Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 193510854

Έκδοση 1

brf2703

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με τροπολογία της κυβέρνησης, τον κεφαλικό φόρο θα κληθούν να τον πληρώσουν ακόμη και όσοι έχουν πεθάνει. Και ρωτώ κάτι πολύ απλό: Τον Έλληνα φορολογούμενο θα τον κυνηγάτε μέχρι τον τάφο για να πάρετε τα χρήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει εξηγήσει όλα αυτά τα θέματα ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου. Άλλωστε, αυτά δεν είναι θέματα στα οποία χωρεί κάποιο αστείο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες έγινε ένα γεύμα μεταξύ δύο Υπουργών, του κ. Σουφλιά και της κ. Μπακογιάννη. Έχει το Μέγαρο Μαξίμου την πεποίθηση ότι υπήρξε χθες συμφωνία για το μεταβατικό στάδιο, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την πρωθυπουργία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλίμονο, αν είναι είδηση η συνάντηση δύο στελεχών και μάλιστα δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού. Ξέρετε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι απολύτως φυσικές και συνήθεις στη λειτουργία μιας κυβέρνησης - -κάθε κυβέρνησης - - και στην Ελλάδα και αλλού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και η συμφωνία, δηλαδή, που ενδεχομένως υπήρξε μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν είναι είδηση η συνάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα υπάρξει παρέμβαση, όπως φημολογείται, του Πρωθυπουργού αύριο στη Ζάκυνθο που θα θέτει τέρμα στη διαδοχολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα θέματα αυτά τα έχουμε εξαντλήσει. Το είπα και χθες. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιοι έχουν συμφέρον να διατηρούν και να αναφέρονται συνέχεια σε θέματα που δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κανένα πρόβλημα. Όμως, θέλω να ρωτήσω, μήπως θα πάρει θέση ο Πρωθυπουργός στη δρομολογούμενη κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως επιχειρείται με προσφυγή συγκεκριμένης επιχείρησης; Μήπως πρόκειται ο Πρωθυπουργός να πάρει θέση ή θα παρακολουθεί απλά σαν θεατής την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να αναφερθώ, σε καμία περίπτωση, σε ένα θέμα και που δεν γνωρίζω και που είναι ειδικό και αφορά, όπως μου λέτε, τη λειτουργία κάποιων δικαστηρίων. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι είναι αναγκαίο, ό,τι είναι δυνατόν, για να περιφρουρεί τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά πώς το κάνει αυτό, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες, ενθάρρυνε ανοιχτά τις ελαστικές μορφές εργασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να επαναλάβω τις απαντήσεις που σας έδωσα την περασμένη εβδομάδα; Ευχαρίστως να το κάνω. Θέλετε να πω σε ποιο περιβάλλον ζει όλος ο κόσμος και τι είναι απαραίτητο να γίνει και τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα μας να περάσει μέσα από την κρίση που σαν καταιγίδα χτυπάει όλες τις χώρες του κόσμου, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες; Εμείς λαμβάνουμε ακριβώς μέτρα για την προστασία, για τη θωράκιση της εργασίας και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά η καταιγίδα της κρίσης που επικαλείστε, σαρώνει μόνο τα εργασιακά δικαιώματα και τίποτε άλλο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διεθνής οικονομική κρίση, για όποιον παρακολουθεί - -και φαντάζομαι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και τη βούληση έχει και τη δυνατότητα να παρακολουθεί τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και σε εμάς εδώ- - μας θίγει όλους. Θίγει όλους τους Έλληνες πολίτες, θίγει όλες τις χώρες. Και στόχος των στοχευμένων, συντεταγμένων πολιτικών τις οποίες εφαρμόζουμε, είναι ακριβώς να μειώσουμε, να κάνουμε όσο το λιγότερο οδυνηρές γίνεται, τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και για τους Έλληνες πολίτες και για τον καθένα ξεχωριστά και για τη χώρα συνολικά.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ανοίξει πολύ μεγάλη κουβέντα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν, όμως, αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων που λένε ότι αυτή η εξομοίωση μπορεί να γίνει και προς τα κάτω. Υπάρχει τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει συνολική τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαθανασίου από χθες το απόγευμα στην οποία και σας παραπέμπω. Το μέλημά μας είναι: Στις διαβουλεύσεις, τις συνεννοήσεις τις οποίες θα κάνει η χώρα μας από αυτό το στάδιο και μετά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κατοχυρωθούν, όπως πρέπει να κατοχυρωθούν, όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των Ελληνίδων γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Παπαθανασίου από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και η απόφαση είναι εκτελεστή και δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα. Αυτή ήταν η αρχική του τοποθέτηση. Χθες το βράδυ βέβαια πρόσθεσε ότι θα κάνει διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Αυτό το έκανε για να χρυσώσει το χάπι; Η κυβέρνηση, εννοώ συμφωνεί επί της ουσίας με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπαθανασίου έκανε χθες συγκεκριμένη δήλωση. Και αποδίδετε πάλι στον κ. Παπαθανασίου πράγματα τα οποία, χθες, δεν είπε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την προχθεσινή λέω εγώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προχθεσινή λέει ότι όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι εκτελεστές. Γίνονται σεβαστές. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Από εκεί και πέρα, όπως έγινε και στο παράδειγμα της Ιταλίας για την οποία λήφθηκε σχεδόν ταυτόσημη θα έλεγα απόφαση που δημιούργησε και νομολογία και η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνεννοήσεις, διαπραγματεύσεις, ανταλλαγές απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συνεννοηθεί για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης. Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Αυτό είπε και χθες ο κ. Παπαθανασίου. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν διαφωνεί η κυβέρνηση με την απόφαση επί της ουσίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει σημασία αν διαφωνεί κάποιος ή δεν διαφωνεί. Η κυβέρνηση όταν έφτασε η υπόθεση στο δικαστήριο, είχε συγκεκριμένη επιχειρηματολογία για να στηρίξει τις απόψεις της. Η απόφαση υπάρχει. Από εκεί και πέρα είναι ανούσιο - -θα έλεγα- - να πει κανείς, αν διαφωνεί ή συμφωνεί με την απόφαση, εφόσον σας λέω ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε στο δικαστήριο με επιχειρήματα, τα οποία το δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Προφανώς με το σκεπτικό της απόφασης εμείς δεν συμφωνούμε, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για να αναιρέσεις αυτήν την απόφαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά ποια είναι τα επιχειρήματα τα οποία προβάλατε και τα οποία είναι διαφορετικά, όταν θεωρείτε , συμφωνείτε μάλλον με το βασικό πυρήνα της απόφασης ότι η ασφάλιση των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι επαγγελματική και όχι κοινωνική ασφάλιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς λέγαμε ακριβώς το αντίθετο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν ειπώθηκε αυτό. Το έγγραφο που είχε σταλεί από το Υπουργείο Εξωτερικών το ακριβώς αντίθετο έλεγε. Συμφωνούσε με το Ευρωδικαστήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση μας είναι γνωστή. Την έχουμε εκφράσει επανειλημμένα. Σημασία έχει ότι υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η χώρα μας έχει μάθει να σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο όπου επικρατεί το κράτος δικαίου.

Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντάσσεται με τις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να μην συμφωνείς με μια απόφαση, αλλά όταν μια απόφαση λαμβάνεται έχεις την υποχρέωση να την εφαρμόσεις. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου να εξευρεθούν οι τρόποι με τους οποίους θα εφαρμοστεί η απόφαση. Αυτό είναι σαφές και όλες οι άλλες συζητήσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Εμάς, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα των Ελληνίδων γυναικών που εργάζονται είτε ως πολιτικοί, είτε ως στρατιωτικοί υπάλληλοι στο ελληνικό Δημόσιο. Διότι σε αυτές τις γυναίκες αναφέρεται η συγκεκριμένη απόφαση.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιστεύω και εγώ ότι τα οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα είναι τα κυριότερα που απασχολούν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου, αλλά στην Ελλάδα ειδικά τελευταία παρατηρούμε το οξύ πρόβλημα της εγκληματικότητας, παραβατικότητας κ.λπ. Και δεν είναι απλώς θεωρητικό, έχουμε ανθρώπινα θύματα. Τα μέτρα μέχρι τώρα τα θεωρείτε ικανά; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να λάβει πρόσθετα ώστε τουλάχιστον να μην απασχολεί η εγκληματικότητα, γιατί αυτό περιορίζει και την οικονομική δραστηριότητα, όπως γνωρίζετε και τελικά περιορίζει πολύ και την ελληνική ζωή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως σ΄ αυτό το θέμα. Δεν μπορεί κανείς ποτέ να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις, όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές. Δεν μπορεί, όμως, κανείς από την άλλη πλευρά να αποκλείσει την ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών. Γνωρίζετε ότι το έγκλημα δεν εξαλείφεται γενικά. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα είναι πάντα μεγαλύτερη. Αναλαμβάνονται ορισμένες πρωτοβουλίες από τις αρμόδιες Αρχές του ελληνικού κράτους και είμαι βέβαιος ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα αποδώσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως ο Πρωθυπουργός προτίθεται, στη συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής της MARFIN σε λίγο, να τον ρωτήσει αν θα κάνει στην Ολυμπιακή αυτό που έκανε χθες με την VΙVARTIA, που την έσπασε στα τέσσερα για να μπορέσει να την πουλήσει πιο εύκολα; Μήπως, δηλαδή, μετά από ένα χρόνο που του επιτρέπει η σύμβαση θα κάνει το ίδιο και στην Ολυμπιακή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει για εμάς - -και αυτό είναι το ουσιαστικό αποτέλεσμα- - ότι μια ιστορία η οποία κρατούσε για περισσότερα από 20 χρόνια, έφθασε στο τέλος της, με μια ουσιαστική, ωφέλιμη για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα μας, αποκρατικοποίηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τέλος ή αρχή περιπέτειας είναι αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε παρακολουθήσει τα γεγονότα των τελευταίων 25 ετών. Εάν εσείς θεωρείτε ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια εταιρεία με ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε ημέρα, έχετε προφανώς εντελώς διαφορετική αντίληψη από εμένα και από την κυβέρνηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι βρέθηκε μια απόλυτα ικανοποιητική για τη χώρα, για τους εργαζομένους, για το δημόσιο συμφέρον, λύση. Μια λύση η οποία και εξασφαλίζει τη λειτουργία μιας ιστορικής εταιρείας και, όπως σας είπα, εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα όλων όσων μόλις ανέφερα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ο Υφυπουργός, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ, κ. Γκιουλέκας, δεσμεύθηκε για τις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του ζητήματος με τα δημοτικά ραδιόφωνα «σε συνεργασία», είπε, «με τους δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Νικήτα Κακλαμάνη και Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, καθώς και με τις Ενώσεις Συντακτών». Ένα από τα πιο ιστορικά ραδιόφωνα, το οποίο εκπροσωπώ εδώ στο press-room, είναι το ΚΑΝΑΛΙ 1. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η άποψη του δημάρχου Πειραιά κ. Φασούλα, για το συγκεκριμένο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ μένω στη δήλωση του κ. Γκιουλέκα, την οποία μόλις μου αναφέρατε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Αυτό σημαίνει, όμως, κάτι: Έχει διευκρινίσει ότι μιλάει μόνο με τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Αν μείνετε σε αυτό, σημαίνει ότι με αυτούς θα συνεχίσει να μιλάει. Καλά κάνει και μιλάει με αυτούς, προς Θεού, έτσι; Αλλά πρέπει να ζητήσει και τη γνώμη και άλλων αρμοδίων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Γκιουλέκας προφανώς εννοεί ότι θα επεκτείνει τις επικοινωνίες του και με άλλους ενδιαφερομένους. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την τοποθέτηση της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. Μέρκελ ότι η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον; Μάλιστα, έκανε κριτική σε όσους επιχειρούν είτε με βέτο, είτε με αναχρονιστικές αντιλήψεις να υψώσουν αναχώματα στη διεύρυνση της Συμμαχίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έλεγα ότι όποιος διαβάσει προσεκτικά την εν λόγω δήλωση και όποιος τη διαβάσει μάλιστα - -θα μου επιτρέψετε να σας πω- - στο πρωτότυπο γερμανικό κείμενο, δεν θα καταλήξει αναγκαστικά στα συμπεράσματα, τα οποία μόλις μου είπατε.

Άλλωστε, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ που λέει ότι, εάν δεν εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, δεν μπορεί να προσκληθεί η γειτονική μας χώρα να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Εξ όσων θυμάμαι, μάλιστα, η απόφαση αυτή ισχύει και είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη της Συμμαχίας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 March 2009 - 15:06:02 UTC