Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-04-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 199162739

Έκδοση 1

brf2804

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει σήμερα, στις 14.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Νέντμποσα Ραντμάνοβιτς.

" Αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

" Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βαρσοβία, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της φιλοξενούσης χώρας, τον Πολωνό ομόλογό του κ. Τούσκ. Και αργότερα, θα παραστεί σε δείπνο που παρατίθεται από το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το πρωί της Πέμπτης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, από βήματος του London School of Economics, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, έκανε μια οξύτατη και άνευ προηγουμένου μάλλον, επίθεση στην κυβέρνηση. Μάλιστα, μίλησε και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες υπονομεύουν το Πολίτευμα. Προηγουμένως, λίγες ώρες πριν μόλις, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε πει σε πρωινή εκπομπή ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταλάβει την εξουσία. Θα ήθελα ένα σχόλιο δικό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο απόσπασμα που μου μεταφέρατε, επιβεβαιώνει εκείνο που έχω πει προ ημερών και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Προφανώς, οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται την εξουσία ως λάφυρο. Αυτό προδίδει η φρασεολογία τους. Όσα λένε, προδίδουν ακριβώς ότι ένα πράγμα τους ενδιαφέρει: Η αστείρευτη βουλιμία τους για εξουσία.

Όσο για τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Παπανδρέου, φαίνεται πως έχει κάνει πια επάγγελμα την κατασυκοφάντηση και την ελεεινολόγηση της χώρας στο εξωτερικό. Της δικής του χώρας. Είναι και δική του χώρα, δεν είναι μόνο δική μας. Είναι σαν να δίνει εξετάσεις στον εαυτό του ο κ. Παπανδρέου κάθε φορά. Σαν να θέλει κάθε φορά να ξεπεράσει τον κακό του εαυτό, να γίνει χειρότερος. Τι να πει κανείς; Μόνο λύπη μπορεί να εκφράσει. Τουλάχιστον εγώ μόνο λύπη εκφράζω για τη συμπεριφορά, μάλιστα, κάποιου που φαίνεται πως έχει ξεχάσει ότι έχει διατελέσει Υπουργός των Εξωτερικών.

Ο αυτοεγκλωβισμός του κ. Παπανδρέου στη σκανδαλολογία, δηλαδή στην ατέλειωτη προσπάθεια του ιδίου και του κόμματός του - -διότι βεβαίως εκείνος είναι ο εγκέφαλος που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- - δηλαδή στην αναφορά σε υποθέσεις που ο ίδιος και το κόμμα του έχουν βαφτίσει αυθαίρετα «σκάνδαλα», τον τυφλώνει. Δεν τον αφήνει να δει ούτε την πραγματικότητα, ούτε τις έγνοιες των πολιτών, ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, ποιος είναι ο τρόπος, ποιος είναι ο δρόμος, ποιες είναι οι ουσιαστικές πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πώς να το κάνει, άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου, αφού αντί για σχέδιο, ψελλίζει κάποια ευχολόγια. Αντί για πολιτικές καταφεύγει σε ξεπερασμένα προ πολλού ιδεολογήματα. Αντί για ρεαλιστικές διαπιστώσεις κάνει κάποιες ψευτο-ακαδημαϊκές, θα έλεγα, ακροβασίες.

Όλα αυτά, οδηγούν σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Το κόμμα που έκανε μήνες, μεγάλο διάστημα, να διαπιστώσει την ύπαρξη κρίσης, τώρα τραυλίζει. Γιατί η θετική του συνεισφορά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης με ουσιαστικές, ρεαλιστικές, πραγματικές προτάσεις, είναι μηδενική.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες παρακολούθησα κάποιες δηλώσεις στελεχών σας, βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έλεγαν ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση της Βουλής για παραπομπή του κ. Παυλίδη, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτόματα χάνει και την εξουσία, ότι μπορεί να κυβερνήσει και με 150+1 βουλευτές. Αυτή είναι και άποψη της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για πιθανά σενάρια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι, δεν σας ζήτησα να σχολιάσετε τις δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι υπάρχει μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία έχει ορισμένα στάδια. Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, με τη συζήτηση και την ψηφοφορία που γίνεται στη Βουλή. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο γι` αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το μόνο που έχω να πω είναι αυτό που σας έχω ξαναπεί: Σε μια τέτοια διαδικασία, σε μια τέτοια ψηφοφορία οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είμαι βέβαιος και των άλλων κομμάτων, ψηφίζουν κατά συνείδηση. Τίποτε άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν σας ζήτησα να σχολιάσετε τη διαδικασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έτυχε να πέσει στα χέρια μου σήμερα ένα περιοδικό στο οποίο αναφέρεται, υπάρχει ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η σύζυγος του Πρωθυπουργού, η κ. Νατάσα Καραμανλή είναι ασθενής. Έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί, αβάσιμοι ισχυρισμοί, είναι το άκρον άωτον της κακοήθειας. Και πραγματικά λυπάμαι για τέτοιου είδους δημοσιεύματα που δεν θέλω καν να τα αποκαλέσω δημοσιεύματα. Η κ. Καραμανλή είναι μια χαρά. Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Και θα ήθελα να επισημάνω και το εξής: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που του δίνει ο νόμος για να προστατεύσει την υπόληψή του από τη διασπορά τέτοιων σεναρίων χωρίς κόκκο αληθείας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια να παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, παρότι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει διεθνώς, μάλιστα σε ιστορικά χαμηλά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Εντάξει. Έχει πέσει αρκετά, πάντως. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Επειδή υπάρχει πολύς λόγος και γίνεται ντόρος για τις ευθύνες που ενδεχομένως θα υπάρχουν, η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει ώστε να ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων τη μείωση των τιμών; Γιατί εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, οι Αρχές, η Πολιτεία, κάνουν όλες τις ενέργειες και όλους τους ελέγχους μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας. Κάνουν όλους τους ελέγχους, οι οποίοι απαιτούνται. Θα ήθελα να σας θυμίσω, επειδή θέτετε αυτό το θέμα, ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που είναι η τιμή του γάλακτος. Χάρη στους ελέγχους που έγιναν, στην επιστασία η οποία ασκείται στην αγορά, όχι με την έννοια της επιβολής τιμών στην αγορά, σε μεγάλα τμήματα της αγοράς έπεσε η τιμή του γάλακτος σε σημαντικό επίπεδο.

Για το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο που είμαι βέβαιος ότι το παρακολουθεί με τη δέουσα προσοχή.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε περίπου ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές και βάσει χθεσινής δημοσκόπησης η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι γύρω στις 4 μονάδες, νομίζω 3,7. Ξέρω ότι δεν σχολιάζετε δημοσκοπήσεις. Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης ήττας της Νέας Δημοκρατίας και με τη διαφορά από 3 έως 4 μονάδες, θεωρείτε ότι αυτό θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις; Παίρνει κάποια μηνύματα η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει και άλλες φορές αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ποιο είναι το νόημα, ποια είναι η ουσία των ευρωεκλογών. Έχω τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα ερωτήματα και ισχύουν αυτά που έχω πει. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.

Θα σας παρακαλούσα, δε, να περιμένετε την ημέρα των εκλογών που είναι και εκείνη η σημαντική ημέρα όπου οι Έλληνες πολίτες ασκούν ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, δικαίωμα που έχουν, που τους δίνει η Πολιτεία. Να εκφέρουν, δηλαδή, τη γνώμη τους για το συγκεκριμένο θέμα σχετικά με το οποίο ερωτώνται.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν και είπατε ότι δεν έχετε να πείτε τίποτα για την υπόθεση Παυλίδη, φαντάζομαι ότι έχετε διαβάσει όλες τις εφημερίδες εδώ και 10-15 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε μια εφημερίδα που να μην έχει γράψει ότι ο Πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του ότι σε περίπτωση παραπομπής και μη παραίτησης, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος. Σας έχει πει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Μην εικάζετε ότι έχω διαβάσει όλες τις εφημερίδες. Διαβάζω πολλές εφημερίδες, όμως δεν μπορείτε φυσικά να απαιτείτε από εμένα να διαβάζω όλο τον όγκο των σημαντικών που γράφουν οι δημοσιογράφοι, κάθε ημέρα στις εφημερίδες. Είναι μεγάλος ο όγκος.

Δεύτερον: Μην εικάζετε, χωρίς να είστε βέβαιοι, ότι όλα όσα διαβάζετε και αποδίδονται στον Πρωθυπουργό έχουν ειπωθεί με τον τρόπο που αποδίδονται. Η φαντασία, δόξα τω Θεώ, σε αυτό τον τομέα δείχνει να καλπάζει.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Στην κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αναφέρατε πριν, να υποθέσω ότι περιλαμβάνεται και η επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά συνείδηση ψήφος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ δεν πρόκειται να ερμηνεύσω τι πάει να πει «κατά συνείδηση ψήφος». Ο όρος είναι ξεκάθαρος.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σας ρώτησα πριν και δεν σχολιάσατε τι μέλλει γενέσθαι αν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης και μείνει με 150 βουλευτές η Νέα Δημοκρατία. Τώρα, σας ρωτάει ο συνάδελφος αν τυχόν παραπομπή του κ. Παυλίδη, σε μια τέτοια περίπτωση είναι μονόδρομος οι εκλογές. Και είπατε ότι «η φαντασία καλπάζει», πράγμα που σημαίνει, αν το διαβάζω καλά αυτό που είπατε, ότι αποκλείετε το ενδεχόμενο των εκλογών αν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα αυτά που λέτε, επιβεβαιώνουν απλά αυτό που είπα μόλις προ ολίγου...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ποιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ...ότι η φαντασία καλπάζει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι, όχι. Σε ποιο θέμα καλπάζει η φαντασία; Αυτό ήθελα να μου διευκρινίσετε. Διευκρίνιση ζητάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένο θέμα για το οποίο με ρώτησε ο κ. Μελιγκώνης.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αν σας έχει πει και σας κάτι ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα εξισώσω καμία κοινοβουλευτική διαδικασία με σενάρια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μα, δεν είναι σενάρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά όλα τα οποία μου λέτε είναι σενάρια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σενάριο ποιο είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βάζετε τη σημαντική λεξούλα «εάν» μπροστά...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εάν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλα όσα με ρωτάτε σας απαντώ ότι περιμένω την κοινοβουλευτική διαδικασία. Το αντικείμενο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό το οποίο εσείς αναφέρετε. Άλλο πράγμα συζητιέται στη Βουλή και όχι αυτό το οποίο μου λέτε. Με αυτό το οποίο μου λέτε, προφανώς κάνετε κτήμα σας - -που δεν θέλω να το πιστέψω σε καμία περίπτωση- - αυτό που λέω εγώ: Την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Την πολιτικοποίηση μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε λάθος κατευθύνσεις. Άλλωστε, δεν πιστεύω ότι κάνετε εσείς κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μακριά από μένα, κ. Αντώναρε, άλλωστε εγώ δεν μπορώ και να ποινικοποιήσω ή να ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό σας λέω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αλλά, φαντάζομαι ότι κάθε κυβέρνηση όταν βρίσκεται σε μια τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία με το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει σχεδιάσει και το Plan B. Το Plan B ποιο είναι αν ο κ. Παυλίδης τελικά παραπεμφθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απόφασή μας είναι να αφήσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία να εξελιχθεί.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την οικοδομή, για τα σπίτια και διερωτώμαι αν υπάρχει περίπτωση να τονωθεί η αγορά από τη στιγμή που οκτώ στους δέκα πολίτες που θέλουν να αγοράσουν σπίτι, καταφεύγουν στις τράπεζες. Δηλαδή, από τη μία η κυβέρνηση παίρνει κάποια απόφαση για να τονώσει την οικοδομή και από την άλλη οι τράπεζες όμως δεν δίνουν χρήματα. Δηλαδή, θέλω να πω μήπως είναι λίγο κενό περιεχομένου το μέτρο, υπό την έννοια ότι ο κόσμος και να θέλει να πάρει κάποιο σπίτι οι τράπεζες δεν του δίνουν τα χρήματα. Και αυτό είναι διαπιστωμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει διαπιστωθεί σε όλη την Ευρώπη - -και όχι μόνο στην Ευρώπη- - ότι εξακολουθεί και υπάρχει ένα πρόβλημα ρευστότητας σε όλες τις οικονομίες, ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όλες οι προσπάθειές μας λοιπόν και αυτή η συγκεκριμένη προσπάθεια - -θυμίζω ότι είμαστε μια από τις τρεις πρώτες χώρες που ψηφίσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή συνολικό πρόγραμμα για την ρευστότητα στην οικονομία- - κατατείνουν ακριβώς στο να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία και να βοηθηθούν, να υποστηριχθούν κλάδοι οι οποίοι παρουσιάζουν ίσως τις μεγαλύτερες αδυναμίες, αν θέλετε τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Θυμάστε ότι λάβαμε μέτρα για τον Τουρισμό. Μην τα ξεχνάμε, είναι σημαντικά ειδικά τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος. Και ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε έναν άλλο τομέα όπως είναι ο κλάδος της οικοδομής, των κατασκευών, αλλά και όλων των άλλων θεμάτων που συνδέονται με αυτά, ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαι βέβαιος ότι τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν. Ίσως όχι με τους πολύ γοργούς ρυθμούς που θέλουν κάποιοι ή ονειρεύονται κάποιοι. Και εγώ ονειρεύομαι - -σας το λέω ευθέως- - οι ρυθμοί να είναι γρήγοροι, αστραπιαίοι. Αλλά αυτά δεν γίνονται στην πραγματική ζωή έτσι γρήγορα. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση με το συνολικό της σχέδιο, αυτό που αναγνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει, θα βοηθήσει τη χώρα, θα βοηθήσει όλους μας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα Παυλίδη, καθώς μπορεί εσείς να είπατε ότι δεν θέλετε να πιστέψετε ότι ο συνάδελφος έχει κάνει κτήμα του την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά φαίνεται ότι το πιστεύουν οι ίδιοι οι βουλευτές, τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν στην ψηφοφορία. Άκουσα χθες τον κ. Νικηφοράκη να λέει στον ALPHA ότι ο βουλευτής θα ψηφίσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών και τον κ. Μανώλη στον FLASH να λέει ότι για τον Παυλίδη υπάρχει μια συγκυρία που δεν ευνοεί την κατά συνείδηση ψήφο. Τελικά το διακύβευμα της ψηφοφορίας είναι αν θα παραπεμφθεί ή όχι ο πρώην υπουργός ή κάτι άλλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένο.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξεκαθαρίζετε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παραπομπή ή μη του κ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, η κυβέρνηση δεν εξετάζει περαιτέρω σχέδια. Παρόλα αυτά πληθαίνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και δη υπουργών που με δημόσιες παρεμβάσεις τους κάνουν λόγο, μάλλον ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πού τις αποδίδετε και πώς τις σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι σας είπα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία έχει - -όπως και η ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα αργά το βράδυ- - ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Ας μην συνδέονται πράγματα που δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Το αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένο. Μας το είπατε αυτό. Πολιτικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η ψηφοφορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι σε σενάρια δεν πρόκειται να αναφερθώ. Αυτά είναι για εσάς αν θέλετε να γεμίζετε - -και δεν το λέω καθόλου μειωτικά, ούτε υποτιμητικά- - τις σελίδες των εφημερίδων. Αλλά εγώ δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία εξελίσσεται. Και είδατε ότι έχει στάδια τα οποία περατώνονται το ένα μετά το άλλο και φτάνουμε τώρα στο τέλος, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δεν πρόκειται να πω κάτι πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή τη στιγμή ο κ. Παυλίδης αποτελεί βαρίδιο για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι και να κάνετε δεν θα με οδηγήσετε στο να εκφέρω εγώ προσωπική κρίση για ένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο γίνεται συζήτηση στα πλαίσια αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που σας ανέφερα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Να περάσουμε σε μια άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία. Αν δεν απατώμαι, την προηγούμενη φορά είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία, μετά από το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα του Βατοπεδίου, η πλειοψηφία με το επιχείρημα ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είχαν αποχωρήσει γι αυτό. Δεν θυμάστε καλά. Τότε είχε αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί είχε προηγηθεί Εξεταστική Επιτροπή, είχε βγει συγκεκριμένο πόρισμα. Και παρά το συγκεκριμένο πόρισμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμενε να πάει στο επόμενο στάδιο χωρίς βάση. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Δεν θυμάστε καλά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Το πόρισμα της πλειοψηφίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με συγχωρείτε, το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι δεσμευτικό, εάν γνωρίζετε πώς λειτουργεί η Βουλή.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Αυτή τη φορά, μια που ο κ. Βενιζέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ έχει ξαναζητήσει να μπει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της ψηφοφορίας που δεν έγινε ποτέ, τι θα κάνουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το οποίο είπα είναι απολύτως σαφές.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση εάν χρειαστεί να παρατείνει τις εργασίες της τρέχουσας Συνόδου μέχρι τον Οκτώβριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Βουλή έχει ζωή ακόμη μπροστά της.

ΖΟΡΜΠΑ: Σε ένα άλλο θέμα. Χθες ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κακλαμάνης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση δια μέσου δημοσιογράφων στην ηγεσία της ΕΡΤ. Θα ήθελα αν έχει η κυβέρνηση να κάνει κάποιο σχόλιο επ` αυτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο. Δεν με εκπλήσσει η συμπεριφορά ορισμένων ατόμων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 May 2009 - 11:12:23 UTC