Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 210211964

Έκδοση 1

brf2906

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις τρεις το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό σε διημερίδα εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στη Βουλιαγμένη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Χριστοφοράκου, πληροφορούμαστε, από τις πηγές εκεί στη Γερμανία που έχει συλληφθεί, ότι υπάρχουν κάποια cd με στοιχεία που έχει καταθέσει ο κ. Χριστοφοράκος και τα οποία υποτίθεται ότι μπορεί να καίνε κάποιους, κάποιον. Το σχόλιο της κυβέρνησης ποιο είναι γι` αυτή την εξέλιξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο για θέματα που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει και είναι η πάγια θέση της κυβέρνησής μας: Όπως σε όλες τις υποθέσεις έτσι και σε αυτή την υπόθεση, μας ενδιαφέρει να πέσει άπλετο φως, να διερευνηθεί μέχρι βάθους.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα στις 19.00, ο κ. Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Η Ελλάδα μετά την κρίση». Από τα αποσπάσματα που έχουν προδημοσιευτεί φαίνεται ότι ασκεί δριμεία κριτική και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, αλλά γενικότερα και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω θέσεις ή απόψεις βουλευτών και πολύ περισσότερο παρουσιάσεις ή περιεχόμενα βιβλίων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι συμφωνίες που υπέγραψε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών; Μήπως, γιατί όπως λέγεται, σε αυτές προβλέπεται ότι οι αμερικανικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία των ελληνικών διωκτικών Αρχών, άνευ όρων μάλιστα; Για ποιο λόγο, τέλος πάντων, δεν το δώσατε στη δημοσιότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συνεργασία της χώρας μας με άλλες χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του εγκλήματος, την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση οργανωμένων παράνομων πράξεων, είναι ουσιαστική. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμεθα. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξακολουθούμε να κινούμεθα, γιατί η διεθνής συνεργασία είναι εκείνη η οποία αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων που, όπως γνωρίζετε, είναι μια διαρκής απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά στο όνομα αυτής της συνεργασίας θα εκχωρήσετε κάθε ίχνος εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και θα καταπατήσετε βάναυσα όλα τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση, την οποία δεν συμμερίζομαι. Είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση περιφρουρεί με όλους εκείνους τους τρόπους οι οποίοι είναι ενδεδειγμένοι και το εθνικό συμφέρον και κυρίως όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί δεν δώσατε στη δημοσιότητα τότε τις συμφωνίες αυτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μπορούσατε να μας πείτε λίγες λεπτομέρειες, αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω, για τη θέση της Τουρκίας απέναντι στο θέμα της λαθρομετανάστευσης που έθεσε χθες η κ. Μπακογιάννη; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος ομόλογός της αρνήθηκε να εφαρμόσει η Τουρκία το πρωτόκολλο επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς δεν θα σταματήσουμε σε κανένα χρονικό σημείο να επιμένουμε και να απαιτούμε από τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει, με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή των μη νόμιμων μεταναστών.

Γνωρίζετε τη θέση μας. Είναι μια θέση ξεκάθαρη. Είναι μια θέση την οποία υποστηρίζουμε, όχι μόνο, όπως είναι φυσικό να το κάνουμε, στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον του οποίου αποτελούμε μέρος: Είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γνωρίζετε ότι πολύ πρόσφατα, πριν από περίπου δέκα ημέρες, η θέση μας αυτή έγινε δεκτή και από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε, δηλαδή - -και αυτή είναι πια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- - ότι οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί σε διμερές επίπεδο, πρέπει να εφαρμοστούν και να εφαρμόζονται πλήρως μέχρις ότου γίνει δυνατή η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών που είναι είτε χώρες προέλευσης, είτε χώρες διέλευσης παράνομων μεταναστών. Πρέπει, λοιπόν, ειδικά οι χώρες οι οποίες αποβλέπουν στο να γίνουν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιληφθούν ότι η τήρηση συμφωνιών, τις οποίες έχουν υπογράψει με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου αυτός ο ευρωπαϊκός τους προσανατολισμός να γίνει πράξη.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μπαρό βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, ήδη αυτή τη στιγμή, η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Εξ όσων προκύπτει από το πρόγραμμά του, θα επισκεφθεί και κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών της χώρας μας. Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την κίνηση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι, ο κ. Μπαρό, εξ όσων γνωρίζω από την ενημέρωση που έχω από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο, βρίσκεται από σήμερα το πρωί καθ` οδόν - -συνοδευόμενος από τον κ. Παυλόπουλο και άλλους παράγοντες της ελληνικής πλευράς- - σε ένα σύντομο ταξίδι, κατά μήκος της ελληνικής συνοριογραμμής - -δεν είναι ακριβής ο όρος, αλλά εννοώ στην Ανατολική Ελλάδα- - προκειμένου να επισκεφθεί διάφορα τέτοια κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών.

Ζητάμε - -και ήδη έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο- - τόσο σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο κ. Μπαρό, αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινή οργάνωση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος λαθρομετανάστευσης που είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την Ελλάδα.

Είναι μεγάλο για την Ελλάδα, διότι η χώρα μας βρίσκεται κοντά στις χώρες προέλευσης του μεγαλύτερου αριθμού των μη νόμιμων μεταναστών. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι μόλις το Σάββατο το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε μία διμερή συζήτηση και γι` αυτό το θέμα - -κυρίως γι` αυτό το θέμα- - με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δύο χώρες έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα. Και οι δύο είναι χώρες εισόδου μεγάλου αριθμού λαθραίων μεταναστών που προέρχονται είτε από την αφρικανική ήπειρο, είτε από την ασιατική ήπειρο. Και έτσι, μεθοδεύουμε βήμα-βήμα την κοινή μας προσέγγιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμη η εδώ παρουσία και η επί τόπου ενημέρωση του Επιτρόπου κ. Μπαρό, ώστε να μπορεί και εκείνος από την πλευρά του, έχοντας πληροφορίες από πρώτο χέρι, να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες και αυτή τη γνώση, την οποία αποκτά επισκεπτόμενος τα κέντρα, στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες. Γιατί γι` εμάς, για τη χώρα μας, η λαθρομετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση της Τουρκίας να συμφωνήσει, να υλοποιήσει τη συμφωνία επαναπροσέγγισης, όπως φαίνεται και από τις συνεντεύξεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κ. Μπαγίς, που δήλωσε ότι δεν θα γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ποιες είναι οι δυνατότητες και οι επόμενες κινήσεις που μπορεί να κάνει σε αυτή την κατεύθυνση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας τις είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είπατε τίποτε συγκεκριμένο όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας τις είπα. Η Τουρκία έχει αναλάβει με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, όχι μόνο υποχρέωση έναντι της Ελλάδος, αλλά στην ουσία και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας πλήρες μέλος αποτελεί η Ελλάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Διμερείς ήταν οι συμφωνίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις προ ολίγου ανέπτυξα τις σκέψεις και τις θέσεις τις οποίες έχουμε. Ακριβώς αυτές τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά με ξεκάθαρο τρόπο να εφαρμοστούν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό περιλαμβάνεται, όπως γνωρίζετε, στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από δέκα μέρες. Εξάλλου, για την Τουρκία η κατάσταση έχει επιπλέον ειδικά χαρακτηριστικά. Η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν υπογράφει, λοιπόν, συμφωνίες με κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι έχει υποχρέωση να εφαρμόζει αυτές τις συμφωνίες, προκειμένου η ίδια, προς ίδιον όφελος, να επιταχύνει και να κάνει πράξη τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς θα επιμείνουμε.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένη την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Στάινμπεργκ για την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες, ήθελα να ρωτήσω: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η περίοδος της νέμεσης που επέβαλε η αμερικανική πλευρά μετά το (δεν ακούγεται) στο Βουκουρέστι, έληξε μόλις χθες και τι σηματοδοτεί αυτή η υπογραφή για την ελληνική κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Γνωρίζετε ότι οι συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών προϋποθέτουν ένα μακρύ, πολλές φορές, διάστημα επικοινωνιών, ανταλλαγής απόψεων, συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Όταν φτάσουμε με το καλό στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης, τότε αυτό ευοδώνεται με την υπογραφή της συμφωνίας. Δεν θα πρέπει κάποιος να αποδίδει κάποια άλλα κίνητρα στο χρόνο που χρειάζεται, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφεί κάποια συμφωνία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα αφήσει να σέρνεται η κυβέρνηση το κλίμα εκλογολογίας μέχρι τον Μάρτιο ή θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα όπως φαίνεται να εισηγούνται και κάποια στελέχη στον Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αν εισηγούνται σε εσάς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε μένα τίποτε προσωπικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το λέω, δηλαδή, γιατί δεν γνωρίζω από πού έχετε τέτοιες εισηγήσεις. Για όλα αυτά τα θέματα, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (δεν ακούγεται)... διαβάζω ότι φέρεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα αυτά τα θέματα έχει τοποθετηθεί με απόλυτη καθαρότητα ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες. Εμάς, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ένα και μοναδικό πράγμα: Να είμαστε επικεντρωμένοι - - όπως είμαστε - - στο έργο μας. Να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχουμε αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών. Να προχωρούμε με ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό στις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε, θα αμφισβητήσω το «απόλυτη καθαρότητα» που είπατε για τον Πρωθυπουργό, γιατί ο Πρωθυπουργός είπε απλά ότι δεν έχει την πρόθεση να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τι διαβάζετε εσείς. Για μένα είναι απόλυτα ξεκάθαρο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα ανασχηματισμού κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σε αυτό το θέμα έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός. Θα σας έλεγα να αποφεύγετε να εκτίθεστε με τέτοιες προγνώσεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τα πράγματα.

ΖΟΡΜΠΑ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που θέλουν τον Πρωθυπουργό να συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι προς ανακοίνωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 June 2009 - 20:20:58 UTC