Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-04-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 199358894

Έκδοση 1

brf2904

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και συγκεκριμένα το χωροταξικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη. Γνωρίζετε ότι το σχέδιο αυτό είχε δοθεί προς διαβούλευση. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και το σχέδιο ήρθε στην Κυβερνητική Επιτροπή προς έγκριση. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας. Θα απαντήσω σε λίγες ερωτήσεις, γιατί πρέπει να σπεύσω στο αεροδρόμιο. Φεύγω σε λίγο με τον Πρωθυπουργό για τη Βαρσοβία, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία αναφέρθηκα χθες.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω για την υπόθεση Παυλίδη και πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν εκτός γραμμής στην ψηφοφορία της Δευτέρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοια ζητήματα ούτε υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρχει θέμα γραμμής. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων --φυσικά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας-- ψηφίζουν, όπως άλλωστε σας είπα και χθες, κατά την κρίση τους. Ψηφίζουν κατά συνείδηση. Και αυτό οφείλουμε να το σεβόμαστε όλοι μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αποχή είναι η νέα μέθοδος για να λάμψει η αλήθεια, η μέθοδος που επιλέγει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια στις υποθέσεις που φτάνουν στη Βουλή; Γιατί επιλέξατε τη μέθοδο της αποχής για τη δεύτερη δικογραφία; Φοβάστε κάτι; Δεν έχετε να απαντήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες, μόλις έγινε γνωστή η κατάθεση του σχετικού αιτήματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αναρωτιέμαι αλήθεια, τι είναι αυτό που έκανε ορισμένους από τους κορυφαίους εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύσουν προσωπικές επιθέσεις σε βάρος μου ως εάν η Νέα Δημοκρατία και ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί αμέσως μόλις γίνει γνωστή μία πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ουσία του ερωτήματός σας: Εξήγησα με απόλυτη σαφήνεια ότι εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε στη διαδικασία που στόχο έχει να συνεχίζει να ευτελίζει και τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή είναι μία απεγνωσμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να βυθίσει τη χώρα σε μία ατέλειωτη σκανδαλολογία.

Και προσθέτω για μία ακόμη φορά, για να το κάνω σαφές, σαφέστερο από ό,τι ήδη είναι αυτό το θέμα: Το ΠΑΣΟΚ είναι χωρίς σχέδιο για τα ουσιαστικά θέματα τα οποία απασχολούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ρεαλιστικές λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε ευχολόγια. Το ΠΑΣΟΚ, δια του αρχηγού του, φαίνεται ότι έχει επιλέξει - -και το λέω για μία ακόμη φορά- - στο εξωτερικό μάλιστα, να ελεεινολογεί και να κατασυκοφαντεί τη χώρα, τη χώρα τη δική του. Γι` αυτό το κάνει ο κ. Παπανδρέου και προφανώς έχει συνείδηση των όσων κάνει.

Και επειδή όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως δεν τα διαθέτει, καταφεύγει σε αυτά τα μικροκομματικά τεχνάσματα, σε θέματα άνευ ουσίας.

Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη. Και θα σας υπενθυμίσω, λοιπόν, για να προκαταλάβω την επόμενη ερώτησή σας - -την οποία απλώς, βεβαίως, εικάζω- - ότι αυτός ο φάκελος, τον οποίο επικαλείται το ΠΑΣΟΚ για να ζητήσει τη σύσταση μίας νέας προανακριτικής επιτροπής, εστάλη από τον ανακριτή Ρόδου «χωρίς αξιολόγηση και χωρίς χαρακτηρισμό».

Αφορμές και προφάσεις μάλλον ψάχνει να βρει το ΠΑΣΟΚ για να κάνει αυτό που σας είπα προηγουμένως: Ευτελισμός, γελοιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης και της πολιτικής ζωής του τόπου. Εμείς σε αυτή τη διαδικασία δεν θα συμπράξουμε γι` αυτούς ακριβώς τους λόγους. Είναι σαφές αυτό το οποίο λέω και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά δεν είναι μία άλλη υπόθεση αυτή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί και από τη Βουλή; Γιατί εκ των υστέρων απαλλάσσετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατάλαβα τι μου είπατε, αλλά πώς προεξοφλείτε ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή; Γιατί απαλλάσσετε προκαταβολικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξήγησα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι γεγονός ότι έχετε ανεβάσει τους τόνους, για αυτό ίσως δέχεστε και προσωπικές επιθέσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμαζόμαστε για κάτι παραπάνω από τις Ευρωεκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει στις 7 Ιουνίου: Θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές γίνονται στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ δεν έχω ανεβάσει κανέναν τόνο. Ο τόνος είναι πάντα ο ίδιος.

Προφανώς σε ορισμένους - -και δεν εννοώ εσάς, εννοώ την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ- - δεν τους αρέσει να τους λες την αλήθεια με απλά λόγια. «Κατάμουτρα», όπως λέει ο λαός. Δεν μου αρέσει η έκφραση, αλλά θα τη χρησιμοποιήσω. Και είπε κάποιος χθες από αυτούς, τους εκπροσώπους της ηγετικής ομάδας, ότι η κριτική έχει και τα όριά της. Προφανώς δεν έχει για εκείνους, αλλά πρέπει να έχει για εμάς. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχω τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ. Θα τα ακούνε, όσο και αν δεν τους αρέσει. Και θα τα ακούνε με τρόπο ξεκάθαρο, γιατί αυτά τα οποία λένε είναι τις περισσότερες φορές εξωπραγματικά και πολύ συχνά έχουν το χαρακτήρα της απιθανότητας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχουμε ευρωεκλογές, παρατηρώ ότι στην ατζέντα των συζητήσεων και των διαξιφισμών ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων απουσιάζουν τελείως τα ευρωπαϊκά θέματα. Και για να σας προλάβω, η συζήτηση των σκανδάλων ή τέλος πάντων η κουβέντα γύρω απ΄ όλα αυτά, που δεν έχει καμία σχέση φυσικά με την καθαυτή δυνατότητα της μάχης των εκλογών, θα μπορούσε να τροποποιηθεί εάν άκουγα εσάς ή οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να θέτει ένα μείζον ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θέμα στην ατζέντα για να κουβεντιάσουμε. Δεν το ακούω αυτό ούτε από σας, ούτε από την αντιπολίτευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, επειδή τις τελευταίες φορές δεν έχετε έλθει, ειδάλλως θα το είχατε ακούσει από μένα. Το μείζον ευρωπαϊκό θέμα είναι η οικονομία. Είναι η οικονομική κατάσταση. Είναι ένα κοινό θέμα το οποίο απασχολεί όλους τους Ευρωπαίους, όλους τους λαούς της Ευρώπης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Είναι ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση εδώ και καιρό, πολύ πριν αρχίσει - -άλλωστε την επόμενη βδομάδα αρχίζει- - η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν παρούσα. Είναι συνεχώς από πάνω. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι είναι αναγκαίο, ό,τι είναι χρήσιμο για τον τόπο. Και τι βλέπουμε από την άλλη πλευρά; Την καταφυγή σ΄ αυτή την άκρατη σκανδαλολογία.

Διότι η προσφορά, η συμμετοχή, η συνεισφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μηδενική. Λένε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με τα όσα συζητούνται στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος, ότι ο κ. Παπανδρέου στις συχνές του εξορμήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ευρωπαϊκές πόλεις, στις επαφές που έχει με Ευρωπαίους πολιτικούς και ηγέτες θα το διαπιστώνει συνεχώς: ότι αυτά τα οποία λέει στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, δεν είναι αντικείμενο προβληματισμού, εκτός των συνόρων της χώρας.

Προσπαθεί λοιπόν με κενολογίες και ευχολόγια, δήθεν να απαντήσει. Και το αποτέλεσμα είναι ένα: Δεν έχει καμιά συνεισφορά, δεν έχει καμιά συμμετοχή. Και επειδή το διαπιστώνει, καταφεύγει σε αυτά τα μικροκομματικά τεχνάσματα τα οποία στην ουσία τον απομονώνουν.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αλλά απαντούν όμως και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στους ίδιους όρους και με την ίδια λογική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν τοποθετούμαι σε δηλώσεις ή τοποθετήσεις βουλευτών. Εκφράζω όμως - -θα μου επιτρέψετε να σας πω- - υπεύθυνα, αυθεντικά τη θέση της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι μείζον ευρωπαϊκό θέμα είναι η οικονομία. Και έτσι είναι. Το θέμα είναι ότι με αυτό τον τρόπο αποδέχεστε ότι στις ευρωκάλπες θα κριθεί η πολιτική της κυβέρνησης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προφανώς, αφού είναι μείζον ευρωπαϊκό θέμα η οικονομία, στις ευρωκάλπες θα ψηφίσουμε γι΄ αυτό το θέμα. Τι άλλο εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προσφυγή στις κάλπες έχει συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την εκλογή των 22 ευρωβουλευτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία, άρα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να πάρετε 27% όπως δείχνουν τα γκάλοπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, αντίθετα με σας ή άλλους, οι οποίοι βιάζονται να βγάλουν αποτελέσματα, να προτιμώ να περιμένω την έκφραση των Ελλήνων πολιτών στις κάλπες, τη συγκεκριμένη ημέρα. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις. Εσείς διακινδυνεύετε προβλέψεις. Είναι δικαίωμά σας. Θέλω να σας πω λοιπόν το εξής: Εκείνο το οποίο είπα είναι ότι μέσα στη συζήτηση που γίνεται για την Ευρώπη ένα από τα θέματα που συζητιούνται, σημαντικό, κορυφαίο, είναι το θέμα της οικονομίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και άρα θα κριθεί στις 7 Ιούνη, προφανώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν αυτό έτσι το ερμηνεύετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι άλλο μπορεί να είναι; Τι άλλο εννοείτε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολλά άλλα είναι τα θέματα. Έχετε ακούσει για τη συνθήκη της Λισσαβόνας;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Πόσες φορές το έχει βάλει αυτό η κυβέρνηση στην κάλπη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση το έχει θέσει πολλές φορές. Και η κυβέρνηση, για να χρησιμοποιήσω τη δική σας έκφραση, το έχει συζητήσει. Και ο Πρωθυπουργός έχει κάνει πολλές αναφορές με τους ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους τις τελευταίες εβδομάδες συναντήθηκε σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στον ελληνικό λαό δεν έχει πει τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στον ελληνικό λαό απευθύνεται ο Πρωθυπουργός όταν κάνει δημόσιες δηλώσεις. Δεν έχετε παρά να τις διαβάζετε.

Σας ευχαριστώ.

" Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Μαΐου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 May 2009 - 11:13:10 UTC