαζί σας, επαναλαμβάνετε έναν ισχυρισμό της υπερασπιστικής γραμμής ενός φυγόδικου, τον οποίο οι ίδιοι οι συνήγοροί του έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολλές μέρες. Μου προκαλεί εντύπωση αυτό. Συνεπώς, δεν έχω να απαντήσω σε κάτι το οποίο δεν φαίνεται, βεβαίως, να έχει ισχύ. Και αντελήφθησαν και οι ίδιοι που το διέδωσαν - - και δεν αναφέρομαι σε σας βεβαίως - - ότι πρόκειται για φοβερή αστειότητα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επιτρέψτε μου λίγο να επανέλθω στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Επειδή έχει ξεκινήσει ένας διάλογος στη Βουλή, ξεκινά ένας διάλογος στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά στα θέματα της διαφάνειας, πολύ σημαντικό για την πολιτική ζωή του τόπου, μήπως θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των κομμάτων για να αναθεωρηθεί ο τρόπος που εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να τεθούν εκεί επί τάπητος προτάσεις όπως, π.χ., αυτή που έχει κάνει ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για την συνταγματικά προβλεπόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέρα από τα όσα είπα ήδη. Σημασία έχει - - το λέω για μια ακόμη φορά - - η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ελαύνεται προφανώς από μικροκομματικές αντιλήψεις και δικές του μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και το παραδέχεται και ο ίδιος ο αρχηγός του, λέγοντας ότι θέλει να αρχίσει οσονούπω, τις επόμενες εβδομάδες, η προεκλογική περίοδος. Δεν τον ενδιαφέρει, λοιπόν, ούτε η παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής, ούτε η παρουσίαση ουσιαστικών προτάσεων. Τον ενδιαφέρει μόνο η δική του η ατζέντα. Το λέω για μια ακόμη φορά: Η βουλιμία για την εξουσία χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους. Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Σε καμία περίπτωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη στις Βρυξέλλες, είχε πει ότι τα έκτακτα μέτρα, «οι συγκεκριμένες πολιτικές» είχε πει συγκεκριμένα, που ανακοινώθηκαν, έχουν έκτακτο χαρακτήρα λόγω των έκτακτων συνθηκών. Ο κ. Παπαθανασίου όμως χθες, είπε ότι «τα μέτρα που λάβαμε δεν είναι προσωρινά, διότι στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται η κατάσταση να βελτιωθεί». Τι από τα δύο ισχύει; Αυτά τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν μόνιμα ή ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν βλέπω καμία αντίφαση στα δύο πράγματα τα οποία λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν βλέπετε, έ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία αντίφαση. Διότι, τι λέει ο κ. Παπαθανασίου; Ότι δεν προβλέπεται να βελτιωθεί η κατάσταση. Αφήστε να βελτιωθεί πρώτα η κατάσταση. Εγώ σας είπα μόλις προ ολίγου ότι ορισμένοι, αυτοί κυρίως οι οποίοι δεν ήθελαν να δουν την κρίση, έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία κρίση, ενώ τώρα σπεύδουν να πουν ότι η κρίση τέλειωσε. Λίγα καταλάβαιναν τότε, λίγα δείχνουν να καταλαβαίνουν και τώρα. Αν και τώρα, υπάρχει υστεροβουλία.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Να σταθούμε λίγο στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, επετέθη στην κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα στρατηγικό πλαίσιο σοβαρό για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και ότι έχει χάσει χρόνο, ενώ θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες ουσίας. Τι απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καλό θα κάνει να διαβάσει τι πραγματικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κάνουμε. Και να μην εθελοτυφλεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να μην προτρέχει, όπως έκανε πριν από δέκα ημέρες, κατά τη δεύτερη μέρα του Συμβουλίου των Προέδρων και Πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες. Όπου, μισή ώρα πριν από την έκδοση των τελικών Συμπερασμάτων, έσπευδε κάποιος εκπρόσωπος, κορυφαίος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση ότι τίποτε δεν είχε πετύχει. Και μισή ώρα αργότερα βγαίνουν τα τελικά Συμπεράσματα. Και αποδεικνύεται, πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, ότι οι οργανωμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με άλλες κυβερνήσεις - - είναι γνωστή η πρωτοβουλία του «Quattro», των τεσσάρων χωρών - - έφεραν αποτέλεσμα. Και αυτά που έλεγαν όλοι ότι δήθεν δεν θα συμπεριληφθούν στα Συμπεράσματα, είναι μέσα στα Συμπεράσματα. Και είναι κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εδώ και δέκα μέρες. Αυτά λοιπόν, καλό θα κάνουν να τα δουν, να τα διαβάσουν προσεκτικά μήπως και τα αφομοιώσουν και καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει. Γιατί τα δικά τους ζιγκ-ζαγκ εμείς δεν πρόκειται να τα ακολουθήσουμε.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τα όσα υποστήριξε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, αναρωτιέμαι αν πραγματικά η χώρα, η κυβέρνηση, έχει σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο ολοκληρωμένο, συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο το οποίο έχουμε. Θα πρέπει όμως να προσθέσω για μια ακόμη φορά αυτό που, νομίζω, έχει γίνει κατανοητό από τους περισσότερους ΄Ελληνες πολίτες: Η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρουσιάζει συνέχεια διάφορες καινούργιες μορφές. ΄Εχει ποικίλες επιπτώσεις. Αποστολή, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να παρεμβαίνει, να κάνει τις διορθώσεις οι οποίες απαιτούνται, ώστε οι συνέπειες, αφενός, για τη χώρα και τους πολίτες να αμβλύνονται και αφετέρου η χώρα να είναι έτοιμη για την περίοδο που θα βγει από την κρίση, που θα τελειώσει η κρίση.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει, δεν θα τολμήσει να ανοίξει την Ολομέλεια τον Οκτώβριο, θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Και σήμερα υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα δήλωση της κυρίας Γιαννάκου, η οποία πραγματικά παραδέχεται ότι οι 151 βουλευτές που έχει η κυβερνητική παράταξη δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο. Κάνουμε τη δουλειά μας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας ρωτήσω και εγώ κάτι για το βιβλίο του κ. Αλογοσκούφη. Υπήρχε κάποιο είδος εμπάργκο από την κυβέρνηση προς τους υπουργούς; Διότι αν εξαιρέσουμε τον κ. Χατζηδάκη που βρισκόταν στο πάνελ και παρουσίασε το βιβλίο, δεν υπήρξε κανείς άλλος, κάτι που δεν συνηθίζεται μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρεστε. Η προσέλευση σε παρουσίαση βιβλίων, όπως γνωρίζετε, στους χώρους που γίνεται, είναι πάντοτε παντελώς ελεύθερη.

ΖΟΡΜΠΑ: Μετά τους ισχυρισμούς του κ. Χριστοφοράκου που μίλησε για «ντουζίνες αργυρώνητων πολιτικών», ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει η κατηγορηματική και ρητή δήλωση του Πρωθυπουργού προεκλογικά, ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει σε ταμεία της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 June 2009 - 21:12:24 UTC